5,3 50 tys. ocen
5,3 10 1 49806
5,3 62 krytyków
Joker: Folie à Deux
powrót do forum filmu Joker: Folie à Deux

Po zakończeniu filmu zaczęłam klaskać. Myślę, że idealnie dopełnia pierwszą część, a tym samym zamyka historię Arthura Flecka. Zakończenia się nie spodziewałam, ale jak tylko wydarzyło się, co się wydarzyło, wszystko nabrało sensu na nowo.
Myślę, że to nie był jednak w pełni musical, bo piosenki służyły głównie charakteryzacji głównej postaci (były powtórzeniem jego urojeń z pierwszego filmu), a nie opowiedzeniu historii. Najbardziej chyba podoba mi się to, że ten film był małą grą w kotka i myszkę, dla widzów, którzy chcieli wiedzieć, kim jest Arthur. I okazało się, że jest to pokrzywdzony i średnio inteligentny człowiek, który nie mógł uzyskać pomocy od nikogo i ostatecznie skazał się na potępienie.

Chciałabym wiedzieć, czemu tak wielu z Was nie lubi tego filmu? Na ten moment wiem, że wśród powodów jest to, że nie jest to historia "prawdziwego" Jokera, ani "prawdziwej" Harley (moim zdaniem to nie jest Harley), autorzy za bardzo oddalili się od pierwowzoru oraz to, że piosenki były nudne.

Czy ktoś też się śmiał przez połowę filmu? Łezkę też uroniłam. Było wspaniale.

ocenił(a) film na 9
latajacamalpa

Ja się śmiałam. Czarny humor mi pasuje. I wzruszyłam się. Choć nie lubię musicali, to wstawki z piosenkami mi nie przeszkadzały, już po pierwszej zorientowałam się, że to tylko wyobraźnia. Zaskoczył mnie w paru momentach, a myślałam że już wszystko widziałam - za to plus. Film piętnuje społeczeństwo i media. Najlepsza dla mnie scena to śpiew w sądzie. I ten plot twist na końcu w tle - mistrzostwo świata.

ocenił(a) film na 3
latajacamalpa

Dla mnie pomysł był niezły, ale wykonanie tragiczne. Absolutnie bym się zakochał w odejściu od kanonu, bo mnie historyjki dla 12 letnich chłopców nie jarają. Ale film jest koszmarnie słaby, nie ma narracji, nie ma akcji, piosenki są słabe, choreografia niczemu nie służy, wszystko jest podane na tacy i tłumaczone jak krowie na rowie. Artur się szwenda i odpala papierosy. Lee nawet nie pozwolili za bardzo cokolwiek się pokazać.

ocenił(a) film na 8
amanis

Słyszałam, jak ktoś pytał, czy ten film był testowany na publiczności i to dobre pytanie. Chociaż mi osobiście film się podoba, wielka szkoda, że wygląda jak wygląda i tym samym fani pierwszej części się zawiedli