Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583771
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

http://www.protestuj.pl/ [www.protestuj.pl/]

Ktoś się ma ochotę przyłączyć?

Negative

Witam.

"Nigdzie nie namawiam, do bojkotowania filmu"

LOL? Samo założenie takiego wątku jest jednym wielkim namawianiem... tak więc proszę daruj sobie.

"eh dzieci dzieci"

A Ty co? Skoro nie jestesteś dzieckiem to może klon? ;)

Pozdrawiam

Negative

Hejka. Niezła się tu dyskusja zrobiła. Nigdy do żadnych bojkotów się nie dołączałam...ale mam bardzo irytującą cechę: jesli ktoś zbyt nachalnie reklamuje jakiś film, to ja idę na to 5 lat później.

W przypadku "Kodu..." afera zrobiła sie tak głośna i tylu już biskupów się wypowiadało, że można boki zrywać. Jeszcze kilka takich filmów obrażających uczucia religijne i będziemy tak zaaferowani protestami, że nikt nie będzie sie interesował prawdziwymi problemami Kościoła, np. pedofilią wśród księży.

Książki nie czytałam, na film pewnie nie pójdę bo Hanks zawsze mnie dość nudził. Czyli w zasadzie bojkot mi wyszedł...zupełnie niechcący :)))

Jorjan

Pedofilia wśród księży to jest dopiero prawdziwy problem kościoła :)

Negative

A ja jestem przeciw takiemu bojkotowi. Po pierwsze dlatego, że napędza on niepotrzebnie zwolenników tem filmowi, którzy zwabieni do kin taką specyficzna reklamą oraz protestami Kościoła będą nabijali kase producenta tego ,,dziełka". Druga rzecz to to ,że fil i tak jest podobno słaby. Po co bojkotować coś co i tak jest mierne z samej swej natury?

Negative

Widze też że wiekszości nie wie dlaczego Watykan potępia film. Im nie chodzi o sprawe czy Jezus miał dzieci i żone tylko o sposób przedstawienia Opus Dei ( chyba tak to się pisze ) i ich związku z Watykanem.

RuFuS

Tak właściwie to Negative robisz tutaj niezłą reklame filmu, przypadkiem ktoś ci nie płaci za to ?

PS) Kiedy do cholery wprowadzą możliwości edytowania postów.

RuFuS

Bojkot!?!? Dobre sobie..............do założyciela tematu: jeśli nie umiesz odróżnić fikcji literackiej od rzeczywistości, to twoja sprawa, ale czasy bojkotów już minęły! Teraz stałeś się elementem promocji i PR tego filmu - moje gratulację!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Sweet_Escape

Właśnie dzięki takim nawiedzonym, jak autorka postu o filmie się mówi.
A jak głosi stare powiedzenie: "Nieważne jak,ważne, że o nas mówią."

ocenił(a) film na 2
Negative

oj nie tylko problem kosioła nie tylko z reszta wiesz.... nie ograniczajmy pedofili do ksiezy ....a dyrygent poznaniskich słowikow a psycholog dzieciecy itp. to jest powazny problem całego swiata.....

Jorjan

Nie czytałem całego postu, ale trochę mnie rozbawił początek.
Widzę Negative że innych nazywasz tępakami , głupcami i analfabetami (heh) , a sam popełniasz karygodne błędy ortograficzne.

Druga sprawa: jakie fakty??? to jest kwestia wiary.
Skad ty mozesz wiedzieć które opisywane zdarzenie sprzed 2000 lat jest faktem???

Trzecia sprawa: wydaje mi się że walkę z tym filmem prowadzą chyba pseudokatolicy co to próbują narobić szumu , zeby byc zauważonym.
Prawdziwy katolik wie w co wierzy, i taki film nie jest w stanie zmienić jego
wiary.

slyy

"Druga sprawa: jakie fakty??? to jest kwestia wiary.
Skad ty mozesz wiedzieć które opisywane zdarzenie sprzed 2000 lat jest faktem???"

Z mądrych książek :)
Wiem wiem, szokujące :)

Negative

heh a to ciekawe, czytane przez ciebie książki są mądre.
No coż może nie tyle szokujące to stwierdzenie co głupie.

Sam tak stwierdziłeś czy ktoś ci to poweidział. Po czym rozróżniasz mądrą książkę? Czy stwierdzasz że jest mądra wtedy gdy nie dementuje twojego postrzegania świata?

ocenił(a) film na 2
Negative

krucjata hmmm dobry pomysł.... ale czy to cos da najlepej film ten przemilczec i wowczas nie miał by takiego rozgłosu a tu z kazda chwila z kazdym takim odgłosem rosnie zaiteresowanie.... ludzie i tak beda siegac po owoc zakazany i im bardzej bedzie zakazany tym bardzej do niego siegna..... taka jest przewrotna natura człowieka..... krucjate mozna by było zrobic kłocic sie bez konca w obronie wiary ale słowa pozstaja słowami za kazdym słowem powinnien isc czyn a nie pustka wiec kłotnia czy tez wymiana zdan nic nie daje bo nic nie zmieni..... a bojkot czemu nie .... kazdy ma prawo do wyrazania swojej opnini .....

MeRLiN_4

Dokładnie, nie umiem odróżnić fikcji od prawdy i ponieważ wierzę w to co napisał Brown(widać to po każdym moim poście) staram się zniechęcić jaknajwięcej ludzi do pójścia na ten film, bo nie chcę żeby prawda wyszła na jaw, a wogóle to jestem z opus dei... a może ze świętego oficjum... zresztą przecież to na jedno wychodzi :)

Nie nie nie... czekajcie, tak naprawde to jestem częścią wielkiej kampani marketingowej i kosze niezłą flotę za podsycanie kontrowersji wokół filmu :)

A nie zaraz zaraz, przecież ja jestem fanatycznym katolikiem- typowym polskim zaściankowym ciemnogrodzianinem co to w swoim fanatycznym zaślepieniu rzuci kamieniem wszędzie tam gdzie pojawi się jakieś wolnomyślicielstwo... :)

A teraz idę, odprawię modły do demiurga :)

Negative

No właśnie......lepsze, to niż bojkotowanie.

Negative

Drogi Negativ... od czego by tu zacząć... JESTEŚ K**WĄ ! Nie moge już czytać tych Twoich postów... Nienawidze tak ograniczonych ludzi, nienawidze tych starych dewot, które ślęczą w kościele i słuchają radia Maryja...

1- Masz zjebany Avatar
2- Jesteś k**wą ( jak jestes facetem to jestes...To tez jesteś k**wą
3- Twoje posty, jak i posty Merlina wołają o pomste do nieba ( do TWOJEGO Boga, moim zdaniem Ty nie wierzysz... Gdybyś wierzył/a/o
(chyba zostane przy formie nijakiej) a więc gdybyś wierzyło, to nawet nie zwracał byś uwagi na filmy i książki które są tylko literacką fikcją...Nie opierał byś na nich swoich poglądów religijnych)
4 - Tacy ludzie jak ty( z małej litery, zw na brak szacunku) nie powinni być trzymani na wolności...
5 - Jesteś całe z mocheru
6 - jesz mocher
7 - srasz mocherem

P.S. Dziekuje filmwebowi za to że mogłem to coś zmieszać z błotem

ocenił(a) film na 7
MeRLiN_4

po 1. chyba jeszcze nigdy tak sie nie usmialem po przeczytaniu zadnego postu, jak po tym.....gratuluje autorowi glupoty wrodzonej.

po 2. Kosciol a wiara to 2 kompletnie odrebne rzeczy.... skoro BOg jest wszedzie, to niema znaczenia czy chodzi sie do kosciola czy nie......Koscill to tylko biznesowa instytucja zerujaca na co bardziej naiwnych katolikach.

po 3. Bardzo zastanawiajace jest ..czego tak niesamowicie boi sie Kosciol Katolicki, ze az tak zajadliwie krytykuje powieść Browna ?????
Czy kosciol niewierzy w inteligencje i madrosc swoich owieczek ????
Czemu Kosciol niepozawla swoim wiernym samemu zdecydowac co jest dla nich dobre, co jest wartosciowe, co jest prawdziwe..a co jest fikcja literacka!!!!!!!!!!!!!

po 4. Gratuluje Tobie i kosciolowi wielkiej glupoty polegajacej na napedzeniu temu filmowi jeszcze wiekszej popularnosci....brawo!!!!

A podsumowujac, az mi sie niedobrze robi jakich zatwardzialych katoli mammy w naszym kraju....choroba Radia M. i PAna T. panuje !!!!!
Jeszcze troche i trzeba sie bedzie wstydzic Swojej wiary.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Negative

ale macie problemy. Mnie osobiście ta strona rozwaliła... Kto będzie chciał to i tak zobaczy film. Jeżeli to zachwieje jego wiarą to tylko będzie świadczyło o tym jak "bardzo" był wierzący. Ja przeczytałam książkę i chcę pójść do kina i to nie dlatego że jestem za i że również tak uważam jak autor ksiażki tylko dlatego że jest to wspaniałe przygodowo kryminalne dzieło i tyle :D uwielbiam zagadki i takie odkrywanie tajemnic :D

Negative

Bojkotujmy ten temat (już go zgłosiłem moderatorowi)!

ocenił(a) film na 7
Negative

Rozwalil mnie baner strony - prawda albo klamstwo.
Coz, jesli ktos traktuje Biblie jako przekaz historyczny to... no w sumie to brak mi slow :|

ocenił(a) film na 3
Negative

Uważam, że Jezus Chrystus był wspaniałym człowiekiem. Uważam także jego apoteoze za błedną, ponieważ Nieba nie ma - tak samo jak nie ma latających dywanów. Któś wymyslił "teorie Raju" i ludzie to łapneli bo chcą wiecznego spokoju i bezpieczeństwa. Ale my jesteśmy gatunkiem tak naturalnym jak koty czy psy. Owszem mamy jaźń najlepiej rozwiniętą z całego królestwa zwierząt. Cała konstrukcja Bibli dowodzi, że nie mógł jej wymyślić nikt inny jak tylko człowiek. Boimy się Boga, a przecież powinniśmy Go wielbić !!
Jesteśmy nie raz i nie dwa pruderyjni aż do bólu i chętnie wsadziłbym Wam te
krzyże którymi się obnosicie w tyłki. Nie mam namyśli Boga jako starego dziadunia BÓG JEST SYMBOLEM - BÓG JEST NATURĄ, WSZECHŚWIATEM. Czesto szukamy czego co cały czas mamy przed oczami, prawda ? CAŁY SENS POLEGA NA TYM, ABY NIE KRZYCZEĆ O TYM JAKI KTOŚ JEST POBOŻNY - NALEŻY TO UDOWADNIAĆ. SŁOWA ZOSTAWCIE BIGOTOM
MYŚLCIE O ODWAŻNYCH CZYNACH, BO TO JEST GODNE CZŁOWIEKA Z DUSZYCZKĄ W ŚRODKU :D

ocenił(a) film na 4
ANDASI_H_

ogromny plus dla Ciebie za tą wypowiedź!
dodam, zę cały szum idzie o sprawy czysto przyziemne - kler, antykler, herezja i inne dziwne rzeczy. niezrozumiały bełkot. bez znaczenia.
czy nie utraciliśmy prwadziwego znaczenia religii jakim jest czysta wiara i wielbienie Boga? Boga, a nie murowanej budowali z krzyżykiem na dachu, które stanowi jedyne miejsce, gdzie tego Boga odnajdujemy? Czy Bóg jest na codzień z nami czy tylko w Kościele?
to jest jenda z licznych anomalii naszej religii. mówię "naszej", bo większość z nas pochodzi z domów katolickich, gdzie wpojono nam modlitwy i inne dziwne obrzędy, ale zapomniano powiedzieć jednego: że najważniejsze w tym wszystkim jest uwierzyć, odnaleźć Boga w sobie na codzień i nauczyć się z nmi obcować. Nie tylko w niedzielę po obiadku klęcząc na marmurowej posadzce i oddając pokłony tacy.

ocenił(a) film na 4
Negative

Może i natyklerykałowie gorsi, ale przynajmniej znają zasady demokracji. Nie zgadzam się z wieloma wątkami tej powieści, ale film chcę objerzeć i jako wolny obywatel mam do tego prawo! Więc proszę o zdrowy rozsądek. Nie dajmy się zwariować!
Z drugiej strony, może powieść rzeczywiście opisuje autentyczne wydarzenia skoro kler tak się jej obawia!
Ludzie od pokoleń wierzą, że kobieta stanowi tylko niewielki element mężczyzny - żebro, może już czas zacząć wierzyć, że Chrystus miał dzieci...co jest zresztą bardziej prawdopodobne...

ocenił(a) film na 1
Negative

A tata Marcina powiedzial ze i tak cebula jest najsmaczniejsza.
Do tego usmażone placki, odrobina śmietany, kawałek ogórka świeżego i… Smacznego!

ocenił(a) film na 4
Negative

Trzeba byc naprawde ograniczonym, zeby nie odroznic fikcji literackiej od ksiazki historycznej. Tak skrajnie ograniczonym, jak autorzy tego bojkotu...

Negative

Żałosne. Rzadko się już tutaj wypowiadam (i to właśnie przez tak bucowate osobistości jak autor tego posta), ale tym razem przełamałem barierę. Kościół sprzeciwiał się również Pokemonom, Władcy Pierścieni i setkom innych DOBRYCH filmów. Ja filmu sam nie oglądałem, ale mam taki zamiar. Do tego czasu się jednak nie wypowiadam. Skoro jednak "bojkotowcy" uważacie, że film jest fikcją i jest to bajka to po co protestować? Gumisie albo Smurfy to też bajki i kościół nie protestuje... To właśnie mnie skłania w stronę tego filmu, bo nie pasuje mi, że Kościół się aż tak angażuje. Inną sprawą jest sama definicja fałszu. Biblia została napisana niemal 2 tysiące lat temu. Jest w niej pełno bzdur, co do tego nie ma wątpliwości. Sam nie wiem czy Biblia zawiera prawdziwe informacje. A może Koran jest bardziej prawdziwy. A może jeszcze Tora, albo inne tego typu dzieła. Religii jest wiele. Skąd wiemy, że wierzymy w tą prawdziwą?

ocenił(a) film na 8
Negative

muahahahahaha :)) ale ROTFL !!! :))))))))

ocenił(a) film na 7
dobeck

A ja nienawidze kosciola oraz ksiezy i moge co najwyzej ich zbojkotowac, a nie cudnwna ksiazke Dana Brown'a. Co do filmu nie wiem jaki jest dobry bo do kina ide jutro, moze na premiere w moim malutkim zasraniutkim miescie...

radek_varg

Drogi Negativ... od czego by tu zacząć... JESTEŚ K**WĄ ! Nie moge już czytać tych Twoich postów... Nienawidze tak ograniczonych ludzi, nienawidze tych starych dewot, które ślęczą w kościele i słuchają radia Maryja...

1- Masz zjebany Avatar
2- Jesteś k**wą ( jak jestes facetem to jestes...To tez jesteś k**wą
3- Twoje posty, jak i posty Merlina wołają o pomste do nieba ( do TWOJEGO Boga, moim zdaniem Ty nie wierzysz... Gdybyś wierzył/a/o
(chyba zostane przy formie nijakiej) a więc gdybyś wierzyło, to nawet nie zwracał byś uwagi na filmy i książki które są tylko literacką fikcją...Nie opierał byś na nich swoich poglądów religijnych)
4 - Tacy ludzie jak ty( z małej litery, zw na brak szacunku) nie powinni być trzymani na wolności...
5 - Jesteś całe z mocheru
6 - jesz mocher
7 - srasz mocherem

P.S. Dziekuje filmwebowi za to że mogłem to coś zmieszać z błotem

dadzio_15_2

Stary, ja się oczywiście nie zgadzam z Negativ, uważam, że gada bzdury, ale twój post jest bardziej beznadziejny niż wszystkie, jakie pojawiły się na tym forum. To jakby na tyle.

Zordon

A o czym niby mam pisać ? o tym o czym piszą w 120 innych postach ? Bez sensu, może i jest beznadziejny, ale... W pełni oddaje co czuje... :) byłeś chociaż na tej stronie którą za przeproszeniem też..... **** umieścił w swoim temacie ? To jest poprostu LOL ROTFL i nei wiem co jeszcze, nienawidze takich ludzi... Poza tym pewnie chodzi Ci o to że klne itd -- To z Twojego PROFILU " XII. "RIMEJKIZM"
Najnowsza tendencja we współczesnym kinie, zwłaszcza amerykańskim, polegająca na gruntownym przerabianiu arcydzieł w zwały cuchnącego łajna."

Twoje zdanie na temat "Rimejkizu" jest równie "dosadne" jak moje, wiec nie wiem o co Ci chodzi ? Nigdy bym nie chciał spotkać takich ludzi jak ten... no.... jak no sam wiesz :) te dwa pajace wymienione przezemnie w poprzednim poscie. Pozdrawiam Cie

ocenił(a) film na 2
dadzio_15_2

przez swoja wypowiedz pacanie sam siebie zmieszałes z błotem .... nie widziałem w zyciu takiego betona jak ty uwazasz jak ze jak kogos po obrazisz z wymyslasz to lepej sie poczujesz... powalony jestes..... na koniec wulgaryznow uzywaj w stosunku do swoich najblizszych a puki co daruj sobie swoja paplanine.....

MeRLiN_4

Morda...
Krótko acz treściwie
Nie wypowiadam sie wiecej w tym temacie...
Może to śmieszne, ALE NAPRAWDE MI ULŻYŁO :d:d:d
Tym bardziej że moja wypowiedź dotknęła to coś nademną :)

Cya All... Już wszystko wiem :) Ale fajnie...

dadzio_15_2

Ta, normalnie nie wiem czy dojde po tym do siebie :)
W każdym razie już nigdy nie będe taki sami...

ocenił(a) film na 10
Negative

Zglaszam ten temat do usuniecia.Forum zaczyna przypominac cyrk.Jezeli chrzescijanie i ateisci chca wojny niech tocza boje na forach o takiej tematyce.To jest miejsce dla kulturalnych ludzi,a nie zoo.

Negative

to chore.. czy wogule widzisz jakis sens bojkotu?? smiech.. po prostu smiech.. szkoda ze niektorzy ludzie nie potrafia do czegos podejsc z dystansem.. moze jeszcze zbojkotujecie Constantine?? albo Matrixa??

ocenił(a) film na 7
ciastek_4

Negative ciebie trzeba izolowac...jak teraz bojkotujesz kod da vinci to jak dorosniesz bedziesz bardzo niebezpieczny. Nie mam juz slow...niestety nie zaslugujesz na nic innego jak tylko nawrzucac ci miecha idioto. Ja bojkotuje ciebie kretynie.