PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119849}

Koniec świata

Southland Tales
2006
5,1 5,2 tys. ocen
5,1 10 1 5208
5,2 15 krytyków
Koniec świata
powrót do forum filmu Koniec świata

?????????????

ocenił(a) film na 8

Mam kilka pytań dotyczących filmu jeśli ktoś byłby miły i mógł mi odp. na nie byłbym wdzięczny
1.Czemu Ten handlarz bronią (Kristofer Lamber czy jak to się pisze) powiedział do tego zioma ''Zdejmy Cel''ja to odebrałem jak to ze on wiedzaił co się kroji

2.Czemu ten lektor na tej imprezie w tym balonie mówił ''Życzymy udanej Apokalipsy'' ''Panie i panowie i tak właśnie kończy się świat ...''

3.Czemy ten ziomek strzelił z tej bazuki w ten statek , balon czy co to było i co to miało sugerować (ten strzał)i po co ?

4.Co się niby wydarzyło na tej pustyni co byly na niej The Rock i ten policjant ?

5.To jest własciwie stwierdzenie zauważyliście przed strzałem w ten statek The Rock rozłożył ręce zaczoł świecić i na jego plecach pojawiła się krew z tego co wcześniej zauważyłem to na plecach miał Chrystusa :D więc to w tym filmie zajebiście zrobili

6.Rozbicie się tego statku po strzale tego zioma miało znczyć koniec świata ? Te spadające szczątki statku ?

7.Rozmowa 2 stiflerów znaczy Trevolów :P ''ostrzał własny'' ''wybaczam ci'' Ja to odebrałem jako to że jeden to Chrystus a drugi to drugi :)

8.Po tym uścisku jak myslicie puślili (przestali się trzymać za rece ??)i kończy się film czyli jest koniec świata ?

9.Tym narratorem cały czas był ten ziomek z szramom ?

10.Co to były te USI Dent , USP , Głębokie Gardła 2 i czemu tak im zależało na ty The rocku (Głównym aktorze) ???

P/s Sorrki że tyle pytań ale wczoraj byłem lekko wstawiony i nie kuamłem tego filmu w pełni z reszta nawet gdybym był trzezwy to bym go chyba nie skumał i też tego posta napisał Chętnie podyskutuje z kimś na temat tego filmu więc prosze o odp.

A co do flimu to chodz go nie kumam to 9 !!!!!! /Troche za długi i nie i niektóre sceny powinni wyciąć albo skrócic bo weglug mnie wydawały się czasmi nude :)

ocenił(a) film na 10
mAster_Z

bedzie ciezko bo widzialem to dosc dawno temu, pomijajac to ze film jest niezle zakrecony :

ad.10 : USI Dent, USP - to byla groteskowa kalka terazniejszej FBI, PatriotAct, CIA i calej tej amerykanskiej paranoii po 11 wrzesnia...tutaj Kelly pokazal ich jako bande debili, ktorzy darza do zniewolenia pospolitego obywatela... Liquid Karma wydaje mi sie ze byla alegoria ropy naftowej i wojny w Iraku - miala byc zbawieniem ludzkosci a okazala sie gwozdziem do trumy.

ad.9 : Tak, pilot Alabiene (z tego co pamietam) - zwykly koles okaleczony psychicznie... nawiazanie do terazniejszych weteranow wojennych (obu wojen w Iraku)

ad.8 konczy sie swiat - dwa byty z czasow rownoleglych stykaja sie... pozatym na koncu widac ze pancury rozwalaja USIdent, a w sterowcu sa najwazniejsi politycy, buissnesmani itp. IMO koniec swiata to anarchia, ktora wyrasta na totalitarnym gruncie (panstwie)

ad.7 ? jest kilka teorii - moim zdaniem to jeden przepraszal drugiego za to ze sie spotkali i nomen omen zakonczyli swoje zycie. Bo Santaros tez mial swoje alter ego, albo nawet sam byl alter egiem :)

ad.6 chyba tak, upadek dyktatury , upadek finansjery - tak jak pisalem w sterowcu byli najwazniejsi ludzie miasta i bokser Senteros (ktory najwidoczniej byl kims w rodzaju mesjasza - zabili mesjasza, nawiazanie do Chrystusa dosc oczywiste)

ad.5 patrz ad.5

ad.4 wystapila anomalia - polaczenie swiatow rownoleglych - z tego co pamietam za sprawa uzywania Liquid Karmy... cala os fabuly skupia sie na tym ze USIdent/UPA chca to utrzymac w tajemnicy - cos jak nawiazanie do 9/11 i matactw rzadu USA

ad.3 Chyba mialo to sugerowac ze byle debil moze zabic mesjasza/jezusa - ten kolo byl ucharakteryzowany na niejakiego Kevina Federline'a czyli amerykanskiego idote-wytwór MTV i ikone tamtejszej mlodziezy...

ad.2 bo tak wlasnie skonczyl sie swiat :)

ad.1 no tego nie skumalem ale chyba Lambert własnie tym rozpoczał anarchie... a czemu sam nie strzelil nie wiem ???

Wogole ten film ma mase nawiazan do czasu obecnych...

ps. jakbym pisal bzdury to bardzo prosze jakas mądrą glowe o wyjasnienie - IMO ten film kazdy odebral po swojemu, wlasnie w (interpretacji) tkwi najwieksza zaleta tego filmu.

ocenił(a) film na 8
freekE

Dzięki naprawde mi pomogłeś :)teraz jak już te wszytskie informacje zebrałem do kupy to faktycznie najbardziej pokręcony film jaki widziałem :D

freekE

ad.7 Oni obydwaj byli tą samą osobą, nastąpiło małe zamieszanie w czasie. Anyway - Traveler, zanim się rozdwoił, przypadkiem okaleczył swojego kolegę, pilota Abilene (Abilene na końcu mówi o nim - my best friend). Scena ta jest pokazana na samym początku filmu, podejrzewam, że są to obrazy z komiksu, niestety nie mam wszystkich części, więc nie wiem.
No i Traveler sobie nie mógł tego wybaczyć, aż w końcu (dosłownie) sam sobie wybaczył ;)

Co do zakręcenia czasowego myślę, że warto zajrzeć na stronę Donnie Darko i poczytać fragmenty Philosophy of Time Travel. Może się trochę wyjaśnić, bo jednak idea rozszczepiania czasu wydaje mi się w tym filmie zbliżona do Donnie'ego.

Niestety, nie mogę znaleźć nigdzie 3iej części komiksu:/ Linki na oficjalnej stronie mi nie działają - klikam w tego flasha i nic się nie dzieje.

szybcia

Taaa... Traveler mi się włączył.
Taverner! ;)