A może jednak równość ras i walka z rasizmem - nie wiem jak to nazwać. Tak czy inaczej widać jak całe multikulti ogarnia hollywood, że już nawet w filmie o wczesnym średniowieczu widzimy czarnoskórego rycerza. Ktoś powie, że to fantasy - ok. Ale to jest fantasy osadzone w średniowiecznych r e a l i a c h i nikt mi nie wmówi, że jego rola jest tam potrzebna. Nie jestem rasistą, ale uważam, że w tym filmie powinno być biało, biało i jeszcze raz biało.
Na apostołów najczęściej biorą żydowskich aktorów panno mądralińska, a żydzi są i byli bardziej biali niż czarni.
Nie używaj określenia polaczku głupia krowo, bo to taki sam inwektyw jakiego ja użyłem na ciebie, pogardliwy. Kultury prostaczko. Każdy ma prawo do własnej opinii, jeżeli komuś nie podoba się to, że rolę białych grają czarni to ma prawo to skomentować, wiesz co to wolność słowa? Nikt tu czarnych nie obraża tylko poprawność polityczną podniesioną do potęgi debilnej.
Wzajemnie głupia krówko, moje życie jest cudowne ;)
Tak na zakończenie, do tatusia co cię spłodził i do reszty mężczyzn z rodziny jak rozumiem też odnosisz się per polaczki. Współczuję tatusiowi. :*
Widzę, że Polacy tak mówią, jak to przodują w kulturze, a po kobiecie jeżdżą jak po byle kobyle. Kultury. To, że Jezus był bardziej czarny niż biały to fakt, a nie wymysł owej Panny. Oczywiście pomine fakt, że to zwykła mitologia, tak samo prawdziwa jak egipscy bogowie czy nordyccy.
Hm, ciekawe, ludzie którzy wypowiadają się w polskiej mowie ( isobel, Aryhil ) z lubością obrażają innych o narodowości polskiej używając inwektyw jak najbardziej polskich ( isobel ). I to jest rasizm ! bo rasizm to nie tylko dyskryminacja z powodu koloru skóry, ale też z powodu przynależności narodowej,
używanego języka i wielu innych powodów. Zastanawia mnie kim jesteście, bo nawet jeżeli innej narodowości to musieliście wychowywać, uczyć czy przebywać dłuższy czas w Polsce, w takim razie Wasza zjadliwość do Polaków to jak plucie sobie w twarz.
Aryhil, Polacy są znani (w większości) z szarmancji do kobiet, ale Ty pomyliłeś pojęcia bo chociaż isabel twierdzi, że jest płci żeńskiej to czy kobietą ?. Przeczytaj Jej wypowiedzi, w każdej przekleństwo, ironia i nie tolerancja (delikatnie mówiąc), czy tak wypowiada się kobieta (nie koniecznie kulturalna), więc jeżeli chcesz obrazić Polaków, to raczej nie przez obronę tej Osoby.
Kolor skóry Jezusa (Biblii nie nazwałbym mitologią, a raczej kroniką z elementami domysłów i wymysłów) nazwałbym śniadym i myślę, że poprze mnie w tym każdy Żyd, bo tej narodowości był Chrystus.
Uważam, że dla osób nie lubiących Polaków jest jedno słuszne rozwiązanie - wyjedzie z Polski lub do niej nie przyjeżdżajcie !!! I po kłopocie !
Mam wyjechać z Polski bo ty mi każesz? Jaki z ciebie mały, zakompleksiony człowieczek. Nie pasuje tobie co napisałem, to od razu piszesz do tego tezę o mojej nienawiści do rodaków.
Czy ja napisałem, że masz wyjechać z Polski ? Jeżeli uważasz, że to Ciebie dotyczy to znaczy, że nie lubisz Polaków (przeczytaj ostatnie zdanie z zrozumieniem). Mały to może jestem bo nie mogę pochwalić się wysokim wzrostem, a zakompleksiony to raczej jesteś Ty, bo nawet w najkrótszej Twojej wypowiedzi wyczuwa się nienawiść.
To jest moja ostatnia wypowiedź na tematy nie filmowe.
Bronie dziewczyny przed hejter, więc gdzie u mnie widzisz nienawiść? Ależ smutny, zakłamany człowieczek z ciebie. "Nie mam argumentów? Wymyślę sobie"
Dość tych przekleństw! Co do Apostołów - podobało mi się jak w jednym serialu św Jan był czarnoskóry, a więc odwrotnie niż w historii i bardzo mi się ten zabieg podobał. W ogóle serial Anno Domini mogę polecić w ciemno. Intrygujący.
"podobało mi się jak w jednym serialu św Jan był czarnoskóry, a więc odwrotnie niż w historii i bardzo mi się ten zabieg podobał"
po pierwsze: odwrotnie niż w historii? cóż, zależy przez kogo spisanej. ;>
po drugie: ale serio?
Kuźwa, znowu o tym samym w miejscu gdzie tego być nie powinno. Narzekają na czarnego gdy w samej historii 1 z rycerzy okrągłego stołu był czarny. I jeszcze. "Nie było tam wtedy czarnych" - JAK TO NIE?? Ludzie, piszecie że zakłamują historie a sami jej nie znacie. Po za tym historia nie dzieje się do końca w średniowieczu tylko pod koniec cesarstwa Rzymskiego, jeśli chodzi o historyczne fakty. Legenda to faktycznie średniowiecze. Sam Artur prawdopodobnie był centurionem ale to nie o tym. Cesarstwo Rzymskie kontrolowało cała północna afrykę. A Ludzie stamtąd byli w całym cesarstwie. Więc czy byli czarni rycerze? Oczywiście że byli
A do samej legendy, jak wspominałem, 1 z rycerzy Okrągłego stoły był czarny. Lord Moriaen. Więc przestańcie z tym śmieciowym wątkiem bo nawet jeśli nie jesteście rasistami - wychodzicie na takich przez brak wiedzy.
Znalezione pod trailerem na yt:
All these comments show how uneducated some people are.
1) King Arthur was not alive during medieval times. He was alive during the Roman Empire, near its ruin but not quite into the Medieval Ages when there became an immense power struggle. He was most likely a Roman Centurion, himself.
2) The Roman Empire controlled all of North Africa. It is ignorant to assume no blacks would be in Europe, especially given that this was well before white racism. Racism started in the Americas in circa 1600, when a guy sold the first (in the Americas, I mean) black slaves to colonists.
3) There was a Knight of the Round Table that was African. I thought his name was Sir Morian, but the comments spell it Sir Morien so I guess I forgot the spelling. He was introduced into the Arthurian legends sometime before the United States was a country. It is not a work of SJWs.
4) Stop bitching about historical accuracy when you don't even know the term.
Racism started in the Americas in circa 1600
Not a guy but a jewish guy, becouse these were meny in the slavery buissness in XVIII c. before USA was established.
Rasizm to może tak, ale niewolnictwo czarnych było odwieczne bo większość z nich sprzedawali sami Afrykanie między sobą, a potem Arabom i Żydom, którzy z kolei sprzedawali ich na statki do Ameryki. Tak samo jak i każde inne niewolnictwo. Chinczycy sprzedawali Chinczyków, Słowianie sprzedawali Słowian, Afrykanie Afrykanów itd...
Roland - murzyn. Cień - murzyn. Nowy Bond - duże szanse ma murzyn. Wcale bym się nie zdziwił gdyby nakręcili film o Zawiszy Czarnym którego grałby kto?
Dobrze, że Artur jest biały, bo wcale by mnie nie zdziwiło dać kogoś czarnego, choć w prawdzie razi czarnoskóry rycerz okrągłego stołu o angielskiej nazwie. Patrząc na politykę zachodu, wolałbym, żeby nowy film o Wiedźminie był tylko grany przez Słowian, bez ingerencji poprawnie politycznego Hollywoodu.
Oczywiście kultowi polscy aktorzy i aktorki są ponad czasowi, zapisali się pozytywnie w polskiej kinematografii. Co do obecnych czasów widzę znaczną poprawę kina polskiego, choć jeszcze dużo trzeba poprawić. Filmy gdzie grają ludzie ambitni, lecz mało znani są dużo razy lepsze od filmów gdzie grają tzw.gwiazdeczki tvnu i oby tak dalej.
Wylewacie żale o czarnych aktorach dając za przykład wiedźmina i Bonda? Gratuluję. Siedzicie dalej w piwnicy i pamiętajcie, że koledzy pod blokiem pijący piwko to nie alfy i omegi.
Nie bujam się w blokerskich klimatach, do nich to za trudne tematy. Przeciwników liberalnej lewicy jest zacznie więcej w środkowej Europie, niż na zachodzie.
Jak można narzekać na czarnych aktorów w filmach, których nie ma. To jest żałosne.
Btw. Jeśli chodzi o gospodarke to jestem prawicowy, jeśli chodzi o podejście do ludzi, to lewicowy.
Dlaczego tylko białe kraje mają być kotłem rasowym, a czarne państwa, czy żółte już nie? Jest prosty wniosek, biała rasa ma zostać zniszczona, tak jak jej kultura i historia.
Skoro to syn Odyna, to takie skojarzenie przyszło mi samo. No chyba że matka była murzynką to Cień będzie podwędzany.
No właśnie mimo takiego ojca kilkukrotnie w książce było sugerowane, że jest trochę ciemniejszy - raz mówił o kolorze swojej skóry "kawa z mlekiem", raz ktoś go pytał, czy ma jakieś indiańskie czy Murzyńskie pochodzenie.
No w sumie ten Whittle to chłop jak dąb i rzeczywiście jest raczej kawowy, a nie czarny więc w tym wypadku może być nieźle. Ale przyznaj że czarny Roland to totalne przegięcie pały.
Tutaj już się nie wypowiem, bo nie czytam Kinga. Ale mogę powiedzieć, że nie podobało mi się obsadzenie Idrisa Elby w roli Heimdalla (mimo że Elbę uwielbiam).
King wzorował się na Eastwoodzie z "Dobrego, złego i brzydkiego" tworząc postać Rolanda więc powinieneś mieć jakie takie wyobrażenie. Czarny Heimdall. Delikatnie mówiąc żałosne. Elba jest faktycznie bardzo dobrym aktorem.
Może zamiast kierować się bólem pewnej części ciała bo "znowu jakiegoś czarnego do filmu wepchnęli" wystarczyłoby ze zrozumieniem trailer obejrzeć, opis przeczytać. W tym filmie, który można spokojnie nazwać luźnie opartym na legendzie, Artur wychowuje się na ulicy, najprawdopodobniej dlatego, że Uter został zabity/obalony przez swojego wroga. Jeśli dobrze zrozumiałam to Artur chyba nawet na początku nie jest świadomy swojego pochodzenia. Co za tym idzie, żyje wśród ubóstwa, mając za przyjaciół ludzi z niższych warstw społecznych. Prawdopodobny plot jest taki, że oczywiście obalają złego tyrana, prawowity król wstępuje na tron i wszystkich swoich przyjaciół mianuje rycerzami, bo jest królem i mu wolno, kropka.
Piękna gównoburza. Dziękuję wam za wasze marne argumenty. Moje zdanie na ten temat w żaden sposób się nie zmieniło.
PS Nie mówcie, że jestem rasistą. Rasizm to przestępstwo, a przestępstwa są dla czarnych.
Dziwi mnie że oburzasz się na taki anachronizm (zresztą dość wątpliwy) jak czarny rycerz a nie protestujesz przeciw pozostałym "kłamstwom" o średniowieczu. Czemu nie wkurza cię że bohaterowie nie mają, powszechnej w tamtych czasach, krzywicy, nie mają popsutych zębów, czy, w zgodzie z prawdą historyczną, nie są brudnymi i zapitymi, niepiśmiennymi, kurduplowatymi brutalami? Myślę że w porównaniu z tymi grzechami, jeden czarnoskóry rycerz to doprawdy błahostka a twoje gorliwe zaprzeczenia dotyczące własnego rasizmu, mocno podejrzane . Albo godzimy się na to, że oglądamy hollywoodzką fantazję na temat średniowiecza, albo oglądamy raczej "Imię Róży", film w którym średniowiecze zostało przedstawione dokładnie (gdyby w tamtym filmie jeden z mnichów był czarnoskóry też nie dziwiłbym się zbytnio) Osobiście nie mam nic przeciw temu żeby pół okrągłego stołu było sobie czarnymi, brunatnymi, czy żółtymi ludźmi. Bardziej interesuje mnie czy to będzie dobry film
Mały off-topic. Ni chciałem zakładać osobnego tematu bo to drobna sprawa. Czy przypadkiem w opisie nie jest błąd? Excalibur nie został wyciągnięty ze skały, tylko podarowany Arturowi przez Panią Jeziora. Ten pierwszy był po prostu "mieczem ze skały". Niech ktoś poprawi jak się mylę.
Potwierdzam. W zwiastunie widziałem też jakieś potwory, ale już nie przyglądałem się dobrze. GG, go next.
Nie widziałem filmu, więc ciężko mi oceniać, ale w zwiastunie pojawiają się też słonie, więc Murzyn akurat mnie specjalnie nie dziwi.
W zwiastunie masz latające smoki, jakieś olifanty, wielkie węże i fireballe, a czepiasz się jednego murzyna? To tak serio? Jakie motyla noga "historyczne realia" ? :D
Znaczy rozumiem, że nie przeszkadzałoby ci, gdyby w filmie fantasy o pierwszym cesarzu Chin zagrał go biały?
Ludzie się dziwią dlaczego na polskich forach coraz mniej ludzi. Chamstwo i prostactwo. Nikt nie marudził, że w Robin Hoodzie z 1991 grał Morgan Freeman i również, tak jak w tym przypadku, był Saracenem. Teraz najwięcej o równouprawnieniu i walce z rasizmem ma do powiedzenia te nowe głupie pokolenie, co zawsze jest na nie i wszystkiemu jest przeciwne. No, ale o czym mówimy, skoro za naruszenie realiów historycznych podaje się Marvelowskiego Thora. Dzieci uczą się historii na podstawie bajek... SMUTNE
Zagrał Saracena, o można jeszcze naciągnąć, muzułmanie (głównie arabowie) przodowali w niewolnictwie i żerowali na czarnych 100 x bardziej niż biali ludzie. Stąd mógł się tam taki bez problemu znaleźć i to się broni.
Sam pewnie mieszkasz w bloku, zapewne ty i sebix jesteście mocno zaznajomieni w tym temacie i poprzez głęboką analizę wydedukowaliście inną wersję historii. Ignorancie tak na koniec, dalej żerują na czarnych, poczytaj o państwach północnej Afryki. Niewolnictwo wciąż tam istnieje, oczywiście niewolnikami są czarni ludzie a panami muzułmańscy arabowie.
Zanim biali zaczęli wywozić murzynów jako niewolników na plantacje do USA (swoją droga w pierwszym okresie najbardziej okrutnymi plantatorami byli francuscy emigranci post-napoleońscy w Luizjanie a nie anglosasi), Afrykanie prowadząc wojny plemienne masowo sprzedawali swych sąsiadów arabskim i żydowskim handlarzom niewolników. Przez setki lat przed rozwinięciem się handlu z Ameryką - bo wpierw Afrykanów kupowano do kolonii hiszpańskich w Ameryce a nie anglosaskich - Afrykanie handlowali Afrykanami. Ponieważ plemienna kultura zakłada (praktycznie każda plemienna kultura, włącznie z tymi znanymi z Biblii), że każdy kto nie jest z plemienia lub do niego przyjęty nie ma praw jako człowiek. A może je uzyskać tylko w specjalnych okolicznościach. Integryzm kulturowy ma swe jasne i swe ciemne strony - wykluczenie z praw i jego skutek czyli niewolnictwo to ciemna strona integryzmu plemiennego. A w czasach europejskich imperiów kolonialnych zapewne także narodowego. Swoje do ideologii rasizmu i niewolnictwa dołożył także pierwotny kapitalizm z jego świętym "prawem własności" :D
Takie czasy polityka UE chce wymieszać rasy ludzkie dlatego promuje to całe ubogacanie, multi-kulti i równość rasową, wszystko ma prowadzić do tego żeby pozbyć się białego człowieka z europy a jak będziemy łagodni, potulni i tolerancyjni to na ataki terrorystyczne będziemy odpowiadać malowaniem kredkami po chodnikach czy wręczaniem naszym oprawcom kwiatów. Z hollywood jest podobnie, tam żądzą żydzi i chyba podzielają tą chorą politykę więc wymagają tego żeby filmy były odpowiednio "różnorodne".
Nie chce nic mówić ale w przygodach merlina też było sporo czarnych a nikt jakoś gówno burzy tam nie robi ;)
To jeszcze nic w Robin Hoodzie małego Johna zagra.... Jamie Foxx. To dopiero jazda. Kpina z logiki i historii. Pytam jak kolega dlaczego nie żółty z Hong Kongu, co, żółci są gorsi niż murzyni? To dopiero rasizm.
Niby jakie kpiny z historii i z logiki? -.-" Jest od cholery źródeł historycznych traktujących o historii czarnych w Wielkiej Brytanii. Jeśli w filmie z akcją osadzoną w średniowieczu gra czarny aktor, to jest to jak najbardziej zgodne z faktami historycznymi. Boże, nie potrzeba mi więcej dowodów na to że Polska to jeden wielki ciemnogród... Zamiast jojczyć o tym jak zakłamują historię i podtrzymywać ten słynny ulubiony mit wszystkich polaczków, polecam trochę poczytać i zapoznać się z historią czarnych. Na arenie światowej Polacy wychodzą nie tylko na rasistów, ale też na idiotów i nieuków.