Filmy są dla dorosłych, nie dla młodych. Po za tym jest to jeden z najbardziej demoralizujących filmów przecież. Pokazuje on że Niebo jest otwarte także dla zwierząt, a przecież wszyscy wiemy że jest otwarte tylko dla ludzi.
To że człowiek jest zaliczany do królestwa zwierząt i naczelnych ssaków to nie żadne bluźnierstwo panie fanatyku. To jest nauka i lata badań, które na nią poświęcono, by czarno na białym udowodnić, że każde zwierze, człowiek i Ty również są wytworami ewolucji.
Der_SpeeDer - brak słów. tak pięknie i inteligentnie o tym wszystkim opowiedziałeś. :) widać, ze inteligentny z Ciebie gość.
Emil1990 - bezrozumne zwierzęta ?!! weź mnie nie denerwuj. właśnie pisze do Ciebie największy obrońca zwierząt w całym kosmosie, a Ty mi tu pleciesz kwieciste mowy o tym, że zwierzęta sa głupie?
człowieku, zwierzęta czasami są bardziej ludzkie niż my. tez kochają, myślą i czują!
http://www.pudelek.pl/artykul/39487/matka_ratuje_tonacego_szczeniaka_wideo/ - obejrzyj to sobie i zastanów się, co piszesz!
Zostawmy kwestię tego, na ile dokładnie zwierzęta są inteligentne i na ile przejawiają ludzkie uczucia - bo widzę, że tylko dym może wyniknąć z tego. Tu chodzi o to, że gość się zasłania płaszyczkiem chrześcijaństwa, mimo że ta religia zabrania gadać tego, co on wygaduje - a on, by być bardziej słownym, według własnej woli modyfikuje sobie (jak większość bluźnierców twierdzących, że są chrześcijanami - szczytem wszystkiego były krucjaty i absolutnie sprzeczne z fundamentami chrześcijaństwa twierdzenie, że niewiernych trzeba mordować, a Pan Bóg wynagrodzi rycerzy za każdego zabitego muzułmanina) treść przykazania miłości, twierdząc, że okazywanie miłości takim a takim (w tym ludziom o "złych wzorcach") wcale nie jest wymagane. Ciekawe, co by św. Franciszek z Asyżu powiedział na te jego brednie o zwierzętach.
o, i to jest argument .. jakoś widzę, że Emil1990 wciąż odnosi się do tego, co piszesz, a sam argumentów nie poda xD
Bo co, bo ty tak powiedziałeś?
Nie, bo to ogólnie przyjęta PRAWDA. Jest jasno powiedziane że tylko ludzie mają duszę. I to ty pierwszy powiedziałeś o zwalaniu winy na filmy i gry.
Oczywiście ty byś stwierdził, że Deckard, który chciał Batty'ego po prostu zabić, okazał więcej człowieczeństwa, niż sam Batty, który Deckardowi uratował życie - bo jesteś płytki i masz mózg wyprany przez bezsensowne dogmaty.
Maszyna mogłaby uratować życie człowiekowi tylko wtedy gdyby ją tego odpowiednio zaprogramowano. To co pokazano w Blade Runerze zwyczajnie nigdy nie mogłoby mieć miejsca.
Jeśli według ciebie w pełni świadome istoty, posiadające osobowość, kulturę, a nadto przejawiające uczucia i potrafiące kochać są tylko zwierzętami, to ty sam jesteś bluźniercą.
Przecież mówiłem że taka kultura mogłaby zostać wytworzona tylko przez ludzi.
I co ty znowu tutaj za brednie jakieś opowiadasz o ludożercach i łowcach głów?
Odniosłem się do twojej wypowiedźi: ale są tacy "chrześcijanie", którzy człowieczeństwa odmawiają także temu, kto jest "złej" narodowości). Niektrórzy mają za złe Kościołowi że wytępił ludożerców i łowców głów.
Są ufole, owe ufole mają duszę, rozum i uczucia
Jakie ufole ? Człowieku ! Masz mózg wypalony przez Gwieznde wojny itp. gówno. Ziemia jest centrum wszechświata, nie ma żadnych kosmitów a już na pewno nie inteligentnych.
Pudelek to zryta strona. Zwierzęta nigdy nie ukazują uczuć, a to że czasem kierują się instynktem nic nie znaczy.
"Nie, bo to ogólnie przyjęta PRAWDA"
Nie, to nie jest żadna prawda. To jest DOGMAT, nie znajdujący żadnego potwierdzenia w faktycznej obserwacji. Tak jak inne biblijne "prawdy" - że Ziemia jest płaska, że krąży wokół Słońca albo że świat powstał w siedem dni - nauka prędzej czy później dementuje tego typu brednie. Gorzej, że są różni "chrześcijanie", którzy w wyniku swojej głupoty tudzież ograniczenia umysłowego nawet w obliczu naukowych faktów uparcie zaprzeczają na zasadzie "nie, bo nie" - nie mając nawet do dyspozycji żadnych dowodów, tylko wymyślone przez kogoś (nawet nie przez Boga - Bóg Biblii nie pisał) dogmaty.
Swoją drogą, czekam teraz, aż się zaczniesz upierać, że świat powstał w siedem dni.
"I to ty pierwszy powiedziałeś o zwalaniu winy na filmy i gry"
W innej sytuacji, w innych okolicznościach i dla innego celu. Twoje użycie tej frazy jest tępe i pozbawione sensu.
"Maszyna mogłaby uratować życie człowiekowi tylko wtedy gdyby ją tego odpowiednio zaprogramowano"
Tylko że to nie są maszyny programowane, tylko takie, które obdarzono rozumem - jak widać, dla niektórych zbyt trudne do ogarnięcia.
"Przecież mówiłem że taka kultura mogłaby zostać wytworzona tylko przez ludzi"
Bo co - znowu "bo tak powiedziałeś"?
"Niektrórzy mają za złe Kościołowi że wytępił ludożerców i łowców głów"
Jakich ludożerców i łowców głów? O czym ty bredzisz, do jasnej cholery?
"Jakie ufole?"
Widzę, że linku ci się nawet nie chciało otworzyć.
"Ziemia jest centrum wszechświata, nie ma żadnych kosmitów a już na pewno nie inteligentnych"
Jasne, jasne... w tym ogromnym wszechświecie, gdzie w samej Drodze Mlecznej - jednej z wielu galaktyk - są miliardy światów, tylko my jedni na te miliardy sobie jesteśmy... Jezu, jakie to żałosne - mnie mózgu SW nie wypaliły, bo bynajmniej nie w oparciu o nie doszedłem do prostego wniosku, jak niedorzeczne jest twierdzenie, że na tylu bilionach światów istniejemy tylko my. Indywidualiści się znaleźli...
To tobie mózg wypaliła Biblia - z której, jak większość idiotów, zaczerpnąłeś akurat nauki kompletnie nieprzydatne.
"Ziemia jest centrum wszechświata"
Tak! Tak! Spalić Kopernika! Jak on śmie twierdzić, że krąży wokół Słońca! Bluźnierca! Biblia mówi, że jest inaczej - znaczy że Kopernik kłamie!
Czemu tacy ludzie, jak ty, nie urodzili się tam, gdzie ich miejsce - w średniowieczu?
"Zwierzęta nigdy nie ukazują uczuć"
Owszem, ukazują. W naturze może i to się nie zdarza, ale niektóre zwierzęta hodowane wśród ludzi - np. psy - rozwijają uczucia podobne do ludzkich.
''Swoją drogą, czekam teraz, aż się zaczniesz upierać, że świat powstał w siedem dni.''
A będę się upierał. Ty pewnie wierzysz w jakieś tam dinozaury, mamuty, smoki czy inne potworki ?
""W innej sytuacji, w innych okolicznościach i dla innego celu. Twoje użycie tej frazy jest tępe i pozbawione sensu.""
Bo co ? BO TY TAK POWIEDZIAŁEŚ ?
w tym ogromnym wszechświecie, gdzie w samej Drodze Mlecznej - jednej z wielu galaktyk - są miliardy światów, tylko my jedni na te miliardy sobie jesteśmy...
Widocznie tak to Pan stworzył.
Tak! Tak! Spalić Kopernika! Jak on śmie twierdzić, że krąży wokół Słońca! Bluźnierca! Biblia mówi, że jest inaczej - znaczy że Kopernik kłamie!
Durniu, ziemia krąży wokół słońca, ale nie zmienia to faktu że jest najważniejszym miejscem we wszechświecie.
Owszem, ukazują. W naturze może i to się nie zdarza, ale niektóre zwierzęta hodowane wśród ludzi - np. psy - rozwijają uczucia podobne do ludzkich.
Zwierzęta posługują się tylko i wyłącznie instynktem, pogódź się z tym.
"A będę się upierał. Ty pewnie wierzysz w jakieś tam dinozaury, mamuty, smoki czy inne potworki?"
No cóż, tym tekstem tylko ostatecznie się skompromitowałeś...
Jak to jeden jeleń twojego pokroju sobie wytłumaczył obecność dinozaurów w Zeitgeist? "Bóg je podłożył, żeby sprawdzić naszą wiarę". Jasne, stary. Pewnie Bóg mi ciebie podłożył, żeby sprawdzić moją wiarę!
"Bo co ? BO TY TAK POWIEDZIAŁEŚ?"
Człowieku, oszczędź sobie tej kompromitacji. Już wcześniej powtarzałeś tępo to, co powiedziałem ja, ale przynajmniej umiałeś się zdobyć na jakąś szczątkową inwencję - teraz używasz już tylko komend "kopiuj" i "wklej".
Nie będę ci tłumaczył, dlaczego, bo ty nie umiesz nawet myśleć - zamiast myślenia, posługujesz się bzdurnymi dogmatami, którymi usiłujesz wszystko wytłumaczyć.
"Widocznie tak to Pan stworzył"
Pan tak nie stworzył, idioto. To, co mówisz, to niepoparty absolutnie niczym dogmat, który prędzej czy później upadnie ostatecznie - tak jak upadły pozostałe bzdury, ze Słońcem, tworzeniem świata w siedem dni i resztą.
"Durniu, ziemia krąży wokół słońca, ale nie zmienia to faktu że jest najważniejszym miejscem we wszechświecie"
Bezpodstawne dogmaty z Biblii nie zmieniają faktu, że bredzisz.
Nie wspomnę już o tym, że przez cały ten czas nie doczekałem się odpowiedzi na pytanie, do czego złego prowadzi przyjęcie w Królu Lwie założenia, że lwy idą też do swojego nieba i w jaki sposób demoralizuje młodzież. Ale tym tekstem o tworzeniu świata w siedem dni przekonałeś mnie ostatecznie, że rozmawiać z tobą nie ma sensu, gdyż jesteś pospolitym idiotą - jednym z tych ludzi, którzy dostarczają ateistom argumentów przeciwko wyznawaniu jakiejś religii. Mnie zresztą też mierzi myśl, że taki "chrześcijanin" jak ty mógłby mieć cokolwiek wspólnego z moimi bliskimi - przykładowo moimi dziadkami, w odniesieniu do których cudzysłowu nie użyję. Oni, którzy są ludźmi pobożnymi, nie podpisaliby się pod żadnym z twoich słów. A już na pewno nie forsowaliby rozmaitych idiotycznych dogmatów, o których wiadomo, że nie są prawdziwe - vide tego z siedmioma dniami tworzenia świata.
Emil, parówo, żal mi takich ludzi jak ty. Wychowałeś się wśród małp? Jesz z podłogi? Mam 16 lat i filmy czy gry komputerowe odwracają moją uwagę od szkoły, czuję się szczęśliwy bo nie poświęcam się bezgranicznie choremu systemowi. Ciebie nic już nie uratuje ziejący jadem nienawiści głupku. Ciekawi mnie też czemu wśród ludzi o zerowym ilorazie inteligencji ostatnio staje się popularny ten żałosny tekst "wracać do szkoły". Sam wracaj matole, może cie kultury nauczą.
Nazbyt wiele obelg Gazpacho. Mówisz o zianiu jadem nienawiści, ale czy Twój post również nie "zieje nienawiścią"? Nie ogniem powinniśmy zagłuszać pożary ani nie dolewać wody, gdy wokoło potop
Nie powinniśmy pogardzać takimi ludźmi. Pewnie poglądy, przy takiej mentalności, są kwestią wychowania. Nie żadnej winy.
A mentalność? Co jeżeli umysł broni się w ten sposób przed jakąś traumą? Może wypartą z pamięci dziecka.
A może to kwestia różnicy w rozwoju świadomości.Zwierzę nie zrozumie nigdy człowieka. Nie chcę ubliżyć Emilowi tym porównaniem (jestem wegetarianinem, bardzo szanuję zwierzęta) Chcę pokazać tylko, że przy dużej różnicy rozwoju, nie mamy za złe tego, że niektórzy jeszcze nie są gotowi wszystkiego zrozumieć.
O jedno tylko powinniśmy zadbać. Aby Taki człowiek, w swoim niemożliwej do zmiany (przynajmniej na razie) światopoglądzie nie dopuścił się zbrodni agresji na drugim człowieku
Więc Emilu, czy byłbyś zdolny skrzywdzić drugiego człowieka, jeśli byłby niewinny żadnej agresji, ale byłby odmienny, np byłby homoseksualistą albo muzułmaninem, otwarcie (tak jak Ty) wyrażającym swoje poglądy?
Przepraszam bardzo,a skąd niby wiesz, że w kosmosie nie ma innego życia??
SERIO wierzysz że świat powstał w 7 dni? Słyszałeś kiedyś takie słowo jak "ewolucja"?
Trzymajcie mnie, umieram!
Emil to Jechowy daj mu szanse, bo w końcu dojrzeli do tego że mogą używać internetu, sam na gg mam już takich cudaków 17 zablokowanych.
Janino skwaro, ja wiem, że to ty i próbujesz wcisnąć ludziom swoje chore poglądy używając nowego kamuflażu.
O rany, kolejna prowokacja, a ludzie nie mają co robić tylko wciągają się w bezsensowne i do niczego nieprowadzące dyskusje. Naprawdę, wiosna już jest, proszę odejść od komputera...
nie no teraz z tymi dinozaurami przesadziłeś! skąd wiesz, co Pan Bóg stworzył na początku? co żyło w Raju. o ile wiem , wydarzyło sie coś takiego jak biblijny potop! poczytaj sobie i przestań wygłaszać tu swoje chore poglądy.
+ doczytaj sobie, co to jest instynkt i uwierz mi, to Słońce jest we wszechświecie najważniejsze, bo inaczej nikt na Ziemi by nie przeżył.
Chce od siebie dodać co do króla Lwa,że to Legendarna Legenda Legend tyle, Dziękuje.
No to pogratulować zdziecinniałego gustu.
Nie będę ci tłumaczył, dlaczego, bo ty nie umiesz nawet myśleć - zamiast myślenia, posługujesz się bzdurnymi dogmatami, którymi usiłujesz wszystko wytłumaczyć.
Nie dogmatami, tylko PRAWDAMI. PRAWDAMI, nie jakimiś zmyślonymi bzdurami typu Star Wars czy Blade Runner.
Wychowałeś się wśród małp?
Nie mam tak niskiego ilorazu wartości. A możej raczej ty się wychowałeś.
"Bóg je podłożył, żeby sprawdzić naszą wiarę".
Cóż myślę że to może być bardzo dobre wytłumaczenie.
""Bezpodstawne dogmaty z Biblii nie zmieniają faktu, że bredzisz.""
Ja bredzę ? A może to ty gadasz głupoty ?
Ty moze masz dusze, ale nie masz rozumu. Obrazasz kogos mwiac ze jest zdziecinnialy, ze nie mysli a sam wyjezdzasz z wymyslona istota nazywana Bogiem i faceta z broda, ktoremu brak bylo klepek i niby sie dal ukrzyzowac, jako jego syn?
Dusza, zycie wieczne i wieczna szczesliwosc oraz diabel. Ty smiesz kogokolwiek obrazac i kpic, poslugujac sie bajeczkami ktore ciemny lud kupowal w sredniowieczu.
EMIL1990 Za kogo Ty się w ogóle uważasz czy Ty w ogóle siebie słyszysz czy tak Ci daleko do rozumu. Pomyśl trochę przez chwilę każdy potrafi na necie coś godnego naskrobać i nie wywyższaj się tak swoją mową, bo wielu się wywyższało, a zostali sami poniżeni w swoim własnym zakresie i nie zgrywaj twardziela skoro Jesteś taki mądry to tą mądrość zostaw dla siebie.
Emilu w Królu Lwie nie chodzi o to, że zwierzęta mają duszę. Zwierzęta są alegorią ludzi. Inaczej już sam fakt, że mówią byłby przecież bez sensu. Filmy czasem używają języka symboli.
Czasem też, jak np w Blade Runner tworzą nieistniejącą jeszcze sytuację zmuszającą nas do całkiem innego spojrzenia na Świat i przynajmniej zastanowienia się nad etyką "co by było gdyby?"
Pomijając więc czy to możliwe, czy nie, to czy gdyby istniały roboty o ludzkim umyśle i uczuciach albo inna inteligentna rasa, to byli by ludźmi? Może naprawdę tylko ludzie mają duszę, ale czy człowieczeństwo tkwi w gatunku homo sapiens sapiens, czy raczej w sercu? Nie mam tu na myśli pompy krwi, ale raczej, absurdalną ze względu widzenia instynktu zdolność do bezwarunkowej miłości.
Nie mówię o nauce, nie neguję Twoich Świętych Pism, nie mówię że nie masz racji. Pytam tylko "co by było gdyby?" Jeśli uważasz taką sytuację za nierealną, proszę, mimo wszystko odpowiedz. Wyobraź sobie. Gdybyśmy kochali i czuli nie tylko my, to czym byłoby człowieczeństwo?
Widzę, że naszemu lokalnemu wariatowi obłęd nie przeszedł...
"Nie dogmatami, tylko PRAWDAMI"
Dogmatami. Nic nie jest prawdą, dopóki tego nie udowodnisz.
"Cóż myślę że to może być bardzo dobre wytłumaczenie"
Myślę, że to może świadczyć o obłędzie tego, który to powiedział.
"Ja bredzę? A może to ty gadasz głupoty?"
Gdzieżby.
Kurde czy tylko ja się z tym nie zgadzam!? Ten pseudo-chrześcijanin próbuję nam wmówić że zwierzęta nie mają duszy i nie idą do nieba! Przecież TO jest bluźnierstwo i demoralizacja! Kurde takie myślenie to czysty egoizm! To coś w stylu: "jestem człowiekiem i mam duszę, A ZWIERZĘTA NIE! Bo ja jestem fajny! A teraz idę powyrywać nogi mrówką, bo one przecież duszy nie mają! Nic nie czują i do nieba nie pójdą!". Kurde jeżeli myślisz że zwierzęta duszy nie mają i do nieba nie idą, to znaczy tylko ze to TY nie masz duszy i serca i do tego PÓJDZIESZ DO PIEKŁA! Kurdę zwierzęta są w dużej mierze LEPSZE od człowieka! Bo SĄ zdolne do współczucia! Bo POTRAFIĄ poświęcić siebie dla innych! I do tego NIE MORDUJĄ! NIE KRADNĄ Z CHCIWOŚCI! NIE ZABIJAJĄ Z NIENAWIŚCI! I NIE GADAJĄ, ŻE LUDZIE NE MAJĄ DUSZY!
I jeszcze parę słów odnośnie twoich słów o Avatarze: Na'vi były dużo bardziej religijne od ludzi, którzy zabili swoją matkę i przyszli zniszczyć świat Na'vi, po to by ratować swoje wysypisko śmieci, nazywane "Ziemią". I ty mówisz że Na'vi nie mają duszy, a człowiek nadal ma otwartą drogę do nieba!? Żal mi ciebie...
Kurde ale mnie wkurzyłeś... Idę wziąć prochy...
Ja Jestem wielkim Chrześcijaninem w dzisiejszym świecie to bardziej Zwierzęta zasługują na Niebo niż Ludzie.
Jeżeli dobrze cię zrozumiałem, to już cię lubię ;). BTW: Sorki że tak się uniosłem, bo denerwować się nie warto. Ale w Polsce to spędzam od 4 do 5 miesięcy w roku. Całą resztę przesiaduję w Afryce, głównie na sawannie. Spędzam ze zwierzętami więcej czasu, niż z ludźmi (nie licząc swojej rodziny oczywiście) i wkurza mnie kiedy jakiś anty-chrześcijański egoista gada mi, że zwierzęta nie mają duszy i uczuć...
Generalnie po reaktywacji Króla Lwa. Dopiero kilak miechów po niej postanowiłem założyć konto na filmweb. Mam wrażenie że właśnie o to ci chodzi... Że temat przestarzały a ja piszę teraz... Z tym że temat wyszedł jeszcze w tym miesiącu zdaję się... Napisz jak się mylę ;).
Czekaj! Chodzi ci o to że konto mam z 2007? Hehe no tak :P. Napisałem że "postanowiłem założyć konto kilka miechów temu", lecz nigdy tego nie zrobiłem. Przyjaciel miał już konto z którego nie korzystał i o to jestem ;). A "Obudziłem się" po reaktywacji Króla Lwa, tak jak napisałem.
Emilu1990 .. skoro chrześcijanie to tacy dobrzy ludzie to proszę, wyjaśnij mi o czym świadczą krucjaty, Krzyżacy , wojny w imię Boga, zabijanie niewinnych Murzynów , Majów, Azteków i Indian, za to, że wierzą w coś innego. słucham, ciekawa jestem jak to uargumentujesz. .
On pewnie powie: "Coś takiego nigdy nie miało miejsca! To wymysł pogan, muzułmanów, żydów i ateistów" :P.
Może o innych czasach średniowiecza? Gdzie mord był na porządku dziennym. A chrześcijanie to ludzie. Wtedy ludzie zachowywali się inaczej.
dobra, dobra, ale Pan Jezus nakazał miłować nieprzyjaciół, a chrześcijanie ponoć przestrzegali przykazania miłości .
My jesteśmy Polakami i to nie oznacza, że jesteśmy odpowiedzialni za grzechy naszych przodków. Każdy jest odpowiedzialny za własne uczynki.
Tia... Ale Emill uważa że chrześcijanie nie powinni być pokazywani jako czarne charaktery, bo to "demoralizujące". Co z tego że nie jesteśmy za to odpowiedzialni? Chrześcijanie byli jacy byli! I Emill raczej powinien się z tym pogodzić.
NIE ZABIJAJĄ Z NIENAWIŚCI! I
jak nie ? Psy, wilki, lisy itp. przecież zjadają młode i siebie nawzajem.
Coś takiego nigdy nie miało miejsca! To wymysł pogan, muzułmanów i ateistów
Dokładnie. Myślę że to muzułmanie wymyślili tę bajkę, bo sami są zbrodniarzami że ho, ho ! Cywilizacja bez Boga długo nie wytrzyma....
Może o innych czasach średniowiecza? Gdzie mord był na porządku dziennym.
W średniowieczu było o wiele lepiej niż dzisiaj, nie było demoralizujących filmów i gier komputerowych.
Ale troll... Nie, zwierzęta nie zabijają z nienawiści. Zabijają by przetrwać, to wszystko natura, czyli odgórny projekt Boga. Tak zwany "Instynkt samozachowawczy". Nic co zwierzęta robią nie idzie z takich egoistycznych pobudek, jak u człowieka. Ja toleruję zabicie w obronie własnej, lub w celu przedłużenia własnej egzystencji (np. zabicie dla pożywienia). Przecież natura została obcykana przez Boga. Obejrzyj sobie film pt. "Serce Lwicy". Dokument w którym lwica przygarnia ANTYLOPĘ! Wychowuje ją jak własne dziecko. Nie pieprz mi że one "czasem kierują się instynktem". Gdzie instynkt w tym, że lwica opiekuję się czymś, co mogłoby być jej pożywieniem? To się nazywa Lwie Serce. Chyba naprawdę powinienem przestać z tobą rozmawiać... Musisz mieć niezłe śmiechy po drugiej stronie, ateisto, udający że wierzy w Boga.
BTW: Jeżeli według ciebie nie są zdolne do miłości, to czemu są zdolne do nienawiści? Zaraz mi powiesz, że zwierzęta to stworzenia Szatana... Naprawdę trollujesz jak nie wiem co. Że nie wspomnę o "bajeczkach" opowiadanych przez muzułmanów XD. Ciekawe co być napisał, gdybym ci pomysłu na następny trolling nie podrzucił.
Niektórzy są jak skały. Każdy las był kiedyś skałą. Przyszły delikatne porosty, wiatr i Słońce. Mchy. Trawy i krzewy. W końcu wielkie drzewa. Jeśli spróbowałbyś zasadzić drzewo w skale to niemożliwe. Trzeba tylko czasu. Czasem bardzo dużo czasu. Wiatr zwątpienia będzie wiał i Słońce wrażliwości będzie świecić, pozornie nie zmieniając skały. Trzeba tylko czasu. Nic więcej.
Szanujmy wszystkich ludzi bo sami byliśmy bądź będziemy tacy jak oni.
A oni jak tacy jak my.
Hmmmm? O.O Sorki stary, ale kompletnie nie rozumiem o czym piszesz... Mam Emilla szanować? O to chodzi?
"Potem Bóg rzekł: «Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich rodzajów!» I stało się tak.
Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. I widział Bóg, że były dobre."
Księga Rodzaju
"Kościół spogląda z szacunkiem również na mahometan, oddających cześć jedynemu Bogu, żywemu i samoistnemu, miłosiernemu i wszechmocnemu, Stwórcy nieba i ziemi"
Jan Paweł II
I poraz kolejny nasz "katolik" nagina chrześcijański światopogląd do swojego skrzywionego wyobrażenia. Oto okazuje się, że zwierzęta kierują się nienawiścią...
"W średniowieczu było o wiele lepiej niż dzisiaj, nie było demoralizujących filmów i gier komputerowych"
Nie, było za to mnóstwo "chrześcijan", którzy namawiali innych do mordu i grabieży, twierdząc, że to w imię Boga. A ogólnie przyjętym poglądem było przekonanie, że ludzie o innym kolorze skóry to tak naprawdę nie ludzie, tylko zwierzęta - i można ich trzymać w niewoli, jak zwierzęta.
W średniowieczu było lepiej, akurat...
A ogólnie przyjętym poglądem było przekonanie, że ludzie o innym kolorze skóry to tak naprawdę nie ludzie, tylko zwierzęta - i można ich trzymać w niewoli, jak zwierzęta.
TO byli ludzie, ale zachowywali się jak zwierzęta, dlatego trzeba było ich ucywilizować !
Zaraz mi powiesz, że zwierzęta to stworzenia Szatana...
Niektóre tak. Wąż na przykład. Reszta to istoty które nie myślą. Czy coś co chce tylko przetrwać może myśleć ? Nie. I zwierzęta są wredne bo na przykład napadają na ludzi.
"TO byli ludzie, ale zachowywali się jak zwierzęta, dlatego trzeba było ich ucywilizować !"
Zakuwając w kajdany, zmuszając do niewolniczej pracy i chłoszcząc batem - zaiste, "ucywilizowywanie" godne prawdziwego "chrześcijanina". Ciekaw jestem też, kiedy niby ci ludzie zachowywali się jak zwierzęta.
Jak większość "chrześcijan", okazujesz się złym człowiekiem. Przepraszam - ty nie jesteś człowiek. Ty jesteś bydlę. Miałem co do tego wcześniej podejrzenia, ale tą potrzebą ucywilizowania mnie przekonałeś.
Zwierzęta są wredne BO napadają na ludzi!? Okej... Zwierzęta napadają także na siebie same, gdyby nie napadały na ludzi, to byłby egoizm, jak w twoim przypadku (piszesz tak jakby CZŁOWIEK na nic nie napadał! No proszę... -,-). Poza tym, zwierzęta BARDZO RZADKO napadają na ludzi. Mięso ludzkie (a w tym też małpie) jest po prostu nie smaczne. Udowodnione jest, że ludzie na deskach, z głębi morza wyglądają jak foki i dlatego surferzy padają ofiarą rekinów. Takie zwierzęta jak np. lwy, atakują ludzi tylko gdy są BARDZO głodne. Napaść na człowieka to nie grzech pseudo-katoliku.
Należło ucywilizować? A co teraz mamy w Afryce? Malaria, AIDS, wojny o to "kto ma większą krowę" TO jest według ciebie cywilizacja!? Zanim nas tam nie było, murzyni mieli się bardzo dobrze. To my przynieśliśmy im takie syfy jak AIDS. Biały człowiek żył w przeświadczeniu, że czarni potrzebują pomocy. Tak długo tak myślał, że w końcu czarni NAPRAWDĘ zaczęli potrzebować pomocy. To nasza wina. Człowiek jako zwierzę, miał zamkniętą drogę do piekła. Był zbawiony. Być może biały człowiek mu tego zazdrościł. Więc postanowił przynieść: podatki, wojny, nienawiść, zazdrość, czego wcześniej takie plemiona jak Himba nie miały.
A wąż nie jest dziełem Szatana. Szatan przybrał FORMĘ węża. Węże to jedne z najwspanialszych istot pełzających po ziemi. Spróbuj, nie korzystając z rąk i nóg, wspiąć się na drzewo, kolego. To dar!
"Czy coś co chce tylko przetrwać może myśleć ?"
Oczywiście że tak! Powiedz mi, do czego dąży człowiek!? Uogólniając: DO TEGO SAMEGO! Poza tym, zwierzęta nie chcą TYLKO przetrwać! Jednak jest to jeden z celów ich życia. Bóg stworzył KAŻDE stworzenie po to, by żyło! Pobudki moralne i zmienianie świata, należy już do człowieka, który jednak w dużej mierze to zadanie olał. Można powiedzieć że podjęły się go zwierzęta. Np. wspomniana lwica, która przygarnęła antylopę.
Wracając do atakowania ludzi: Mój profesor uczy mnie, że dziki zwierz na otwartej przestrzeni nigdy cię nie zaatakuję. Nie dowierzałem, do momentu w którym zobaczyłem lwicę na sawannie. Do głowy jej nie przyszło by do mnie podejść. I tu wkrada się głupota człowieka. Bo niemądry człowiek by podszedł i dostałby pazurem po łbie. Ataki na człowieka, to zazwyczaj wina tego atakowanego.
krew mnie zalewa jak to czytam !!!
albo jesteś marnym prowokatorem albo ... albo .. nie wiem !
1. TO byli ludzie, ale zachowywali się jak zwierzęta, dlatego trzeba było ich ucywilizować !
że niby co ? Ty tak na poważnie ? Wyjaśnię Ci coś. Dzięki Chińczykom, którzy nie znali naszej wiary mamy cóś takiego co się nazywa porcelaną, fajerwerkami i jedwabiem. Dzięki ludziom ze wschodu mamy nasz system liczenia! Powstało tyle pięknych wynalazków i innych rzeczy wynalezionych przez tych, którzy Boga nie znali. Poza tym, kto kazał za przeproszeniem wtrącać "chrześcijanom" do kultury Amerykanów do cholery?! NIKT! Zrozum, oni nie chcieli w dobrej wierze ich chrystianizować! Chrześcijanom zależało tylko na skarbach i bogactwach tych ludzi, a pod płaszczykiem nawracania zniszczyli te piękne cywilizacje!
Zachowywali się jak zwierzęta? uhm. o ile wiem, zwierzęta nie składają ofiar z niewinnych zwierząt jak to robią np. chrześcijanie!
Czym, człowieku zasłużyły sobie zwierzaki na taki los. Mówisz, że nie myśla. A kto je do cholery stworzył ? BÓG! On tak chciał. i nie wiesz, czy one naprawdę nie myśla .