PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=971}

Księżniczka Mononoke

Mononoke-hime
1997
8,0 93 tys. ocen
8,0 10 1 93125
8,4 39 krytyków
Księżniczka Mononoke
powrót do forum filmu Księżniczka Mononoke

!

ocenił(a) film na 9

Poszukuję anime podobnych do tego, gdzie występują przedziwne stwory a klimat jest
surowy. Bez zbędnych upiększeń. Jakieś propozycje?

Ps. Nic mnie tak nie wkurza w anime, jak rozwrzeszczane małolaty z majtkami na wierzchu...

ocenił(a) film na 10
sensual_psycho

spirited away, ruchomy zamek hauru

ocenił(a) film na 9
kosobi

To już widziałam! Jakieś inne propozycje?

ocenił(a) film na 8
sensual_psycho

Nie wiem może " Blood+"? "Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin"? Nie wiem czy Rainbow by ci się podobał, nie ma tam dziwnych mutantów. Ale seria naprawdę ciekawa. Podobnie jak Rainbow, "Black Lagoon" jest dobre. Raczej nie odpowiada temu co szukasz, ale kto wie może Ci się spodoba. "Mononoke" może spełniać twoje warunki

ocenił(a) film na 10
sensual_psycho

Gorąco polecam Wolf's Rain. Seria naprawdę zapiera dech w piersiach. Faktem jest, że przebicie się przez pierwsze odcinki (jakieś 3-5) może być dla niektórych trudne (są różne gusta w końcu), jednak później zachwyca, wciąga, zmusza do myślenia i "rozbija" (i parę innych rzeczy też robi) wszystkich, z którymi o niej rozmawiałem (czyli zdanie nie w pełni subiektywne). Pomimo niezbyt "oryginalnych" bohateró jest właśnie surowa i na pewno nie można powiedzieć, że latają w niej małolaty z majtasami na wierzchu [pomimo dość kusego stroju Chezy :) ]

dhudeith

Wolf's Rain, definitywnie. Zgadzam się z komentarzem powyżej- dla niektórych może być ciężko przebrnąć przez pierwsze odcinki.
Gdzie tam, Cheza nie ma kusego stroju ^^. Nie wiem, co sobie wyobrażasz patrząc na nią :D.
A co do bohaterów, to nie zawsze przesadna oryginalność jest "oryginalna". Wręcz odwrotnie. Lepiej patrzy mi się na Kibę, niż na bohatera z anime, którego wyglądu nie mogę zapamiętać przez półtorej godziny :P.

ocenił(a) film na 6
sensual_psycho

Vampire Hunter D - obie części. Chociaż pierwsza wymiata. Appleseed, Dead Space, może jeszcze Dante`s Inferno.

ocenił(a) film na 9
sensual_psycho

Ayakashi, Mushishi, nie do końca pasujący do tego, ale Gintama Benizakura-hen, Byousoku 5 cm, Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho, ciężko wybierać, mało szczegółów podałaś. Można jeszcze dać Hellsing.

ocenił(a) film na 10
sensual_psycho

grobowiec świetlików !!!!

ocenił(a) film na 10
sensual_psycho

ogólnie przegląd dokonań studia Ghibli widziałem chyba z 10 ich filmów i wszystkie na wysokim poziomie, niektóre równie dobre jak Mononoke inne poprostu poruszają inny temat ;] ale poziom trzymają

a z seriali to SOUL EATER !