PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=971}

Księżniczka Mononoke

Mononoke-hime
1997
8,0 93 tys. ocen
8,0 10 1 93133
8,4 39 krytyków
Księżniczka Mononoke
powrót do forum filmu Księżniczka Mononoke

Magiczna ekologia

ocenił(a) film na 10

"Księżniczka Mononoke" wywarła na mnie ogromne wrażenie, kiedy oglądałem ją po raz pierwszy. To film jakoby ekologiczny, a magia w nim jest bardzo organiczna. Poza cudownymi tłami, płynną i realistyczną animacją ludzi i zwierząt oraz mistyczną intrygą najbardziej zapadł mi w pamięć praktyczny brak czarnych charakterów! Bo czy panią Eboshi można nazwać złą, kiedy wykupuje prostytutki z burdelów, pomaga i daje schronienie trędowatym, dba żeby jej ludzie nie chodzili głodni? A czy bogów lasu można nazwać złymi dlatego, że nienawidzą tego czego nie rozumieją i bronią się przed zmianami równoważnymi z ich wymarciem?
Źródłem konfliktu w tym filmie jest brak zrozumienia i nici wspólnego dialogu. Starcie cywilizacji z naturą nie musiało wcale być aż tak krwawe i niszczące. To ludzka natura, zarówno niektórych bogów jak i samych ludzi doprowadziła do takiego końca.
Ponad to, w moim przekonaniu, film ten nie ma happy endu. Zgoda, Duch Lasu zostaje uratowany, przyroda się odradza, ludzie przetrwali atak, ale główni bohaterowie, San i Ashitaka, nie mogą być razem. Łączące ich uczucie nie jest w stanie pokonać uprzedzeń. Stoczyli bitwę o swe dusze, i chociaż ją wygrali to nagrody zostają pozbawieni.

ocenił(a) film na 9
Hotaru

Za to wszystko uwielbiam ten film.

Niejednoznaczny, nie dzieli świata na czarne i białe, opowiedziany jak legenda, bez szczęśliwego zakończenia, bo takie się nie zdarzają. A już na pewno nie w historii o wojnie, nienawiści i głupiej ludzkiej ambicji.

Do tego należy dodać perfekcyjną animację i jedną z najpiękniejszych filmowych ścieżek muzycznych, jakie słyszałem.

Jedynym mankamentem (choć drobnym) jest dla mnie krystaliczność charakteru Ashitaki, ale mogę to przeboleć, bo dla równowagi mamy pełną gniewu i żądzy zemsty San. Zresztą, w porównaniu z Nausicą(ą?) nie jest taki zły (dobry?).

Reszta filmów Myiazakiego, które widziałem ("Spirited Away", "Ruchomy Zamek...", "Nausicaa...", "Mój sąsiad Totoro") nie spodobały mi się nawet w połowie tak bardzo, jak "Mononoke Hime".

ocenił(a) film na 10
Hotaru

Uwielbiam ten film. To nie jest bajka dla małych dzieci. Mojej siostrze się nie podobał, bo niewiele z niego zrozumiała. "Księżniczka Mononoke" zawiera głębszą myśl, po obejrzeniu tego przemyślałam pare spraw i wiele zrozumiałam. To lekko zmieniło mój pogląd na świat i niektóre sprawy. Daje mu 10/10 :)