PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=971}

Księżniczka Mononoke

Mononoke-hime
1997
8,0 93 tys. ocen
8,0 10 1 93125
8,4 39 krytyków
Księżniczka Mononoke
powrót do forum filmu Księżniczka Mononoke

Niestety nie zaliczam się do grona entuzjastów tego filmu.

Denerwował mnie "smród dydaktyczny", który cały czas przewijał się w tle - został przekazany naprawdę infantylnie. Uwazam, ze mam nastawienie całkiem pro-ekologiczne, ale poziom ujęcia tych kwestii w "Księżniczce..." nadawał się do podstawówki. (Czego nie można powiedzieć o niektórych, nieciekawych zresztą, scenach bitewnych.)

Ponadto, film był trochę przydługi. Dwie godziny przeciętnej animacji oraz nudnej intrygi to trochę za wiele jak na moją cierpliwość.

Owszem, film ten miewa ciekawe momenty, ale nie uzasadniają one czasu spędzonego w kinie.

Być może wielbiciele anime będą usatysfakcjonowani, ale pozostałych kinomanów może spotkać zawód.

Moja ocena: 3/10

ocenił(a) film na 9

Re: Ostrożnie z tym entuzjazmem
bracie gleboko sie mylisz, to co ogladales to byla basn jesli nawet miala przeslanie ekologiczne to bylo ono znikome.
zreszta wcale mnie nie dziwi zawod u kogos kto nie lubi filmow animowanych.
Ja nieznosze horrorow i dlatego nie chodze na nie do kina bo wiem ze mnie zawioda, a jak juz mnie ktos na nie wyciagnie to zawsze sie zawiedziony.

ocenił(a) film na 10

Ostrożnie z tą krytyką
Niestety nie zgadzam się z Tobą.

Uważam, że w przeciwieństwie do Ciebie ten film nie ma nastawienia pro-ekologicznego. Jeśli jedyne co odbierasz z tego filmu to infantylnie przekazany "smród dydaktyczny" to, nie pobrażając Cię, uważam, że nadajesz się do podstawówki. (co do scen bitewnych to nawet móglbym się z Tobą zgodzić :o) ).

Uważam, że przydługa była tylko końcówka, gdy Nightwalker szukał utraconej głowy. Ale z pozostałej cześci filmu nie wyciąłbym nawet jednej sceny. Moim zdaniem animacja stała na dobrym poziomie. Co do intrygi to prawda, że nie była skomplikowana. Ale to nieodłączny element baśni.

A ten obraz jest własnie baśnią, dlatego jest prosty, ponadczasowy i alegoryczny. Nie mozesz patrzeć tylko na to co zostało w nim ukazane i traktować tego dosłownie. Wtedy rzeczywiście otrzymasz mało ciekawy film dla dzieci. ale gwarantuję, że jeśli pomyślisz chwilkę nad jego treścią i doszukasz się kilku głębszych alegorycznych przesłań to porzałujesz, że oceniłeś Mononoke Hime tak nisko.