PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=971}

Księżniczka Mononoke

Mononoke-hime
1997
8,0 93 tys. ocen
8,0 10 1 93133
8,4 39 krytyków
Księżniczka Mononoke
powrót do forum filmu Księżniczka Mononoke

nie podoba mi się, że tyle anime jest w top100.

ocenił(a) film na 10
GacMaster

no to fajnie sie masz w takim razie.

eh...

ocenił(a) film na 5
Elektrobus

no bo dla anime powinna być osobna klasyfikacja, niepotrzebnie mieszają to z filmem, azjatyckie anime trafia do dość wąskiego grona odbiorców-fanatyków którzy oceniają to na 10/10 żeby rozpowszechnić tą temtyka... mnie sie coś takiego nie widzi

ocenił(a) film na 7
GacMaster

Heh no to ciekawe masz podejście. To że tobie ten typ się nie podoba, nie znaczy ze innym rówież. Ja anime zacząłem oglądać dość niedawno, uważałem to za jakieś durne bajeczki. Ale po obejrzeniu elfen lied który wyjątkowo mi się spodobał, Anime'y przypadły mi do gustu :)
Te "bajeczki" mają swój przekaz, mądrą myśl którą trzeba wychwycić z filmu. A co do "azjatyckie anime trafia do dość wąskiego grona odbiorców-fanatyków" tu się mylisz, jest to szerokie grono odbiorców.
Ja anime'y odbieram jako FILMY animowane, tak więc nie widze powodu dla jakiego miałyby mieć inną klasyfikację.
pozdro

ocenił(a) film na 9
GacMaster

Zdania nie zaczyna się od "no bo", mule tępy.

ocenił(a) film na 5
Aziel

dupa tam konserwatysto, trza być człowiekiem renesansu i nie poddawać się powszechnej modzie niezaczynania zdania od "no bo" jak uczyły nauczycielki w szkole

ocenił(a) film na 10
GacMaster

...znowu to odkopaliście?

Co do tego no bo - rezygnujemy z powszechnej mody nie walenia rozmówcy po łbie i nie przeklinania w kontaktach oficjalnych (dam głowę, że sporo ludzi by się ucieszyło).

To jak, kieliszek na zgodę i kończymy? _-_

ocenił(a) film na 9
Elektrobus

jak można być tak głupim-oceniać film animowany którego się nie widziało, może jeszcze trochę i zaczniesz oceniać filmy po ich tytule?? żenada

ocenił(a) film na 9
byq88

Wyobraź sobie, że ludzie zaczną dawać jedynki wszystkim gangsterskim filmom z top 100 "bo ich za dużo tam". BARDZO INTELIGENTNY POWÓD - gratuluję wykształcenia i inteligencji autora.

Elektrobus

Znawca się wypowiedział, znawcy nie należy poprawiać, znawcę należy pozostawić w spokoju... wraz z Hulkiem, Spider - Man`em, Transformers i pokrewnymi...

ocenił(a) film na 5
GacMaster

i jeszcze dodam: jeśli to jest tak świetna animacja, która zasługuje na ocenę 8,4 to dlaczego ma aż[!] 2 nagrody i dwie nominacje, kiedy taki Shrek oceniony na 8,1 ma ich 14 i 22 nominacji

GacMaster

Mononoke miała wyższą średnią gdzieś z 8,5 i wyżej, ale setki kont robią swoje. A nagrody, no proszę cię, Gladiator był najlepszym filmem według akademii nie no sorry, ale mogę parę innych wymienić. Jak będziesz patrzył na filmy według nagród i je oceniał to ty chłopcze daleko nie zajedziesz. Miej własny rozum. Cytując panią Arethe Franklin: You better think! THINK!

ocenił(a) film na 5
6hojrak

nie wiem co chcesz od Gladiatora, super film, super ujęcia, boska muzyka

GacMaster

Mononoke zdobyła znacznie więcej nagród niż ci się wydaje. Na Filmwebie są wypisane tylko dwie, ale Filmweb nie jest wyrocznią i dużo jeszcze na tej stronie wypadałoby poprawić. Zerknij choćby na IMDb. Tam wypisano 11 zdobytych nagród i 5 nominacji. A i tak na pewno nie są to wszystkie tytuły i zaszczyty jakie zdobyła Księżniczka Mononoke.

ocenił(a) film na 8
GacMaster

dumny z siebie jesteś? jak dla mnie, to po prostu strzeliłeś samobója.

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Ok, lećmy dalej:
1)Osobona klasyfikacja dla filmów polskich - bo nasze jest najnaj, wreszcie do top100 trafi "Wiedźmin" i "Kochaj lub Tańcz".
2) Osobna dla filmów z USA - tych to wogóle za dużo jest, niech sobie mają swoją listę, dajmy szanse innym krajom.
No i 3) Osobna klasyfikacja dla filmów z ostatnich 5 lat - bo te filym są zupełnie inne i nie można ich oceniać względem (s)hitów z XX wieku. (tu pewnie twórcy różnych "arcydzieł" się ucieszą bo ich filmy ze średnią najwyżej5-6 trafią do top 100).

ps. ale seryjnie się zastanawiam, dlaczego nikt się nie wkurza na tyle filmów z Hollywood?

ocenił(a) film na 5
One_and_Damned

eeee taaam, film to film, a bajeczka to bajeczka i tyle w temacie

ocenił(a) film na 10
GacMaster

To niewiele masz "w temacie" do powiedzenia... I ogólnie również, jak sądzę.

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

ty za to masz do powiedzenia bardzo wiele, krytykujecie mnie za to że nie oglądając "tego czegoś" dałem temu filmowi 1, dałem, bo nie cierpię takich animacji przesyconych wszystkimi kolorami tęczy, rzygać mi się chce patrząc na galerię, nie przepadam za mangą, nie jestem dzieckiem NEO takim jak wy który oglądał Dragon Balla, a ta moja "1" i tak nic nie znaczy, jest to po prostu hołd dla wszystkich innych filmów które w TOP100 znajdują się za Monokoko-pneumokoko

ocenił(a) film na 10
GacMaster

I właśnie dlatego się czepiamy - że (delikatnie mówiąc) chrzanisz jak potłuczony, nie obejrzałeś ANI jednego fragmentu filmu czy chociażby traileru (żebyś się nie męczył: http://www.youtube.com/watch?v=9BUTrMG0otc - 5 lub 10 minut anime cię nie zabije). A najlepsze jest to, że nazywasz nas dziećmi Neo, bo... lubimy anime. Innymi słowy - pokazujesz, zę jest nie tylko ignorantem w sprawie anime, ale właśnie neo bachorem (i nie mów, że nie jesteś dzieckiem, bo to tylko grozej dla ciebie). I znów cię wyręczę, bo sam pewnie tyłka nie ruszysz - http://dziecineo.prv.pl/.

Jeśli nie oglądałeś filmu - nie oceniaj. Proste. Drażni cię anime - to oglądaj te filmy, które ci się podobają. Też proste. A jak masz zamiar wypowiedzieć się w nieznanym temacie, to walnij łbem w biurko - oszczędzisz sobie wstydu, a nam rzygu (nadmiar głupoty boli).

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Tak, i będę dalej krytykował. Podobnie będę też krytykował każdego kto stwierdzi, że kurczak po wietnamsku jest niedobry nie próbując go najpierw. To raz.

Dwa: rozumiem, że to dawanie 1 bez oglądania to przeciwdziałanie temu co robią co poniektórzy fanatycy anime. Jak sądzę masz owych fanatyków w głębokiej pogardzie... Ale nie widzisz, że robiąc tak (tj. oceniając bez oglądania) zniżasz się do ich mizerniutkiego poziomu?

Trzy: rozumiem że nie lubisz mangi i anime, nikt ci ich lubić nie każe, ale miejże odrobinę przyzwoitości i nie wrzucaj wszystkich anime ("bajeczek", ech...) do jednego wora. Między wspomnianym przez ciebie "Dragon Ball" a "Mononoke" jest cały kosmos różnic. Różnic na moje oko takich, jak np. między "Bad boys 2" Michaela Baya a "Gorączką" Micheala Manna - i jedno i drugie to sensacja, ale jednak różne bardzo, nie?

Cztery: na marginesie - dziecko NEO to ciekawy zarzut dla kogoś kto pamięta czasy gdy nie było nie tylko Neostrady ale Internetu w ogóle...

PS "Dragon Ball" akurat nie lubię, z podobnych seriali lubię jedynie "Naruto".

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Bajeczka z urywanymi rękami i prajtycznie bez happy endu. Dla mnie bajka to zazwyczaj coś, co jest "proste i standardowo dla dzieci" np. muminki, Mój sąsiad Totoro, a nawet Happy Tree Friends (jedyna różnica między tym a np. Bobem budowniczym to taka, że pierwsze jest zbyt soczyste, pozostałe - zbyt słodkie. reszta taka sama). A jedyne wyjątki, jakie kojarzę, to starsze filmy Disney'a i niektóe anime (Mój sąsiad Totoro).

BTW: South Park to też bajka?

One_and_Damned

nie to film animowany i raczej nie wszystkie animacje są dla dzieci ,poza
tym uważam ze trzeba sie dużo napracować zeby zrobić porządną animacje
,osobiście wole te rysowane niż te komputerowe jest w nich wiecej sztuki
także disney schodzi na psy a bajkom komputerowym mówimy staowczo NIE !

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Nie no, kłócicie się z kolesiem który tak ocenił następujące filmy:
- zielona mila 6/10!
- życie jest piękne 7/10
- forrest gump 7/10
wymieniłem te dwa ostatnie filmy aby pokazać to
- poznaj moich spartan 7/10
- klik i robisz co chcesz 9/10 ... szok!

Także ten tego

ocenił(a) film na 5
tomole4

o tam, o tam

z tym klikiem to przesadziłem, zasługuje na 8 (bardzo dobre połączenie komedii z dramatem), a forrest zasługuje wg mnie na 8(już to zmieniam)

zielona mila mi sie nie podoba i juz, wyraziłem na ten temat swoją opinie tu:
http://www.filmweb.pl/topic/1208222/4+10+nie+polecam%2C+nuda.html

poznaj moich spartan oceniłem jako komedię i w gatunku komedii zasługuje na 7/10

z kolei zycie jest piekne na 7, bo nie podoba mi sie pokazaywanie holokaustu w komediowy sposob, o! oooo!!ooo!ooOO!o ;P

ocenił(a) film na 10
GacMaster

W sumie niepotrzebnie poruszałem temat, o gustach sie nie rozmawia. Przepraszam.
P.S.
Ale to nie oznacza ze mononoke zasługuje na 1 :) o!

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Wiesz, zdołowałeś mnie tym postem. Bo widzę po nim, że coś jednak myślisz i (chyba :P) jesteś w porządku. A o ile internetowego trolla... powiedzmy "zrozumiem", gdy będzie dawał takie tematy jak ten (bo ogólnie ma pusto we łbie), to kogoś, kto potrafi sklecić sensowne zdanie - już nie.

ocenił(a) film na 5
One_and_Damned

eee dobra przyznam wam racje, na swoją obronę powiem tyle że oceniając Mononoke na 1 chodziło mi tylko o to aby znalazł się w rankingu za filmami które lubię, a zasługują wg mnie na 7/10 i tak je oceniam czym samym je osłabiam w stosunku do mononoke, w tej patowej sytuacji pomóc mi może tylko jedno, obejrzę to i wtedy będę mógł bez wyrzutów przyznać tej animacji soczystą czwóreczkę, a kto wie może mi się spodoba...

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Daj choćby i pałe, bylebyś wiedział, za co dajesz. A jak nie będziesz - to nas nie informuj o tym :P

ocenił(a) film na 10
GacMaster

No, to rozumiem... Szacuneczek.

ocenił(a) film na 8
tomole4

To baran, az mnie ponosi,Poc o tlumok zaniza skoro nie ogladal.Kino powinno byc dla inteligentnych dla ktorych liczy sie przekaz i mora filmu a nie fakt ze anime czy tez bajka.Forrestowi dal 7,zielonej mili 6, normalnie rece opadaja.A klik i robisz co chcesz dal 9 haha co to wogole za film. Przepraszam za ostre slowa ale jak zobaczylem ze ocenia film,ktorego nigdy nie widzial na oczy to bym mu wpier...jakbym spotkal na ulicy.

ocenił(a) film na 5
GacMaster

no i obejrzałem i tak jak sądziłem niezbyt mi się spodobał tzn:

muzyka - świetna 8,5/10

podobnie animacja - też tak 8,5/10 no ale będąc szczery nie spodziewałem się po japończykach czegoś a'la krecik, w anime są dobrzy(hmm najlepsi?)

no i fabuła... - hmmm niby lubie fantasy(LotR itp), ale to już z lekka przesada na poziomie godzilly ;) no nie podobał mi się... mega monstra, ludzie skaczący po 30 metrów, gadające wieprze. nudna(dopiero za 3 razem udało mi się obejrzeć do końca, dwie wcześniejsze próby skończyły się błogim snem, dziwne biorąc pod uwagę że film jest jednak dość dynamiczny), nieintrygująca historia, fajne były te leśne duszki... jak dla mnie 3/10
----------------------------
ocena ogólna 3/10 i na prawdę nie wiem skąd tak wysoka ocena tego

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Ręce mnie opadają. Już się spaliłeś wystawiając ocene 1/10 przed obejrzeniem filmu, a teraz pomimo (jak sam stwierdziłeś)świetnej muzyki - 8,5 oraz animacji - 8,5 dajesz zaledwie 3/10 gdyż nie chcesz wyjść na głupca przed tymi z którymi zacząłeś "kłótnie".
Dlatego doczepiłeś się do fabuły ... W kulturze japońkiej występuje wiele bóstw pod różnorodnymi postaciami które potrafią mówić, tu np. dzik, wilk, Shishi-Gami (bóg lasu).
Jeżeli jest to pierwszy film anime jaki do tej pory widziałeś, to się nie dziwie że tak zareagowałeś, ale porównanie do Godzilli/y...
Nie przypominam sobie ludzi skaczących po 30 m ... chyba pomyliłeś filmy :)
W Lotr istnieje wiecej stworów - orki, trole, nazgule, olifanty czy nawet elfy, krasnale - to już Cię nie dziwiło?

Nie wziąłeś sobie do serca uwagi kolegi One and Damned:
"Daj choćby i pałe, bylebyś wiedział, za co dajesz. A jak nie będziesz - to nas nie informuj o tym :P "

Także pozdrawiam i licze że więcej nie będziesz oceniał filmów przed obejrzeniem ich lub dla podwyższenia notowań innych, które "bardziej" lubisz :)
P.S.
Polecam przed lub po obejrzeniu filmu poczytać parę ciekawostek/recenzji które wyjaśnią niezrozumiałe wątki np.
http://www.film.org.pl/prace/princess_mononoke.html

ocenił(a) film na 5
tomole4

nie powinienem powiewać jak chorągiewka na wietrze, ale mnie przekonałeś... daję 5/10 i już, dla mnie liczy się fabuła, która była wg mnie średnia, no ale muzyka podciąga z stąd niech będzie 5

ocenił(a) film na 10
GacMaster

kobieta zmienną jest ...
dobijasz mnie człowieku :/

ocenił(a) film na 5
tomole4

daje 5 i juz nie zmienie, ta bajka jest taka sobie, bez rewelacji, dając jej 3 oceniłem ją nieco za ostro, a poza tym czasem poglądy się zmieniają kiedy już pierwsze emocje ochłoną, lub z wiekiem... np w wieku 7 lat PowerRangers oceniłbym na 8/10, natomiast w wieku 21 lat daję 2/10

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Więc podobnie musiało być z Forrestem Gumpem i innymi filmami których ocenę zmieniłeś po tym jak wytknąłem ją palcem? Heh. Kolego, w ogóle nie byłoby tematu gdyby nie Twoja pierwsza wiadomość:
"nie oglądałęm, ale daję 1
nie podoba mi się, że tyle anime jest w top100."
Wystarczyło głupi komentarz zachować dla siebie. Możesz nawet prawdziwym perełkom dawać ocenę 1, ale nie mów nam o tym, ponieważ Twoja argumentacja jest wręcz zabawna.
Coś mnie się wydaje że jak dalej będziemy ciągnęli ów temat to skończymy na ocenie 10/10 i utworzeniu fanklubu Hayao Miyazakiego :D
Także na tym skończę rozmowę na temat Mononoke Hime.
P.S.
Wesołych i spokojnych świąt oraz wystrzałowego sylwestra :P

ocenił(a) film na 5
tomole4

nawzajem, wiem pierwszy post był głupi. a Forrest to bardzo dobry film 7 musiało być pomyłką, pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
GacMaster

Tak się podepnę pod temat - jakim cudem ten film spadł w ciągu dwóch tygodni (tygodnia?) aż o 10 miejsc? Nagle aż tyle osób obejrzało ten film i aż tak im się nie spodobał? A potem słyszę, że to fani anime tworzą fikcyjne konta, god damn them.

ocenił(a) film na 9
GacMaster

buahahahahahahahahaha ale sobie pogadaliscie nie no padlem przy tej waszej rozmowie. dawno nie bylo takiego pdobijania benbenka jak tu
daje 1
daje 3
ach dam 5 i koniec
buahahahahahahhahahahahahahahahaha nie no masakra oby tak dalej czy tak samo pierzecie umysly ludzi ogladajacych avatar:D?Monooke spoko anime 10/10 za zajebista kreske oraz swietny scenariusz.

użytkownik usunięty
GacMaster

hahaha też się nieźle uśmiałem przy tym temacie ;D jak to ktoś wyżej powiedział... kobieta zmienną jest <rotfl>

//dla mnie monooke ma 7/10 przede wszystkim za bardzo dobrą kreskę i muzykę, fabuła też niezła, chociaż nie do końca w moich klimatach (+1 za to, że na tamte czasy był to wg mnie jeden z najlepszych pełnometrażowych filmów anime)

ocenił(a) film na 5

oj tam, zmiana była jedna z 3 na 5/10, przesłuchałem kilka utworów z soundtrack, popatrzyłem na świetną jakość i stwierdziłem że 5 mogę dać, mimo że fabuła niezbyt wciągające właśnie tak na 3,4/10

1 to było wyjściowe i wyjaśniłem o co z tą jedynką chodziło

sami tez pewnie czasami zmieniacie opinie na temat jakiegos filmu po ponownym obejrzeniu..., a nie tu na mnie naskakiwać ;P

GacMaster

gac...możesz dać 1/10 ale ja stwierdzam, że nie jesteś wart oglądnięcia tego filmu.

ocenił(a) film na 10
ttoommyy

Cryste panie, archeolog się znalazł. Temat od dłuższego czasu uznany za zamknięty, po co piszesz:/

Gacmaster: też tak robię,b o czasem ciężko ocenić obiektywnie (wogóle czasem się zasdtanawiam, czy bez sensu się nie wysilam...), ale fakt faktem, że śmiesznie to wyglądało (licitacja:D). Ok, raz, dwa, trzy zapominamy.

One_and_Damned

"Nie patrz drugich, patrz na siebie - będzie święty człowiek z ciebie" - mawiał mój Dziadek...

poza tym jesteś niekonsekwentny w mowie i czynie :]