PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849250
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Film jest chyba jednym z najlepszych jakie widziałem. Teoretycznie prosta historia, jednak połączenie akcji i uczuć głównych bohaterów pięknie łączy się w coś co nie zdarza się często. Pokazuje jak można się cieszyć z najprostszych, najmniejszych rzeczy. Pokazuje jak ludzie potrafią się zmieniać. Być może magia tego filmu tkwi w tym, że tutaj nie ma happy-endu, Leon nie żyje, a Matylda która straciła dosłownie wszystko i wszystkich, rozpoczyna nowe życie. Myślę że po części mogli się wymienić osobowościami. Leon który całe życie był pomrukiem i samotnikiem poznał przy niej choć cień radości życia, cień platonicznej miłości (traktował ją honorowo, nie oczekiwał od niej miłości fizycznej)... Matylda zaś uczyła się jego mrocznej strony, którą pewnie mogła potem po części odziedziczyć.

Wersja reżyserska jest o klasę lepsza od wersji okrojonej, i polecam ją każdemu, dużo bardziej rozświetla relacje Leona i Matyldy i bardziej pokazuje ich codzienne życie.

Za Reno,Potrman,Oldmana, za świetne sceny akcji na które nie wydano grubych milionów i masy komputerowych ulepszeń, za atmosferę, za uczucie Leona i Matyldy i za sentyment do lat 90 - 10/10

użytkownik usunięty
rebdoomer420

Nic dodać, nic ująć. Kilka dni temu natknąłem się na tą wersję i zostałem mega pozytywnie zaskoczony... m.in. scena, w której Leon rozmawia z Matyldą, następnie powstrzymuje ją od popełnienia samobójstwa, mnie osobiście wgniotła w fotel. Na prawdę czuć więź między tymi bohaterami... bezbłędnie odegrane role, nietuzinkowy film, który ma już prawie 20 lat! .. nieśmiertelny Leon. :)

ocenił(a) film na 10
rebdoomer420

100% prawdy. Zawsze podstawową wersję Leona uważałem za doskonałą, ale po obejrzeniu reżyserskiej jest to dla mnie film WYBITNY i WIELKI.