PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849250
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

nic specjalnego. dlaczego tak wysoko?

bo jest wzruszajacy. tak. dlatego. glowny bohater na koncu ginie, do tego ocalil dziewczynke ktorej
zginela rodzina mimo ze z poczatku tego nie chcial.
sam bohater jest niedorozwojem. tak - niedorozwojem. zabija i nie bierze za to kasy (bo trzyma ja
u tamtego kolesia). akcja z kwiatkiem tez pokazuje ze to jakis dziwiak. przez to ze to niedorozwoj
potrafiacy zabijac ktory robi to w dobrym celu robi sie go nam jeszcze bardziej szkoda i nas
wzrusza i dlatego jest tak wysoko.

dani2706

A teraz uzasadnij dlaczego ten film to "nic specjalnego".

keozeo

Zaraz zaraz - to film powinien przekonywać widza a nie na odwrót. Więc może ty mi powiesz, dlaczego ten film ma być niby czymś więcej?

dani2706

To nie ja bede tu cos udowadnial, gdyz to ty zalozyles ten watek. Wiec racz wytlumaczyc, dlaczego film jest zly gdyz glowny bohater jest "niedorozwojem" i "dziwakiem". Czy wobec tego inne filmy tez sa zle, bo wystepujace w nich postaci nie pasuja do twojego obrazu idealnego bohatera?

keozeo

Chwila, chwila - ja nie napisałem, że ten film jest zły. Napisałem, że ten film to nic specjalnego jak na tak wysoką pozycję w rankingu. Zastanawiam się, dlaczego film jest wysoko, naprawdę wysoko, a nie głoszę światu, że ten film to nieporozumienie. I nie chodzi o to, że postać Leona nie pasuje do mojego obrazu idealnego bohatera, bo nie o to chodzi. Przeczytaj jeszcze raz mój wpis wyżej. Chodziło o to, że przez to, że Leon jest niedorozwojem, płatnym zabójcą niedorozwojem i ginie na końcu po tym jak uratował małą dziewczynkę film wzrusza i oceny idą w górę. Co prawda kreacja Leona pasuje do tego filmu (nie wyobrażam sobie, żeby była inna), ale właśnie dzięki temu ludzie oceniają film bardzo wysoko, bo takiego "zabójcę z sercem" są w stanie polubić i gdy ginie film wzrusza.
Film pokazuje, że nie zawsze jest tak jak być powinno - policja dobra, zabójcy źli. Aktorstwo jest na wysokim poziomie, film nie przynudza, ale mimo wszystko jest kilka pozycji za wysoko.

dani2706

Masz w tym wzgledzie racje, aczkolwiek jest gros filmow ktore zostaly ocenione bardzo wysoko np. tylko dlatego, ze sa popularne i wielu ludzi je widzialo. A jesli cos jest masowe, ocenia to masa, a wiekszosc ludzi nie ma skali od 1 do 10, tylko albo 1 albo 10, bez jakiejkolwiek gradacji, bo to juz wymaga chwili zastanowienia i obiektywizmu.