PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7955}

Młode lwy

The Young Lions
1958
7,6 3,0 tys. ocen
7,6 10 1 3040
6,0 7 krytyków
Młode lwy
powrót do forum filmu Młode lwy

Szkoda

ocenił(a) film na 10

Szkoda, że jako pierwszy pojawiłem sie na tej liści dykusujnej i że w chwili gdy to pisze tylko 10 osób oddało swoje głosy na ten film :

ocenił(a) film na 10
Bartolomeus

Film jak pamiętam oglądalem dość dawno ale mną wstrząsnąl.

ocenił(a) film na 10
Bartolomeus

Prawda. Dobry jest. Traktuje o temacie znacznie szerzej niz kilku bigajacych po krzakach spadochroniarzy Spielberga. Naprawde dobry film.

użytkownik usunięty
Bartolomeus

Film bardzo dobry, a że czarno-biały to wg mnie tylko zaleta.
P.S. A może miałby ktoś ochotę pomoc bliźniemu i ew. wysłać mu napisy do tego filmy jeśli posiada / potrafi je wydrzeć z DVD...

Z góry wdzięczny
Grzegorz
kanapon@op.pl

użytkownik usunięty
Bartolomeus

Film ogladalem, gdy tylko sie w Polsce pokazal (okolo 1962 roku), jest swietny - do ksiazki jednak sie nie umywa (zakonczenie zmienione).
Uwagi co do obsady, jest kilka bledow: Noaha Ackermanna gra Montgomery Clift, a Dean Martin gra Michaela Whitacre´a. Porucznika Christiana Diestla gra oczywiscie Marlon Brando.

ocenił(a) film na 10
Bartolomeus

Jeśli chodzi o zakończenie to jeśli dobrze pamiętam Diestl zabija Ackermana a Whitaker Diestla i nie ma happy endu - najwyraźniej to było nie do przełknięcia dla amerykańskich widzów.
Książka - arcydzieło literatury.

krzaki69

Czytałam dwa razy i przed śmiercią napewno jeszcze raz przeczytam.

ocenił(a) film na 1
bapoza

Właśnie przeczytałam książkę, która jest po prostu genialna i którą jestem zachwycona... (mimo że liczyłam na inne zakończenie...) teraz planuje obejrzeć film i mam nadzieje że się nie zawiodę;)

krzaki69

No brawo chłopie ,dzięki za zdradzenie mi zakończenia książki.

ocenił(a) film na 8
Bartolomeus

Dlaczego ludzie dążą do porównywania zjawisk nieporównywalnych? Jaką miarą mierzysz film z 1958 z kinem współczesnym? Tego się nie da porównać! Z Szeregowcem mógłbyś spróbować zestawić Najdłuższy dzień, bo to podobna tematyka, ale i to nie ma sensu, bo oba filmu dzieli morze czasu, techniki i różne pieniądze zainwestowane w filmy. A może porównasz Młode lwy z Hot Shots!, który poniekąd też jest filmem wojennym...? Przecież to bzdura!

ocenił(a) film na 8
edgemoon

Dzięki, że zwróciłeś uwagę na różnicę w czasie - Młode lwy , a współczesne filmy wojenne dzieli kilkadziesiąt lat! Wtedy nie było kombinacji komputerowych, czego - zdaje się - dzisiaj wiele osób nie rozumie. Jak na lata 50-te Młode lwy były filmem rewelacyjnym! Pozdrawiam.