6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82751
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Astrofizyk potrzebny!! :)

użytkownik usunięty

Nie będę rozwodzić się w tym wątku na temat "bajkowości" oraz innych licznych ukrytych wspaniałych i pięknych przesłań tego filmu. Natomiast fajnie by było gdyby ktoś znający się na fizyce, matematyce mógł wypowiedzieć się od strony bardziej technicznej. Oczywiście luźno spekulując bo niczego innego nie oczekuję :)

Więc skoro tytułowa Melancholia miała masę podobną do naszego Księżyca czyli z tego co pamiętam 1/80 masy Ziemi i plus minus 3000 tys km średnicy to czy możliwe było by wpłynięcie na zmianę jej trajektorii lotu poprzez np: użycie całego dostępnego arsenału jądrowego ludzkości. Lub czy możliwe było by całkowite zniszczenie obiektu? Przy powiedzmy 10-letnim wyprzedzeniu czasowym od odkrycia. Z tego co tam gdzieś wyczytałem ludzkość dysponuje taką liczbą uranu, iż zebranie większej jego części wystarczyło by do wysadzenia.. Ziemi. Więc..?

Ktoś chętny do wypowiedzi? :D

ocenił(a) film na 9
lands

Chłopaki, mogę z Wami (była taka piosenka Gato Barbieri)? NIE!!!

jak45

możesz ! zadaj pytanie hanibalowi na temat wątku ;)

ocenił(a) film na 9
Syrinx

A kuku! ALE NIE CHCĘ.

lands

widac ze masz problemy z interpretacja tego co jest napisane ! przeciez to jawna beka z hanibalowego kretyna a ty dalej tego nie widzisz? i kto wychodzi na smutnego czlowieka? zal mi ciebie ale mniej niz hanibala hahahaha;)

Syrinx

Próbujesz ukryć własna śmieszność i pewnie spore kompleksy pisząc bzdury i obelgi na forum, które wydaje się być miejscem do dyskusji dla ludzi na pewnym, w miaręsensownym poziomie.

lands

ja pisze obelgi? omg masz iq na poziome retarda? poczytaj hanibala :) przeciez to majstersztyk polewki z przykrego czlowieka nie widzisz tego ze hanibal ciagle daje sie wodzic za nos a zero wiedzy w temacie? ty tez pod neigo sie podpisujesz? moze tez na mnie bedziesz szczekał? ale pisz szybko bo niebawem uciekam...najwyżej jutro przeczytam:) ps prosze o podanie przykladu bzdur bo chyba wychodzisz tak samo smiesznie jak hanibal

Syrinx

Człowieku mnie interesuje film, a nie twoje relacje z innymi ludźmi, którzy piszą na forum. Waszą kłótnie, czy jak to nazwać mam gdzieś i prawdę mówiąc nawet się w tym nie łapię. Jak chcesz pisać to pisz o filmie, a nie o hanibalu. Doranoc.

lands

Widzisz tu ludzi interesuje film! Autor założył wątek a ty nie prowadzisz rozmowy na temat! Nie ma tu miejsca na rozkmine jakie środki chciał zastosować lars w filmie i czy mu to wyszło czy nie ale czlowiek zadał konkretne hipotetyczne pytanie wiec mu niektorzy udzielili odpowiedzi ale nie hanibal itp Jeśli chcesz rozmawiac o filmie (innych aspektach ) to bardzo chętnie ale nie w tym temacie ...pozdro!

Syrinx

Maleńki rozumek i wątpliwa zdolność kojarzenia. Nie bardzo rozumiem po co ty w ogóle ten film oglądałeś. Taka dyskusja hipotetyczna miałaby sens w przypadku filmu popularnonaukowego. Moja dygresja była po to by zwrócić uwagę, że dyskutowanie o sprawach pobocznych nie ma sensu i jest to związane z filmem. Ty natomiast piszesz masę bzdurnego spamu. Przeczytałem kilkanaście twoich ostatnich wypowiedzi i żadna nie dotyczy bezpośrednio filmu. Pomyśl chwilkę i dopiero pisz.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
lands

i teraz gdybyś nawet argumenty od Boga pochodzące wytoczył,będzie Ci powtarzał że się ośmieszasz a on ma z Ciebie "bekę" ...nie rób tego błędu co ja i nie wciągaj się w dyskusje ...bo to człowiek typu jedna jest racja i ona jest jego a nawet jak jest Twoja to moja jest mojsza niz Twojsza bo jego racja jest najmojsza....cyt "Dzień świra"

hanibal

twojsza racja to 2+2=3 mojsza to 2+2=4 taka jest roźnica i problem z rozmowa z toba:/ dobranoc misiak mam nadzieje ze jutro mnie nie zawiedziesz :)

ocenił(a) film na 8
jak45

zamieniłem z Tobą ostatnio kilka zdań i napisałem Ci że pozytywnie się pomyliłem ...więc prześledź całą rozmowę moją z tym ograniczonym człowiekiem (ja wiem że to strata czasu) i powiedz mi kto tu durnia z siebie robi (po części ja bo wdaje sie w dyskusję z owym typem) ...człowiek który szasta teoriami tak jak napisałem rodem z filmów katastroficznych czy ja który próbuje mu to wytłumaczyć,bez skutku oczywiście,

hanibal

dodaj cos jeszcze nudno:) ps a teraz na powaznie czemu taki biedny jestes? gdybyś chociaz rozumial cos z fizyki astronomii itp a ty dalej cos o filmach katastroficznych itp czlowieku otaczam sie łaską i juz obiecuje sie z ciebie nei smiac tylko proszę pokaż fragment gdzie pisałem bzdury ? strone wczesniej wyszczególniłem ci ! problem jest taki ze wiesz iż nie masz startu to brniesz w bluzgi i własny upadek...;/

ocenił(a) film na 8
Syrinx

ja na temat astrofizyki mam wiedzę ogólna a nawet i nikłą w porównaniu z innymi ale nie próbuję tak jak ty idioty z siebie robić i referatów ludziom pisać rodem z sfi ....a po tobie widać że pusty jesteś jak bęben a tylko głośno dudnisz

hanibal

juz sie nie smieje serio mi cie szkoda:( to co w koncu jest sci fi i jak to sie ma do głownego wątku i pytan w nim zawartych ? chyba nie doczekam sie odpowiedzi ale ty nie rozumiesz nawet sensu zadanych pytan i udzielonych kolesiowi odpowiedzi i brniesz i brniesz w bagnie swojej niewiedzy ignorancji i po prostu głupoty ;/

ocenił(a) film na 8
Syrinx

owszem,do twojej osoby jestem pełen ignorancji ...bo na nic innego nie zasłużyłeś ...ani wiedzą ani zachowaniem,ani nawet sposobem wysławiania i znajomością języka ojczystego ....jednym słowem jesteś dnem z każdej strony

ocenił(a) film na 8
Syrinx

jeszcze raz ci powtórzę ...debil nie wie że jest debilem i tego za złe ci mieć nie można a raczej trzeba współczuć ...choć u mnie współczucia mało dla takich jednostek ....i teraz definitywny the end w tym temacie bo wole pierwszą miłośc nawet oglądnąć choc sie brzydzę serialami tego typu niz psuć oczy przy laptopie odpisując idiocie

hanibal

pokłony ze w koncu konczysz swoją bezsensowność bytu na tym forum a przynajmniej w tym temacie :):D

ocenił(a) film na 8
Syrinx

i szukając gwiazd na niebie w roztargnieniu srasz pod siebie ....tyle na do widzenia mam do powiedzenia a ty dalej wciskaj ludziom bajki o wybuchach, kolonizacjach, odwiertach itd

hanibal

"a ty dalej wciskaj ludziom bajki o wybuchach, kolonizacjach, odwiertach itd" to juz calkiem nie wiem o co ci chodzi biedny czlowieku... dobranoc moze przez noc zmądrzejesz :) albo doczytasz fachowej literatury , może nauczysz sie czytac ze zrozumieniem itp

ocenił(a) film na 10

Nie rozumiem w ogóle tegp tematu. Przecież to nie ma żadnego znaczenia. To nie jest film s/f. Szczerze, to w trakcie oglądania tego arcydzieła, odczucie narastającej grozy, niebezpieczeństwa było tak silne, że bez znaczenia dla mnie było, jakich rozmiarów była Melancholia i co atsrofizycy by powiedzieli. Pozdrawiam.

chemas

bo ten temat jest prosty nie wiem czego nie rozumiesz? ludzie ogarnijcie sie! chlopak mial taka mysl zainteresowalo go to i założył taki temat. przeciez mozesz go pominąć co wniesie twoja powyższa uwaga do tego? Ja nie rozumiem tego że ty nie rozumiesz tak oczywistych spraw!

ocenił(a) film na 10
Syrinx

Napisałem, że nie rozumiem zakładania takich wątków, a nie samego tematu. Może wyraziłem się nie dość dokładnie, ale liczułem, ze będzie to jasne. Doskonale rozumiem o co chodzi w temacie, natomiast dziwi mnie fakt, że ktoś się w ogóle nad tym zastanawia.
Sam się ogarnij i zacznij oglądać niektóre filmy bez zastanawiania się nad realnością pewnych scen. Przecież w Melancholii nie chodzi o to, czy jest mozliwa sytuacja katastrofy kosmicznej, to tylko symbolika.

ocenił(a) film na 10
chemas

PS Ale ok, jeżeli rajcuje was dyskutowanie na ten temat, to proszę bardzo. Nie wpieprzam się więc już i spadam :)

Swoją droga ludzkość nigdy nie dysponowała taka ilością uranu czy raczej broni jądrowej jak to pisałeś by "wysadzić " ziemie cokolwiek przez to rozumiesz. to taka historyjka z czasu zimnej wojny by ograniczyć atomowe zbrojenia! Np taki przykłąd nawet jakbyś umieścił cała atomową broń w jednym miejscu i wysadził to nie ma szans by np Ziemie wypchnąć z orbity to naprawdę niewielka część energii jakiej musiałbyś użyć !

ocenił(a) film na 9
Syrinx

Jaka szansa, że "hannibal" Ci odpowie? Moim zdaniem 95%.

jak45

sadze ze bukmacher dalby kurs 1,01 ze odpowie :)

ocenił(a) film na 8
jak45

nie odpowiem mu bo mi już szkoda słów ...a skoro Ty podzielasz jego głupotę to odwołuję to co napisałem kiedyś że pozytywnie się pomyliłem ...czytaj i chłoń mądrości durnia który wręcz prawie dosłownie cytuje teorie z filmów armagedon jądro ziemi czy dzień zagłady

ocenił(a) film na 9
hanibal

Przykro mi, ale ja z nim wcześniej wymieniałem już poglądy - on się na tym dość dobrze zna. Pewnie jest lepszy ode mnie: ja mam humanistyczne wykształcenie a on jest co najmniej mgr inż. rehabilitowany.

ocenił(a) film na 8
jak45

to w takim razie ma bardzo ubogą formę przekazu ...i dziwi mnie jak ktoś robiący takie błędy stylistyczne może mieć takie wykształcenie ,,,nie wiem ...a skoro masz humanistyczne to zapewne te błędy zauważasz ...zwłaszcza na początku rozmowy bo po zwróceniu uwagi teraz się bardziej pilnuje....a jeszcze inna sprawa że wykształcenia z inteligencją często niema nic wspólnego

hanibal

czyli jak pisałem jestes przykładem " nie znam sie ale sie wypowiem " :) dobry chłopiec ale zagubiony ;) caluski misiak :):*

ocenił(a) film na 8
Syrinx

no i widzisz zostałeś mgr inż REHABILITOWANY HEHEH :)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

choć tobie żadna rehabilitacja już nie pomoże ,,,heheh

ocenił(a) film na 9
hanibal

Holera, tak f Cjebie wieżyłem, ale... "nie ma", osobno.

ocenił(a) film na 8
jak45

wiem wiem ....przepraszam za kaleczenie ojczystego języka,mnie tez to boli ...zwykła pomyłka ...może spacja nie weszła bo szybko pisze

hanibal

samobójstwa nie popełnij :)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

ty nie siedź na forum tylko weź słownik i poucz się polszczyzny ...chociaż stylistyka i składnia to kwestia inteligencji raczej wiec w twym przypadku nic nie pomoze

hanibal

jak widac stylistyka i skladnia cie przerasta :) od dzis dla ciebie beda same równoważniki zdań :) góra zdania proste :) w podpunktach ;) hahahaah ale zienie na noc :) ahaahah dzieki koles :)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

twoja mnie przerasta brakiem składni i stylistyki więc zrozumieć jej nie mogę ....nie wiem jakim trzeba być debilem żeby samemu z siebie się tylko śmiać ...jesteś płytszy niż kałuża po mżawce smarku

hanibal

nie wiem jakim trzeba byc debilem by przerastała cię moja składnia :/

ocenił(a) film na 9
hanibal

kto pisze?

jak45

spacja szybko pisze :)

ocenił(a) film na 8
jak45

jak "kto pisze"? nie rozumiem ??

hanibal

bierz sie za słownik , gramatyke i składnie :)

ocenił(a) film na 9
Syrinx

Także matematykE, grafikE i fantomatykE.

jak45

lepiej wyjdzie z matematyką, fizyką , astronomią no i grafik też ma wzięcie pakiety adobe corel, 3d studio max , maya itpa jak rozumu przyjdzie to matlab itp ;)

ocenił(a) film na 9
Syrinx

Ja jestem z epoki, kiedy grafikę się robiło ręcznie. To były czasy!

jak45

Dalej się robi tyko dla innych celów :) Różne środki, różne efekty...Kiedyś muzykę poważną pisano dosłownie używając papieru i "nut". Teraz są do tego specjalistyczne programy, a różnica w efekcie żadna i ułatwia tym twórcom którzy nut nie znają np Vangelis

ocenił(a) film na 9
hanibal

Ty. Napisałeś "może spacja nie weszła bo szybko pisze": ĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ!!!!!!!!!!