PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319374
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Wczoraj natknąłem się na kilka ciekawych stron anglojęzycznych poświęconych # części Batmana. Na podstawie tych też stron mniej więcej wiem, kto może najprawdopodobniej pojawić się w Batmanie. Oto kilka interesujących kwestii, wypowiedzianych przez samego Nolana:
1. Prawie na pewno pojawią się postaci, które nie pojawiły się w poprzednich filmach.
2. Na 100% nie będzie: Dwóch Twarz (Nolan oświadczył, że zginął więc go nie będzie), Jokera (ze względu na śmierć Leadgera), Zagadki (powód nie znany)
3. Nolan nie chce takich postaci, jak:
Kobiety Kot
Pingwina
Mr. Freeze
Wg. niego te postaci są nie realne (Kobieta Kot nierealna?), więc sceptycznie do nich podchodzi. Sam uważa, że te postaci pojawiły się już w poprzednich filmach, więc nie ma sensu ich powtarzać.
4. Wrogowie i inni bohaterowie mają być powiązani z 1 i 2 częścią, więc możemy raczej się spodziewać takich postaci, jak:
- Strach na wróble (był w 1 i w 2 części, więc może się pojawić)
- Talia Als Gul (jako przedłużenie Ras Als Gula)
- Harley Quinn (jako przedłużenie Jokera)
- Hush (był w 2 części, jak ktoś spostrzegł)
- Hugo Strange (jest faworytem do roli bossa)
- Bane (podobno najbardziej pasuje do Nolanowskiej wersji Batmana)
- i inni, którzy nie pojawili się w filmach (nawet Killer Crock)
5. W trzeciej części będzie co najmniej dwóch przeciwników.
6. Nie będzie Robina i Batgirl.
7. Ta część będzie ostatnią, zrobioną przez Nolana.
8. Zakończenie filmu ma nie umożliwić kontynuacji filmu (mowa tu o fabule)
9. 3 część ma nawiązywać do 2 poprzednich części (połączenie wątków)
10.W tej części Batman ma być ścigany i ma być winny za śmierć Harveya Denta.
To na razie wszystko, co udało mi się zebrać. Te informacje są prawdziwe, więc nie zamierzałem poddawać się fantazji i dopisywać wiadomości nieprawdziwych.
Jeśli macie coś do powiedzenia na ten temat to piszcie. Jestem ciekaw waszej opinii.

ocenił(a) film na 8
polonista_filmweb

Szczerze mówiąc wątpie, aby nolan przedłużył watek stracha na wróble :D. A na pewno nie będzie harley quinn, ze względu na to, że nie miałby jak jej powiązać z poprzednimi częściami. Nie kojarze z 2 części Husha. W którym momencie był?? Rzeczywiście najbardziej mi odopowiada Bane. I naprawde szkoda, że Leadger zmarł, ponieważ to już nie będzie ten sam batman, a kontynuacja z jego osobą na prawdę byłaby ciekawa. O i zapomniałem dodać, że info ładnie zebrane ;)

Qloset

Przepraszam!!!
To nie Hush, tylko VICTOR ZSASZ.
A oto link:
http://www.comicbookmovie.com/fansites/ChroniclesofMoeniaArcis/news/?a=6927
Z tą Harley to nigdy nic nie wiadomo. Nolan chciał Jokera w 3 części, lecz z powodu śmierci Leadgera zrezygnował z jego postaci. Harley miałaby być przedłużeniem Jokera w tym sensie, jako jego kontynuatorka, najlepiej fanatyczka (tak bardzo różniąca się od swojego pierwowzoru). W niektórych opowiadaniach jest ona przedstawiana jako fanatyczna kontynuatorka zbrodni Jokera. Mniej więcej taką Harley mam na myśli (gdyby pokazano tą z bajki, to by była kicha!).
"O i zapomniałem dodać, że info ładnie zebrane ;)" - dziękuję serdecznie;-)

polonista_filmweb

Przeczytałem w paru artykułach, że przeciwnikami na pewno będą jeden facet i jedna kobieta.

John_Shepard

A czy ta kobieta będzie jednocześnie ukochaną Batmana (np. Kobieta Kot) lub tylko przeciwnikiem (np. Poison Ivy)???

polonista_filmweb

Nie, podobno Nolan chce zatrudnić dwie aktorki. Jedna będzie miłością Bruce'a, a druga czarnym charakterem. Z resztą tu jest już news
http://www.filmweb.pl/news/Rachel+Weisz+z+szans%C4%85+na+rol%C4%99+w+trzecim+Bat manie-67113

John_Shepard

Ja obstawiam na Harley Quinn i Talię Als Ghul bo są najbardziej prawdopodobne.

użytkownik usunięty
polonista_filmweb

Obstawiam że przeciwnikiem gacka będzie Zsasz bo w Batman początek też się pojawił.

"Obstawiam że przeciwnikiem gacka będzie Zsasz bo w Batman początek też się pojawił."
W Batman: Początek? Ale w jakim momencie?

użytkownik usunięty
polonista_filmweb

Momentu nie zauważyłem ale kiedy po filmie leci lista aktorów i ich role pisze wyraźnie: Victor Zsaz Tim Booth
A tu masz w filmwebie o tym aktorze
http://www.filmweb.pl/person/Tim+Booth-167479

Tu jest chyba pomyłka. Dlaczego nie wpisali go do Mrocznego Rycerza? Przecież tam się pojawił.

użytkownik usunięty
polonista_filmweb

Pojęcia nie mam ale skoro sami twórcy umieścili go w napisach końcowych to nie może być pomyłka.

ocenił(a) film na 7
polonista_filmweb

zsaz pojawia się na sali sądowej jako "uleczony" pacjent stracha na wróble, później można go zauważyc jak ucieka z psychiatryka, i jak na czele grupy szaleńców idzie w stronę katie holmes (za nim zostaje uratowana przez gacka) - to tyle o zsazie w pierwszej części, w drugiej go nie zauważyłem.

polonista_filmweb

"8. Zakończenie filmu ma nie umożliwić kontynuacji filmu (mowa tu o fabule)"

Jeśli Nolan chce zakończyć trylogię... to tylko i wyłącznie Bane może w tym pomóc.

ravensecond

11. Będzie 2 przeciwników. Mężczyzna i kobieta, najprawdopodobniej nie znani z poprzednich ekranizacji.

polonista_filmweb

A mi się obiło, że pojawi się Joker i mają wykorzystać nieużyte fragmenty z H. Leagerem.

ocenił(a) film na 10
cav_filmaniak

A mi się obiło, że jednak sie nie pojawi.

ocenił(a) film na 9
polonista_filmweb

Mam nadzieję, że nie wykończą ani nie okaleczą Gacka... Batman to jednak jest jakiś pomnik.

sosniak

Nie wydaje się wam, że prawie pewnym przeciwnikiem jest Harley Quinn? Skoro mają się pojawić nowi przeciwnicy nie znani z poprzednich ekranizacji, to wśród kobiet pozostaje Harley Quinn. Chyba, że Talia Als Gul. Tylko, że ona jest ukochaną Batmana, a nie wrogiem. I jest matką jego syna.

użytkownik usunięty
polonista_filmweb

Jak mam być szczery to jedynym zakończeniem Batmana nieumożliwiającym jego kontynuację to uśmiercenie go (zapewne za słuszną sprawę) i pojawienie się ew. następcy (Robin, tyle że w mniej kiczowatym uniformie)...

ocenił(a) film na 10

Czy to zbieg okoliczność, że w Arkham City czyli kontynuacji Arkham Asylum głównym przeciwnikiem gacka bedzie Hugo Strange?
http://www.gametrailers.com/video/vga-10-batman-arkham/708341

Wojtek_dpo

A co z Jokerem, Harley Quinn, Dwoma Twarzami, Mr. Freeze, Kobietą Kot, Pingwinem? Oni też tam się pojawiają.
Z mojego punktu widzenia Batman powinien mieć przeciwnika równego sobie, a nie kolejnego psychopatę (Strach na Wróble, Joker). Ale w 3 części będzie miał 2 przeciwników. Więc możemy się spodziewać jakiegoś duetu. I pewne są nowe postaci, takie , których nie było w poprzednich filmach.

polonista_filmweb

ja to Crocka z chęcią chciałbym zobaczyć ! ciekawe jak była by przedstawiona i zrobiona jego postać i był fajnym przeciwnikiem batmana

polonista_filmweb

Czytałem niedawno na stronach internetowych, że Eminem miałby zgrać rolę Edwarda Nygmę czyli Zagadkę. Ale nie wiem czy to są aktualne informacje.

SCOTT_87

...zagrać rolę...Sorrki za błąd. Może ktoś wie coś na ten temat?

ocenił(a) film na 8
SCOTT_87

Buhahaha
Eminem w filmie Nolana?? <lol2>
Może nadał by się na zagadkę (nawet mi pasuje), ale niestety jest to niemożliwe ze względu na jego zdolności aktorskie ;D

Qloset

Nolan potwierdził, że Zagadki w trzecim Batmanie nie będzie.

ocenił(a) film na 8
polonista_filmweb

i szkoda. Jak dla mnie zarówno w bajce jak i w komiksie odcinki z Nashtonem (Zagadką) były najbardziej interesujące.
Zamiast Eminema bardziej pasowałby mi Johnny Depp (dzieki roli Kapelusznika, Sweeney Todda czy Willy Wonki mysle ze idealnie zagrałby Zagadkę)
http://metropolitician.blogs.com/scribblings_of_the_metrop/_images_user_riddler_ 1.jpg
Znalazłem w necie taki poster, ale skoro piszecie ze postac Riddlera ma sie nie pojawić, to pewnie to FAKE

Jeśli ma to być ostatnia czesc Batmana i ma on zostać uśmiercony to niech dadza najtrudniejszego przeciwnika Batmana czyli Bane'a

Sonny_87

Najprawdopodobniej Batman nie zginie, tylko przestanie być Batmanem. Zack Snyder (ten od 300) chciałby kontynuować serię.

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

Skoro Snyder deklarował by się co do kontyułowania serii, bądź rozpoczęcia nowej, to wolałbym, żeby Bane wystąpił w jego filmie ;) W tedy można by liczyć on ostrą jazde ;P

Tyle już czekamy na jakieś konkrety a pan Nolan nawet pary z gęby nie puścił...

użytkownik usunięty
Back to School

Tak dokładnie to wyrażał zainteresowanie powrotem mrocznego rycerza ale podejrzewam że kontynuacją obecnych batmanów też by się zainteresował
http://komiksomania.pl/newsy/bale-skazany-na-granie-batmana.html
ps. Też bym wolał zobaczyć Bane w powarznym S-F niż w wersji realistyczno Nolanowskiej.

Nolan potwierdził, że poprzestanie na 3 filmach, a Bell chciałby wystąpić jeszcze w 4 części, jeśli poprosiłby go Nolan. Teraz jestem ciekaw, kto będzie wybrany na ukochaną Batmana, na przeciwniczkę i przeciwnika Batmana. Razem 3 osoby. Na 90% będzie wśród nich Talia al Ghul jako ukochana. A na 50% Harley Quinn jako przeciwniczka. Nie wiadomo, kto będzie drugim przeciwnikiem. Mam nadzieję, że Bane, chociaż szkoda, że Nolan postanowił definitywnie uśmiercić Dwie Twarze :-(

ocenił(a) film na 8
polonista_filmweb

Choc to tylko pogłoska, na imdb jest juz wpisana postać doktora Hugo Strange. Z tego co wyczytałem film ma być oparty na komiksie "Prey" w którym to właśnie doktor psychiatra staje do walki z Batmanem.
Mam tylko nadzieje że scenariusz nieco sie zmieni i Hugo nie bedzie jedynym męskim czarnym charakterem w filmie (w komiksie wypadł słabo)

Co do Bane'a to mimo ze wiekszosc z nas chciałaby umiescic go w DKR to jednak moim zdaniem jest to postać troche za bardzo fikcyjna (cos jak Juggernaut w X-menach) Nie wiem kto mógłby go zagrać : Bobb Sapp? Kane z WWE? Ronnie Coleman? :D
tak jak kolega napisał wyżej, lepiej gdyby Bane został wskrzeszony w kontynuacji Snydera.

Mimo wszystko mam głęboką nadzieje ze Nolan zaskoczy fanów i w nowym Mrocznym Rycerzu zobaczymy Zagadkę i Harley Quinn. Byłoby pięknie :D

Sonny_87

Nie zgadzam się z przedmówcą. Bane jest realną postacią. Ma przeogromną muskulaturę oraz bardzo wysoki poziom inteligencji, a jad wywołuje u niego agresję. Więc co w tym nierealnego?

Ponadto Nolan chce nowych, oryginalnych postaci. Nie chcę się powtarzać. Więc na Zagadkę, Kobietę Kot, Trujący Bluszcz, Mr. Frezee-a i Pingwina nie ma co liczyć.

Przeciwnikami Batmana mają być facet i kobieta + ukochana gacka.

Jeżeli Hugo Strange pojawi się w filmie to na pewno nie zagra go Tom Hardy, gdyż ten przymierza się do roli detektywa Harveya Bulloca i na dodatek ma przytyć do roli.

Osobiście nie chciałbym Strange-a. To nie jest przeciwnik, z którym Batman mógłby się zmierzyć. A skoro prawie na pewno pojawi się Harley Quinn, to poco drugi psychiatra-szaleniec? Wystarczy Harley.

Całkiem prawdopodobne jest też to, że w filmie pojawi się Killer Croc. Bo jeżeli akcja ma się rozgrywać m.in. w kanałach ściekowych, to należy zauważyć, że tam mieszkał Croc.

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

Jak dla mnie Bane mógłby zagrać ktoś taki jak Scott Adkins (ci co oglądali Undisputet 2 i 3 wiedzą, że co jak co, ale mięśnie ma porządne ;P) tylko czy gościu dałby rade?

ocenił(a) film na 8
Sonny_87

Nie wiem czy zauważyłeś, ale na dole plakatu są skopiowane informacje z plakatu Mrocznego Rycerza, więc to fake. jest napisane na dole główne role: Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal i przede wszystkim jest podpisane The Dark Knight.

ocenił(a) film na 8
astrawa

Rzeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi.

Wracając do tematu Bane'a. Nie wiem czy kolega wyżej (polonista_filmweb) czytał komiks, jeżeli tak to powinieneś zdawać sobie sprawe z tego że Bane nie jest postacią w pełni realną,a wysoko przekolorowaną. Ponad 2 m wzrostu, gigantyczne mięśnie, dzięki Venomowi (bo chyba tą trucizne miałeś na myśli) ma ponadludzką siłę, kontroluje swoje biorytmy, potrafi zwolnić rytm serca. Zaraz po Killer Crocu, Freeze, Prometeuszu i Firefly'u, Bane chyba najmniej pasowałby mi do realistycznej wersji Nolana (choc nie ukrywam ze bardzo chciałbym go tam zobaczyc)

Druga sprawa, poniewaz natknąłem się na kolejne informacje dotyczace filmu. Na jednym z amerykanskich forum przeczytałem ze scenariusz jest juz albo skonczony albo nie wiele zostało do jego zakonczenia i są przecieki ze ma być wiernym odwzorowaniem "Prey'a" w kwestii postaci. Jesli to prawda to by sie zgadzało, przeciwnik - hugo strange, przeciwniczka - selina kyle (catwoman).
Mógłbyś podać mi link do strony w której to Nolan oświadcza ze nie chce wykorzystać postaci kobiety-kot w filmie, bo sam jestem tego ciekaw?

Sonny_87

"Wracając do tematu Bane'a. Nie wiem czy kolega wyżej (polonista_filmweb) czytał komiks, jeżeli tak to powinieneś zdawać sobie sprawe z tego że Bane nie jest postacią w pełni realną,a wysoko przekolorowaną. Ponad 2 m wzrostu, gigantyczne mięśnie, dzięki Venomowi (bo chyba tą trucizne miałeś na myśli) ma ponadludzką siłę, kontroluje swoje biorytmy, potrafi zwolnić rytm serca. Zaraz po Killer Crocu, Freeze, Prometeuszu i Firefly'u, Bane chyba najmniej pasowałby mi do realistycznej wersji Nolana (choc nie ukrywam ze bardzo chciałbym go tam zobaczyc)"
Jad zwiększał tylko jego siłę i agresję, a nie masę mięśniową. Proszę nie brać pod uwagę filmu Batan i Robin, bo tam spaprano potencjał Bane-a. A jako dowód daję ten link:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://en.wikipedia. org/wiki/Bane_%28comics%29
A oto mój kandydat do roli Bane-a. Jednym słowem idealny:
http://www.myspace.com/538084512/photos

"Druga sprawa, poniewaz natknąłem się na kolejne informacje dotyczace filmu. Na jednym z amerykanskich forum przeczytałem ze scenariusz jest juz albo skonczony albo nie wiele zostało do jego zakonczenia i są przecieki ze ma być wiernym odwzorowaniem "Prey'a" w kwestii postaci. Jesli to prawda to by sie zgadzało, przeciwnik - hugo strange, przeciwniczka - selina kyle (catwoman)."
To tylko plotki, Kobieta Kot nie do końca jest przeciwniczką Batmana, a Nolan jej nie chce. A z mojego punktu widzenia, fabuła jest dość nudnawa. Bruce Wayne potrzebuje przeciwnika, z którym mógłby się zmierzyć. Po co kolejny szaleniec typu Joker, Strach na Wróble?

"Mógłbyś podać mi link do strony w której to Nolan oświadcza ze nie chce wykorzystać postaci kobiety-kot w filmie, bo sam jestem tego ciekaw?"
Tu chodzi o to, że Nolan chce nowych, oryginalnych postaci, ponieważ Kobieta Kot już była i najprawdopodobniej jej nie będzie, gdyż uważa ją za postać nie realną (trochę zabawne). Więcej możesz poczytać (jedynie) na angielskiej wikipedii lub po prostu w google. O ile znasz angielski

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

"A oto mój kandydat do roli Bane-a. Jednym słowem idealny:
http://www.myspace.com/538084512/photos "

To coś, to na pewno jest człowiek? ;D

Back to School

Sterydy robią swoje

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

Czyli ma za małe jaja, żeby zagrać Bane'a ;D neeext ;)

ocenił(a) film na 8
polonista_filmweb

Nie napisałem, że Venom zwiększał jego mase mięśniową, tylko właśnie siłę (kolego czytaj ze zrozumieniem i patrz na znaki interpunkcyjne). Po drugie powtórze, Bane nie jest postacią w pełni realną. Jad wywoływał w nim ponadludzką siłę, jednym uderzeniem pięści niszczył ceglane mury i wywarzał metalowe drzwi. I jak ma się to pokryć z Nolanowską wersją?

Moją wiedzę opieram na komiksach w których występował Bane : ("Batman:Bane of demon" "vengeance of Bane" "Gotham knights" o ile dobrze pamiętam to wystąpił też a "Azraelu") oraz na serialu animowanym z lat '90 a nie na filmie "batman i Robin" gdyż moim zdaniem ten film to przereklamowany gniot.

Kolejna istotna sprawa, ponieważ jeśli mnie pamięć nie myli to zanim powstał Dark Knight również były spekulacje co do przeciwnika Batmana. Wtedy także miała to być oryginalna postać, a dostaliśmy Jokera, który wystąpił we wcześniejszej ekranizacji (patrz. Jack Nicholson).

Rozumiem że bardzo chciałbyś aby Bane pojawił się w DKR i wierz mi ze ja również, ale szanse są nikłe.
To że Twoim zdaniem Bruce Wayne potrzebuje mocnego przeciwnika, nie musi pokrywać się z tym kogo umieści reżyser w swoim filmie :D

P.S. Angielski znam dobrze, jestem aktywnym userem imdb.com, na filmwebie jestem od niedawna :)

ocenił(a) film na 9
polonista_filmweb

Ja bym chętnie zobaczył Zagadkę...

ocenił(a) film na 10
Jedi_Przemo

Zagadki nie bedzie...

Back to School

"Nie napisałem, że Venom zwiększał jego mase mięśniową, tylko właśnie siłę (kolego czytaj ze zrozumieniem i patrz na znaki interpunkcyjne). Po drugie powtórze, Bane nie jest postacią w pełni realną. Jad wywoływał w nim ponadludzką siłę, jednym uderzeniem pięści niszczył ceglane mury i wywarzał metalowe drzwi. I jak ma się to pokryć z Nolanowską wersją?"
Bez Venoma też miał nadludzką siłę.

"Kolejna istotna sprawa, ponieważ jeśli mnie pamięć nie myli to zanim powstał Dark Knight również były spekulacje co do przeciwnika Batmana. Wtedy także miała to być oryginalna postać, a dostaliśmy Jokera, który wystąpił we wcześniejszej ekranizacji (patrz. Jack Nicholson)."
Pod koniec filmu Batman - Początek jest jasno powiedziane, że kolejnym przeciwnikiem jest Joker.

"Rozumiem że bardzo chciałbyś aby Bane pojawił się w DKR i wierz mi ze ja również, ale szanse są nikłe.
To że Twoim zdaniem Bruce Wayne potrzebuje mocnego przeciwnika, nie musi pokrywać się z tym kogo umieści reżyser w swoim filmie :D"
To prawda. Niepokoi mnie Hugo Strange. Ale oprócz niego szanse ma Killer Croc, a ta postać jest w pewnym stopniu realna.

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

killer croc w pewnym stopniu realny to prawda ale nie wyobrażam sobie schorowanego czołwieka trzesąsego miastem, a ponad ludzką siłę to ma też pudzian i paru innych. ale juz niedługo dowiemu sie kto naprawde zagra w filmie to skąnczą sie te posty.

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

A co byście powiedzieli gdyby jednym z czarnych charakterów miał się okazać Czarna Maska??
Wiem,że to raczej mało prawdopodobne ale chce znać wasze zdanie.

comanderjim

Byłoby świetnie, ale w tedy musiałaby się pojawić Kobieta Kot. Jeśli znasz komiksy, to wiesz, że ona uśmierciła Czarną Maskę

ocenił(a) film na 10
polonista_filmweb

Faktycznie kobieta kot zabiła czarną maskę...zapomniałem muszę sobie pamięć odświeżyć :
Lecz mym największym marzeniem jest to aby C.Nolan zrobił film na podstawie komiksu Arkham Asylum autorstwa Dave McKean oraz Grant Morrison to by dopiero było coś!!!
Tylko nie wiem kto by zagrał Jokera skoro H.Ledger nie żyje.:

użytkownik usunięty
polonista_filmweb

Ja bym bardzo chętnie zobaczył w filmie Anarky. Pasuje nawet, Batmana - jedynego strażnika prawa - nie ma, więc w mieście pasuje anarchia (introduce a little anarchy :D)

Jest wielce prawdopodobne, że pojawi się Talia al Ghul jako ukochana Batmana. Tak samo Harley Quinn ma być przeciwniczką Batmana. Lecz jest jedno ale: KTO BĘDZIE TYM GŁÓWNYM ZŁYM?