PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142787
5,8 45 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

...natomiast pomysły,gdzie AI pozyskuje energię z słonej wody i z tego powodu niszczy księżyc i
ludzkość powoduje, że zaczynam się zastanawiać nad istnieniem inteligentnych form życia na
naszej planecie :)

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

"Prawa fizyki to tylko teoria, a jak wiadomo każde prawo można złamać". No właśnie nie przeceniał bym fizyki. Dużo w niej nauki dognatycznej, czyli w gruncie rzeczy religii. Jeden z przykładów to przecenianie roli grawitacji w budowie wszechświata. Bardzo niepozornej siły. Po prostu nie da się wszystkich zjawisk wytłumaczyć fizyką, a jeśli się to robi to robi się to na siłę. Natomiast wracając do wątku z wodą w filmie, można by np. iść po linii praw chemii i elektryki.

ocenił(a) film na 5
Goldstein

Przeceniane roli grawitacji we wszechświecie...a możesz rozwinąć tą myśl?

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

można wpisać w google np. elektryczny wszechświat.

ocenił(a) film na 5
Goldstein

I to ma być przeciwwaga dla dogmatycznej fizyki na podstawie której stworzono spójny model wszechświata?

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

teoria budowy wszechświata nie jest spójna. albo jest tak spójna jak teoria ewolucji. Zresztą wszystko jest pozornie spójne ale ta spójność jest tylko dla kretynów.

Goldstein

ta, z tą ewolucją to też zaczynają kręcić - okazuje się, że część zmian genetycznych nie powstaje w wyniku potrzeby, niektóre mutacje powstają w sposób losowy.
Spójny model Wszechświata to największy żart w historii ludzkości - póki co coś takiego nie istnieje.

ocenił(a) film na 5
Goldstein

Model o którym piszesz jest niezgodny z obserwacjami.Kropka

Goldstein

Przesadzasz z tym dogmatyzmem w fizyce. Właśnie sęk w tym, że w nauce często się polemizuje, nawet w podstawowych kwestiach (takich jak grawitacja, cząstki) i przedstawia różne teorie, pozwalające wytłumaczyć pewne zjawiska (oczywiście nie w podręcznikach dla szkół). Rzadko ma się pewność 100 procentową, dlatego teorie formułuje się w sposób ostrożny - SZCZEGÓLNIE w astrofizyce. Prawa fizyczne we Wszechświecie to jest dopiero bajka. Nikt tam nie próbuje na siłę tłumaczyć, dlaczego np trwa nieprzerwanie ekspansja. Przedstawia się tylko hipotetyczną ciemną energię, o której w gruncie rzeczy nic nie wiadomo. Albo elektryczny model Wszechświata :)
Jestem pewien, że można wszystkie zjawiska wytłumaczyć na bazie fizyki - my tylko wciąż niewiele o niej wiemy.

ocenił(a) film na 9
Cruzer

no cóż, być może tak. Ja pisałem o fizyce w kontekście grawitacji. Jeżeli chodzi o ewolucję i powstanie człowieka to polecam wpisać w google: Geneza Biblijna. Myślę że niezależnie od tego czy ktoś jest religijny, warto to zobaczyć.

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

z tego filmu podobała mi się tylko muzyka i 'widoki', a tak to nudny i beznadziejny:/

ocenił(a) film na 7
Marekgdapl

Poczytalam sobie troche Twoje posty w tym watku i uwazam, ze nie powinienes ogladac filmow s-f bo wiekszosc bedzie dla Ciebie niezgodna z obowiazujacymi prawami fizyki, z powodu czego bedziesz zgrzytal zebami. Szkoda zebow.

ocenił(a) film na 5
kassis

Widzisz...sci-fi mam ocenionych 193. Więc oglądam gatunek.
Natomiast ostatnio mam wrażenie,że w erze 3D już nie chodzi o dobry scenariusz.Tylko o to,ze coś musi ci przed nosem latać dla efektu.

ocenił(a) film na 7
Marekgdapl

To, ze ogladasz, to wlasnie widze :-) ale pytanie, czy masz z tego przyjemnosc, skoro tak silnie do Ciebie przemawia medrca szkielko i oko?
A jaki jest Twoj ulubiony film s-f?

ocenił(a) film na 5
kassis

Blade runner ...a twój?

ocenił(a) film na 7
Marekgdapl

Ha, ha. Nie podlizuj sie! (zart :-))
Tak, nie da sie ukryc, ze moj tez. Mam do niego szczegolny sentyment. Ale ogladam wszystko z gatunku, bo jestem uzalezniona. I ciagle mam niedosyt. Moze zerkne w wolnym czasie na Twoj profil i znajde cos, czego jeszcze nie widzialam. Skoro masz ocenionych az tyle, to jest szansa :-)
Aaa...o planecie malp zapomnialam. Tez uwielbiam!

Marekgdapl

Co ty Pierd-olisz?! Masz przemyślenia jak Aleksander K. na Ukrainie w 2004 r. Rusija budiet w NATO, budiet. Może powiesz jeszcze coś po francusku?

Marekgdapl

Kogo chętniej zaprosiłbyś na wigilię, Trzaskowskiego czy Pawłowicz? A moźe pasowałaby by Ci Panii Scheuring-Wielgus?