PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103917
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Za dużo Hollywoodu w inscenizacji Pisma Świętego

Dealric

hej hej, to Ty czegoś nie rozumiesz: uznaje wszystkie księgi które na 100% są natchnione, albo śmiem sądzić, że są. To że ktoś tak posklejał owe teksty, o niczym nie świadczy, są apokryfy, wielu nie czytałam, ale czasem ciężko stwierdzić kto tu ściemnia i które teksty są wiarygodne. Czasem po prostu to widać, po niuansach, przykładowo teksty NT są ze sobą mocno powiązane, wynikają z siebie, tymczasem w listach Pawła - samozwańczego Apostoła, który "swoją" ewangelię nazywa - słusznie - swoją ewangelią, wiele rzeczy przeczy samym słowom Chrystusa, które są dla mnie znacznie większym autorytetem niż słowa faryzeusza, samozwańczego apostoła. Ale nie będę się tu rozwodzić, to tylko moje subiektywne odczucia, jak jest, pewna być nie mogę, chciałam reprezentować swoje poglądy szczerze, nie pomijając takiego szczegółu : ) co nie zmienia faktu, że są to tylko moje poglądy, a dzielić się nimi mogę.
Co do wypowiadania się - to nie są sprawy "zborowe", tylko luźne forum, równie dobrze mogłabym pisać na forum kulinarnym, hmm, zabronić kobiecie? Pawłowi chodziło głównie o kwestie organizacyjne, zarządowe itd, ja się do polityki nie pcham, rozmawiam o Biblii, traktuję to jako luźną pogaduszkę : )

"na cholerę mu oni" - w przeciwieństwie do Ciebie Bóg jest dobry, miłosierny... chciał stworzyć świat i tym pięknym dziełem z kimś się podzielić : ) stworzył ludzi, niestety, niektóre aniołki mu się pobuntowały i od tego się zaczęło - niszczenie Bożych planów i degenracja Jego stworzenia. Bóg nie był egoistą i nie jest - bo jest... doskonały, dlaczego całą moc miał wykorzystać tylko dla siebie?

"Ale nie. Skazał ludzkość na całe zło sprawiając, że zgodnie z biblią jest najokrutniejszą istotą jaka kiedykolwiek powstanie i szatan to w porównaniu z nim wręcz miła starsza pani."

mylisz okrucieństwo ze sprawiedliwymi wyrokami. Szatan owszem - jest mistrzem użalania, jaki to on biedny i skrzywdzony, ludzie idą za jego przykładem, a wystarczyłoby przestrzegać kilku prostych regułek, tylko tyle potrzeba nam do szczęścia : ) ale pycha zawsze była i będzie najgorszą przywarą, czy to szatana, czy człowieka.

" Ale fakt, facet nakazujący kamieniować kobiety które spółkowały przed małżeństwem, ewentualnie rząda od swojego wiernego by zabił własnego syna dla niego to typowy przykład good guya."

to jest konsekwencja - Jego własna, ustalonych praw. W NT Chrystus odnawia przymierze, bo czasy zmieniają się cały czas, tak czy siak w NT czytamy taką wymianę zdań:

(7) Mówią mu: Czemuż jednak Mojżesz nakazał dać list rozwodowy i odprawić?

(8) Rzecze im: Mojżesz pozwolił wam odprawiać swoje żony ze względu na zatwardziałość serc waszych, ale od początku tak nie było.

na pewne Staro Testamentowe prawa Bóg pozwolił, ponieważ nie było innej możliwości, nawet jeśli były to prawa ciężkie do zrozumienia, były one dla ludzi w tamtych czasach najkorzystniejsze. Nie znamy mentalności tamtych osób, więc nie osądzajmy takich czy innych praw. Bóg wiedział co robi. Co do składania syna w ofierze, była to próba wiary. I owszem, wiedział (Bóg) co się wydarzy, ale gdyby takiej próby nie dokonał, nie byłoby argumentów za człowiekiem "próbowanym". Chodzi mi konkretnie o to, że szatan stale domagał się takich dowodów, wiary Bożych wyznawców, Biblia mówi o tym, że stale ludzi oskarżał przed Bożym tronem i nadal to robi, chce wykazać ludzką niewierność i domaga się dowodów. Dlaczego Bóg mu na to pozwala? I wogóle na działania szatana? Bóg ma dokładne plany odnośnie tego świata, wie co robi, szatana zgładzi na końcu, narazie nasze życie to próba, dla każdego z nas, mamy szansę udowodnić Bogu wierność. Z tym oskarżaniem i próbowaniem to też apropo Hioba. Jak dobrze poczytasz Biblię, to zauważysz też, że wszystkie cierpienia (typu Hiob) to sprawka szatana, Bóg mu na to pozwolił, z takich a nie innych względów - żeby oczyścić człowieka z zarzutów, stale podsuwanych przez szatana, żeby móc go sprawdzić itd...

"Btw mówiac o bałwochwalstwie wykazujesz się wybitną wręcz nietolerancją religijną. Ale weź pod uwagę, że dla jakichś 5 miliardów ludzi na ziemi to ty jesteś bałwochwalcą. Ergo zgodnie z tym co mówisz jesteś tą złą. Przykro mi."

owszem, wszelkie bałwochwalstwo - czczenie czegokolwiek poza Bogiem to czczenie szatana i jego demonów pod postacią innych bóstw. Jestem nietolerancyjna, bo kieruję sie Biblijnymi prawami, bałwochwalstwo było i wciąż jest jednym z najcięższych grzechów: Ap 21:8 "a dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwalców i wszelakich kłamców udział w jeziorze gorejącym ogniem i siarką. To jest śmierć druga. Dlaczego uważasz, że jestem bałwachwalcą? Co do tego, że jestem zła, nie zaprzeczę, ale staram się... nie być złą. To trudne, cały czas się uczę : )

"A skąd wiedzieć co dobre?..."
po pierwsze mam sumienie. Kannibal z amazonki też je ma, co nie znaczy że z niego korzysta - właśnie przez wpływy kulturowe. Ja przez wpływy kulturowe byłam przez pewien czas katoliczką, dobrowolnie zrezygnowałam, właśnie ze względu na bałwochwalstwo i tu nawiązując
- po drugie mam Biblię, z której dowiedziałam się m. in. że Bałwochwalstwo jest złe. Cieszę się, że mam możliwość czytania Biblii, wiem, że nie wszyscy ją mają, ale mają właśnie - sumienie i będą sądzeni z uczynków, a nie wiedzy bądź jej braku (także w kwestiach religijnych). Nie uważam, że osoba mieszkająca w dżungli i nieznająca niczego z Biblii, ale czyniąca "dobrze" (moralnie, nawet jeśli rozumie to w inny sposób) jest człowiekiem gorszym, od tego, który Biblię zna. To bez znaczenia. Ja Biblię posiadam i się z tego cieszę.

"A teraz wyobraź sobie sytuację: Dziecko widzi paczkę cukierków i zjada. Cukierki okazują się lekami, dziecko przedawkowuje i umiera. Na opakowaniu oczywiście było ostrzeżenie, ale kilkuletnie dziecko nie jest w stanie w pełni go zrozumieć. Kto jest winny? Dziecko? A może rodzic który wystawił to dziecko na takie zagrożenie i go nie upilnował? "

oczywiście, że dziecko nie jest winne - im większa wiedza, tym większa odpowiedzialność. Dziecko nie jest winne popełnienia gafy z powodu niewiedzy. Jak ktoś popełnia nieświadomie jakiś grzech, także winny nie jest. Bycie chrześcijaninem to nie jest znajomość Biblii, ani czegokolwiek, wystarczy to jedno przykazanie, w którym streszcza się wszystko: "Będziesz miłował...". Jak już ktoś zna więcej praw, to więcej ich musi przestrzegać, proste : ) poprę jednym przykładami z apokalipsy: Ap. 20:13 "I każdy został osądzony według swoich czynów", Ap 2:24-25 (...)"tym co jak powiadają, nie poznali "głebin szatana", nie nakładam na was nowego brzemienia, to jednak co macie, zatrzymajcie, aż przyjdę." - nie poznali, nie posiadają wiedzy, nie znają wymiaru zła - tak jak dzieci, które nie wiedzą, że tabletki to cukierki - nie będą ukarane za niewiedzę, ale za stosowanie się do tych praw moralnych, które już znają. I taki kannibal z amazonki może wiedzieć, że trzeba być dobrym i opiekuńczym dla żony i np. to robi...nie mi osądzać kannibala z amazonki : ) tylko Bogu.

skąd wiesz, że modlę się o takie dyrdymały zamiast "wziąć się do roboty"? nie wiesz o co się modlę, o jakie rzeczy prosiłam i jakich wysłuchał, Bóg głupi nie jest i dyrdymałów nie spełnia : ) kiedy modliłam się szczerze, o coś bardzo ważnego, bo byłam w swoim życiu przy przysłowiowej ścianie i na prawdę, juz nie wiedziałam.... wtedy mogłam na Niego liczyć, mimo że wierna zawsze nie byłam : ) dlatego teraz się staram... wytrwać, bo On na to zasługuje, Ty możesz myśleć co chcesz, ja mam własne doświadczenia za sobą, Twoja droga i kazdego innego człowieka jest inna i nie twierdzę, że gorsza czy lepsza... po prostu inna i innych rzeczy musisz doświadczyć. Pozdrawiam : )

ocenił(a) film na 5
czerwonyflamaster

W takim razie powiem jedno, za to cholerenie szczerze. Jako nietolerancyjny śmieć, nie masz prawa wołać o tolerancję wobec własnej religii, hipokryktko.

Co do reszty, nie mogę nawet się wypowiedzieć, bo nie otrzymałem inteligentnego kontrargumentu. Reszta wręcz świadczy o tym, że nie rozumiesz o czym piszę.
Metafora z dziećmi i rodzicami odpowiada ludziom i bogu. Oczywiście różnica jest nawet większa, ale cieszę się, że przyznałaś, że winny jest bóg co zaprzecza temu co piszesz cały czas.
Argument o tym, że bóg nie spełnia dyrdymałów to kosmiczna i cholernie wygodna bzdura. No tak jak się spełni to bóg zrobił, a jak nie to widać tak miało być. Gratuluję "inteligencji" naprawdę.

Z tym postem skończę, bo dyskusja w której jedna strona nie tylko nie uzywa argumentów, ale wręcz nie rozumie tego co pisze druga nie ma sensu.

Dealric

zczerze przyznałam, że nie popieram bałwochwalczych praktyk wielu ludzi, z tego względu, że wiem jaka kara za to przysługuje. Jedyne, czym się kieruję, to Boże prawo, które tego ode mnie wymaga. Nie będę się z tym kryć, możesz nazywać mnie hipokrytką. I o nic nie wołam, spokojnie wyjaśniam, bo mnie atakujesz i wrzeszczysz, na szczęście nie muszę tego słyszeć.
"Co do reszty, nie mogę nawet się wypowiedzieć, bo nie otrzymałem inteligentnego kontrargumentu. Reszta wręcz świadczy o tym, że nie rozumiesz o czym piszę."

Ojej, ktoś tu się zirytował. Ja nie będę się wypowiadać na temat tego, co otrzymałam/otrzymuję od Ciebie. Tak czy siak, pohamuj się trochę, szkoda zdrowia. Ja tu spokojnie mówię o własnych przekonaniach, nikogo do niczego nie zmuszam, każdy wierzy w co chce, tyle tylko że za Latajacego Potwora Spaghetti nikt takich wiązanek nie otrzymuje, nie rozumiem? Co Ci ten mój Bóg takiego zrobił?
Po pierwsze: nie wierzysz w Niego.
Po drugie: nie zrobił Ci krzywdy (bo dla Ciebie nie istnieje)
więc po co tak na Niego pluć? I na tych, którzy jednak wierzą. Ludzie są dzwini, masz rację, ewidentnie nie rozumiem o czym piszesz : ) Czy to Cię upoważnia do tego, żeby się tak wyrażać, o biednej, głupiej kobiecie? Ja ani razu nie powiedziałam, że jestem madra, badź inteligentna. Ty za to mniemasz, że jesteś, jeżeli takie cechy reprezentuje sie w sposób, w jaki Ty to robisz, to.... wybacz, wolę być głupia.
Mimo to, dziękuję za ciekawą wymianę zdań : ) i dbaj o swoje nerwy, bo się wykończysz...

czerwonyflamaster

Od nowa brednie. Nie dotrze.
♦"teoria wielkiego wybuchu to też ta, której nikomu nie udało się udowodnić."
W pełni? Nie. Ale to co na razie wiemy i obserwujemy ją potwierdza i nie ma nic, co mogłoby udowodnić jej nieprawdziwość. Za to nic nie potwierdza istnienia Boga. Tak samo jak jednorożców.
♦"skoro nikt nie obalił NIEistnieniajednorożca i nikt nie udowodnił, to mam w niego wierzyć?"
Dokładnie. Masz takie same podstawy do wierzenia w to czy tamto. Poza tym to jednorożec też się ujawniał, np śnił się ciotce mojego kolegi i ktoś go widział 728 lat temu jak przebiegał po polanie za karczmą. I dał nam konie, swoje dzieci, na świat, by nam pomagały. I umożliwił przedstawianie się na obrazkach, w literaturze, bajkach, ukazując się wielu ludziom. Dokładnie taki poziom argumentacji prezentujesz. Przykro mi.
♦"To, że Ty nie próbowałeś, nie znaczy, że ich nie słucha i nie spełnia : )"
"Zamiast do Boga, spróbowałem modlić się do Jednorożca / Szatana / starego dębu za oknem / Wróżki Zębuszki / nawet do brudnych skarpetek. I okazało się że też mnie słuchają i działają w podobny sposób co Bóg: część moich modlitw spełniają, a część nie. Dziwne..."

Na zakończenie tej bezsensowniej dyskusji polecam trochę rozrywki, humoru w postaci inteligentnego stand-upu, akurat o tym z czym masz takie problemy - o logicznym myśleniu i wnioskowaniu. https://www.youtube.com/watch?v=pQjqxayxwt4 Nawet masz coś o spełnianiu modlitw :D A to, co również wspominałaś, zamkniecie się na jak to nazywasz pseudonaukę jest wspomniane tu https://www.youtube.com/watch?v=KtYkyB35zkk (taki fajny fragment od 6:05 dobrze podsumowujący to wszystko - nauka jest tworzona na podstawie obserwacji, zmienia się i rozwija, zaś wiara i religia to zaprzeczenie obserwacji, wyparcie rzeczywistości, po to by utrzymać dalej swoje często absurdalne wierzenia). Pozdrawiam.

juhas514

ależ owszem, istnienie Boga potwierdza niemal wszystko. Ale Ty nie musisz w Niego wierzyć, możesz wierzyć w jednorożce. Ja jednak zostanę przy Bogu, mam ku temu powody. Otworzyłam sobie Biblię i znalazłam fragment... m. in. o Tobie: 2 Piotra 3: 3 -7

"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że przyjdą w dniach ostatnich szydercy pełni szyderstwa, którzy będą postępowali według własnych żądz i będą mówili: "Gdzież jest obietnica Jego przyjścia? Odkąd bowiem ojcowie zasnęli, wszystko jednakowo trwa od początku świata". Nie wiedzą bowiem ci, którzy tego pragną, że nie było od dawna, a także ziemia, która z wody i przez wodę zaistniała na słowo Boże i przez nią ówczesny świat zaginął, w wodzie zatopiony. A to samo słowo zabezpieczyło teraz niebo i ziemię, zachowując je dla ognia na dzień sądu i zguby bezbożnych ludzi".

ahaa... a proroctwa jakieś też zostawiły? (jednorożce) ciekawa jestem, może też się spełniają...

"Zamiast do Boga, spróbowałem modlić się do Jednorożca | Szatana | starego dębu za oknem | Wróżki Zębuszki|nawet do brudnych skarpetek. I okazało się że też mnie słuchają i działają w podobny sposób co Bóg: część moich modlitw spełniają, a część nie. Dziwne..."

i tu się zgodzę - szatan na pewno Cie wysłuchał! On spełnia wiele idioctw, o które go poprosimy, bo bardzo chce, zeby służyć jemu : ) Twój wybór. Modliłeś się do Boga i spełnił część próśb? Przecież nie istnieje i modlitw nie słucha. Pomódl się do szatana, on słucha... a potem, sam się przekonasz, czy warto. I nic nie sugeruję, to zwykłe stwierdzenie. Bóg rzadziej spełnia nasze głupie zachcianki, słucha raczej mądrych modlitw...

co do filmików - kiedyś lubiłam tego typu bzdury. Dziś podziękuję. Dlaczego? Moja sprawa, własne wnioski z własnych doświadczeń : ) a ty karm się tym smiało, przecież Ci nie bronię... Ja Cię nie zmuszam do czytania Biblii, ja tylko o niej mówię. Pozdrawiam : )

ocenił(a) film na 2
szagoslaw

Jak napiszę, że Bóg w Biblii zabija ok. 35 milionów ludzi, a Szatan 10 - to też będzie tworzenie negatywnego obrazu Katolicyzmu?

nikike

Ciekaw jestem skąd masz takie dokładne dane Bóg - szatan 35:10. Religia katolicka jest religią pokoju, nie chce zabijania. Prawdą jest natomiast, że żyjemy w czasach gdzie wiele osób szuka możliwości skompromitowania Katolicyzmu.

ocenił(a) film na 2
szagoslaw

*35 000 000:10
Poszukaj sobie w internecie. To 35 milionów, tak jak napisałem, jest w przybliżeniu, bo wiadomo, że przy takiej liczbie ciężko to podać dokładnie - ktoś tam policzył 2,5 miliona tylko z tych zabójstw co do których są podane w Biblii dokładne liczby. Taka to Ci religia pokoju(trzeba być bardzo niepoważnym żeby wysuwać takie tezy).

użytkownik usunięty
nikike

"Poszukaj sobie w internecie." - lol, to sie nazywa argumentacja... Cholerni, wszechobecni cwiercinteligenci...

ocenił(a) film na 2

Patrz na cały obrazek - napisałem poszukaj sobie w internecie, po czym sam zacząłem szukać i po paru minutach wrzuciłem link xD

ocenił(a) film na 2
szagoslaw

http://www.religico.com/2009/12/17/who-killed-more-people-in-the-bible-god-or-sa tan/

nikike

No cóż cel uświęca środki, tak swoją drogą sugerujesz, że to jednak szatan jest dobry?

ocenił(a) film na 2
szagoslaw

Sugeruję, że biblijny Bóg jest zły.

nikike

Bóg jest dobry to ludzie grzeszą, spiskują, zabijają, dlaczego winić Boga za błędy ludzi?

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

Bo to on ich stworzył?
Ba świadomie ich stworzył tak by grzeszyli mimo, że nie pasuje mu to. Prawie jakby chciał mieć wymówki by wyżynać kogo popadnie ;>

Więc nie. Biblibjny bóg nie jest dobry.

Dealric

Ciekaw jestem dlaczego za zło tego świata nikt nie wini szatana Tylko Boga. Bóg stworzył ludzi i dał im wolną wolę, Adam i Ewa wiedzieli co im grozi za nie przestrzeganie prawa, to szatan skusił ich do grzechu.

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

Wiedzieli?
Z tego co pamiętam było im powiedziane, że nie wolno. Bez wytłumaczenia dlaczego. Nie wolno i tyle.

Teraz pomyślmy czy winny tego grzechu jest szatan który podpuścił ludzi? Ludzie, że dali się podpuścić? Czy bóg, który mimo swojej wszechwiedzy dopuścił do tego?
Wszechwiedza boga jasno sugeruje, że było to celowe. Wiedział, że to się stanie. Jakby tego nie chciał to by zrobił tak by nie było to możliwe skoro jest wszechmocny.

Innymi słowy bóg zgodnie z założeniami wiary chrześcijanskiej jest zły i okrutny ;)

Dealric

Oj wiedzieli, Rdz 2, 15-17. Przeczytaj sobie. Ja tymczasem idę spać bo rano do roboty. Uprzedzam od razu następne pytanie nie jestem księdzem nie pracuję też w żadnej instytucji związanej z kościołem. Nie wiedziałem, że temat, który zacznę będzie wywoływał tyle emocji a chodziło mi na początku tylko o to żeby zakomunikować, że w związku z pewnymi (moim zdaniem) przekłamaniami film mi się nie podobał.

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

Innymi słowy:
Film zły ponieważ nie podchodzi wiernie do mitologii judeo-chrześcijańskiej

No ale ok, jakiś argument to niby jest;)

ocenił(a) film na 7
Dealric

Dobrze napisane, najciekawszy jest paradoks Piekła jako miejsca - dlaczego Szatan jako król grzeszników miałby karać swoich? Ciekawe nie?

ocenił(a) film na 5
Himiteshu

Najciekawsze jest to, że piekło jako miejsce gdzie szatan miałby krzywdzić grzeszników to średniowieczny wymysł mający na celu wyciąganie pieniędzy z kieszeni wiernych ;]

ocenił(a) film na 7
Dealric

Ja wierzę bo jest fajniej niż nie wierzyć w nic, ale wiem że bajki i magię tworzą ludzie dla ludzi :)

ocenił(a) film na 5
Himiteshu

A więc tak naprawdę nie wierzysz :P

ocenił(a) film na 7
Dealric

Wierzę nie wyznaję, wiara sama w sobie jest nienamacalna, na tym właśnie polega

ocenił(a) film na 5
Himiteshu

Wierzenie w założeniu bo fajniej niż nie wierzyć nie jest prawdziwą wiarą.

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

O.o
Zdanie godne hittlera, stalina itp

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

Religia pokoju, która stworzyła inkwizycję, krucjaty, sprzedawała zbawienie... right...

Żyjemy w czasach w których ludzie przestali się bać wprost powiedzieć jak syfną instytucją i sektą (tak, sektą. kościół katolicki był kiedyś sektą i jedyna różnica od tego czasu to oficjalne zaaprobowanie jako religii. Innymi słowy jest prawnie akceptowaną sektą). Wyobraź sobie, że wiara w Boga to jedno. Ślepa wiara w zacofany i zabobonny kościół a także we wszystko co mówi to fanatyzm.

Dealric

Ja bym powiedział, że to nie fanatyzm raczej wolna wola, nawet konstytucja daje nam prawo do wolności osobistej, wyznania itp.

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

Daje ci wolność wyznania.
Ślepota na błędy swojego kościoło, teorie spiskowe jak to wszyscy kłamią by go skompromitować itp to fanatyzm. Poza tym co ma jedno do drugiego?;>

Dealric

Masz rację "święta" inkwizycja, nawracanie innowierców siłą były złe. W obecnych czasach głośno na temat skandali seksualnych, pedofilskich i innych tego typu z udziałem księży, wszystko to jest złe. Także uważam, że należy z tym walczyć, tępić a nie ślepo na to przyzwalać, trzeba jednak pamiętać, że nie każdy ksiądz to pedofil czy złodziej, który chce wykorzystać naiwność ludzi dla własnej korzyści.

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

To nie ma znaczenia dopóki kościół kryje tych którzy są pedofilami i złodziejami. Przez to nie ma najmniejszej pewności ile naprawdę ich jest.

ocenił(a) film na 2
Dealric

Franciszek mówił o 2 procentach pedofilów i wydaje mi się że to dość wiarygodna liczba.

ocenił(a) film na 5
nikike

Tego ile w tym prawdy pewnie nigdy się nie dowiemy ;)

ocenił(a) film na 2
Dealric

Episkopat amerykański opublikował statystyki za drugą połowę XX wieku, to wyszło podobnie. Ogólnie jak dla mnie to dość bezpieczne przybliżenie.

ocenił(a) film na 5
nikike

Możliwe, że to prawda. Możliwe, że episkopat zaniża statystyki by lepiej wypaść ;)

ocenił(a) film na 2
Dealric

Episkopat akurat coś tam pieprzył o ułamku promila, ba, nawet Hartman pisał o promilu(choć on opierał się tylko na statystykach policyjnych)

ocenił(a) film na 5
nikike

To w końcu około 2% czy promil? Bo przed chwilą pisałaś inaczej ;)
A akurat statystyki policyjne są tu mało warte, bo pokazują tylko ile przypadków wychodzi na jaw i w ilu wypadkach zostają wysunięte oskarżenia. A jak to ma się do rzeczywistości nikt poza księżami nie wie

ocenił(a) film na 2
Dealric

Nie udało mi się edytować - chodziło mi o to, że polski episkopat gadał o ułamku promila, więc prędzej to on zaniża by lepiej wypaść.

ocenił(a) film na 5
nikike

i tak nie dowiemy się czy którakolwiek wersja jest prawdziwa;)

ocenił(a) film na 2
Dealric

No racja

ocenił(a) film na 2
szagoslaw

Do fanatyzmu też daje prawo, co nie zmienia faktu, że wszyscy teraz widzą do czego prowadzi fanatyzm.

ocenił(a) film na 7
Dealric

Ależ mordowanie w imię Boga jest słuszne xD

Himiteshu

kto mordował w imię Boga? raczej kościoła = na pewno nie Bóg. Mordowanie nie jest słuszne. Oczyszczanie ziemi z ochydy, pedofilli i wszelkich oznak sodomii, rozpusty owszem, bo to szkodzi także tym... zdrowszym nieco, aczkolwiek o słabym żołądku.

nikike

nie obraza katolicyzmu, tylko prawdziwego Boga (nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, katolicy czcza trójcę pogańskiego pochodzenia oraz - może zwłaszcza - Marię). Niby po co szatan miałby gładzić służących mu ludzi (takich jak ci z Sodomy i Gomory lub za czasów Noego), nielogiczne. Niektórzy są mu potrzebni. Jak już nie są, to wtedy ewentualnie... a jak ktoś mu nie służy jeszcze, to chyba go nie zabije (bo za święty), tylko zmusi do służenia. Czym tu się tak dziwicie, nie rozumiem?

szagoslaw

Ten film to jakaś masakra. Od początku było źle, a potem było jeszcze gorzej. Jak można przedstawić tę historię w taki sposób? Nic się nie zgadzało! Wszystko było nie tak. A robienie z Noego psychopaty i z Boga tyrana jest niedopuszczalne. Do dzisiaj jestem w szoku, jak można zrobić coś takiego? Faktycznie, ktoś kto nigdy nie czytał Biblii faktycznie może potraktować przez ten film jako zwyczajną bajkę, a nie historię ludzkości. Jestem zażenowana filmem.

ocenił(a) film na 5
esterwafel

biblia to jest bajka a nie historia ludzkości...

ocenił(a) film na 5
szagoslaw

Pomyliłeś się i to potrójnie.
Bo nie jest to ekranizacja biblii tylko komiksu. Pretensje do twórcy komiksu.
Po drugie domniemana świętość jest... domniemana.

Dealric

No tak tylko trzeba się zastanowić na podstawie czego powstał ten komiks bo raczej nie z wyobraźni autora

szagoslaw

w pełni się zgadzam

ocenił(a) film na 6
szagoslaw

Matko! Z miniatury avataru myślałem,że napisał to sam Winnicki.