O jeden most za daleko

A Bridge Too Far
1977
7,7 43 tys. ocen
7,7 10 1 43231
7,3 10 krytyków
O jeden most za daleko
powrót do forum filmu O jeden most za daleko

Nie lubię w filmach wojennych jednej cechy, bez znajomosci rysu historycznego zawsze idzie się pogubić. Który to generał, która armia etc. Reżyser z góry zakłada ze widz pewne rzeczy po prostu wie

MALE SPOILERY

Co do filmu to nie mogłem nie myśleć o Polakach którzy się tyle wycierpieli w czasie tej wojny. Spójrzmy na jedne z ostatnich ujęć Francji, miasta praktycznie nie ruszone a ludzie względnie normalnie tam żyli

Polska zburzona a jeszcze na deser została sprzedana Ruskom na kilkadziesiąt lat. Jeńcy wojenni? To chyba tylko w amerykańskich filmach

Niezła obsada. Hopkinsa to prawie nie poznałem, Connery jak zwykle aktor którego ciężko zapomnieć. Jedna rzecz mnie zastanowiła jak Hackman mówił ze jest inteligentnym Polakiem a takich to jest mniejszość. Trochę mnie to zdziwiło na początku ale póżniej pomyślałem o mordach w Katyniu i ogólnie na ludności polskiej.. myślę ze mogło o to chodzić

ocenił(a) film na 5
fellas

Ja też się zgubiłam, kto jest kim. Jeśli prezentują tak dużo postaci, to mogliby np. częściej powtarzać ich imiona, byłoby łatwiej się połapać. Nie każdy musi znać szczegółowo przebieg bitwy.