PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=573372}
4,9 100 tys. ocen
4,9 10 1 99598
3,5 30 krytyków
Och, Karol 2
powrót do forum filmu Och, Karol 2

Uważam że dalej tak być nie może. Zrobiłem petycję którą wyślę redaktorom Filmwebu. Dotyczy ona fałszowania oceny filmu Och Karol 2.
Oto ona: http://ksiega.4free.pl/ksiega.php?uid=493775
Reszta wyjaśniona w opisie. Zachęcam wszystkich do wpisywania i wstawiania na swojego bloga.

LICZĄ SIĘ TYLKO WPISY Z LINKIEM DO SWOJEGO PROFILU I NICKIEM JAKO IMIĘ!!!

użytkownik usunięty
Dzida_86

Kto tu się za bardzo podjarał? Kto tu chce wojny? Wydawało mi się, że ten który atakuje, a to niewątpliwie robisz ty, nie ja. A teksty w stylu "ty tępa ci... są po prostu poniżej pewnego poziomu. Ja tylko sugeruję ci, żebyś zamiast na wszystkich po kolei najeżdżać, zaczął jakąś w miarę normalną dyskusję! Ale, niestety, miałam rację sądząc, że tylko mnie za to zjedziesz...

użytkownik usunięty

To jest ściek. W taki sposób się dowartościowywać? Dzida_89 nie ma za grosz wstydu. Z podkulonym ogonem mógły to zaprzestać, ałe niektórzy nigdy się nie nauczą.

użytkownik usunięty
Bozydar_Niewierny

Obiecałam to teraz dodaję
http://img695.imageshack.us/img695/3343/001atj.jpg
Pijany_powietrzem, Dzida_86, Mary - dziękuję ci za udzielenie się na tak wielostronny (wieloosobowy) sposób w jednym temacie, naubliżanie, poniżenie się, tak głośno, straczeńco, wielokrotnie zapewniając że jesteś na feriach, że masz pracę, itd. ... Dziękuję wszystkim za poparcie, choć niektórzy za bardzo się tym przejeli, zniżyli się do niepożądanego poziomu. Nie ma co się denerwować przez takie osobowości, oni sami wybrali sobie taki tor w życiu i łatwo im nie będzie.

Morgan : ) Takie paszkwile nie odbierają Ci ni krzy z godności, prawda ?

użytkownik usunięty
come2me27

Szczerze, to nie mam się czym przejmować, ani cokolwiek sobie zarzucić. Gdyby takie "coś", ktokolwiek napisał do Ciebie: "Ss.j pałę, ty k...wo," - to pewnie byś pomyślała "Co za palant?" - to wszystko. Nie dotknęła by Cię podobna prowokacja. A niektórzy uważają, że takim prostackim słownicwem, stają się potężniejsi, że napawają strachem, że wywołają u ciebie płacz, stres, depresję ;), że będziesz bała się wrócić na forum, bosz oni są tacy mocni w gębie i błyskotliwi. :P

użytkownik usunięty

Dochodzę niestety do tych samych wniosków... Takim ludziom nie ma co tłumaczyć, nie ma co z nimi rozmawiać. Oni nie przyjmują żadnej kontrargumentacji, twierdzą, że liczy się tylko ich zdanie, a jeśli ktoś uważa inaczej- obluzgać go! Jeszcze mogę zrozumieć, wkurzyć się jeden raz i w złości napisać nie to, co trzeba, ale to, co na przykład robi szanowny pan Dzida jest nie do przyjęcia. Dzida- wcale nie mam ochoty na kłótnie z tobą, zresztą już sobie wyobrażam, jak mogłaby wyglądać twoja odpowiedź na moje oskarżenia, więc najlepiej odejdź stąd i nie wracaj. Uwierz mi- tak będzie lepiej. Większość osób tu raczej nie popiera twojego sposoby wyrażania myśli, więc spróbuj udzielić się w innych tematach i na przyszłość przynajmniej postarać się zachować pewien poziom. Ty uważasz mnie za dzieciaka, ja uważam cię za spory kawał chama- więc nie ma co się nawzajem denerwować, po prostu nie dyskutujmy ze sobą.

użytkownik usunięty

Ty dzieciakiem? To po stokroć rozsądniejszym od niego;)
To mój ostatni wpis w tym temacie, wszystko już zostało powiedziane :D

użytkownik usunięty

No cóż, tak napisał w odpowiedzi na mojego posta...
Ale masz rację, po co się przemęczać i dyskutować z takimi ludźmi? To zaczyna się robić nudne, więc tak jak Ty- znikam stąd:)

użytkownik usunięty

radzę nie być głupią i nie dać się znowu wprowadzić w konwersację z tym czubkiem.

ocenił(a) film na 1

Pięknie to spreparowałaś, byłem na twoim profilu i widziałem "rzekomo" twoje zdjęcia, zerżnięte z jakiejś strony z neta (pewnie National Geographic). Oczerniając mnie w tak prymitywny sposób, zagrałaś na najniższych ludzkich instynktach. Jesteś naprawdę chora.

Tak gwoli ścisłości:
http://img146.imageshack.us/img146/2662/beztytuuzc.jpg
Dajecie się manipulować tej chorej dziewczynie, spreparować coś takiego to jest 5 minut roboty.

@kajama
Cały czas piszesz mi, żebyśmy przestali ze sobą dyskutować, ale w kółko widzę gdzieś twoje posty skierowane do mnie, weź ty się dziewczyno w głowę puknij, co? Jeśli faktycznie zależy ci na ucięciu dyskusji to nie pisz do mnie co róż! Nie wiem, próbujesz zabłysnąć na forum? Czy może usilnie chcesz mnie sprowokować?

ocenił(a) film na 1
Dzida_86

BTW - niech wam będzie trolle, że to ja napisałem - tak naprawdę to nie robi mi to różnicy :) Chciałem tym powyższym wklejonym screenem udowodnić jak łatwo manipulować innym co Morgan opanowała do perfekcji, jednocześnie wyprowadzając mnie z równowagi.

Przypomniał mi się temat w którym miałem z nią wcześniej styczność. Przyszła tam (podobnie zresztą jak i tu) żeby narobić wokół siebie trochę szumu, lub innymi słowy troszkę się dowartościować. Chodziło o jednego usera na którego był najazd z kilku stron, a on tam jakoś się próbował bronić (zresztą z dość dobrym skutkiem). Przyszła tam udając obrończynię uciśnionych, a koleś za którym się wstawiła zwyczajnie ją w tym samym temacie wyśmiał (a właściwie jej głupotę - EWENEMENT). A co jest w tym wszystkim najśmieszniejsze - ona nawet tego nie zauważyła. Już wtedy wiedziałem, ze coś z nią nie tak. Są ludzie i parapety.

Łyknęliście to wszystko jak zimnego Lecha przy meczu. Gratuluję. Co do pani o bardzo długim nicku. To co było zawarte w owej tak pięknie spreparowanej wiadomości, z całą pewnością będzie mieć odzwierciedlenie w rzeczywistości :) Tam gdzie cię napotkam, będę zwyczajnie tępił. Za to wszystko co tu się działo, czyli chamstwo, głupotę, bezczelność i oczernianie.

użytkownik usunięty
Dzida_86

ktoś ci uwierzy? no gdzie te przekleństwa? no dawaj, wczoraj nam pokazałeś, nie bądź ciotą., przyznaj się gargamelu.

ocenił(a) film na 1

Miałeś już przykład na poprzednich stronach jak można z tobą łatwo ruszyć, lamusie. Ile to już razy pisałeś, ze ostatni raz się udzielasz? Z pięć? To właśnie pokazuje jak bardzo cię poraniłem - gdybyś się tym nie przejmował to faktycznie dałbyś sobie spokój, a tak wracasz tu cały czas, tylko po to żeby za chwilę uciec z podkulonym ogonkiem jak zbity pies.

Zacytuję jeszcze raz to co masz na swoim blogu, żeby pokazać jak niski prezentujesz poziom (jednocześnie wytykając mi chamstwo):

"Avatar to syf, trolle i nie trolle niech się wpisują" - nie przytoczyłem dokładnie ale to jest coś w tym guście. I ty dzieciaku z takim poziomem debilizmu chcesz mnie w czymś pouczać? W swoich postach nawet nie stosujesz jakiejkolwiek interpunkcji, nie mówiąc już o dużych literach. Twoja matka musiała cię urodzić dupą, że zostałeś takim debilem. Nawet na te twoje niskich lotów prowokacje nikt nie chce odpowiadać. To jest żałosne tak samo jak twój profil.

ocenił(a) film na 7
Dzida_86

Ja mam dużo wpisów i tylko jeden w tym temacie. Oceniłem film na 7 i co mi zrobisz?
Masz jakiś kompleks na punkcie tego filmu i teorii spiskowych? Rozliczasz innych z wpisów na filmwebie, a sam w topicu dot. Och Karol 2 napisałeś już z 20 postów.
1/10? Co to za ocena? Ty się chcesz czepiać tych, co wystawiają 10? Twoja ocena na pewno nie jest współmierna do poziomu filmu...
Nie musisz doszukiwać się teorii spiskowych na fw, może zajmij się np kwestią smoleńską, tam możesz się popisać swoimi dochodzeniami.
Co ja będę pisał, poziom twoich wypowiedzi świadczy o tobie, zjedź mnie jakimiś prostackimi wyzwiskami, wystawisz sobie inteligentną wizytówkę :)

użytkownik usunięty
donlemon89

on nie widział filmu, sam jest trollem.

ocenił(a) film na 1
donlemon89

1/10 - to ocena na jaką zasługuje ten gniot i jest zajebiście współmierna do poziomu tej szmiry. Nie doszukuję się teorii spiskowych, tylko płatna klaka jest tutaj stosowana już od dawna. Jeśli nie wierzysz wejdź na forum Weekendu.

Druga sprawa. Dlaczego miałbym Cię wyzywać? Zrobiłeś mi coś? Chyba raczej nie. Naczytałeś się synku, że wujek Dzida jest taki strasznie zły i teraz mnie prowokujesz? :D Daj sobie sianka. Podobał ci się Karolek? Spoko, masz spaczony gust ale już nic na to nie poradzisz. A co do wyzwisk to masz przykład. Post niżej troll ci pokazał zajebiście wysoki poziomu.

Nie ma tutaj żadnych dochodzeń, teorii spiskowych itd. Są tylko klakierzy, kilku trolli i ja - największy cham na tym forum, Wujek Samo Zło :D

ocenił(a) film na 7
Dzida_86

Kim ty jesteś, żeby oceniać czy mam spaczony gust, czy nie? Sorry, ale dla mnie nie jesteś autorytetem w dziedzinie filmu, żebym się miał przejmować twoją oceną mojego gustu filmowego :) Ja jestem zwykłym zjadaczem chleba, który po prostu lubi kino. Obejrzałem całe top 100, więc widziałem nieco dobrych filmów i mam jako taki materiał porównawczy. To, że wystawiając ocenę za film nie kierowałem się popularną i powszechną opinią stereotypową (w znacznej części jest ona uzasadniona, bo komedie polskie zwykle to gnioty, choć nie wystawiłem żadnej 1/10 bo zawsze jakiś pozytyw się znajdzie) to chyba nie przestępstwo. Nie wiem, może niektórzy tak oceniają filmy, by podnieść swoje ego, że mają podobny gust co wielcy krytycy filmowi.
Co do klakierów, może i są, ale sam widzisz, że akcja efektu nie przyniosła, bo ocena obecna 6.3 nie zachęca do pójścia do kina na ten film, więc nie ma sensu robić o to szumu tak myślę :) W kinie byłem, bo dziewczyna mi postawiła bilet :P Fabuła płytka, jak w prawie każdej polskiej komedii romantycznej (do tego brak elementu zaskoczenia, w sumie dlatego że to był remake notabene pierwowzór na pewno lepszy ;] ), obsada jak w każdej polskiej komedii romantycznej (szkoda Adamczyka, bo gość ma talent, a marnuje się w takich pozycjach filmowych), ale mimo to kilkakrotnie miałem uśmiechniętą buzię podczas seansu, dlatego 7. Na tle innych komedii Gdybym miał przeznaczyć 18 zł na bilet do kina szczerze mówiąc wybrałbym Czarnego łabędzia.

ocenił(a) film na 1
donlemon89

Ok, jeśli Cię uraziłem tym spaczonym gustem to wybacz ;) Po prostu ja nie mam pojęcia jak ten film mógł się komuś spodobać.

Po pierwsze to nie mogę już patrzeć na tego Adamczyka - nie wiem czemu na siłę obsadza się go w rolach komediowych. Gość jest tak drewniany i pozbawiony komiki, że jego występy w tego typu produkcjach są zwyczajnie żałosne. W dodatku co polska pseudo-komedia to Adamczyk (Śniadanie do łóżka, Święty Interes, Nie kłam kochanie itd. itp.). Jako tako wybronił się w Testosteronie, ale jedna produkcja na dziesięć to zdecydowanie za mało.

Dalej: Zielińska, Trzebiatowska, Foremniak - wszędzie te same twarze. Nie dość, że wszystkie grają w popularnych serialach, to na dodatek wpycha się je do każdej polskiej produkcji - tylko po to, żeby jeszcze bardziej podnieść widownię i napchać kieszenie twórcom tego typu szmir.

Co do samej fabuły: świat w tej historii jest tak cukierkowy i przesłodzony, że powoduje odruch wymiotny. Czy tak na co dzień wygląda życie przeciętnego obywatela? No nie oszukujmy się. W dodatku historia niemal żywcem zerżnięta z pierwszej części, żadnych nowych, oryginalnych pomysłów.
Podsumowując: aktorstwo - 1, scenariusz - 1, reżyseria -1. Całość 1

Widzisz ty miałeś tyle szczęścia, że bilet fundnęła Ci dziewczyna, a ja musiałem wybulić z własnej kiechni ;| Dałem się namówić grupie znajomych, którzy raczej nie gustują w ambitniejszych produkcjach. I to jest następny objaw wszechobecnej reklamy. Karmi się zwykłych ludzi tą papką, wciska się im na siłę taką miernotę, i to wszystko niestety działa jak lep na muchy - bo ludzie to kupują. Co do tych nieszczęsnych klakierów. Uwierz mi, że jest to proceder rozpowszechniony, o którym rozpisałem się już wcześniej. Wejdź sobie choćby na stronę Weekendu - zobaczysz co tam się dzieje. Żeby nie było - to nie uważam wszystkich którym ten film przypadł gustu za klakierów, ale jeśli ktoś zakłada konto przed paroma dniami, a jedynym filmem jaki oglądał jest Och Karol 2 i w dodatku bez zastanowienia walnął mu dyszkę, to chyba coś jest nie tak, prawda?

Co do pierwowzoru - polecam. Może szału nie ma, ale jest przynajmniej na czym oko zawiesić i z czego się pośmiać ;) Myślałem, że w dwójce będę mógł sobie chociaż popatrzeć na Gosię Sochę w stroju Ewy, a tu niestety lipa ;|

użytkownik usunięty
Dzida_86

jakbys mial znajomych to bys tutaj nie siedzial przez caly czas. fajnie piszesz bajki, sutny człowieczku. czekam na odpowiedz, tok slow z ktorych nic nie wynika. nudziarz. jestes zniszczony ale ty sie nigdy nie poddasz, bedziesz tutaj wchodzil i wymyslal opowiesci, po to by zbagatelizowac sprawe. biedaczek, az tak poczules sie zraniony? o_O

ocenił(a) film na 1

Jesteś największym durniem z jakim przyszło mi tutaj dyskutować. Twój poziom debilizmu przekracza wszelkie możliwe normy. Jesteś bardziej pusty niż bęben Rolling Stonesów. Twoja matka musiała nażreć się dużo śniegu, żeby takiego bałwana spłodzić. Przekaż jej wyrazy współczucia.

użytkownik usunięty
Dzida_86

ale ja nie dyskutuje z toba, tylko cie prowokuje. jestes az takim idiota?

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Dzida_86

czym miałeś zranić kogokolwiek? pisząc że ktoś jest lamusem? TO MA RANIć? może zranić jeśli ci to mówi bliska osoba. ale w internecie musisz posłużyć się inteligencją by wkurzyć czy zranić. więc rusz głową w końcu. odpisuję ci bo jesteś komikiem. piszesz tak bez sensu, takie farmazony, że czuję więlką chęć zniszczenia cię. niszczę cię za każdym razem, niszczę twoje głupoty. przegrywasz ze wszystkimi, twoja logika jest cienka, poczułeś się tak zraniony i otoczony że założyłeś nowe konto by się wspierać, posłużyłeś się kolejnym by sobie dogadywać. no i zastanów się kto tutaj wychodzi poszkodowany, zraniony, zdenerwowany? właśnie ty, przegrywasz ze wszystkimi, potrafisz tylko wciskać kit, wyzywać ludzi na około, bo jesteś cieniasem, z niskim ilorazem inteligencji. możesz i mnie najeżdzać na wszystkich tematach, zrób to, zrąb mi tą przyjemność komiku. to jeszcze bardziej potwierdzi twoje zażenowanie, zranienie i desperacje. tak jak tutaj wiele ludzi powtarzało. jesteś desperatem, dlatego to czynisz. dobrze wiesz że przegrałeś na polu bitwy. podrowienia!!!

ocenił(a) film na 1

Ktoś przed paroma minutami napisał po raz dziesiąty, że ostatni raz mi odpisuje :) Czyżby blokują twoje posty, trollu?

"piszesz tak bez sensu, takie farmazony, że czuję więlką chęć zniszczenia cię. niszczę cię za każdym razem, niszczę twoje głupoty"

Tym jednym cytatem udowodnię ci jaki jesteś ograniczony. Najpierw piszesz, że czujesz wielką chęć zniszczenia mnie a zdanie później, że mnie niszczysz. To jak w końcu jest, co? Niszczysz mnie czy zostajesz niszczony? I ty mi piszesz o inteligencji? Łeb :D

Piszesz po raz dwudziesty, ze już nie będziesz mi odpisywać, a jednak cały czas tu jesteś, i cały czas usilnie strasz się mi jakoś dopiec. Nie wychodzi ci więc próbujesz po raz kolejny i tak w kółko. Tak jak mówię jesteś odważny przez neta, w twarz byś mi tego nie powiedział. jesteś zwykłym leszkiem, który próbuje zabłysnąć na forum a jedynie cały czas się pogrąża.

Jeśli chodzi o desperację to tak jak mówię, po raz n-ty piszesz,że to już ostatni raz mi odpisujesz po czym znowu widzę twoje wypocinki. I kto tu jest desperatem? zapewniam cię trollu, ze jeszcze nie raz mi odpiszesz, nie możesz znieść tego, że tak łatwo cię połykam w każdym poście :)

"przegrałeś na polu bitwy"

Jakiej bitwy człowieku? Bawisz się tutaj w wojnę? Przecież to tylko głupie forum które dostarcza mi mnóstwo rozrywki. jak patrzę na twoje usilne próby tego aby mi dopiec, to po prostu leję ze śmiechu. Co do alter konta - tak jak napisałem. Mam ich trzysta i z każdego cię skasuje trollu :)

użytkownik usunięty
Dzida_86

ja odpowiem. nie umiesz czytac? napisal ze cie niszczy za kazdym razem, ze lubi wchodzic tutaj by cie niszczyc, nno nie wiem kto tutaj jest ograniczony. nudziasz z ciebie juz, i tak ma racje, jak kazdy tutaj, jestes frajerem (zaden wujek samo zlo - nie dorastasz mu do piet, on ma intelekt), chamem z wyniku ograniczenia - ograniczenia.. jaja sobie robisz piszac ze to ty wszystkich wchlaniasz??? czy to tylko pozory??? chcesz by wszyscy odbierali cie jako debila, i jeszcze wiekszego debila ktory nie zauwaza swojej głupy na forum? ktory udaje ze dobrze sie bawi, ze wygrywa w "dyskusjach"? to udalo ci sie to, nikogo nie oszukasz. skonczylam z toba - i tez mowie - zostales przeze mnie zniszczony. nara

ocenił(a) film na 1

Ty też już kończyłaś 12 razy, a cały czas tu wracasz :D

"nudziasz z ciebie juz"
"chamem z wyniku ograniczenia"

Widzę, że stylistyka i ortografia to dwie rzeczy które są ci całkowicie obce, więc dam ci taką radę (tym razem jako Wujek Dobra Rada):

Na początku zainwestuj w słownik, następnie przestań opuszczać lekcje j. polskiego i zacznij czytać książki. Jak już spełnisz te trzy kryteria, to możesz ewentualnie wrócić i wtedy spróbować napisać coś co ma sens, bo jak na razie zwyczajnie się kompromitujesz, prezentując poziom dziecka ze szkoły specjalnej.

"i jeszcze wiekszego debila ktory nie zauwaza swojej głupy na forum"

Możesz mi wyjaśnić co to jest głupa? :D

P.s. Co do niszczenia, zniszczenia itd., to sprawdź czy twoje książki od języka polskiego nie są za bardzo poniszczone, może wypadałoby zainwestować w nowe?

użytkownik usunięty
Dzida_86

bla bla bla bla bla co za pierd .oly....

p.s. czy "nara" jest skonczeniem dyskusji na dobre?
przyglub z ciebie, dalej osmiesz sie bardziej. tego wlasnie chcemy.

ocenił(a) film na 1

PrzygluB ? Czy ty nie widzisz jak się ośmieszasz? No cóż, widocznie nie stać cię na słownik, poproś mamusię, może ci kupi ;)

użytkownik usunięty
Dzida_86

<ziew> oprócz ortografii nie masz nic. jesteś głupi jak but. dalej postaraj się

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 1

Jezu, jaki ty jesteś ograniczony :) Bez kitu, ksywę masz adekwatną do swojej osobowości, prawdziwy z ciebie grzmot :D

użytkownik usunięty
Dzida_86

o bosz.... ale cienias. nie odpuscisz prawda? pisz dalej pisz.

ocenił(a) film na 1

Zapomniałaś jeszcze dodać :
Słitaśny filmik z tego Karolka, lofffciam go ;******

użytkownik usunięty
Dzida_86

ciesze sie ze jeszcze tutaj siedzisz i pokazujesz swoja glupote. normalny w miare inteligentny, rozgarniety mezczyzna, odszedlby i nie zawracalby sobie dupy glupotami. ale ty nie jestes na tyle madry i dowartosciowany, brak ci pewnosci siebie. jestes cienki.

ocenił(a) film na 1

Jasne, że tu siedzę, świetnie mi się z tobą pisze. Właśnie wpadł do mnie ziomek i polewamy z ciebie :D To lepsze niż palenie zielonego :)

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
Dzida_86

No dobra. Dzisiaj już z tobą skończyłam. Poczułam zazdrość, widząc że udzielasz się na blogach innych użytkowników. Dlatego stworzyłam swój własny, specjalnie dla ciebie. Więc wpadnij gdy tylko najdzie cię ochota.

ocenił(a) film na 1

A założysz się, że jeszcze tutaj dzisiaj napiszesz? Nie możesz ścierpieć tego jak cię za każdym razem ośmieszam, więc twoja poraniona psychika zaraz podpowie ci, żebyś jeszcze coś mi odpisała (przy okazji po raz kolejny się pogrążając) Pisz, pisz, mam niezłą bekę z ciebie ;D

użytkownik usunięty
Dzida_86

Dzida_86 - ale przecież ty sam to robisz. Nie możesz się powstrzymać, musisz odpisać na kolejną prowokację. Co Ci to daje? Choć plusem jest to, że już pogorszyć sobie nie możesz. To już jest dno. Obyś się obudził w miarę szybko.

ocenił(a) film na 1

Jesteś gejem ?

użytkownik usunięty
Dzida_86

mala rada: wyczysc przegladarke, bo co chwila sie logujesz ;)

ocenił(a) film na 1

Śledzisz mnie? Hahahaha :D A zapisujesz sobie dokładnie godziny logowań? Bardzo pożyteczne zajęcie, brawo! Za dużo W11 się naoglądałeś GRZMOCIE ;D

ocenił(a) film na 1

Możesz mi wyjaśnić co znaczy słowo straczeńco?

ocenił(a) film na 7
Bozydar_Niewierny

Ej, ludzie nie macie co robić? Film ma taką recenzję i już, w ogóle po co się tym tak ekscytować? To tylko liczby...

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
Dzida_86

boże... "podaj adres" - tak piszą dzieciaki! ty rzeczywiście masz 24-25 lat? pora dorosnąć.

ocenił(a) film na 1

Nieeee. Tak piszą ludzie którzy mają dość odwagi, żeby zabłysnąć w realu :D