NIEWIEM JAK TAK STARE FILMY MOGĄ BYĆ W TOP 100!! LUDZIE PRZECIEZ TAM JEST 0 EFEKTOW SPECJALNYCH! LUDZIE PRZECIEZ W TAKICH STARYCH FILMACH WSZYSTKO WYGLADA TAK SZTUCZNIE ZE AZ GŁOWA BOLI...TEN FILM NIE ZASŁUGUJE NAWET NA 1! NIE OBRZEJRZALEM GO ALE WIEM ZE TAK JEST BO NIE MA INNEJ OPCJI!! TO TAK SAMO JAKBY KOMPUTER Z PRZED 20 LAT MIALBY BYC LEPSZY OD TYCH WSPÓŁCZESNYCH! DOBRE FILMY ZACZYNAJA SIE JAK DO MNIE OD 1995 roku w ktorych sceneria, efekty, wyglad aktorow i muzyka bardziej mi odpowiada...pozdrawiam wszystkich
Zastanawiam się, czy piszesz to na poważnie czy z ironią... Naprawdę trudno odgadnąć, bo jak na poważnie, to wypowiedź jest żałosna, a jak na ironię, to trochę za długa.
hmm moja wypowiedz mozesz sobie nazwać jak Ci sie podoba. moze byla troche sporadyczna ale to dlatego, że sprowokowala i zbulwersowala mnie sytuacja ze film z 1972 roku (nie bylo jeszcze mnie wtedy nawet w planach) jest na 1 miejscu! I TO PRZY TYLKO 10995 głosach!! a np Matrix ktory ma 23281 głosów (CZYLI PONAD RAZ WIECEJ!)!!!!!! i średnią 8.03 (tak niską dlatego ze otrzymał sproro 1 wystawionych przez osoby ktore filmu wogole nie obejrzały bądz nie zrozumialy totalnie) jest dopiero na 67 miejscu!! wogole nie rozumie was.. zobaczyłem tylko zwiastun tego ojca chrzestnego i poprostu brakło mi słów. Moze i ten film byl genialny ALE NA TAMTE CZASY!! TERAZ TROCHE SIE ZMIENILO W REŻYSERI, SCENOGRAFI ITD WIEC UWAZAM ZE TO ZE TEN FILM JEST NA 1 MIEJSCU JEST ŻENUJĄCE! POZDRAWIAM OSOBY DZIELĄCE MOJE ZDANIE.
"hmm moja wypowiedz mozesz sobie nazwać jak Ci sie podoba. moze byla troche sporadyczna ale to dlatego, że sprowokowala i zbulwersowala mnie sytuacja ze film z 1972 roku (nie bylo jeszcze mnie wtedy nawet w planach) jest na 1 miejscu! I TO PRZY TYLKO 10995 głosach!! a np Matrix ktory ma 23281 głosów (CZYLI PONAD RAZ WIECEJ!)!!!!!! i średnią 8.03 (tak niską dlatego ze otrzymał sproro 1 wystawionych przez osoby ktore filmu wogole nie obejrzały bądz nie zrozumialy totalnie) jest dopiero na 67 miejscu!!"
Kolego przyznałeś sie ze niewidziales Ojca Chrzestnego a oceniłes go na 1...czyżby po to tylko zeby obnizyc jego srednia.A tu wipisujesz ze ktos obniza srednia matrixa:/. Ja nie "rozumiE" takich dzieciaków jak Ty :)
CIUL że stary ale jest extra... ma wszystko co powinien mieć, jest lepszy niż te dzisiejsze nadziewane pirotechniką i efektami komputerowymi.
Nie chodzi o efekty specjalne bo jesli chcesz efektów to obejrzyj se (yyyreek: kosmiczna noninacja) chodzi o SeNS i FaBUŁE !!
ale mi nie chodzi tylko o efekty specjalne tylko o całość!! poprostu ten film jest zbyt stary! całość wyglada nierealistycznie i staromodnie (chodzi mi o to iz wszystko krecone jest starymi kamerami i gra aktorska jeszcze jest na poziomie tamtych lat...) MOJE ZDANIE JEST TAKIE ZE TEN FILM NIE ZAS ŁUGUJE NA 1 MIEJSCE I JUZ! WG MNIE POWINIEN NA 1 MIEJSCU BYC MATRIX i NIC MOJEGO ZDANIA NIE ZMIENI. MATRIX WIELE WIECEJ PRZEKAZUJE, zdobyl wiele nagrod i uznanie wielu ludzi na calym swiecie. pozdrawiam.
weś sie juz zamknij , bo skoro go nawet nie widziałes to nie masz prawa go oceniać
Widzisz, w złych kategoriach oceniasz filmy. Film to sztuka, tak samo jak malarstwo, czy rzeźba. A teraz zastanów się , które dzieła sztuki dostają najwyższe oferty kupna w domu aukcyjnym Christie?s (pełna nazwa Christie, Manson & Woods Ltd.)? Podpowiem Ci, że nie te namalowane w ciągu ostatnich 20 lat.
Pozdro...
yyy.. a widziałeś go może?? Proponuje wytawiać oceny posiadające jakiekolwiek podstawy :]
Lubisz Matrixa- w porzadku. Ale nie krytykuj filmu, ktorego nawet nie widziales. Kompromitujesz sie tylko.
Twierdzisz ze matrix przekazuje wiecej od Ojca Chrzestnego którego nawet nie widziales...brawo
nie musze ogladac tego filmu zeby wiedziec ze matrix przekazuje wiele wiecej!!!..tu jest link z wyjasnieniem co matrix wiecej przekazuje! http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/html/kino/art/2003.05.28 a bardziej inteligentnym osobą polecam artykuł wysmienitego matrixologa: http://wylfing.net/essays/matrix_revolutions_pl.html
Powyzej ktos napisal ze chodzi o sens i fabułe..wiec matrix ma w 100% niepowtarzalna, jednyna w swoim rodzaju, nadzwyczajna fabułe! nigdy nie powstał film podobny i nigdy nie powstanie-matrix jest niepowtarzalny w swoim rodzaju! w przeciwienstwie do ojca chrzestnego-jest 10.000 podobnych filmow do niego i pewnie zaniedlugo bedzie nowa ekranizacja tegoż filmu -zobaczycie.. tylko starsze pokolenie wiernie broni jeszcze ojca chrzestnego ale za 20 lat ten film nie bedzie nawet w top 1000 a matrix zawsze bedzie na szczycie..nawet za 100 lat ludzie beda uwazac go za najlepszy film XX/XXI wieku!!
Ten film jest stary ale na pewno lepszy od tych dzisiejszych filmów o mafi.
Ten film jest najbardziej realistycznym przedstawieniem włoskiej mafi.
i co z tych artykułów dowiedziałes sie o co biega w matrixsie, bo po obejrzeniu nie wiedziałeś. w sumie to nie dziwił bym sie gdybyś matrixa tez znał tylko z reklamówki:P. mowisz ze ojca chrzestnego widuje starsze pokolenie? ja mam 20 lat i dałem mu 10. dla ciebie to moze i jestem starszym pokoleniem bo ty chyba 10 lat nie masz. a tak poza tym to matrix to jeden z ciekawszych filmów(1 część bo reszta to juz niebardzo).
Matrix nie był wytworem braci wachowskich jak powinnienes wiedzieć znawco kochany wiec nie jest nie powtarzalny bo zwyczajnie zezrżną z pomysłów innych i zebys choć troche się znał na filmach byś to wiedział. Fabułe zerżnął przedewszystkim z mrocznego miasta co było katastrofą pod względem efektów ale fabuła ciekawa... i Ghost in the shell co jest japońską animacją... wiec twój matrix duzo traci choć nie twierdze ze to słaby film, tez czuje ze był nie doceniany do kin prawie nikt na niego nie poszedł przez prawie brak reklam. Został doceniany dopiero jak pojawił sie w wypożyczalniach i ma bardzo ciekawy sens acz trudny lecz takie filmy mi sie podobają, ale nawet nie wiem jak był dobry nie daje Ci to prawa bezcześcić "starych" filmów nawet jeśli Ci to się nie podoba musisz mieć szacunek tak jak ja mam do Ciebie. Bo z tego co mówisz za 20 lat zapomnisz o matrixie, którego tak kochasz wyda Ci sie przestarzały, a ja nie zapomne o Ojcu chrzestnym i za 40 lat i jak myslisz co jest bardziej wartościowe ?
Nie będę komentował Twoich żałosnych wywodów na temat "Ojca chrzestnego", bo to nie ma sensu.
Ale co do "Matrixa":
"nigdy nie powstał film podobny i nigdy nie powstanie"
Możesz sobie dalej żyć ze swoimi urojeniami, choć ja zalecałbym przetarcie oczu. Podobnych filmów powstanie masa, bo dobry temat zawsze jest kopiowany. A powstało przed "Matrixem" już conajmniej kilka. Choćby w tym samym 1999 roku powstał bardzo podobny i nieustępujący "Matrixowi" jakością "eXistenZ".
widać że herbul nie ma 10 latek. Ojciec chrzestny jest zajebisty ale co do efektów itp do prawda, lepiej xxx 2 zobaczyć. A na poważnie, to nawet efekty nie rażą prócz jednego- jak sammy czy jak mu tam leje tego kolesia co bije jego siostre, w jednym ujęciu widać że ręka jest 0,5 m od jego twarzy a tamten udaje że dostał. Co do odpowiedzi wyżej, to reprezentujesz wysoki poziom ziooom (ten pedał co wyklina), to teraz go na osiedle.
LAAAMO.
Godfather zasługuje na miejsce w 50-100. Ale tacy są już ludzie, największe cioty udają znawców i jak film jest stary to dajemy mu 10 bo mówią że to arcydzieło.
A jeszcze bardziej mnie rozbawil poziom wypowiedzi Hisato:
"Co do odpowiedzi wyżej, to reprezentujesz wysoki poziom ziooom (ten pedał co wyklina), to teraz go na osiedle.
LAAAMO. "
Tu koles wykazal sie wyzszym poziomem kultury osobistej :P
jestes spoko "zioom"
"jak sammy czy jak mu tam leje tego kolesia co bije jego siostre, w jednym ujęciu widać że ręka jest 0,5 m od jego twarzy a tamten udaje że dostał."
No to tu sie chlopie pograzyles. Jak chcesz film oceniac to najpierw sie cos o nim dowiedz. Jakbyś to zrobil to bys przeczytal ze w tej scenie James Caan (Sonny) złamał aktorowi grającemu Carlo (męża Connie) z tego co pamiętam 2 żebra i rozciął łuk brwiowy.
Naprawdę żal mi takich dzieciaków (mam na myśli stan umysłowy nie wiek, bo sam mam 16 lat)
Ja po prostu sie wqurwiłem kiedy herbul napisal ze nie widział filmu a mówi ze jest słaby co to jest ??!!!! Nie mozna mówic ze film nie zasługuje na to by znalazł sie na 1 miejscu jakies durnej listy skoro sie go nawet nie widziało !!! Ja nie wiem po co sie wogóle wypowiadac jezeli to takie głupoty mają byc, a mi nie chodzi wcale o to czy ojciec chrzestny to acydzieło czy nie bo to nie o to chodzi, ale jak mozna pisac cos takiego jak to ze wszystkie stare filmy są do dupy a dobre zaczynają sie od 1995 roku !!! Jak sie cos takiego pisze to warto by sie zastanowic chociarz
A tak na marginesie ile ty masz wogóle herbul lat zeby pisac takie pierdoły!!! Skreslisz wiele dobrych filmów z tego powodu ze mają słabe efekty specjalne albo ze są po prostu stare, ale powiedz mi na cholere komu efekty specjalne w filmie mafijnym to nie jakis pierdolony star trek czy cos wez zostaw prawdziwe kino dla dorosłych a ty lepiej idz na bambi cz. 2 bo jest akurat nowy i pewnie ma fajne efekty
mam sobie 20 latek -ale nie wiem po co pytasz o wiek...nieno poprostu ja sie tez zdenerwowalem jak zobaczylem te top 100 dlatego zaczalem ten glupi temat... a te efekty specjalne to w tym przypadku sam obraz filmu -jakosc kolorów i wogole calego obrazu jest bardzo niska..dlatego mowie ze mnie taki obraz az razi ... wlasnie dlatego napisalem ze podobaja mi sie raczej filmy te 0d 95 roku poniewaz byl juz lepszy sprzecik zeby je nakrecic. ehhh
mam sobie 20 latek -ale nie wiem po co pytasz o wiek...nieno poprostu ja sie tez zdenerwowalem jak zobaczylem te top 100 dlatego zaczalem ten glupi temat... a te efekty specjalne to w tym przypadku sam obraz filmu -jakosc kolorów i wogole calego obrazu jest bardzo niska (widac to na zwiastunie wiec niemusze widziec filmu zeby to ocenic)..dlatego mowie ze mnie taki obraz az razi ... wlasnie dlatego napisalem ze podobaja mi sie raczej filmy te 0d 95 roku poniewaz byl juz lepszy sprzecik zeby je nakrecic. ehhh
HAHAHAHAHAHA. "jakosc kolorów i wogole calego obrazu jest bardzo niska (widac to na zwiastunie wiec niemusze widziec filmu zeby to ocenic)" ,no tak zapomniałem że wystarczy obejrzeć zwiastun i jeżeli kolory mi się nie spodobają to na pewno film jest do dupy. Twój tak oryginalny Matrix jest wierną kopią jakiegoś (mogę się pomylić co do kraju bo czytałem o tym dosyć dawno) japońskiego filmu wszystko jest z niego zerżnięte. I nie wiem czemu się wkurzasz jeżeli ludzie jadą po tobie. Na forum można się wypowiadać, ale dobrze by było gdybyś chociaż obejrzał ten film, a nie oceniał go po zwiastunie.
1)koles jak nie łapiesz o co mi chodzi z jakością filmu to chyba tez tego filmu nie widziales....2)jaaaaasne ....bo Ci uwieze...to jest wizja tylko i wylacznie Wachowskich...jak to gdzies czytales to moze podasz linka co? bo jakos nie chce mi sie wierzyc ....
1)koles jak nie łapiesz o co mi chodzi z jakością filmu to chyba tez tego filmu nie widziales....2)jaaaaasne ....bo Ci uwieze...to jest wizja tylko i wylacznie Wachowskich...jak to gdzies czytales to moze podasz linka co? bo jakos nie chce mi sie wierzyc ....
"NIEWIEM JAK TAK STARE FILMY MOGĄ BYĆ W TOP 100!! LUDZIE PRZECIEZ TAM JEST 0 EFEKTOW SPECJALNYCH!"
hm, może dlatego, że w filmach nie chodzi o efekty specjalne? że to nie dużo krwi i kilka wybuchów tu i ówdzie sprawiają,
że coś staje się PONADCZASOWE?
wlaśnie o to slówko chodzi. ten film stoji PONAD CZASEM - ponad efektami specjalnymi, ponad ladnymi chlopcami z nowych
produkcji, ponad zajebiste naglośnienie i ponad nowoczesne kamery tudzież techniki.
"TEN FILM NIE ZASŁUGUJE NAWET NA 1! NIE OBRZEJRZALEM GO.."
pokaż mi tu logikę. to tak jakbyś powiedzial - ta kobieta jest brzydka, mimo że nawet jej nie widzialem. jesteś zwyklym
ignorantem, a do tego wyjątkowym glupcem :)) wybacz, ja nie jestem zwolenniczką obrzucania się blotem, ale w tym wypadku
"nie ma innej opcji" :D
"(CZYLI PONAD RAZ WIECEJ!)"
:D ponad raz więcej? tak się nie forumuuje zdan. mówi się ponad dwa razy więcej.
"(tak niską dlatego ze otrzymał sproro 1 wystawionych przez osoby ktore filmu wogole nie obejrzały bądz nie zrozumialy totalnie)"
ma taką średnią, ponieważ są ludzie którzy wystawili mu ocenę różną od 10 - np. ja.
"POZDRAWIAM OSOBY DZIELĄCE MOJE ZDANIE."
myśle że nie ma takich :))
"MATRIX WIELE WIECEJ PRZEKAZUJE, zdobyl wiele nagrod i uznanie wielu ludzi na calym swiecie."
a od kiedy większość ma rację? od kiedy nagrody świadczą o wartości filmu? ale jeśli już tak lubisz polegać na czyjejś opini,
spytaj sie "znawców" co myślą o Ojcu Chrzestnym. Nie powiem, który film jest lepszy, bo nie można porównywać tych dwóch pozycji.
"nie musze ogladac tego filmu zeby wiedziec ze matrix przekazuje wiele wiecej!!!..tu jest link z wyjasnieniem co matrix wiecej przekazuje! http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/html/kino/art/2003.05.... a bardziej inteligentnym osobą polecam artykuł wysmienitego matrixologa: http://wylfing.net/essays/matrix_revolutions_pl.html "
matrixologa:D stary, to już się jakaś nauka zrobila? co za brednie. naczytaleś się jakiś pseudonaukowych opracowań na temat matrixa, i kozaczysz. Ojciec Chrzestny nie ma tak zawilego przekazu,
nie ma tylu alegorii, metafor, ukrytych znaczeń i sensów. ale przekazuje rzeczy o wiele istotniejsze dla ludzi, dla Ciebie, niż ten caly matrix. myśle że oglądając Ojca, nauczylbyś się więcej niż cala tę trylogię.
"w przeciwienstwie do ojca chrzestnego-jest 10.000 podobnych filmow do niego"
nie, nie ma. bo ojciec jest KLASYKĄ, oryginalem. klasyków się nie powiela, a oryginal jest jeden! mogą powstać jedynie marne kopie.
"tylko starsze pokolenie wiernie broni jeszcze ojca chrzestnego ale za 20 lat ten film nie bedzie nawet w top 1000 a matrix zawsze bedzie na szczycie..nawet za 100 lat ludzie beda uwazac go za najlepszy film XX/XXI wieku!!"
ja tam niestety zaliczana jestem do mlodego pokolenia, ale widzę że mam umysl mniej ograniczony od Twojego :))
"to jest wizja tylko i wylacznie Wachowskich"
:D taki z ciebie matrixolog, a nie wiesz że to brednia?:D nawet glośna sprawa byla. linka nie podam, bo mnie to nie interesuje, ale sami bracia się swego czasu przyznali. zresztą, who cares?
droga K. - nie trudz sie - szkdoa slow...
Ten koles reprezentuje pokolenie matrixa i jest cenionym "matrixologiem" hehehe...
Do takich imbecyli jak On przemawiaja tylko efekty. Zawiesil sie we wlasnym wirtualnym swiecie i kazdy kto nie poprze Matrixa jest jego wrogiem :)
Komentarze kolesia, który nie obejrzal nawet filmu sa warte tyle co jego matrix - 0
Popieram w zupełności wypowiedź cyborga. Koleś ma fioła na punkcie Matrixa i nic do niego nie trafia. Cyborg dobrze to ujął, że on żyje w wirtualnym świecie. To tak jak choroba, tylko że nie ma lekarstwa podobnie jest z debilizmem, też nie da się wyleczyć.
A i tak na marginesie, jak można ocenić film nie oglądając go?? Dla mnie to dosc dziwne, ale cóż.
Jeszcze słów kilka w sprawie Matrixa. Oglądałem, podobał mi się, fajnie zrobiony, pare kultowych tekstów. Ojca Chrzestnego oglądałem i czytałem. Jednym słowem klasyka gatunku. No właśnie gatunku. Nie wiem jak można porównywać sf z filmem gangsterskim, to się kupy nie trzyma. Powiem tak: Matrix - bardzo dobry film sf, Ojciec Chrzestny - klasyka kina gangsterskiego.
Na tym skończę. Pozdro !!!
glupi jestes ziom mowiac takie glupoty...no i co ze stary film?Taka seria brudnych harrych to jedna z najlepszym serii filmowych wg mnie...a jednak stara!Mad maxy?Swietne!Ale stare...wiec co od razu glupie?WES SIE ZASTANOW KRETYNIE CO PISZESZ!
"Twój tak oryginalny Matrix jest wierną kopią jakiegoś (...) japońskiego filmu wszystko jest z niego zerżnięte. I nie wiem czemu się wkurzasz jeżeli..."
Matrix nie jest "wierną kopią kopią jakiegoś japońskiego filmu" , aczkolwiek Wachowscy mocno zainspirowali się anime "Ghost in The Shell". Z tego co się orientuję, nigdy się z tym nie kryli.
hehe, to mnie rozbawiles do lez...
Kolezko obejrzyj najpierw film a potem oceniaj.
A jesli nawet nie obejrzales to sie nie przyznawaj bo robisz z siebie idiote...
"LUDZIE PRZECIEZ TAM JEST 0 EFEKTOW SPECJALNYCH! LUDZIE PRZECIEZ W TAKICH STARYCH FILMACH WSZYSTKO WYGLADA TAK SZTUCZNIE ZE AZ GŁOWA BOLI..."
Takich ludzi jak Ty nazywa sie wlasnie pokoleniem matrixa.. Nigdy nie zrozumiesz tego typu filmow.. A jesli masz cos do gry Marlona Brando to luknij w rubryke "moj wzor, moj idol" wielu znanych aktorow a zobaczysz wlasnie Marlona.. Czlowieku ten aktor kreowal i tworzyl obecna potege Hollywood i jest legenda a taki szczyl jak Ty nie ma nawet prawa oceniac jego gry...
Jestes zalosny Ty i ten Twoj matrix - przekazuje On duzo ale takim ludziom jak Ty zyjacym w wirualnym swiecie...
Nie no herbul! Jestes moim ulubieńcem! Gwarantuje ci że bedziesz najsławniejszą postacia na FilmWeb.
Tak wygląda Ojciec chrzestny w oczach herbula.
Don Corleone wysyła Michaela na ważną misje. Michael używa teleportu ale przed tem bierze bazuke i miecz świetlny. Gdy juz przeniośł sie na Sycylie zobaczł strzelającego do niego Don Cicio. Michael uniknoł 327 kul i podbiegł do Don Cicia i zabił biedaka mieczem świetlnym. Gdy Michael wrócił dowiedział się że Don Corleone wyjechał na wakacje z Predatorem. (Nie chciałem obrazić kultowego filmu "Predator")
Dodam jeszcze: Kiedy Michael trzymał dziecko do chrztu, kazał swoim partnerom wykonać rozkaz 66 :) (nie chciałem obrazić Zemsty Sithów ;))
'i gra aktorska jeszcze jest na poziomie tamtych lat'
Powiedz mi jaki aktor chodźby ZBLIŻYŁ się w Matrixie do geniuszu Marlona Brando w Ojcu Chrzestnym?
Jeszcze jedno, 'to jest wizja tylko i wylacznie Wachowskich...jak to gdzies czytales to moze podasz linka co? bo jakos nie chce mi sie wierzyc ....'
Bracia odznaczają całą masę klisz popkulturalnych, od wspomnianeg (chyba, gdzieś) Ghosta aż po chodźby Dicka, Lema - klasyków literatury sf. Jeżeli wydaje ci się że pomysł 'nas tu tak naprawdę nie ma' jest autorstwa Wachowskich, to z ciebie gówno jest a nie kinoman, który ma prawo negować kultowość Ojca Chrzestnego. Nie wiem po co to piszę, bo to dość marna prowokacja, ale nudzi mnie się trochę :P.
Dobra juz sie nie zrzucam, biedak moze jest naprawde chory. Za dużo chodził po nocach za "białym królikiem".
o klasykach się nie dyskutuje, tak myślę. Skoro jest na 1 miejscu, to chyba jednak jest najlepszy, bo przeciez glosuja na niego ludzie a nie wybiera go maszyna czy jeden człowiek... głosów na mnóstwo, więc chyba trochę ludu uważa go za dobry film...