Oni

The Faculty
1998
6,2 20 tys. ocen
6,2 10 1 19796
5,9 16 krytyków
Oni
powrót do forum filmu Oni

Film pełny odniesień do klasyki. Denerwuje was w horrorach o zombie, że ich bohaterowie nie
słyszeli o "Nocy żywych trupów" i nigdy nie widzieli zombie na filmie? Tu nie ma tego problemu.
Bohaterowie znają klasykę, słyszeli o "Inwazji porywaczy ciał" i "Władcach marionetek" i dzięki
temu rozumieją co się dzieje. Dorzućmy do tego kubeł klimatu jak z "Czegoś" Carpentera, muzykę
podtrzymującą napięcie, oraz całkiem przyzwoite efekty specjalne (niestety spora część to CGI, ale
nie wszystkie) i otrzymamy zaskakująco dobry horror/sci-fi. I nawet nie jest problemem, że nasi
bohaterowie to chodzące stereotypy amerykańskich nastolatków.

ocenił(a) film na 7
Malignus

Film naprawdę udany, niby "nastolatkowy", ale wydaje mi się, że fanom klasyki także podejdzie. Do ideału daleko, ale w sumie ciężko się do czegoś przyczepić. Dobra zabawa.

ocenił(a) film na 7
Malignus

Zgadza się. Dobre uwagi, dobry film i naprawde "miło" spędzony czas.

ocenił(a) film na 5
Malignus

A ja przez cały film miałem wrażenie jakby scenarzysta sklecił skrypt z wątków wyjętych z innych tego typu filmów. Zbyt wiele cytatów. Znane schematy, sytuacje, wzorce zachowań i charaktery sprawiają, że film jest przewidywalny i jednocześnie nudny. Stereotypy, same stereotypy... dlaczego w grupie nastolatków zawsze muszą być: cwaniak (hortnett), koleś-pośmiewisko (Frodo), osiłek (ten trzeci), słodka (i głupia) oraz nierozumiana przez innych zadziorna? No niestety gdzieś już to kiedyś wszystko widziałem....