Operacja Świt

Rescue Dawn
2006
7,0 21 tys. ocen
7,0 10 1 21252
6,5 15 krytyków
Operacja Świt
powrót do forum filmu Operacja Świt

obejrzałem pół godziny, ale takich płytkich dialogów jeszcze nie słyszałem, facet popełnia błąd za błedem, kompletnie niewyszkolony, wręcz aż sie prosi o niewole swoją arogancją podczas rozmowy z szefem grupy laotanczyków. zawodowy żołnierz a wogóle nie zdaje sobie sprawy z wagi sytuacji w jakiej sie znajduje, tylko mu w głowie sranie, co za agent, do komedii by sie nadawał,są ciekawsze postacie do zekranizowania, po prostu jak dla mnie to niewypał.

ocenił(a) film na 8
nikel7

Naoglądałeś się hamerykańskich filmów i teraz Ci się wydaje, ze każdy żołnierz jest jak Rambo...

Darth_Morrigan

nie rambo tylko dokumenty na temat niewoli i życia w tej częsci swiata i niestety musze przyznać ze ten film nie zrobił na mnie żadnego wrażenia, nawet wywołał uśmiech na twarzy, zwykłe hollywoodzkie kino akcji.

nikel7

film filmem ale to co sie tam dzieje jest prawdą bo to na podstawie faktów a pozatym nie ocenia sie po obejrzeniu 1/3 filmu -.-

ocenił(a) film na 8
nikel7

Genialny film. Świetna gra aktorska, piękna muzyka, a do tego prawdziwa historia. Co ty tu gadasz o wyszkoleniu. Co to ma być jakiś film instruktorski dla żołnierzy? Film jest naturalny, nie ma jakiś zbędnych fajerwerków ani superbohaterów.
Polecam wszystkim, naprawdę ambitne kino. Już drugi raz oglądałem.

ocenił(a) film na 7
nikel7

Koles, od kiedy to piloci mysliwców sa na rowni z zawodowymi zołnierzami?! I wszyscy maja tutaj racje, za duzo sie gniotów naoglądałeś..;)

Rafael_12

dobra, oglądałem gnioty, niech ci będzie, ale już je sobie odpuszczam, zwłaszcza takie gnioty jak rescue dawn... "to end all wars"- dobry film o zólnierzach w niewoli, tyle na ten temat.

nikel7

Niekel7,
zacznijmy od tego, że w filmie jest wyraźnie zaznaczone, że to ochotnik, który sam się zgłosił do latania, bo chce przygody - wystarczy film oglądać uważnie. Kolejna kwestia, to niby słabe dialogi - jakbyś dostał się do takiej niewoli, to miałbyś pełne gacie i nie potrafił słowa wydusić. Oczekujesz w takich filmach wzniosłych monologów i patriotycznych pieśni? Odstaw filmy pseudo wojenne.
Jak już to przyswoiłeś, to zobacz film jeszcze raz, tym razem w całości. A dopiero później się wypowiadaj.
Film jest dobry. Solidne 7/10

ocenił(a) film na 8
Alternative

Mi się podobały rozmowy więźniów - brzmiały realistycznie - co faktu nie zmienia, że były płytkie. Właściwie nie dostrzegam w tym filmie głębi. "Full Metal Jackett" miał podobnie beznadziejne dialogi, ale przynajmniej jego celem było ukazanie dehumanizacji wojskowych i bezsensu wojny. "Operacja Świt" pokazywała niewolę i ucieczkę - jaki z tego morał? Nie poddawaj się, nie daj się złamać, walcz, idź razem z bliźnimi? Może i tak, a zatem kino na swój sposób pozytywne. Rzecz inna, że to przesłanie nie wyróżnia go na tle innych filmów. Mam nadzieję, że przynajmniej ten obraz potrafi uświadomić jak ciężkim i niebezpiecznym zawodem jest służenie armii. Ku przestrodze tych, którzy dali się podpuścić kolorowym folderom.

Pojedynek aktorski Bale'a i Daviesa - to w tym filmie było najpiękniejsze. :)

Khaosth

Kino, to nie teatr - głębia i morał nie zaszkodzą, ale fundamentem nie są.