Jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu, który oprócz tego, że jest dobrze zrobiony, jest jeszcze wierny książkowemu pierwowzorowi!! Niczego nie brakowało. W filmie ciekawie prowadzona jest akcja, mali aktorzy grają naprawdę przekonująco. Mnie najbardziej podoba się postać Pana Tumnusa, który jest postacią, na którą patrząc automatycznie się uśmiecham. "Opowieści z Narnii" mają wiele plusów jak: dobra muzyka, zdjęcia, ciekawie prowadzona akcja, dobra gra aktorów, to niestety są dwa poważne minusy!! Pierwszy to zbyt widoczne efekty specjalne, które burzą atmosferą i to dość poważnie. Drugim minusem jest kreacja aktorska Białej Czarownicy. Może w oryginalnym języku brzmi ona sensownie, ale dubbing polski zabija całowicie charakter czarownicy. Niestety nie tylko dubbing jest zły, aktorka też nie popisała się, Biała Czarownica wypadłą niestety w filmie najmniej kożystnie!! Cóż... Podsumowując "Opowiści z Narnii" to dobry film, gody uwagi!!
Mam dwa ale
Skoro byles na wersji z dubbingiem, to skad wiesz, ze mali aktorzy grali naprawde pryekonujaco
Jesli to jest wierna adaptacja, to ja jestem swietz
Sorki za pisownie, ale komputer popsul cos z klawiatura
Naprawdę pożąda adaptacja. Tylko siedziałam i myślałam - kurczę, właśnie tak miało być, nic nie zmieniają! Dzięki Bogu nie zrobili tego co przy Władcy albo Potterze (o wytniemy tutaj, a tu dołożymy pół godziny jakiś scen nie wiadomo skąd i będzie fajnie)
WIĘCEJ TAKICH ADAPTACJI!!!
Adaptacja Narnii jest o tyle dobra, że nie burzy fabuły i wyobrażenia o krainie ukrytej ze szafą. Nie chciałem dawać za przykładu Pottera, bo e tym przypadku wg mnie można mówić osobno o filmia i osobno o książce. Filmy dawno przestały być związane z cyklem książek, fabuła jest ta sama, historia z ksiązki wiernie pokazana, ale wątki poboczne skopane na maksa. W filmach brakuje wielu rzeczy, które są dość istotne. "Harry Potter" w porównaniu do "Opowieści z Narnii" jest dłuższy, przez co trudno jest przenieść go na ekran. Jednak podłączam sie do słów wyżej, w tych filmach (Potter) pokazuje się więcej scen i rzeczy niepotrzebnych, aby uzyskać efektowność, ale niestety tym traci atrakcyjność!!