Chyba na odwrot. Film nie taki swietny (chociaz tez nie taki zly). A tytul akurat ok. Tymbardziej ze to tylko tytul, nikt w filmie go tak nie nazywal. Pasowało zajebiscie, stał się samurajem, tylko on został. Lepszego sie nie dalo wymyslic. Moze masz pomysl?
A mnie się wydaje, że tu chodzi bardziej o Katsumoto niż Algrena. W końcu to on był ostatnim wojownikiem broniącym tradycji, który swoim oporem starał się otworzyć cesarzowi oczy. Ogólnie film zasługuje na uwagę, wiadomo jakiej produkcji więc podkolorowany i do paru rzeczy można się przyczepić, ale za to bardzo ładnie zrobiony. Co kto lubi, ja lubię takie filmy z historią w tle i ma u mnie 7,5/10.
Zgadzam siE z poprzednikiem ;)
Chodzi o KAtsumotę bo on zginął jaki ostatni z samorajów
pozdrawiam:*
Moim zdaniem, ostatnim samurajem był "Tom Cruise" o czym świadczy scena w której stanął On, przed Cesarzem mówiąc, że gotów jest popełnić seppuku - przyjął Cesarza jako swojego zwierzchnika, Pana.
A jak powiedział Katsumoto , samuraj znaczy: służyć.
moim zdaniem Rezyserowi chodziło o Toma ale najlepszym ostatnim samurajem jest i będzie Katsumoto.
Nie wiem czy ktoś zauważył i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie, ale w napisach końcowych po wymienionych rezyseże, producecnie itd... wymieniani są aktorzy, wpierw Tom Criuse a po nim pojawia się nazwa The Last Samurai i dopiero po tym jest Ken Watanabe. Tak mi się to rzuciło w oczy i odrazu zasugerowało, że tym ostatnim samurajem jest ten Amerykanin.
Tytuł "Ostatni Samuraj" nie odnosi się do konkretnej osoby ("Co to znaczy być samurajem?"). Tytułowy "Samuraj" to bardziej zespół cech, które charakteryzują człowieka honoru, a jak widzieliśmy na filmie kiedy Japonia otwarła się na "zepsuty świat" te cechy, kultura i postawy były zachowywane już tylko przez nielicznych buntowników ("Przybysze się z was śmieją"). Warto tutaj zaznaczyć, że człowiek honoru to nie tylko ten walczący samuraj ale także np. Taka. Chociaż samurajowie odeszli to jednak Japończykom udało się wyciągnąć wnioski z całego zamieszania: rozwój państwa jest bardzo ważny ale nie można tego robić odcinając się całkowicie od tego co udało się wytworzyć w przeszłości.