Nie wiem dlaczego,ale lubię wracać do tego filmu.Może i jest napompowany,naszpikowany czasem ,aż nadto wzniosłymi scenami ,ale dobrze się go ogląda.Nie wymaga jakiegoś wybitnego skupiania się na fabule,gra aktorów też dobra,świetne kostiumy i oczywiście muzyka prostu boska chyba jedna z lepszych naprawdę polecam.Warto go obejrzeć choć na pewno nie każdemu przypadnie do gustu.
mnie również film podobał się i to bardzo.. czytam tu rzeczy w stylu pzrerysowany, za duzo patosu itd.itp.. absolutnie się nie zgadzam z tymi opiniami.. film opiera się przede wszystkim na patriotyzmie, odwadze, honorze i wierze w tradycję i właśnie to czyni go tak pięknym.. przynajmniej w moich oczach.. fantastycznie zostały ukazane tradycje samurajów i tym samym fakt, że można być tak wiernym swoim ideałom i przekoanniom..
co do kreacji aktorskich to wbrew wielu dośc negatywnym opiniom odnośnie gry Cruise'a ja nie mam mu zbyt wiele do zarzucenia, owszem może nie była to jego rola życia ale oradził sobię z nią naprawdę dobrze.. zreszta osobiście uważam, ze Cruise jest bardzo dobrym aktorem.. i na tym zakończe:)