Ostatni samuraj

The Last Samurai
2003
7,7 282 tys. ocen
7,7 10 1 281973
6,2 39 krytyków
Ostatni samuraj
powrót do forum filmu Ostatni samuraj

to tylko typowy komercyjny dobrze nakręcony hollywoodzki obraz:)
Dla prawdziwego konesera kina samurajów polecam filmy Akira Kurosawy czy Masaki Kobayashiego :)

ocenił(a) film na 6
Spock_9

heheh zgadzam się :] film jest dobry wizualnie. niestety fabuła leży i kwiczy co jest ostatnio standardem. Tak na marginesie czy ktos wie jak powinien zakończyć sie ten film by fabuła też była dobra ?
Wg mnie daymio powinien nie przyjąć mieczy a główny bohater powinien pokazać że jest prawdziwym samurajem (wiecie o co mi chodzi :])

ocenił(a) film na 9
liet_4

taa, tylko wątpie ze chodzilo o to ze nathan jest samurajem.

to co w kwiczy w fabule to ona cała. samurajowie oddani ponad życie cesarzowi walczą przeciwko niemu? dlaczego? zeby go chronic. hahaha
ale i tak cenię film ze wzgledu na muzykę, zdjęcia itd. dobra rzemieslnicza robota

użytkownik usunięty
Ryunosuke

Cóż, istniał prawdziwy odpowiednik Katsumoty, który nazywał się Saigo Takamori i jego żywot także zakończył się w bitwie. Polecam książkę Marka Raviny "Ostatni Samuraj", tylko dla osób interesujących się historią. Jest tam masa dat itd., typowa powieść historyczna, ciekawa powieść. I to właśnie Katsumoto jest tytułowym bohaterem, nie zaś Nathan.

ocenił(a) film na 7
Ryunosuke

Przychylam się do waszego zdania. Film ma bardzo ładne zdjęcia, dobrą muzykę, szkielet fabuły jest bardzo ciekawy. Niestety wypełnienie tych 2,5h filmu ciekawą historią raczej nie wyszło. Film jest nierówny, momentami porywa i czaruje, momentami nudzi. Że można było zrobić to lepiej pokazuje `7 lat w Tybecie`, film przecież w strukturze bardzo podobny...
Cruise zagrał tutaj całkiem dobrze, pasuje do roli i całego filmu. Reszta aktorów też udanie.
Oglądałem z 3 razy i zawsze mam podobne wrażenie nierównego projektu, który przynosi zarówno uniesienia jak i lekkie rozczarowanie.

Moja ocena 7+/10, przede wszystkim za udane zdjęcia.

ocenił(a) film na 9
Spock_9

Kurosawa to inna klasa a na filmie Kobayashiego niezaangażowany widz mógłby zasnąć.
Ostatni Samuraj, nawet ze swoją komercyjną nutką jest filmem bardzo dobrym jeśli nie rewelacyjnym (w swojej grupie).
pozdrawiam prawdziwych koneserów bo to ważne aby być prawdziwym koneserem!.

tenszin

Hmm... zgadzam się z tym że film jest nie równy, zgadzam się z tym że godzi w obyczaje samurajów. To że walczyli przeciwko cesarzowi... no tutaj można by spekulować. Świetne zdjęcia, muzyka obsada. Film rewelacją nie jest. Kierowany jest do szerokiego grona odbiorców którzy oczekują takich a nie innych zwrotów akcji.
Aczkolwiek, zawsze gdy zbliża się kolejna powtórka tego filmu w tvn, z niecierpliwością czekam bo podoba mi się ten film :)