Ostatni samuraj

The Last Samurai
2003
7,7 282 tys. ocen
7,7 10 1 281955
6,2 39 krytyków
Ostatni samuraj
powrót do forum filmu Ostatni samuraj

Jakie znacie inne fajne filmy o samurajach ?

ocenił(a) film na 9
Wojciech_G_

uprzedzę Cie- ten film nie ma nic z samurajami wspólnego

ocenił(a) film na 4
Ryunosuke

haha ... dobre...

ocenił(a) film na 9
shamar

Czemu uważacie że film niema nic wspólnego z samurajami ? Mimo iż film jest typowo Hollywoodzką produkcją to niczego mi w nim nie brakowało jeżeli chodzi o kodeks, zachowanie i życie samurajów . A no i katany były więc jeżeli to nie film o samurajach to o kim ?

ocenił(a) film na 8
idAmaru

Film jest bardziej o samym upadku klasy samurajów i o powolnym zanikaniu feudalizmu w Japonii na początku epoki Meiji. Jest to dobry film, ogląda się go przyjemnie, dużo dramatycznej akcji, scen bitewnych, momentami wkrada się kłujący, nieco hollywoodzki patos. Jednakże rzeczywiście jest niezły, a jeśli chce się obejrzeć "prawdziwych" samurajów, to proponuję obejrzeć filmy Akiry Kurosawy, z "Siedmiu Samurajów" na czele, a także innych japońskich twórców, jak Kihachi Okamoto (Sword of Doom był wg. mnie genialnym filmem). To zdecydowanie inne kino niż Ostatni Samuraj, ale polecam tym zainteresowanym.

ocenił(a) film na 9
Qrisu_88

Tak, tak wiem że to film o upadku feudalizmu w Japonii lecz nie o to mi chodziło ... Chodziło mi o sformułowanie że to nie jest film o samurajach . Może już o ostatnich chwilach ale jednak tematyka jak najbardziej tyczy się samurajów :) a co do Twoich typów to właśnie zamierzam obejrzeć "Siedmiu Samurajów" bo słyszałem dużo dobrych słów na temat tego filmów . "Ostatni samuraj" . Mimo iż film jest typowo Hollywoodzką produkcją to czuć klimat katany . Zdania nie zmienię :) dla mnie 8/10 pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
idAmaru

wiesz... samurajowie to nie tylko katany. obraz zresztą japonii jest tutaj masakrycznie spłycony. jak trochę obejrzysz tych prawdziwych, trochę poczytasz to zdanie zmienisz.

ocenił(a) film na 9
Wojciech_G_

seppuku (1962) Masaki Kobayashi

ocenił(a) film na 9
Wojciech_G_

"Seppuku" Masaki Kobayashi z 1962 roku

Wojciech_G_

Z filmów o samurajach pamiętam "Niebo i Ziemia".

ocenił(a) film na 6
Nightwing_2

"Siedmiu Samurajów" i "Straż Przyboczna" - jeśli interesuje cię kino o samurajach (choć bohaterami tych filmów są roninowie, nie samurajowie ;p) to te dwa filmy są pozycjami obowiazkowymi.
Ostatniego Samauraja ogląda się przyjemnie, ale przy tych dwóch wczesniej wymienionych filmach Ostatni Samuraj to nędzne popłuczyny (choć jeśli go do nich nie porównywać to wypada całkiem całkiem, i te 7/10 jestem mu w stanie wystawić) ;)
Rzekłem :D

ocenił(a) film na 9
JaszczurXP

niebo i ziemia tragiczny gniot. straż przyboczna jeśli chodzi o samurajów to ma wspólne tylko miecze. bardziej mu do westernu. 7 jak najbardziej. ten tytuł mnie zawsze zastanawiał... 7 samurajów a tam roninowie ;D z nowych obowiązkowo tasogare seibei, zresztą może być cała 3, + love and honour i hidden blade (te 2 tak o)