Ostatni samuraj

The Last Samurai
2003
7,7 282 tys. ocen
7,7 10 1 281973
6,2 39 krytyków
Ostatni samuraj
powrót do forum filmu Ostatni samuraj

1 Dlaczego Cruise nie oberwał podczas strzałów żołnierzy pułkownika Bagleya, nawet go nie drasnęli a on jeszcze zdołał go zabić, kule go omijały jak generała Waltera Świerczewskiego?

2 Jak żołnierze japońscy, którzy owszem byli szkoleni i musztrowani z bronią, ale kompletnie niedoświadczeni zdołali zadać tak ciężkie straty samurajom raniąc samego Toma Cruise? jest tu lekka przesada, zetknięcie z mieczami samurajów już dawno złamało by ducha bojowego niejednej armii, zwłaszcza takich młokosów jak tych od Omury

3 Każdy strzał był śmiertelny rzeczywiście? Cruise został po raz drugi ranny, ciężko, ale przeżył, Katsumoto także, inni nawet jakby przeżyli z urwanymi rękami i tak zrobili by sobie harakiri?

4 Czy naprawdę traktat został odrzucony przez cesarza? jak to było historycznie?

5 Omura rzeczywiście stracił swoje dobra? czy tylko został nastraszony?
oczywiście to pytanie retoryczne

ocenił(a) film na 9
Irish_Americ

Beznadziejne, szukane na siłe pytania... Ciekawy jestem ile nad nimi myślałeś, żeby pokazać jak genialnym krytykiem jesteś i diagnostą filmowym

użytkownik usunięty
Irish_Americ

Na co ci to? Jest film, obejrzałeś film. Dlaczego nie drasnęły go kule? Miała farta? Ach no tak, juz wiem.
Bo taki był scenariusz.

Ale zadałeś trudne pytania :P Nie potrafię na nie odpowiedziedzieć.

Irish_Americ

Ad. 1 - Bo tak było w scenariuszu. Jeśli ktoś by chciał to mógłby się pokusić o otoczenie głównego bohatera aurą szczęścia do "mijających kul".

Ad. 2 - Zapomniałeś, że liczebność armii Omury była o wiele większa od sił Katsumoto. Samurajowie dysponowali na oko kilkuset samurajów vs. kilku tysięczny regiment. Wtem naturalne jest, że zdołają nieźle nadszarpnąć siły samurajów - szczególnie poprzez broń palną. Kwestia zranienia głównego bohatera to ciężko, by wojownik uszedł bez szwanku z takiej bitwy kiedy (w tej sytuacji) jesteś średnio otoczony przez conajmniej kilku przeciwników. Duch bojowy młodych został złamany - uciekali wkońcu z pola bitwy.

Ad. 3 - Odsyłam do poznania bushido oraz wszystkich innych zwyczajów Samurajów. Samurajowie kierowali się podobnym systemem wartości w kwestii honoru i wygranej bądź przegranej. Z takiej bitwy wraca się albo "z tarczą" albo "na tarczy". Jeśli ktoś ujdzie z życiem z przegranej bitwy to wtedy traci honor, który dla samuraja jest więcej wart niż życie. Dlatego też popełniłby harakiri.

Ad. 4 - Odsyłam do strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Takamori_Saigō . Film był zainspirowany postacią historyczną, lecz fabuła filmu odbiega od wydarzeń historycznych.

Ad. 5 - Głupie pytanie ;]