PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38887}

Pamiętnik

The Notebook
2004
8,0 386 tys. ocen
8,0 10 1 385642
6,2 61 krytyków
Pamiętnik
powrót do forum filmu Pamiętnik

Taki w którym dobrze pokazane jest uczucie między bohaterami, a dialogi nie są oklepane. I gdzie
człowiek jest w stanie polubić główną bohaterkę (bo nie zgrywa zimnej i niedostępnej).
I który dotyczy miłości młodych ludzi we współczesnych czasach.
Bo ten film tak wszyscy chwalą, a żadnej z tych rzeczy w nim nie widziałem w tym filmie. Zna ktoś coś
innego?

alert_fur_Cobra

Wymień chociaż jeden.

MistrzSeller

Bardzo przyjemne, które ostatnio widziałam: Oświadczyny po irlandzku, Odrobina nieba

lilianka89

Ale czy tam jest pokazane uczucie pomiedzy bohaterami i ich relacja od momentu poznania?
Bo filmy w których seks zastępuje miłośc mnie nie interesują. Tak samo jak pozycje typu Jeden dzień, gdzie dwoje nieznajomych sobie ludzi nawet się nie zna a już idą ze sobą do łóżka.

MistrzSeller

W obu filmach jest pokazany moment, w którym się poznają i ich dalsze relacje między sobą. Zdecydowanie nie jest tu najważniejszy seks, a bohaterowie idą do łóżka dopiero po pewnym czasie. Właściwie to w Oświadczynach seks w ogóle nie jest pokazany, a uczucie jak najbardziej.

lilianka89

Chcesz mi powiedzieć, ze to są filmy, które faktycznie koncetrują się miłości i uczuciach bohaterów?

W takim razie bardzo ci dziękuje :)

MistrzSeller

Cześć. Przeczytałam konwersację i powiem, że bardzo intrygujące jest Twoje dążenie do znalezienia filmu idealnego. Sama znalazłam tutaj kilka nieznanych mi tytułów i bardzo się z tego powodu cieszę. Zaczęłam też przeglądać moje ulubione filmy. Powiedz, czy w Twojej opinii film "Oświadczyny po irlandzku" pasował do kryteriów? Pozdrawiam!

PS ostatnio odkurzyłam sobie film "Jak się zakochać" i również polecam, lekki i przyjemny.

redmaple

Nie szukam filmu idealnego, tylko takiego, który nie udawałby, że mówi o miłości, podczas gdy technicznie rzecz biorąc o niej nie mówi. Po prostu mam inne spojrzenie, ponieważ nie przyswoiłem sobie błędnego obrazu tego gatunku jaki jest powielany, tylko szukam tego co reprezentuje to czym gatunek miał być.

Prawda jest taka, że w 90% filmów o miłości, miłość jest tylko pretekstem do działań bohaterów, a nie jest "pokazana". O ile znam film, który przedstawia rozłąkę dwóch ludzi (5 centymetrów na sekundę), czy o tym jak cała relacja zostaje zniszczona (Zakochany bez pamięci), ale stricte o miłości nie znalazłem.

MistrzSeller

Stary masz u mnie piwo, jesteś niezniszczalny ! Pozdro z Wrocka !

ocenił(a) film na 9
MistrzSeller

Z cierpliwością poczekam aż znajdziesz taki film i również chętnie go zobaczę. Szukaj i bądź z nami w kontakcie.

ocenił(a) film na 8
MistrzSeller

Piękny umysł - nie jest o film stricte o miłości ale jest chyba tam ona pokazana w sposób który próbujesz znaleźć ;)

ocenił(a) film na 8
MistrzSeller

Oto moje propozycje :
- Malowany welon
-Wiek Adeline
-Duma i uprzedzenie ( serial z 1995 roku)
-Francuski pocałunek
-Bardzo długie zaręczyny
-Jaśniejsza od gwiazd
-Jak w niebie
- Letters to Juliet
- Do diabła z milością

ocenił(a) film na 10
MistrzSeller

Może Wzgórze nadziei z Judem Law i Nicole Kidman? Chociaż nie wiem czy spełnia wszystkie Twoje kryteria ;-) Od razu uprzedzam, że to strzał w ciemno - wybacz ale nie chciało mi się czytać całego wątku.

MistrzSeller

xd
ok, to teraz ja
Otwórz oczy
Białe noce
Miejsce pod słońcem
Garsoniera
Ich noce
Gorzkie gody
Casablanca

Specjalnie wyselekcjonowane pod twoje wyszukane kryteria.

lucky_bastard

Żaden z nich nie jest o miłości. To tylko filmy, gdzie jest wątek romansu.

MistrzSeller

Widziałeś wszystkie?
Poza tym romans to właśnie film o miłości, z definicji. Każdy z tych filmów jet o miłości, mogę ci to zagwarantować.

lucky_bastard

Nie, to co nazywamy romansami jeśli chodzi o filmy, to nie są filmy stricte o miłości, tylko wykorzystujace wątek miłosny. Mi chodzi o film, który skupia się na pokazaniu samej miłości, bez żadnych innych sztucznych wątków.