PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 42076
4,4 19 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

Jeśli Jigsaw przyczepia gościa do łańcuchów (łańcuchy w ciele typa) i nastawia bombe to nie jest to morderca???

Zaraz wmówicie nam że tak naprawdę Jigsaw to był bardzo dobry człowiek który robił to dla ich dobra, dla dobra tych "błądzących", "nieceniących życie" głupoli? (ale to było ich życie, każde ma swoje i wykorzystuje je na swój sposób).

Czyli jak stracą oko i nogę, zostaną kalekami do końca życia, nie mówiąc już o stresie, chorobie psychicznej wywołanej przez tak silne przeżycie, o straszliwym bólu którego doświadczyli będąc zmuszeni do samokaleczenia się, w tych wspaniałych zrobionych z myślą o nich, dla ich poprawy pułapkach śmierci, jest w tym według was jakaś ukryta poezja?

"A jak przeżyją to będą jego pomocnikami" - czyli jak przeżyją to będą zmuszeni pracować dla niego - czysty egoizm, wykorzystywanie swojej siły nad biednymi niemającymi wyboru ludzmi (bo co to za wybór - albo odetniesz sobie nerke żyletką albo wielka maszyna zmiążdzy twoją czaszke, żaden wybór skoro ci ludzie będą dla niego pracować, czyli są skazani na niego).
Jest to taki Charles Manson - on też sam nigdy nikogo nie zabił - ale był no i tak mordercą, a zabijali dla niego zakochane, wpatrzone jak w swojego Boga , zagubione, zchizowane niewiasty.

No właśnie, czyli Jigsaw był zwyczajnym psychopatą, sadystą, który wmówił i wymyślił sobie że swoje chore skłonności można wytłumaczyć, usprawiedliwić zmieniając taktyke i dzięki prostej manipulacji powierzchownych ludzi (was) - przekonać że to co czyni, to czyni to dla ich dobra, dobra ludzkości;) dla poprawy.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
k0zak111

Ach żal? Rozumiem że to prowokacja.

ocenił(a) film na 9

Dla mnie stało się to jasne po 2 części, gdy widać jak prowokowała Detektywa Matthews, żeby mu natłukł. A Ericowi mało brakło, i by dał radę, A z hakami to już było totalnie chamskie, zwłaszcza ze słychać w głosie Johna, że na pewno Bobbemu się nie uda. Więc dla mnie to psychol, na miarę Myersa a nie na miarę Lectera czy np Morgana.

ocenił(a) film na 9
Robert831231

Sama Simone powiedziała jednej babce, że co żeby się uwolnić musiała zabić kolesia, zamiast odejść, A jedynym plusem całej "resocjalizacji" jest to że może parkować na kopercie.

ocenił(a) film na 9
Robert831231

No i czego takiego ważnego, o życiu miał nauczyć się Art w swojej pierwszej pułapce a później w 2 pułapce?

użytkownik usunięty
Robert831231

To ci fani chórem odpowiedzą: nauczy się cenić życie. Ach jakie to głębokie...
Z drugiej strony, to chyba Jigsaw robił to z dobroci serca. ;)

ocenił(a) film na 6

I_Am_Dexter_Morgan po pierwsze od razu z góry traktujesz wszystkich fanów serii nazywając "Piłę" , "bzdurą". Nie podobalo się, nie rozumiesz ,trudno. Widac ,ze jeszcze nie dorosłaś do tego ażeby zrozumieć ten film. Radze obejrzeć jeszcze raz wszystko od poczatku i postarać się wyciągnąć jak najwięcej . Jeśli nie, to ogladaj sobie dalej swoje Krolewny śniezki, Herkulesa czy denna pełnometrażową wersje Simpsonów. Bo widze ,że jedyne na co Cię stać to oglądanie bajek Disneya,gdzie od poczatku wiadomo,kto jest zły a kto dobry.

użytkownik usunięty
sharki334

Mam ocenionych 500 filmów, nie wstydzę się swoich ocen, dlatego ich nie ukrywam, opcja "filmy" u mnie jest dostępna dla wszystkich użytkowników.
Ale pełno niestety jest troli, którzy zawsze przyczepią się do jakiejś wystawionej oceny użytkownika,
to ma być ten twój mocny argument, to jest twoja ocena i obrona serii "Saw" (raczej: obrona siebie)?

Nie można sensownie na temat porozmawiać, bo wyskoczy jakiś dzieciuch ze stwierdzeniem że ten kto ogląda Disneya jest niedojrzałym, smarkatym bachorem, nie rozumiejącym sensu gore.
Nie, nie rozumiem co "Simpsonowie" mają wspólnego z "Piłą", z dojrzałością, z wiekiem (no racja "Piła" jest dla dorosłych. "Simpsonowie od lat 12"), oceną horrorów, thrillerów czy slashów, też nie rozumiem, czemu tacy jak Ty, nie potrafią zrozumieć (po raz kolejny tłumacze) że to jest krytyka fanów Piły usprawiedliwiających poczyniania psychola, TEGO, i nikt tutaj to pisał że wszyscy fani są tacy sami, jest to do określonej liczby osób.
Po raz kolejny: czytanie ze zrozumieniem.

Jak można taki idiotyczny temat zakładać.... Wszystkie ofiary Johna zasłużyły sobie na daną formę resocjalizacji. Spójrzmy na "Piłę I". Amanda przeżyła Reverse Bear Trap i była wdzięczna, gdyż została wyleczona z uzależnienia od narkotyków.

użytkownik usunięty
k0zak111

"Wszystkie ofiary Johna zasłużyły sobie na daną formę resocjalizacji" - O Boże, na tym forum są sami psychole. Co się z tym krajem dzieje, że ludzie piszą takie rzeczy? Dobrze się czujesz kolego? Bo zaczynam podejrzewać, że masz zadatki na psychopatę. Popieram założyciela/założycielkę tematu - Jigsaw to zwyklły morderca, a Piła to gówno! Pozdrawiam wszystkich psycholi, którzy popierają okaleczanie i/lub zabijanie ludzi. Już teraz widzę dokładnie co ta idiotyczna seria robi z ludźmi - banda psychopatów!

ocenił(a) film na 9

ale o co wam chodzi? każda osoba, która lubi Piłę i widzi w niej coś w rodzaju moralnego pouczenia nie musi być od razu nienormalna. to NASZE (fanów) zdanie na temat Piły, co w niej widzimy, czego nie. może i John był w pewnym sensie mordercą, ale przynajmniej oglądając ten film, czasem ktoś zastanowi się nad swoim życiem i nie zrobi czegoś, co mogłoby mu zaszkodzić, bo zrozumie, że mógłby równie dobrze za to znaleźć się w takiej bezwzględnej brutalnej grze. może dla kogoś to jest coś, co pozwala spojrzeć 'uzdrawiająco' na swoje życie i zachowanie. jeśli wam się nie podoba to rozumiem, ale nie nazywajcie tego gównem, bzdurą etc. bo każdy film jest formą kultury (nawet jeśli masowej) i każdy odbiera filmy inaczej i może dla was jest avatar moralnym pouczeniem i czerpiecie z niego jakąś mądrość, a może dla kogoś właśnie PIŁA jest takim filmem. dziękuję, dobranoc (koniec imprezy)

użytkownik usunięty
k0zak111

To pójdz po rozum do głowy - nie wypowiadaj się w tak idiotycznym temacie.
Załóż swój godny erudyty temat i tam sobie kozacz.

ocenił(a) film na 9
k0zak111

Kozak przeżyła, a skąd miała klucz? wyciągał go z brzucha kolesia który żył, a John jej powiedział jej że nie żyje, więc John to PSYCHOL.

użytkownik usunięty
Robert831231

Mmmm, świetnie że mamy w swoich szeregach kogoś rozumnego i obeznanego w temacie, też doceniającego filmy tego typu, czyli nie wszyscy "fani" mają zanik mózgu, o czym niestety niektórzy wypowiadający się w tym temacie nas utwierdzali.

ocenił(a) film na 6

Jakbys uwaznie ogladala tą serię to byś zrozumiała psychikę i motywy poczynania tego jak mówisz"psychola" , ja bym go raczej nazwał lekarzem /terapeutą. I tak jak napisal kozak John Kramer nigdy nikogo nie zabił, dawał wybór

sharki334

to może od razu pokuśmy się o nazwanie Mengele dobrodziejem, działającego na rzecz ludzkości (mniejsza czy chodziło o samych Niemców, czy nie)

sharki334

ja bym go raczej nazwał lekarzem /terapeutą- to chyba żart prawda?!

użytkownik usunięty
sharki334

"Bo widze ,że jedyne na co Cię stać to oglądanie bajek Disneya,gdzie od poczatku wiadomo,kto jest zły a kto dobry." Rozumiem że "Saw" to taki współczesny Hitchcock, tak? Wielka mi rzecz... Film jest bardzo prosty (w pułapke wrzucić parę osób, jeden z nich - pomocnik Jigsawa który razem z innym bohaterem uchodzi z życiem - i już mamy wielką incognite, zaskakujący koniec, w którym się okazuje że jeden z porwanych sam uprowadził tych wszystkich ludzi ) ale ja nawet nie to oceniałam.

ocenił(a) film na 7

"oceniałam."
aha, wszystko jasne.

użytkownik usunięty
netboy5

Co jasne? Ty jesteś nieomylną Alfą i Omegą? Oprócz zwykłej złośliwości i braku własnego zdania,
masz jeszcze nam coś do powiedzenia?

ocenił(a) film na 7

woo, dobre :) taka wrogość skądś się musi brać, chyba za dużo Piły się naoglądałaś :)

użytkownik usunięty
netboy5

Poprawna interpretacja jest na filmwebie znikoma.

użytkownik usunięty
sharki334

" Widac ,ze jeszcze nie dorosłaś do tego ażeby zrozumieć ten film" - no tak, jak komuś się film nie podoba to ktoś zaraz wyskakuje z takim idiotycznym stwierdzeniem. A skąd Ty wiesz, czy ona tego nie zrozumiała? Zrozum, że film jej się nie podobał i tyle, bo akurat w tej serii nie ma nic do rozumienia. No tak, ale to tylko Ty jestes tak mądry, że jestes w stanie zrozumieć Piłę. Ja rozumiem z tych filmów wszystko, a mimo to mi się nie podobały. I co? Nie mam do tego prawa? Opanujcie się ludzie w końcu, bo zaczyna mnie to mocno wkurzać!

Robert831231

weź nie porównuj go do Mikea. ten przynajmniej nie ściemniał :P

użytkownik usunięty

Dobra jeszcze raz, JA NIE PISAŁAM że FILM JEST KIEPSKI - teraz zrozumiano? ;););)

Oczywiście trudno mi ocenić taki film... jeśli miałabym go ocenić gatunkowo, w gatunku gore - to miałby 10/10, jak na gore to jest bardzo złożony film, najlepszy jaki widziałam (cała seria). Zaczynają się schody gdy próbujemy porównywać do siebie nakręcone części, "Piła" do "Piła II" itd. robiąc to oceny uległyby zmianie.
Można też oceniać nie-gatunkowo, ale moim zdaniem porównywanie "Piły" do "Simpsonów";) czy "Zielonej Mili" nie ma niejmniejszego sensu. Dlatego taki system oceniania jest nie dla mnie.

I dobrze masz prawo mieć własne zdanie. Ale zrozum John nie jest mordercą. Nigdy nikogo nie zabił.Większość z nas bardzo polubiła tę jakże złożoną i ciekawą postać Jigsawa. I takie kary powinny wymierzać wszystkim przestępcom w naszym kraju. Live or Die! it's your choice!

użytkownik usunięty
k0zak111

Tortury są dla mnie gorsze niż morderstwo. To psychol i tyle, a jak Ty go popierasz to radzę się leczyć.

użytkownik usunięty
k0zak111

Kozak załóż już ten swój temat, proszę...

buffy1977, ciekawe czy byś tak broniła gwałciciela z Piły IV, gdy Tobie zrobił to co tym dziewczynom...

użytkownik usunięty
k0zak111

Przestań wspominać jeden przypadek, tylko mów o całości.

użytkownik usunięty
k0zak111

Tortury? To już nie tylko tortury, bohater albo się samookaleczy na czas, albo ginie... To nie morderstwo?
Pojęcie dla niektórych wielce trudne.

użytkownik usunięty

Ja bym wolała zginąć niż np. obciąć sobie stopę. Kozak gwałciciel rozumiem, ale ćpunka???? To jej sprawa co robi i na pewnoi nikt nie ma prawa jej za to zabijać czy torturować.

a co miał tylko postarszyć tych zboczeńców, żeby dalej żyli jak szmaty?

k0zak111

buffy1977, zauważ, że ona(Amanda) nie szanowała swojego życia.... a w tak podbramkowej sytuacji zaczęło jej zależeć....

użytkownik usunięty
k0zak111

Czy Ty rozumiesz co ja do Ciebie piszę??? Napisałam, że zabicie gwałciciela popieram, a od kiedy ćpuni są zboczeńcami? Czytaj uważnie. Po drugie w drugiej części porwał chłopaka, żeby ukarać jego ojca - co ten mały zawinił, że miał wrednego ojca???? Mnie też zabij, bo mam wredną matkę. Podać Ci adres, bo przecież to już jest powód do morderstwa. Acha przed chwilą pierdnęłam, trzeba mi poderżnąć gardło. Chcesz zaznać tej przyjemności odebrania mi życia. Daj mi wybór, czy chcę wypalić sobie tyłek na rożażonych węglach czy raczej wolę śmierć. To będzie dobre, społeczeństwo Cie pochwali za ten czyn, no bo jak można tak bezkarnie pierdzieć?

użytkownik usunięty

;)

użytkownik usunięty

Albo to niezrozumienie przez nich tekstu albo manipulacja faktami, nie wiedzą jak się bronić.

użytkownik usunięty
k0zak111

Przestań przytaczać jeden przykład pedofila (swoją drogą ani on nie zasługuje na takie tortury i śmierć), tylko mów ogólnie o całości, tak jak my to tutaj robimy, oprócz jednego pedofila ile jeszcze ludzi zgineło?
Jaką wielką krzywdę sprawili oni komuś, całemu światu by sobie zasłużyć na takie męki?
Zastanów się proszę.

gość od ubezpieczeń zasłużył sobie na taką karę. John jest pozytywną postacią i w głębi duszy dobrym człowiekiem. Dał możliwość tym wypatrzeńcom "urodzić się na nowo" :)

użytkownik usunięty
carlos85

Ponawiam pytanie - co zawinił dzieciak, syn policjanta w drugiej części że Jigsaw go porwał i zmusił do swojej chorej gry? Zawinił tym, że miał wrednego ojca, a to już jest powód do porwania go prawda?
Ile jeszcze razy mam ponawiać to pytanie zanim doczekam się odpowiedzi?

Przecież John oszczędził tego dzieciaka. Nie planował go zabijać. Co więcej, pogłębił więź łączącą detektywa Erika ze swoim synem

użytkownik usunięty
carlos85

Zauważ, że ten dzieciek mógł w każdej chwili zginąć w tym budynku. czyli co? moje więzi z matką trzeba pogłębić w ten sposób, że wrzuci się mnie do budynku ze śmiertelnymi pułapkami, bo na pewno je przeżyję. A co tam trauma po takim przeżyciu, jak wreszcie zacznę dogadywac sie z matką. Tak to rozumiesz? To dziękuje bardzo, wolę mieć wredną matkę.

ocenił(a) film na 9
carlos85

No ale zabił jej mamę i tatę swoim resocjalizacyjnym testem. A tekst w karetce : "Gdzie jest moja mamusia i tatuś", mała zostaje sierotką, a teraz wytłumacz dziecko że mama i tata byli źli bo nie cenili życia więc John to psychol Co do detektywa Erica co z tego, skoro go zmanipulował i koniec końców zginął, więc John to psychol.

ocenił(a) film na 6

dzieciak był synem policjanta ,który zamknął wszystkich uczestników gry w 2. cześci był pewnego rodzju łacznikiem . Jak to powiedział John " Pokazujemy ,ze nam na kims zalezy tylko w momencie gdy zagrozone jest jego zycie" , tak jak napisał Carlos cała ta sytuacja miała na celu pogłębienie wiezi ojca i syna ,którzy nie za dobrze ze soba żyli

"Ponawiam pytanie - co zawinił dzieciak, syn policjanta w drugiej części że Jigsaw go porwał i zmusił do swojej chorej gry? Zawinił tym, że miał wrednego ojca, a to już jest powód do porwania go prawda?" Nic nie zawinił jakbys uważnie ogladała to bys wiedziała, ze to był test Matthews'a, wszytko było przygotowane dla tego własnie pana.

użytkownik usunięty
carlos85

"gość od ubezpieczeń" - krótki komentarz: o boże...
A czy szwindel, złodziej, też powinien tak umrzeć?

Tutaj masz swoje ubezpieczenia - http://www.cylex.pl/pi%C5%82a/ubezpieczenia.html

jego śmierć była niczym w porównaniu z krzywdą, jaką zaznali jego ubezpieczyciele. He deserved to die

użytkownik usunięty
carlos85

Aha.

użytkownik usunięty

@ I_Am_Dexter_Morgan - dobrze mówisz. Jigsaw to morderca.

"Gdybyś oglądał dokładnie piłę 3 to wiedziałbyś, ze łańcuchy to nie pułapka Jigsawa. Popatrz dokładnie...pułapki, które na zawszę niszczyły zdrowie ofiary były dla tych, którzy zasłużyli na takie traktowanie (dla przykładu: gwałciciel z "piły 4"), ale osoby mające problemy, niedoceniające swojego życia w lżejszym stopniu, np. Amanda miały szansę na wyjście bez szwanku..." - owszem wyszła, z tym że aby przeżyć musiała zabić drugiego człowieka... ten człowiek nie miał niestety żadnej szansy bo wstrzyknięto mu środek paraliżujący. Nie mógł się ruszać ani czuć... ale na pewno czuł kiedy umierał.

k0zak111

Tobie tez wymierzylabym kare - trzy klapsy i usuniecie mozgu ktory w twoim wypadku wydaje sie byc zbedny...