Nawet mi sie podobał ale bez przesady nie żałujmy żydów bo oni napewno by naszym losem sie nie przejmowali.Mi osobiście jest żal tego oficera niemieckiego.
mi go nie jest żal. To Niemiec szwab to był oficer podpisywał wszystkie morderstwa na Polaków i żydów, mam nadzieje że w tej sowieckiej niewoli dali mu tak samo popalić jak i naszym dziadom to robili szwaby. Jakby to zależało ode mnie to by cierpiał i to niesamowicie ...
człowieku, jak Ci nie wstyd? Ocalił Szpilman, on sam chciał za wszelką cenę mu pomóc, nie wiemy, co zrobił przez całą wojnę, możemy się tylko domyślać, ale na pewno nie wolno nam go osądzać. Nie nam.
Jak juz pisalam w innym temacie, w ksiazce oficer sprzeciwia sie ideom nazistowskim, przez wiekszosc pobytu w Warszawie pomagal, w miare mozliwosci, Polakom. Uratowal kilka rodzin przed zeslaniem do obozow itd.
Szpilman okreslal go jako "jedynego czlowieka w niemieckim mundurze"
Hm. Na pewno nie przejmowaliby się losem takich jak Ty. Trochę historii?
Początki antysemityzmu datuje się na koniec średniowiecza. Wtedy to, wraz z rozwojem gospodarki towarowo-pieniężnej, pojawiła się instytucja banków. Jedną z ich oferowanych ówcześnie usług były pożyczki na wysoki procent - lichwa. Biskupi kościoła katolickiego potępili bankierów za bogacenie się na nieszczęściu innych i zakazali innym katolikom tego zawodu. Tymczasem judaizm nie miał nic przeciwko lichwie. Żydzi, będąc bankierami, bogacili się. Wtedy pojawiła się zazdrość ze strony katolików, a wkrótce - antysemityzm. Który niezmiennie trwa do dziś.
większość tych nieogarniętych dzieci Neostrady nie wie co to antysemityzm, więc nie wysilaj się ;] Oni znajdują się w brodziku intelektualnym i jakakolwiek polemika z nimi na ten temat nie wchodzi w grę ;]
punktacja o_O Ocena 8/10 oznacza BARDZO DOBRY, taki sobie (czyli względnie ok) to 5/10 .. Po drugie, można odrobinę żałować oficera niemieckiego, że ostatecznie zginął we więzieniu, ale był tam nie bez powodu.. jego naród wywołał wojnę, a on brał w niej czynny udział .. A czemu niby był winien Władsław Szpilman ? Tego, że urodził się w żydowskiej rodzinie ? Co to ma być za zarzut? On przede wszystkim był POLAKIEM ! .. Ludzkim odruchem jest więzienie jeńca wojennego, którego naród wojnę wywołał i był odpowiedzialny za masowe ludobójstwa (co innego jego traktowanie tam, ale tego nie wiemy).. natomiast całkowicie nieludzkie jest wydawanie wyroków w zależności od urodzenia
To, co piszesz świadczy o tym, że albo jesteś antysemitą, albo totalnym ignorantem jeśli chodzi o historię współczesną ... brakuje mi słów. Zaraz dodasz, że szkoda, że Niemcy przegrali wojnę ...
Osobiście film uważam za mocny i zdecydowanie oddający ducha wydarzeń, aczkolwiek, przyznam, nieco monotonny.
A do Żydów mam ogromny szacunek i wewnętrzne przekonanie, że należy im się powszechne zadośćuczynienie od wszystkich narodów współczesnej cywilizacji. Tyle krzywd od braci rodzaju ludzkiego nie wycierpiał chyba żaden inny naród. Nie sposób być ślepym na to, co wyprawia się w strefie Gazy, jednak mimo wszystko, Żydów należałoby przeprosić, jakoś im zadośćuczynić, a wówczas może oni opamiętają się w stosunku do Palestyńczyków ... ten krąg zła musi się kiedyś skończyć, podobnie jak muszą skończyć się takie kretyńskie komentarze.
Człowieku zastanów się co Ty mówisz, nie wiem czym Ci ten naród tak zaszedł za skórę, ale mówiąc że Hitler miał rację, co do traktowania Żydów nie tylko podważasz to co historycznie niezaprzeczalne, ale również, jakbyś nie wiedział, łamiesz polskie prawo. Publiczne głoszenie, że Holocaust był czymś dobrym jest u nas (jak i w bardzo wielu innych krajach) ścigane z urzędu. I nie ma to nic wspólnego z wolnością słowa.
waldi35, mathew6 skąd wiecie że wasz przodek nie był żydem??
Jakże ludzie są głupi, nie znacie żadnego żyda i śmiecie o nich mówić?!
waldi35
Żyd cię kiedyś zgwałcił że tak ich nienawidzisz??
żydem nie jestem i jestem tego pewien na 100000000 % jak i moi dziadkowie też nie byli bo mam w domu wielkie drzewo geologiczne wyprzedzające o parę pokoleń ... a czemu ich nie nawidzę już napisałem czemu ... znam wielu żydów widze ich gęby codziennie przed telewizorem patrząc na polityków to wystarczający dowód ...
Oni Żydami? >.> Jesli Zyd to dla ciebie kibic przeciwnego klubu to ok, choc osobiscie nie rozumiem tej ideologii, ale jesli uwazasz ze Zyd to wyznawca Judaizmu to musze cie rozczarowac
Jakby ktoś wyrżnął w pień całą twoją rodzinę na twoich oczach inaczej byś szczekał idioto.Nienawidzisz Żydów? a zadaj sobie pytanie CO ICH TO OBCHODZI,ŻE JAKIŚ KRETYN TAKI JAK TY ICH NIENAWIDZI??? Nie odpisuj mi bo nie mam zamiaru z tobą polemizować,jeszcze nie zeszłam na tak niski poziom.
Jak by ich nie obchodziło, że ktoś ich nienawidzi to by się nie rzucali na każdym kroku o antysemityzm.
A Panom mathew6 i waldi35 polecam obejrzenie "Więźnia nienawiści", zwracając szczególną uwagę na przesłanie końcowe.
Granice tkwią tylko i wyłącznie w ludzkich umysłach. Naprawdę chcecie być ograniczeni?
Mój pradziadek był Polakiem. Niemcy (taki, jak ten oficer, którego Ci tak szkoda) trzymali go w obozie. Cudem przeżył, wyszedł ważąc 35 kg, przy potężnym wzroście. Zmarł wiele lat później, na choroby, które prawdopodobnie były tego skutkiem.
Tutaj nie ma podziałów na Żydów i resztę. TU CHODZI O LUDZI. Ludzi, którzy byli mordowani BEZ ŻADNEGO POWODU.
Nie mogę sobie nawet wyobrazić, jak można pomyśleć w taki sposób, jak Ty. Wstyd mi za takich ludzi, jak Ty, za takich Polaków, jak Ty, WSTYD.
hehe ;] a powiedz jak oni nas teraz traktują ;p dlaczego ja mam być lepszy od nich ?? jak kuba bogu tak bóg kubie ... o Niemcach to sie nawet nie wypowiadam bo to dopiero skur....
Skoro uważasz, że robią coś złego, więc Ty odpłacasz im się tym samym, to jesteś dokładnie takim samym człowiekiem. Jaki sens ma potępianie czegoś, a jednocześnie popełnianie tych samych błędów?
Swoją drogą, nie wiem, co Ci takiego robią Żydzi. To tylko ludzie, tacy sami, jak wszyscy inni. Jedyne, co ich różni, to religia. Gdyby sytuacja się odwróciła, jestem pewna, że niejeden Żyd podałby Ci rękę. Wszędzie są ludzie dobrzy i źli, to nie zależy od wyznania. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć.
Ktoś się tutaj kłóci? Ja jedynie mówię, jak bardzo jesteś sprzeczny sam ze sobą. Przypuszczam, że kierujesz się tym, co mówią inni, podczas gdy sam nie przemyślałeś dobrze swojego stanowiska - mając do wyboru potępianie Żydów lub podziwianie ich, wybrałeś nienawiść.
Niestety nie wszystko jest czarne lub białe :)
a za co ja niby mam ich podziwiać. Nie sprzeczam się sam ze sobą po prostu nie chce mi się z tobą o tym pisać : powiem tak mówisz jak moja matka hahaha wiem czym się kończy jak mi o tym piepszy więc wole to przemilczeć dlatego napisałem że nie chce mi się kłócić ... Wcale nie kieruję się tym co mówią inni :p mam swój rozum i widzę co się w Polsce dzieje, a większość złego to dzięki właśnie tym żydom których bronisz... Z pewnością nie wszyscy żydzi są tacy, do szlachetnych i dobrych żydów nic bym nie miał.
Równie dobrze mógłbyś nienawidzić wszystkich ludzi - też dzielą się na dobrych i złych.
w sumie tak, ale jestem patriotą i nienawidzę tylko tych co niszczą Polskę ... co do innych mam wyrąbane niech se robią co chcą ...
mathew6
Chyba nie znasz historii Willm Hosenfelda. Poczytaj chociażby o nim na wikipedii a nie wygaduj takich bzdur.
A ja myślę, że to tacy ludzie jak Ty "niszczą Polskę" - jej nienawistni i
niedouczeni obywatele. Jeśli chcesz, żeby w Polsce działo się dobrze to
zacznij od przemiany siebie samego w lepszego człowieka.
Patriotyzm to nie jest uważanie swojego kraju za lepszy od innych -
podstawowa rzecz, a tak wiele osób jej nie rozumie :| Skutkiem tak źle
pojętego patriotyzmu są wyłącznie pycha, zakłamanie, pogarda i krzywda,
czego dowodów mamy bez liku w każdym dziesięcioleciu
Że niby jak o_O ? Oni są innym "gatunkiem" ludzi ? Rodzą się z natury źli ? Może mają coś w genach zapisane ? A może wychowywani są na czynienie zła innym ? Odejmuje mi dosłownie mowę, jak Ciebie czytam. Nie wiem kto CI wbił takie idiotyzmy do, za przeproszeniem łba, ale jeśli nie wierzysz nam, to uwierz swojej matce, która wydaje się, w odróznieniu od Ciebie, wiedzieć na czym świat stoi i po czym się ocenia ludzi.
mathew6 jeśli masz w domu drzewo geologicze(ha ha ha może ginekologiczne)to wejdź na nie bo tam jest twoje miejsce...
ludzie czytając wasze przemówienia to śmiech mnie ogarnia ktoś tu mówi (niejeden żyd podał by ci ręke)ludzie czy wy jesteście ślepi czy głupi już do końca.Uwierzcie mi żaden żyd by tobie czy komuś innemu ręki nie podał. Nie widzicie co sie dzieje na świecie i w Polsce,jak ten naród niszczy świat!Przejżyjcie ludzie na oczy i popatrzcie co ten naród zrobił z Polską od 1990r.Może podam kilka przykładów:(zniszczona armia polska,nie stanowimy żadnej siły na 100tyś żołnierzy polskich przy 300tyś rosyjskich żołnierzach stojących w Obwodzie kaliningradzkim taki mały przykład),zniszczone polskie rolnictwo ceny zboża,mleka,tucznika,cały czas podnoszony krus,nawozy i opryski przekraczające astronomiczne ceny o paliwie nawet nie wspominam,Zniszczone stocznie a co za tym idzie szkoły uczące w tym kierunku,Zamknięte cukrownie które dawały zatrudnienie tysiącom ludzi.Ludzie przejżyjcie na oczy ten naród nas niszczy i prowadzi na dno!Więc niech mi tu nikt nie pi....li w czym mi te naród zawinił,to nie mi tylko nam wszystkim szkodzi.Ale co niektórzy są zaślepieni tymi bredniami w tv o kryzysie gospodarczym czy (ociepleniu klimatu który w ostatnich dniach daje nam się we znaki)A kto za tym wszystkim stoi co wyżej napisałem?odpowiedź jest krótka ŻYD!
nie chodzi o to żeby mordować ale powinien ktoś z nimi porządek zrobić bo to co oni wyczyniają to jest nie do pomyślenia.Mają swój izrael to niech sobie tam siedzą i robią co im sie podoba.
waldi35 wyobraź sobie że na miejscu Szpilmana,jego rodziny lub któregokolwiek z tysięcy żydów jestes ty i twoi bliscy...
określ co to znaczy zrobić z kimś porządek.
a-zamykać w komorach i zagazowywać
b-niszczyć fizycznie i psychicznie poprzez bicie, głodzenie, poniżanie
c-testować nowe medyczne środki
d-zmuszać do ciężkiej pracy w koszmarnych warunkach
e-wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Jesteś na wskroś przesiąknięty jadem ;/ Niemcy wywołali dwie wojny światowe.. i co ? że niby są lepsi od Żydów ? Dosłownie jakbym czytał przemówienie prezydenta Iranu Mahmuda Ahmadineżada ;] A Muzułmanie ? Spróbuj przy nich powiedzieć coś złego na ich Abrahama ..Całą ta nagonka od Żydów to wielowiekowa tradycja pewnych ludzi, tylko nijak ma się ona do prawdy..
EFEKT CIEPLARNIANY PRZEZ ŻYDÓW - naprawdę jesteś tak głupi, czy tylko udajesz? Masz problem sam ze sobą, nie z Żydami. Taki sam, jak miał Hitler i wszyscy Ci, którzy uwierzyli w jego propagandę. Skończysz pewnie też jak on, Twoja nienawiść zeżre Cię od środka, wyżre jak Domestos. Domestos, który wyleją na Ciebie ludzie, którzy mają choć odrobinę zdrowego rozsądku, choć KAWAŁEK SZAREJ KOMÓRKI.
Na koniec życzę Ci, smutny człowieczku, żebyś się kiedyś dowiedział, że masz żydowskich przodków. Ciekawe, jak szybko zmienisz wtedy zdanie. A może od razu zawiążesz sobie ciasny krawat z długiej liny? Oby była robiona w żydowskiej fabryce.
POLSKA SIĘ CIEBIE WSTYDZI.
Człowieku jaka POLSKA sie za mnie wstydzi po polsce został tylko bełkot mówiący w tym języku i to wszystko!Czy wy jesteście tak naiwni czy głupi że myślicie że polska jeszcze istnieje no na mapie może tylko!Jesteśmy sprzedani i rozgrabieni już dawno.A przez kogo?To chyba już nie musze pisać.
Konspirację czas zaczynać Henryka Pająka polecam wam przeczytać to może troche inaczej spojżycie na niektóre sprawy!
Na pewno nie przez Żydów. Chyba Ty jesteś zaślepiony całkowicie swoją nienawiścią.
Polska jest rozgrabiana od wieków, Żydzi nie mają z tym nic wspólnego. Najpierw zabory, potem wojny, komuna, teraz prywatyzacje, ja tam nie widzę ŻADNEGO udziału Żydów, chyba, że wziąć pod uwagę to, że ich wybito jak zwykłe zwierzęta. Wtedy może rozgrabiali Polskę, hm? Kiedy sami umierali z głodu (dzienny przydział jedzenia na jednego Żyda wynosił ok. 300 kcal!), albo kiedy szwabskie buciory rozwalały im głowy na krawężnikach? Pewnie układali nawet spiskowe plany przeciwko Polakom idąc pod prysznic w obozach zagłady. A może już po wojnie, kiedy została ich garstka? Wszelkie fakty przeczą temu, co mówisz. Nawet zwyczajne logiczne myślenie temu zaprzecza.
Nie wiem czy sam Hitler posuwał się do tak skrajnych, idiotycznych i absurdalnych stwierdzeń, jak Ty (np. "efekt cieplarniany przez Żydów").
Jesteś ZAŚCIANKOWYM GBUREM, który nie zna pojęć, takich jak tolerancja, empatia, szacunek. Swoim ślepym rozumowaniem zatrzymałeś się gdzieś w starożytności, kiedy urządzano krucjaty. Całe Twoje gadanie wynika właśnie z tego, że nie rozwijasz się razem ze społeczeństwem, tylko cofasz się i przekroczyłeś już wszelkie możliwe granice. Jeszcze trochę i zaczniesz ganiać za Żydami z dzidą w stroju Tarzana.
Uważasz, że jesteś lepszym człowiekiem, bo urodziłeś się Polakiem? Każdy z nas w chwili narodzin jest taki sam, Żyd czy Polak, Niemiec czy Chińczyk. Potem wiele czynników na człowieka wpływa, na to, czy jest dobry, czy zły. To, jakiej jest narodowości, nie ma z tym nic wspólnego. Jedynie IDIOTA tego nie wie.
Nawet nie wiesz jak sie mylisz!Czy ty jesteś tak ślepa i naiwna????Jeżeli choć odrobine interesujesz się historią to powinnaś wiedzieć do czego byli zdolni żydzi i że od wieków żerowali na ludzkiej biedzie.A co do Hitlera to wiesz wogule dlaczego ich mordował?Więc nie praw mi tu swoich mądrości tylko troche się doucz.Nie koniecznie to co jest oficjalnie głoszone tylko troszke głębiej sięgnij swoją głową!Bo jak chyba wiesz cały czas historia jest prostowana i wiele prawdy nie jest mówione.
Jaka prostowana prawda? Jakie usprawiedliwienie? Jak można usprawiedliwić COŚ TAKIEGO?!
Człowieku niejeden Polak zginął tak, jak ginęli Żydzi. Niemców też mordowali w obozach, kiedy tylko krzywo spojrzeli na to, co się dzieje.
To, o czym mówisz, jest NIEWYOBRAŻALNE. Nie mieści mi się w głowie, a nawet w dupie, że ktokolwiek może pochwalać LUDOBÓJSTWO. Trzeba być zwierzęciem pozbawionym wyższych uczuć, żeby móc spokojnie o tym mówić i jeszcze skłaniać się ku temu. Ty wybrałeś jedną stronę barykady i interesuje Cię tylko i wyłącznie to, co przemawia przeciwko Żydom, a jeśli natrafisz na kogoś o przeciwnych poglądach, nawet nie jesteś w stanie ich zaakceptować, a co dopiero zastanowić się nad nimi.
To byli ludzie, nie stado kurczaków, LUDZIE Z KRWI I KOŚCI, a oni rżnęli ich za nic. Za to, że kuźwa żyją. Ty chcesz to jakoś usprawiedliwić? Równie dobrze Niemcom mogli nie podobać się Polacy, bo za głośno oddychają, co wtedy? Co, jeśli Ciebie spotkałby taki los? Uważasz, że ktokolwiek na to zasługuje? Nawet ktoś taki jak Ty nie.
Waldi popieram. Co Izrael robi teraz z palestynczykami? Jacy oni biedni byli a teraz to samo robią. Poprzez propagande zwrócili cały swiat przeciwko krajom arabskim. Dlaczego miało by byc mi ich zal ?
ciemnota twoja jest niewyobrażalna!Mówie Ci poczytaj sobie troche mądrzejszych książek to może inaczej spojżysz na to wszystko,a nie oglądasz tylko tych sprzedawczyków z polsatu czy tvn-u. jestem przekonany że twoja wiedza na ten temat opiera się tylko na tym co jest mówione w tv a nie na tym o czym się nie mówi tak było za komuny i tak jest teraz.A i jeszcze jedno nie pochwalam ludobójstwa,ale jestem za tym żeby każdy pilnował swojego nosa Niemiec powinien pilnować siebie żyd siebie a polak siebie takie jest moje zdanie,a że żydzi troche wtedy za dużo sobie pozwalali tak jak teraz tylko taka jest różnica między tamtymi czasami a teraźniejsząścią że wtedy trafili na Hitlera i mieli tak zwanego ZONKA!I jeszcze jedno Przeczytaj sobie autobiografie Rudolfa Hessa komendanta obozu w Oświęcimiu tam jest odpowiedź dlaczego żydzi byli mordowani?
BioHay - jestem w połowie arabką i mogłabym nienawidzić Żydów całym sercem, Z ZASADY. Ale te wszystkie zasady są wymyślane tylko po to, żeby wzbudzić w ludziach nienawiść. Ludzie sami wymyślają granice i sami wymyślają problemy. Izrael ma takie same prawo walczyć o strefę Gazy, jak i Palestyna. Dlaczego to akurat Żydzi mieliby przestać walczyć? To jest śmieszne, gdyby taka sama sytuacja rozgrywałaby się np. między Polską a Rosją czy innym krajem z nami graniczącym, chciałabyś, żeby wygrał nasz kraj.
Waldi - Skąd Ty wiesz, jaką ja mam wiedzę? Myślisz, że to, że nie zgadzam się z Twoimi poglądami świadczy o mojej niewiedzy? Tutaj dokładnie widać, jak jesteś zaślepiony swoją bezsensowną nienawiścią, nawet nie dopuszczasz do siebie myśli, że ktoś na podstawie takiej samej (a może nawet większej wiedzy) mógłby myśleć inaczej. Czytanie biografii Rudolfa HOESSA jest z mojego punktu bezsensowne. Jeśli nie wiesz dlaczego, to Ci wyjaśnię - BYŁ HITLEROWCEM. Co z tego, że przeczytam autobiografię kogoś, kto był do szpiku kości przesiąknięty nienawiścią do Żydów? Reprezentuje on takie same poglądy, jak Twoje, z którymi się nie zgadzam, ZERO OBIEKTYWIZMU. Taki człowiek może racjonalnie wytłumaczyć, dlaczego mordował Żydów, poza swoją absurdalną paplaniną, wpajaną wtedy wszystkim Niemcom?
Swoją drogą, to takie żłosne - pojęcie "rasy aryjskiej" było tylko głupim (i jak się teraz okazało wręcz śmiesznym) pretekstem do tego, by Żydów uznać za gorszych. Historycy wykazali, że Niemcy mało mają z Aryjczykami wspólnego (o ile w ogóle cokolwiek mają), są bardziej związani z ludźmi ze Skandynawii. Aryjczycy to Indo - Irańczycy.
Zgadza się Hoess był hitlerowcem i mordował żydów ale ja się Ciebie pytam dlaczego????????Więc jak byś interesowała się naprawde historią to możesz sobie przeczytać tą książkę,korona z głowy napewno Ci nie spadnie,a przy okazji dowiesz się dużo ciekawych rzeczy o których napewno w zażydzonej tv nie usłyszysz.A i polecam jeszcze książki Henryka Pająka o nim też jest cicho chociaż pisze prawde!
Za to samo, za co mordowano Żydów, Irnaldczycy czy Anglicy mogliby teraz zacząć rżnąć Polaków, prawda? To tylko jeden z podobnych idiotycznych powodów, znam ich dużo więcej i o to martwić się nie musisz. Wszędzie znajdą się ludzie źli (ogólnie mówiąc), w każdej narodowości i każdego wyznania. Tylko to nie jest powód, żeby ich tępić jak zbyt szybko rozmnażające się króliki.
Dobre słowa z ust jednego Niemca padły w "Liście Schindlera" - to nie była już tylko nienawiść, to była POLITYKA. To chyba najbardziej uderza po twarzy, kiedy myśli się o tym wszystkim.
A ja Ci polecam zapoznać się z opisami mordów w gettach. Szkoda, że nikt nie nakręcił filmów dokumentalnych o tym, jak Niemcy zgniatali czaszki kilkuletnich dzieci o asfalt, jak bez zastanowienia faszerowali niemowlęta kulkami, jak rzucali nimi o ścianę, kiedy płakały w nieodpowiedniej chwili. Co tam film, może, gdybyś zobaczył na własne oczy coś takiego, dopiero byś otrzeźwiał. Hitlerowcy to byli chorzy ludzie, ich punkt widzenia można poznać jako ciekawostkę, jako największy absurd, który doprowadził do zgładzenia milionów ludzi, a nie jako poważny, konkretny powód, który miałby usprawiedliwiać największe ludobójstwo.
Gdybyś był Niemcem, prawdopodobnie też mordowałbyś w taki sposób, bo widać, że ta idiotyczna propaganda bardzo dobrze do Ciebie trafia. Przesiąkłeś nią cały.
Tyle z mojej strony, bo nie wiem, po co ciągnąć tę dyskusję dalej. Żadna ze stron na pewno nie zmieni stanowiska. Poza tym nie słyszę też z Twojej strony nic ciekawego, nic konstruktywnego, tylko głupie slogany i uderzającą nienawiść w Twoich słowach.