PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Tej sterty antypolskiego gówna, za przeproszeniem, nie da się oglądać. Hańba aktorom grającym w tym przedstawieniu... Pieniądze ważniejsze od prawdy? Dla każdego powątpiewającego polecam obejrzeć wykład Pana Leszka Żebrowskiego: https://www.youtube.com/watch?v=7HCa9cuIHvk

ocenił(a) film na 1
adso41

Oczywiście, bo od tego jest goj. Nie od tego Żyd chłonie z wypiekami na twarzy Talmud po nocach, żeby potem tego w życie nie wprowadzać...

robokopo

A czytałeś Talmud? Poza tym, jaki procent Żydów zna Talmud? Wielu Żydów to ludzie mało religijni lub niereligijni. A Talmud nie jest świętą księgą, w przeciwieństwie do Tory.

ocenił(a) film na 1
Trojden

Czytałem odpowiednie fragmenty. Wystarczy. Wypisz, wymaluj Mein Kampf. Nie wiem, ilu czyta, bo nie siedzę z nimi wieczorami, jak chłoną ten bełkot z wypiekami na twarzy, ale widzę, że to, co robią, zgadza się z tezami tam głoszonymi. A jedna jest teza naczelna: Żydzi są nadludźmi, reszta to nawóz, który ma im służyć.

robokopo

Czy te "odpowiednie fragmenty" Talmudu były bezpośrednimi cytatami, czy może były to cytaty z dzieła ks. Justyna Pranajtisa "Chrześcijanin w Talmudzie żydowskim" lub z dzieł ks. Stanisława Trzeciaka i ich naśladowców? I w ogóle: kto przetłumaczył te cytaty?

W internecie można znaleźć pełno przekręconych i zmyślonych cytatów z Talmudu, będących autorstwa właśnie w/w katolickich duchownych, a nie samych rabinów. Zresztą Talmud nie jest jednorodnym traktatem, tylko zapisem rozmowy kapłanów, w której padają przeróżne opinie na różne tematy.

Często można znaleźć rzekomy cytat z Talmudu, jakoby Żyd mógł goja bezkarnie zabić, lub że posiadłości gojów są jak ziemia niczyja, albo że goj studiujący Zakon winien śmierci - tylko że to są właśnie zdania zmanipulowane przez ks. Pranajtisa i Trzeciaka.

Co do majętności gojów: między żydowską a nieżydowską formą nabywania majątku istniała taka różnica, że goj, gdy tylko otrzyma zapłatę, zrzeka się tego, za co dostał pieniądze, a Żyd nie uznaje sprzedaży dotąd, aż otrzyma kontrakt kupna. Czyli jeśli poganin sprzedał swoją własność Żydowi i nie wręczył mu natychmiast po otrzymaniu ceny kupna kontraktu, to ta majętność staje się przez jakiś czas rzeczą niczyją i każdy może je nabyć jako dobro "bezpańskie".

Zdanie, że jeśli Żyd zabije goja, to nie może zostać za to ukarany przez sąd ludzki, nie oznacza, że Żyd może zabić goja bezkarnie, tylko że w tej sytuacji sąd pozostawia się Bogu - a to dlatego, że to zdanie zostało zapisane w II wieku, zaraz po krwawym stłumieniu przez Rzymian powstania Bar Kochby, kiedy często Żydzi albo w samoobronie, albo w zemście i desperacji zabijali Rzymian, i ich kapłani to rozumieli.

Zdanie "Goj, który studiuje Zakon, winien śmierci" wcale nie oznacza zamiaru ukrywania przez Żydów "zbrodniczych" treści Talmudu ani mordowania gojów studiujących Talmud, bo tutaj "winien śmierci" znaczy tyle, co "Nie wart, że żyje", tzn. "nie spełnia swojego powołania". A inny fragment Talmudu mówi: "Poganin studiujący Zakon równy jest arcykapłanowi" (Talmud babiloński, Sanhedrin 59a, Aboda zara 3a, Bab. kam. 38a).

Więc porównywanie Talmudu do "Mein Kampf" jest kuriozalne. Albo więc celowo manipulujesz, albo po prostu dałeś się nabrać fanatycznym wrogom Żydów i judaizmu.

"to, co robią, zgadza się z tezami tam głoszonymi. A jedna jest teza naczelna: Żydzi są nadludźmi, reszta to nawóz, który ma im służyć."

Tak twierdzi najwyżej 1% Żydów. Świadczy o tym mnóstwo przykładów Żydów szanujących gojów, współpracujących z nimi i przyjaźniących się z nimi, Żydów niewierzących albo słabo wierzących, poza tym chasydów, którzy w całości odrzucają Talmud na rzecz mistycyzmu, a także Żydów wyznających islam (głównie Palestyńczyków) i Żydów-konwertytów na chrześcijaństwo.

Czy nienawidzisz Jezusa i Apostołów, bo byli Żydami?

ocenił(a) film na 1
Trojden

1. Syjonistyczny bełkot.

2. Nie wierzę w żadną mitologię.

robokopo

1. Jaki "syjonistyczny"? Nie podałeś żadnych argumentów. Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie: czy fragmenty Talmudu wyczytałeś w oryginalnym wydaniu Talmudu, czy znasz je tylko ze stron internetowych typu polonica net, nasza witryna, stop syjonizmowi itp. cytujących twórczość ks. Justyna Pranajtisa i ks. Stanisława Trzeciaka.

2. Skoro nie wierzysz w żadną mitologię, to czemu bezkrytycznie wierzysz w to, co napisali niektórzy księża rzymskokatoliccy mianujący siebie wielkimi znawcami Talmudu i judaizmu? Oni byli/są całkowicie przekonani o tym, że Maryja poczęła niepokalanie, że Jezus chodził po wodzie, uzdrawiał chorych, wypędzał złe duchy i zmartwychwstał. Jeśli w to nie wierzysz, to czemu wierzysz w inne rzeczy, które oni głoszą? Jesteś niekonsekwentny.

Przytoczyłem historyczny (i nie tylko) kontekst powstania Talmudu, a ty mi wyskakujesz z tekstem o "syjonistycznym bełkocie", więc uzasadnij swoje stwierdzenie.

W ogóle to piszesz anachronicznie, bez uwzględniania realiów historycznych, wykazując się przy tym ignorancją tak religioznawczą, jak historyczną i socjologiczną.

ocenił(a) film na 1
Trojden

Wierzę w to, CO MI SIĘ WYDAJE WIAROGODNE I NIE ZABRONISZ MI TEGO. Nie będę wierzył w żydowskie bajeczki z morałem "Bulić Żydom".

Twoje oceny mojej osoby interesują mnie tyle, co moje oceny twojej osoby ciebie.

robokopo

Nikt ci nie każe bulić Żydom. Co nie zmienia faktu, że piszesz brednie wyjęte z ultrakatolickich portali, "Protokołów Mędrców Syjonu" i dzieł ks. Pranajtisa i ks. Trzeciaka. Nawet, jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawy. Może nawet nie wiesz, że "Protokoły..." są dziełem Ochrany.

ocenił(a) film na 1
Trojden

Wybacz, ale nie przekonuje mnie to. Wiem, co oni mówią. Wiem, do czego dążą każdym swoim działaniem.

"Protokoły Mędrców Syjonu" to oczywiście fałszywka... Wiem, wiem, tylko tak się składa, że jeżeli z fałszu wynika prawda, to cała implikacja jest prawdziwa. Innymi słowy, to, co tzw. światowe żydostwo teraz (nadal) wyprawia, uwiarygadnia treści głoszone w tych protokołach.

adso41

Twoje dane są absolutnie niewiarygodne, wiem bowiem z pewnego źródła, że liczba Żydów, którzy mają skolonizować Polskę ma osiągnąć ok. 3,7-4,1 mld. Przestań fałszować dane i nas pocieszać, musimy przygotować się na najgorsze. Na dodatek "zapomniałeś" dodać, że na zmywak i do posług trafią tylko najwierniejsze polskojęzyczne żydowskie sługusy, prawdziwi Polacy mają zostać w sposób bestialski (inaczej nie umieją, zresztą) wymordowani przez żydowskie komanda śmierci.

ocenił(a) film na 1
adso41

Słuchałem tego wykładu. Pocieszające jest to, że coraz więcej państw dostrzega (np. Turcja po zamordowaniu przez Żydów na statku Mavi Marmara ok. 35 osób), co Żydzi wyprawiają w Palestynie i kiedyś przyjdzie im za to zapłacić.

ocenił(a) film na 1
adso41

Ależ oczywiście. Niemcy po prostu byli uzurpatorami. Prawowitymi Übermenschami są bowiem - jak powszechnie wiadomo - Żydzi...

ocenił(a) film na 1
adso41

Do tej pory tak jest. Fhszystkha nacjonalizma sła, thylkho szythdowskha tophra, pharstso thophra... W Izraelu rządzą tylko Żydzi (i to nie ulega żadnej wątpliwości). Gdzie indziej nie można powiedzieć, kto rządzi, ma to otaczać jakiś nimb niedopowiedzenia, bo rządzić ma nie-wiadomo-kto, czyli... oni...

ocenił(a) film na 1
adso41

Szimon Perrres może sobie mówić. Nas to nie powinno nic obchodzić. Niech sobie Szimon Perrres mówi do swoich i niech się przyzna, co robił Palestyńczykom.

ocenił(a) film na 1
adso41

Oczywiście! Dobrze wiedzą, że im ich zbrodni Arabowie nie podarują, bo tam nie ma tylu pożytecznych idiotów. Wiedzą, że kiedyś będą musieli za to ponieść karę. Dlatego szykują sobie exodus, miękkie lądowanie w postaci 65 mld dolarów, żeby tu rządzić.

ocenił(a) film na 2
robokopo

Ogólnie powiem wam tak. Dobro zwycięży - pisałem to już w różnych miejscach. Nie uda im się. Polacy jako naród nie dali się wynarodowić przez tyle lat to i nie dadzą się teraz. damy rade :) Głowy do góry!

ocenił(a) film na 1
Lvd

Ja bym nie był taki optymistyczny co do tej wygranej dobra. Wystarczy, że nas nie wydoją. A nie wydoją, jeżeli się na to prozaicznie nie zgodzimy.

robokopo

"Prozaicznie nie zgodzimy"? ;)
Ciekawa polszczyzna. Prawie tak ciekawa jak twoja cuchnąca piramida zbudowana z antysemickich puzzli.

ocenił(a) film na 6
zweistein

On chciał "adekwatnie i permanentnie" napisać "po prostu". Tego objawu paranoi nie znałem...

ocenił(a) film na 1
zweistein

Nie pisałem ci, że na mnie zaklęcie "antysemita" nie działa? Musicie podczas burzy mózgów w Hajfie wymyślić lepsze zaklęcie zamykające usta krytyce, rzucające wszystkich na kolana przed wami...

robokopo

Mało co u ciebie działa, prozaiczny robaczku.

Lvd

Prawda jest taka, że Jedwabne to był fakt. A w filmie cała intryga została przedstawiona ciekawie, gra aktorska była świetna i generalnie jest to bardzo dobrze zrobiony film i ja bym tego tak nie ideologizowała.

ocenił(a) film na 1
estella_bluebell

Prawda jest taka, że Jedwabne to ŁGARSTWO sprokurowane przez menedżerów przemysłu Holocaustu, żeby okraść Polskę. Tacy jak ty im są bardzo potrzebni, bo dadzą im okraść nasz kraj.

robokopo

To już podlega pod wizytę u specjalisty.

ocenił(a) film na 6
estella_bluebell

Obawiam się, że tu nauki medyczne są bezsilne - potrzeba egzorcysty...

ocenił(a) film na 1
estella_bluebell

Tak, tak... Od tego jest полезный идиот, żeby mówił to, co mówisz... Na mnie takie oceny nie robią najmniejszego wrażenia.

ocenił(a) film na 6
ocenił(a) film na 1
jak45

Bardzo to treściwe... Co powiesz, filosemito, dla którego antysemityzm jest karalny (taka potulność zakrawa o groteskę), na temat rasistowskiego państwa Izrael, które już niedługo ma być państwem tylko dla Żydów? Może coś takiego wprowadzić też np. w Polsce i pozbawić Żydów praw obywatelskich tak, jak to mają zamiar twoi kochani Żydzi zrobić w stosunku do Palestyńczyków? A może wiesz, czym Izrael w tym aspekcie różni się od III Rzeszy?

ocenił(a) film na 6
robokopo

Bełkot.

ocenił(a) film na 1
jak45

Gratuluję! Stałeś się tym, czego syjoniści sobie życzą. Osobą odrzucającą całą niewygodną prawdę na ich temat. Gratuluję!

robokopo

Nie, nikt tu nie odrzuca "całej prawdy". Natomiast sporo osób, na szczęście, broni sie przed twoja antysemicką wizją Żydow jako przerażającego, brutalnego, demonicznego Zła - zawsze przeciwko dobru, zawsze przeciwko Polsce i Polakom.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Straszne! Wzruszyłem się! Od tonu judzenia przechodzisz na patetyczny... Od razu się przelęknę i zacznę ćwierkać tak, jak wam pasuje (tzn. waszym kabzom)...

robokopo

Po prostu - twoja wizja złego Żyda jest niczym z nazistowskich komiksów dla ubogich duchem.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Tak, tak... Znam tę nawijkę. Żyd święta krowa od II wojny światowej, nie krytykować, cicho siedzieć i potulnie bulić. NIC Z TEGO.

robokopo

Ile już nabuliłeś, możesz wymienić konkretna sumę? ;) Odpowiedz jak prawdziwy Aryjczyk.

robokopo

Boję się ludzi o takich poglądach. Każdy fundamentalizm jest złem. A swoją drogą skąd w Tobie tyle nienawiści?

ocenił(a) film na 6
estella_bluebell

Takie rzeczy nie powstają bez jakiejś smutnej czy nawet tragicznej przyczyny. Dlatego czuję dla niego trochę litości; ale w końcu każdy normalny (i tu problem...) człowiek odpowiada za swoje poglądy.

jak45

Otóż to. Ten facet brzmi jak psychopata i to jest straszne. A każdy rozumny człowiek może zmienić swoje poglądy.

jak45

Radykalizacja poglądów wynika często z własnej sytuacji życiowej. Zamiast doszukiwać się błędów w swoim postępowaniu łatwiej obarczyć winą za niepowodzenia czynniki zewnętrzne. Np Niemcy od nastrojów rewolucyjnych w 1918 do masowego Stumabteilung doszli w kilkanaście lat i byli to pewnie ci sami ludzie. Potem wystarczyło zacząć gadać jak Ludendorff, że do przegranej przyczynili się Żydzi dekownicy i sfora goni zdobycz. Stary schemat, od zatruwania studni jako wytłumaczenia zarazy, poprzez porywanie dzieci na macę, po nóż w plecy na wojnie - jak starotestamentowe wyganianie kozła na pustynię.

ocenił(a) film na 1
bazant57

Wzruszające opowieści. Czyli to nieprawda, że:

1. Żydzi brali aktywny udział w Holocauście (Żagiew, Abraham Gancwajch),
2. Amerykańskie żydostwo nie chciał dać ani dolara na ratowanie swoich, gdy o Holocauście mówił im Karski,
3. Już 17.09.39 mieli przygotowane listy z Polakami na zsyłkę, gdy Rosjanie wkraczali do Polski,
4. Stanowili trzon komunistycznych oprawców,
5. Tuż po wojnie, gdy "aj waje" nad ich statusem jedynej ofiary roznosiły się na cały świat, założyli Haganę - organizację terrorystyczną, która nie przebierała w środkach także zabijając Palestyńczyków, gdy ci nie chcieli oddać im tego, na co oni mieli ochotę.
6. Golda Meir (premier Izraela) nie powiedziała słów, za które powinna zgnić w pierdlu: "Po Holocauście Żydom wolno wszystko".
7. Żydzi mordują w sposób zinstytucjonalizowany Palestyńczyków.
8. Żydzi chcą wprowadzić państwo czysto narodowe pozbawiając innych praw (dlaczego gdy by to miało mieć miejsce gdzie indziej, to by się nie posrali z oburzenia?)
9. Amerykańskie żydostwo, które nie chciało dać ani grosza na swoich, teraz chce złupić Polskę, oczywiście na swoją korzyść, bo ciągle im mało.

I tak można by wyliczać i wyliczać.

To wszystko wynika... z mojej sytuacji życiowej...

robokopo

Jedna kwestia:
" Już 17.09.39 mieli przygotowane listy z Polakami na zsyłkę, gdy Rosjanie wkraczali do Polski,"

Jacy Żydzi? Gdzie? Ilu? Na ile reprezentatywni dla spoleczności zydowskiej - podobnie jak polscy komunisci dla polskiej, czy inaczej?

Konkretnie pytania i juz bedziesz kluczył i motał, prawda? ;)

ocenił(a) film na 1
zweistein

Typowe żydowskie judzenie: my jesteśmy różna, jakh phophełniliśmy zphrothnia, to nie my, bo tho jakhiś jethna żyth, alpho pharę i oni jusz nie żyth, ale jak można wykorzystać jakąś tragedię, gdy dotyczy ich samych, to już nie ma żadnych niuansów. Wszyscy bulić im równo!

robokopo

Jacy Żydzi? Gdzie? Ilu? Na ile reprezentatywni dla społeczności żydowskiej - podobnie jak polscy komuniści dla polskiej, czy inaczej?

Konkretnie pytania i już będziesz kluczył i motał, prawda? ;)

ocenił(a) film na 1
zweistein

Tysiące, dziesiątki tysięcy! Salomon Morel, Anatol Fejgin, Jakub Berman, Brystygierowa, Szechter.

"Na ile reprezentatywni?" Srak reprezentatywni. Nie będzie tak, że jak wam pasuje, to winni są wszyscy Polacy, których chcecie wydoić, a jak wam nie pasuje, to żydowscy zbrodniarze, nie są Żydami. Są nadal Żydami i o tym będzie się mówić. Będzie się was oceniać tak samo jak wszystkich innych. NIE BĘDZIECIE ŚWIĘTYMI KRÓWSKAMI!!!

Twoje konkretne żydowskie pytania GÓWNO mnie obchodzą.

robokopo

"Srak reprezentatywni."

O, właśnie o taką, kompetentną i merytoryczną odpowiedź mi chodziło. Dzięki, żydowski przyjacielu.

ocenił(a) film na 1
estella_bluebell

Co ty nie powiesz? A o żydowskim fundamentalizmie też zdobyłabyś się na odwagę powiedzieć to samo? A może to przemawia przez ciebie ich propaganda, która już w każdej twojej komórce, w każdym twoim nerwie, że jakakolwiek krytyka Żydów napawa cię wstrętem? Może to z tobą jest coś nie w porządku? A może to w Żydach jest tyle nienawiści, że nikt im nie dorówna? Wiesz, co Antoni Słonimski (nota bene Żyd) o nich mówił? Pewnie nie. To masz:

"Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić."

A może wszystko, do czego jesteś zdolna, to powtarzać takimi czy innymi słowy: "Żyd święta krowa, Żyd święta krowa"?

robokopo

Tobie już nic nie pomoże...A ja staram się patrzeć w miarę obiektywnie, a nie zaślepiona nienawiścią do jednej określonej nacji.

ocenił(a) film na 1
estella_bluebell

A tobie, wiem, co pomoże... Silny detoks od syjonistycznej propagandy. Leczenie z lemingozy...

robokopo

No właśnie o tym mówię, obsesja - to jest na co cierpisz.

estella_bluebell

Jedno mają Cyganów, inni Murzynów, a kolega ma fiksację antysemicką, Bywa.