PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156751
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

To jest antypolski bełkot. Doskonale wpisuje się w trendy zohydzania Polakom ich ojczyzny, historii, kultury. Pasikowski robi to, co po II wojnie światowej starali się zrobić sowieci, czyli utrwala w świecie pogląd, że Polacy to wynaturzeni antysemici, którzy antysemityzm wyssali z mlekiem matki.

Jedwabne to kolejne wydarzenie po pogromie kieleckim, które ma stworzyć przeświadczenie, że Polacy to naród sprawców, mordercy, antysemici. Podobnie, jak w przypadku pogromu kieleckiego historia Jedwabnego jest skrajnie zmanipulowana. Napiszę teraz troszkę o pogromie kieleckim, żeby pokazać, jak się to robi. Otóż w 1946 roku NKWD i UB dokonało pogromu kieleckiego w celu, by w świat poszedł taki oto przekaz: W Polsce dzieją się straszne rzeczy, mordowani sią Żydzi, panuje chaos, Armia Czerwona musi stacjonować w tym kraju, żeby utrzymać ład i porządek. Pogrom kielecki nie był żadnym pogromem dokonanym przez ludność polską, ale perfidnie zaplanowaną akcją radzieckich i polskich komunistów. Nie zmienia to fakty, że niektóre szmatławce do dziś wykorzystują tę akcję jako dowód na polski antysemityzm.

O książkach Grossa i zawartych w nich kłamstwach, półprawdach i manipulacjach można byłoby długo pisać. To naprawdę przerażające, że powstał film tak obrzydliwy, haniebny i godzący w polskość.

Jaką debatę niby ma zapoczątkować? Przecież dla lewaków sprawa jest oczywista, Polacy mordowali Żydów, AK dobijała resztki ocalałych Żydow w powstaniu warszawskim, po wojnie Polacy mordowali Żydów, Polacy odpowiadają za holocaust, za całe zło świata winni są Polacy, wobec tego bądźmy Europejczykami, skończmy z tą zacofaną polskością, przestańmy tkwić w ciemnogrodzie, odrzućmy tradycję itd.

To wszystko jest przemyślaną, zaplanowaną akcją, którą wdraża się od dobrych kilku lat. Za chwilę jakiś "tfurca" nakręci film o tym, że Polacy wywołali II wojnę światową, zakładali obozy śmierci i mordowali Żydów, bo to antysemici, antysemici, antysemici. Ten termin trzeba wpoić do polskich głów, żeby polskość kojarzyła się ze wstydem.

Czasem zastanawiam się, za co mój naród musi znosić te wszystkie obelgi, upokorzenia i tych wszystkich skończonych skur...synów nazywających siebie polską elitą.

użytkownik usunięty
rycerz1984

Nie masz racji ... ten film pokazuje właśnie Polaków takich jakimi są naprawdę.

ocenił(a) film na 1

Ten film ma sprawić, żebyś właśnie tak myślał. Szkoda, że tego nie rozumiesz. Najwyraźniej nie znasz prawdy historycznej o Jedwabnem, jedyne co znasz, to prawda medialna.

użytkownik usunięty
rycerz1984

Nie wiem co to jest te jedwabne coś , ale wiem że Polacy świętymi nie są.

ocenił(a) film na 1

Chłopie, a czy ktoś pisze, że Polacy są święci? Nie rozumiesz, że tutaj chodzi o kłamliwy przekaz filmu, który stara się zrobić przeświadczenie, że wszyscy Polacy to prymitywni, zacofani antysemici.

użytkownik usunięty
rycerz1984

Nie , ten film nie jest o wszystkich Polakach , jest tylko o jakiejś tam grupie ludzi.

Najpierw piszesz "ten film pokazuje właśnie Polaków takich jakimi są naprawdę", a później "ten film nie jest o wszystkich Polakach , jest tylko o jakiejś tam grupie ludzi." Szkoda tracić czas na dyskusję z kimś takim jak ty. Głupiś.

użytkownik usunięty
La_wenda

Sam jesteś głupi. Nie pisałem że ten film jest o małej grupce tylko że jest o wszystkich.

ocenił(a) film na 1

Tu jesteś gamoniu. Najpierw wypisujesz bzdury i wykazujesz się kompletnym pustogłwiem, a teraz tutaj powtarzasz dosłownie te same androny.

ocenił(a) film na 1
ajron1960

@przemek79
"Nie , ten film nie jest o wszystkich Polakach , jest tylko o jakiejś tam grupie ludzi."
"Sam jesteś głupi. Nie pisałem że ten film jest o małej grupce tylko że jest o wszystkich."

Sugeruję wizytę u psychiatry. Najwyraźniej masz schizofrenię.

użytkownik usunięty
belzebup

A nie , po prostu pomyliły mi się prowokacje.

użytkownik usunięty

tak to z tymi prowokacjami bywa że się mylą.
Osobiście na film czekam (na DVD), ale nie mogę zrozumieć czemu wogóle ktoś odbiera to osobiście a nie jako ciekawą historię filmową? Czy w filmie gdzie na początku, końcu jest napisane: "Film na faktach" ?
Hollywood kręci o amerykańcach psychologiki, psychiatryki, horrory (że się całe wioski wyrzynają) i nikt w stanach z tego historii nie robi, a u nas ...
Mimo czytania komentarzy w stylu prawda, nieprawda itd. chętnie obejrzę sobie film jako FILM bo brakuje tego typu thrillerów w polskim kinie.

użytkownik usunięty

Chyba najrozsądniejsza wypowiedź na temat tego filmu jaką czytałem.

I właśnie na coś takiego czekałam, ale niestety bardzo mało jest takich opinii o tym filmie. Dla mnie to film fabularny, FIKCYJNY, a nie oparty na faktach (bo kto tak niby powiedział?) i wcale nie musi być o Jedwabnem, może być o każdym innym miejscu w Polsce, bo przecież nie tylko w Jedwabnem działy się takie rzeczy (a o tym, że istniało tego typu zacofanie i nienawiść, wiem od osób, które przeżyły wojnę, np od mojej babci). Pasikowski zapewne inspirował się takimi historiami, żeby przedstawić jak to już wyżej było wspomniane niewielką CZĘŚĆ narodu Polskiego, żyjącą w tamtym czasie i w tamtym miejscu (nadal trzymam się terminu "fikcja"). Denerwują mnie te wszystkie bzdury, które ludzie wypisują na temat tego filmu: że niby antypolska prowokacja, że fałszuje historię (jak fikcyjny film może fałszować historię?), że trzeba ocenić na jeden, bo to jest "przeciwko narodowi polskiemu" itp itd. No w głowach im się poprzewracało.

ocenił(a) film na 2

Bo żydzi już się rozpisują w Izraelu że wreście Polacy pokazali swoje prawdziwe oblicze w stosunku do żydów w czasie II wojny światowej

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

Przecież to bzdura. Świadczy o tym zachowanie Kaliny właśnie: gdyby był takim zacofanym antysemitą, nie bawiłby się w odzyskiwanie nagrobków i odkopywanie szczątków.

Ten film pokazuje smutną prawdę i nie należy się z tym kryć, ale też nie wolno tego odczytywać w ten sposób, że wszyscy tacy byli. nie można niczego uogólniać. mnóstwo Polaków (jak np pani ze szpitala prawdopodobnie) ratowało Żydów, ale też sporo ich wydawało lub mordowało. jest też trzecia grupa osób, która po prostu stała obok i nic nie robiła. Tak było, jest i będzie, nie ma co się kłócić i ekscytować za bardzo.

Aby przyznać prawdę nie trzeba się kłócić nawet o historię, w której przecież nawet nas na świecie nie było: wystarczy spojrzeć na obecnych Polaków: sąsiad sąsiada za wódkę by wydał. Smutne, ale prawdziwe.

rycerz1984

Oglądałeś w ogóle ten film? Czy tak w ciemno piszesz? Gdzie tam masz powiedziane, że film jest o wszystkich Polakach? Film jest o grupie ludzi z jednej małej wioski i tyle.I niekoniecznie z Jedwabnego. A poza tym to FIKCJA, więc uspokój się.

ocenił(a) film na 7
rycerz1984

A "Predator" pierze mózgi wizją, że wszyscy Obcy są źli ? Dorośnij. Ten film pokazuje polską hipokryzję, żaściankowość i kalectwo światopoglądowe w czystym wydaniu. Spójrz przez okno, jak wygląda Polska i się zastanów, gdzie film ma kulawy przekaz. Afera goni aferę, wałek wałkiem wałki pogania, Polak Polakowi wilkiem, każdy kombinuje na potęgę po trupach byle dla siebie. Mam wymieniać dalej, czy widzisz subtelną analogię ?

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

A ty znasz prawdę o Jedwabne? Pomimo śledztwa IPN w tej sprawie nadal jest wiele niejasności...ba nawet samo IPN porzuciło wiele wątków jako niewyjaśnionych. No tak ale ty wiesz lepiej jak tam było.
Mało tego IPN podtrzymało wyrok sądów komunikstycznych wobec Polaków zamieszanych w tę sprawę. Tylko idiota może sądzić, że zbrodni tej dokonali sami Polacy ale także tylko głupek nie przyzna że w maczali w tym ręce nasi rodacy, konkretnie mieszkańcy tego miasteczka.

Przestań szczekać bo to dla każdego polaka jest niewygodny fragment naszej historii, ale to nie znaczy, że nie powinniśmy o tym mówić.

Oceniłeś ten film na 1 bo polityka przesłoniła ci mózg a emocje nie potrafiły zobaczyć w tym obrazie całkiem przyzwoitego filmu.

to może twoja rodzina jest bandą zwyrodnialców i przez jej pryzmat oceniasz innych? moja ręki do tego nie przyłożyła. żaden z moim przodków nie był także w PZPR ani nie był TW.

ocenił(a) film na 1

ty dałnie, takimi jakimi są. a więc teraz: Polacy się krzyżują nawzajem. A jeśli my jesteśmy tacy, to jakie są inne narody, np. litwini, ukraincy. Czy przynajmniej by nakręcili film o swoich zbrodniach

użytkownik usunięty
gggggg

żaden naród święty nie jest ...a czy kręcą o tym filmy , tego nie wiem .... widzisz sam mnie wyzywasz od dałnów ,ale dalej pewnie będziesz sądzić że jesteś świętszy od samego boga

ocenił(a) film na 10
rycerz1984

...sie nie lubi prawdy o sobie ,oj nie lubi - co ??? :)

ocenił(a) film na 1
breton1

Jakiej prawdy? Jeżeli ten bełkot Grossa i Pasikowskiego nazywasz prawdą, to nie ma sensu z tobą dyskutować.

rycerz1984

"Teza, że męczennicy dowodzą prawdziwości jakiejś sprawy, jest tak mało prawdziwa, że chciałbym zaprzeczyć, jakoby jakikolwiek męczennik miał kiedykolwiek coś wspólnego z prawdą. Już ton, z jakim męczennik wciska światu do głowy, że uważa coś za prawdę, wyraża tak niski stopień intelektualnej prawości, taką tępotę w kwestii prawdy, że nie ma potrzeby obalać jego słów." - (Do czego prowadzą dyskusje filozoficzne z blondynkami? Do Nietzschego.)

To nie są prawdy, tylko Twój osąd. Uważasz, że wszyscy Polacy byli świętoszkami? Puknij się.
W Powstaniu Warszawskim też oczywiście nieskazitelni żołnierze wzięli udział. Jak z plakatu.
Każdy człowiek jest zdolny do "złego". Niezależnie od narodowości.
A tego urojonego patriotyzmu mam już dość. Mdli mnie.
Przepraszam za powyższe! Oczywiście "reżimowe" media wyprały mi umysł. Szkoda, że mało oglądam - ale może to i tak za dużo? Poradź mi. Jak żyć? Skoro znasz wszystkie prawdy świata, to proszę Cię o kierowanie moim losem.
Dziękuję, że mogłem przeczytać twe światłe opinie, dzielny rycerzu!
Aby nie bruździć w tym, wkrótce uświęconym temacie, to posypałem głowę popi... trotylem i więcej dyskutować tu nie będę.
Szkoda nerwów - wygrałeś!
Możesz sobie piątkę przybić!

ocenił(a) film na 1
Cogo

Tylko ludzka szmata może szydzić z takiej tragedii, jaka miała miejsce 10.04.2010 r., gardzić patriotyzmem i kpić z jawnego antypolonizmu.

rycerz1984

Głupiś jak stąd do Bombaju:)

rycerz1984

Rycerz 1984@ twoja odpowiedź to typowy komentarz polskiego katola (nie katolika) .Ta wypowiedź aż kipi "miłością i szacunkiem" do bliźniego no chyba, że sam siebie traktujesz jak wspomnianą przez ciebie szmatę. A to cytat dla ciebie ...powinno tak samo szanować drugiego człowieka jak siebie. Chrystus powiedział: „Kochaj bliźniego jak siebie samego”.
Bez odbioru nie spłaszczę się do twojego poziomu

ocenił(a) film na 1
ATTAGA08

A ile miłości do drugiego człowieka prezentuje Cogo? Jedyne co potrafi, to obrzucać mnie obelgami, tylko dlatego, że mam inne poglądy. Twoja nienawiść to katolików rzuca się od razu w oczy. Współczuję.

ocenił(a) film na 2
rycerz1984

Cogo to leming

breton1

Ale żeby to była prawda, tobym ją zaakceptował, ale to jest zafałszowana historia stworzona przez chorego z nienawiści Grossa.

użytkownik usunięty
wojteczek

Ależ to jest najprawdziwsza prawda, taka najprawdziwsza z prawdziwych. To historia oparta o autentyczne prawdziwe fakty z przeszłości.

ocenił(a) film na 1

Gówno prawda! Ten film powstał na podstawie tej gównianej książki Grossa. Ale cóż, wielu kretynów(nie tylko u nas) czerpie wiedzę "historyczną" z filmów.

użytkownik usunięty
BoguslawLecina

nie rzucaj sie ... Polaczki to nie święty naród i różne okropieństwa wyprawiali

ocenił(a) film na 1

Owszem, Polacy też nie są święci, ale branie tego filmu jako prawdy objawionej jest głupotą a ty się do niej przyznałeś.

ocenił(a) film na 2
BoguslawLecina

Daj spokój - ludziom nie przetłumaczysz, są tak przesiąknięci przekłamaniami w naszej historii że głowa boli

użytkownik usunięty
BoguslawLecina

No wiesz , jak mozesz ? Przecież należysz do świętego narodu a wyzywasz innych od głupich ? Nie wyświęcą Cie teraz , wyklna ... zawsze musisz rozumieć słabszych i miłościwie im przebaczać

ocenił(a) film na 1

Jesteś głupi bo uznałeś ten film za "najprawdziwszą prawdę, taką najprawdziwszą z prawdziwych.".

użytkownik usunięty
BoguslawLecina

Jest bardziej prawdziwą prawdą niż prawda smoleńska.

ocenił(a) film na 1

Pierniczysz głupoty. Co do Smoleńska to ja tak naprawdę nie wiem co było w czasie tej tragedii. A tą "prawdą" z Pokłosia możesz się podetrzeć. Śmieszny jesteś jak fani JPII.

użytkownik usunięty
BoguslawLecina

Nie wiem kto śmieszniejszy i głupszy , ten co pisze te głupoty czy ten który nabiera się na te tanie prowokacje.

ocenił(a) film na 1

I jeden i drugi.

ocenił(a) film na 2

Jak brak argumentów zaczyna się Smoleńsk, a każdy rozumny człowiek wie że to Putin specjalnie gra na podział w naszym narodzie bo tak mu jest na rękę i tyle i nawet ty się na to nabierasz.

breton1

>...sie nie lubi prawdy o sobie ,oj nie lubi - co ??? :)

Wszystko zależy CO nazywasz prawdą. ;) Jeśli tzw. prawda kojarzy Ci się to co mamy okazję oglądać w "naszych" mediach (sic!) to mogę się zgodzić.

Problem w tym że ta "Wasza" prawda ma się NIJAK do prawdy historycznej tzn. do rzeczywistych wydarzeń. Według "Waszej" prawdy Polacy mordowali Żydów w obozach koncentracyjnych. ;)

To nie jest prawda tylko paranoja. ;)

użytkownik usunięty
Mrok

Waszej czyli czyjej ?

Twojej. TWOJEJ i ludzi TOBIE podobnych. Nie wiesz co to jest Jedwabne, znasz pseudo-historię Polski, którą Ci wbito do głowy w szkole i która jest maksymalnie przekłamana i bazując na tej wiedzy stwierdzasz, że w filmie pokazaną "prawdę", bo my Polacy tacy jesteśmy.

Dawaj wiarę takim dyrdymałom, a pod koniec życia dowiesz się nie tylko tego, że mordowaliśmy Żydów w Oświęcimiu, ale również tego my Polacy prowadziliśmy eksperymenty medyczne na kobietach np. w Ravensbrück, to my rozpętaliśmy II W.Ś. i to my wymordowaliśmy Żydów.

Wodę z mózgu robiono Polakom za komuny i robi się teraz. Najważniejsze żebyś uwierzył w te bzdury, wbił się we własne komplesy i poczuł jak ubogi krewny, który nie zasługuje na szacunek, bo jest winny wszystkim zbrodniom świata.

Paranoja.

użytkownik usunięty
Mrok

Z historii miałem pałe i za bardzo nic z niej nie wiem .... to że dochodziło do takich mordów można wywnioskować obserwując ludzi współcześnie , niby tacy święci , dobrzy ale jednocześnie chętnie zatłuklibyście sąsiada za to że wiedzie mu się lepiej. Więc w tamtych trudnych czasach ludzie na pewno okazywali większe okrucieństwo.

użytkownik usunięty

i przestań wymyślać bzdury typu
"mordowaliśmy Żydów w Oświęcimiu, ale również tego my Polacy prowadziliśmy eksperymenty medyczne na kobietach np. w Ravensbrück, to my rozpętaliśmy II W.Ś. i to my wymordowaliśmy Żydów."
Bo film jest o jednej sprawie a wy wymyślacie sobie kilka innych ... po co ?... po to żeby uznać was za jeszcze świętszych i bardziej umęczonych niż jesteście ?

>Bo film jest o jednej sprawie

Dziwnym trafem "TAKICH" jak to określasz spraw jest wyjątkowo dużo i tylko o "TAKICH" sprawach dziś słyszę. NIKT natomiast o dziwo nie mówi dziś głośno o ŁAJDACTWACH, których dopuszczał się naród wybrany wobec nas samych na przestrzeni wieków. O czym mówię? Przytoczę tekst który popełniłem kiedyś w innym miejscu na tym portalu:

- Kto witał zaborców z kwiatami w dłoniach i kolaborował z nimi?
- Kto dominował przez całe lata np. w wierchuszce ZSRR?
- Kto w 1933 roku przejął druk waluty amerykańskiej?
- Jakie lobby dominuje dziś w kręgach władzy np. w amerykańskim Kongresie?
- Kto skupia swoich rękach największe banki, których obecna działalność to nic innego jak lichwa?
- Kto rządzi na Wall Street i w majestacie prawa rujnuje przedsiębiorstwa w różnych krajach?
- Kto wygenerował kryzys 2008 roku i te z poprzednich lat ?
- Kto dziś przekłamuje historię i robi biznes na holokauście sprzed ponad 60 lat?
- Kto rozsiewa plotki że to Polacy mordowali dobrych Żydów w obozach zagłady?
- Kim są bohaterowie filmu Zniesławienie? To Afroamerykanie? ;)

http://www.youtube.com/watch?v=uOOmbgCIgYQ

użytkownik usunięty
Mrok

OK .Żydki też narodem świętym nie są i też mają zbrodnie na sumieniu ...ale ten film właśnie nie jest o tym .. i tyle. To tak jakby narzekać na to że w "Parku Jurajskim" nie było rycerzów Jedi.

Przylepiaj określonemu człowiekowi etykietkę bandyty, a po jakimś czasie wszyscy w to uwierzą.