PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156759
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

To jest antypolski bełkot. Doskonale wpisuje się w trendy zohydzania Polakom ich ojczyzny, historii, kultury. Pasikowski robi to, co po II wojnie światowej starali się zrobić sowieci, czyli utrwala w świecie pogląd, że Polacy to wynaturzeni antysemici, którzy antysemityzm wyssali z mlekiem matki.

Jedwabne to kolejne wydarzenie po pogromie kieleckim, które ma stworzyć przeświadczenie, że Polacy to naród sprawców, mordercy, antysemici. Podobnie, jak w przypadku pogromu kieleckiego historia Jedwabnego jest skrajnie zmanipulowana. Napiszę teraz troszkę o pogromie kieleckim, żeby pokazać, jak się to robi. Otóż w 1946 roku NKWD i UB dokonało pogromu kieleckiego w celu, by w świat poszedł taki oto przekaz: W Polsce dzieją się straszne rzeczy, mordowani sią Żydzi, panuje chaos, Armia Czerwona musi stacjonować w tym kraju, żeby utrzymać ład i porządek. Pogrom kielecki nie był żadnym pogromem dokonanym przez ludność polską, ale perfidnie zaplanowaną akcją radzieckich i polskich komunistów. Nie zmienia to fakty, że niektóre szmatławce do dziś wykorzystują tę akcję jako dowód na polski antysemityzm.

O książkach Grossa i zawartych w nich kłamstwach, półprawdach i manipulacjach można byłoby długo pisać. To naprawdę przerażające, że powstał film tak obrzydliwy, haniebny i godzący w polskość.

Jaką debatę niby ma zapoczątkować? Przecież dla lewaków sprawa jest oczywista, Polacy mordowali Żydów, AK dobijała resztki ocalałych Żydow w powstaniu warszawskim, po wojnie Polacy mordowali Żydów, Polacy odpowiadają za holocaust, za całe zło świata winni są Polacy, wobec tego bądźmy Europejczykami, skończmy z tą zacofaną polskością, przestańmy tkwić w ciemnogrodzie, odrzućmy tradycję itd.

To wszystko jest przemyślaną, zaplanowaną akcją, którą wdraża się od dobrych kilku lat. Za chwilę jakiś "tfurca" nakręci film o tym, że Polacy wywołali II wojnę światową, zakładali obozy śmierci i mordowali Żydów, bo to antysemici, antysemici, antysemici. Ten termin trzeba wpoić do polskich głów, żeby polskość kojarzyła się ze wstydem.

Czasem zastanawiam się, za co mój naród musi znosić te wszystkie obelgi, upokorzenia i tych wszystkich skończonych skur...synów nazywających siebie polską elitą.

Mrok

Nie wszyscy Polacy byli wyzuci z uczuć i pomagali nie tylko sobie ale również ludziom innej narodowości prześladowanych w czasie II wojny światowej ale dla twojej wiadomości NIESTETY istnieli również wyrafinowani Polacy , którzy przyczyniali się do prześladowań nawet swoich rodaków http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82awa_Starostka

ocenił(a) film na 10
rycerz1984

..obejrzyj sobie raz jeszcze Pana Wołodyjowskiego - Cie podbuduje. :)

ocenił(a) film na 1
breton1

A ty poczytaj sobie Grossa, wtedy dowiesz się o polskich antysemitach, jakich to rzekomo strasznych zbrodni się dopuszczali.

użytkownik usunięty
rycerz1984

Nie musze czytac jakiegoś Grosza żeby o tym wiedzieć.

Masz rację. Nie musisz w ogóle brać do ręki książek, bo całą, świntą "prawdę" masz w TV. ;)

użytkownik usunięty
Mrok

TV nie oglądam prawie w ogóle.

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

A po co czytac jakiegoś gościa skoro ty jesteś tego najlepszym przykładem.

Taki zły ten film że dałeś 1?
A widziałeś ty go w ogóle?

ocenił(a) film na 1
gacek776

Film jest nieporozumieniem, bo jest kłamliwy, oszczerczy, pełen nienawiści do Polaków, to wystarczające powody, żeby wystawić 1. Zresztą, od strony artystycznej również cieniutko.

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

A oglądałeś? To może napisz coś więcej bo "Zresztą, od strony artystycznej również cieniutko." to trochę mało jak na kogoś kto go oglądał.
Film jest pełen nienawiści do Polaków? A główny bohater to przeprasza kto żyd?

rycerz1984

przemek79 to troll i chce się pomłócić trochę ;)) taka moda ;/

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

Propaganda byłaby, gdyby film przedstawiał Polaków jako ofiary Żydów, podczas gdy to Polacy okazali się w Jedwabnem mordercami. Słuchaj, pozbądź się ze swojej głowy tej paranoi. Bo widzisz, to tobie udzieliły się standardy komunizmu. To wówczas nie można było powiedzieć nic złego na temat partii rządzącej, a wszelkie wstydliwe fakty z historii Rosji były wybielane. Naprawdę tak chcecie powtórki? Chcecie wybielać najczarniejsze karty historii Polski? To nie Pasikowski sieje propagandy, ale ci, którzy tak krytykują ten film i zwalają winę na Niemców. Polacy w Jedwabnem okazali się mordercami, ale to nie wystawia świadectwa o nas wszystkich. To film o mordzie w Jedawbnem, nie charakterystyka przykładowego Polaka. A jeśli masz wątpliwości co do winy Polaków to przypomnij sobie napis na pomniku upamiętniającym ten mord sprzed kilku lat. Wciąż są w Polsce antysemici, którzy byliby w stanie zamordować Żyda tylko dlatego, że jest Żydem. Takie filmy jak ten wypleniają antysemityzm, są próbą sprawienia, że nasz kraj byłby lepszy, pozbawiony nienawiści, która od dawna nas zżera. Jednak czytając niektóre komentarze mam wątpliwości, czy kiedykolwiek sie to uda, a szkoda, bo każdy prawdziwy patriota marzy by jego kraj był lepszy, a nie hoduje w sobie nienawiść do Żydów i Rosjan.

de_niro_fan_500

Ten film to bat na Polaków. Nie byłby nim, gdyby nie był tak przerysowany (gdzież on jest oparty na faktach ze sławetną sceną ukrzyżowania?). To nie film o mordzie w Jedwabnem, lecz luźna wariacja na temat jakiegoś wojennego pogromu i odkrywania prawdy o nim, zainspirowana jedwabieńską tragedią. Problem w tym, że ludzie będą w nim widzieć rekonstrukcję zdarzeń ("film o mordzie w Jedwabnem"). Batorzeniem wyplenia się nienawiść w narodzie polskim. Nasz kraj staje się przez to lepszy. W swej chęci pozbycia się nienawiści do innych wyprzedzamy o lata świetlne inne kraje Europy Wschodniej. Szkoda tylko, że nikt nie znalazł jeszcze sposobu na to jak pozbyć się nienawiści Polaków do siebie samych. Popadać ze skrajności w skrajność jest najłatwiej.

ocenił(a) film na 8
La_wenda

Zupełnie nie rozumiesz o czym ja pisałem. Mi bardzo trudno odczuć choć odrobinę nienawiści do kogokolwiek, tym bardziej do siebie samego, a już do Polski w żaden sposób. Po prostu jestem na to zbyt dobrym człowiekiem. Podobnie było np. z Olgą Lipińską i jest obecnie z Kubą Wojewódzkim. Na prawdę jeśli ktoś dostrzega polskie przywary i jest wobec nich krytyczny, mówi o tym w mediach, albo pokazuje w inteligentny sposób w swoich kabaretach, nie znaczy to że jest antypolski, ale że chce otworzyć oczy Polakom. Odrobina dystansu do Polski i do siebie i myślę, że nawet skrajni konserwatyści, którzy nurzają się w nienawiści do Niemców, Rosjan i Żydów, zrozumieliby, że najwyższy czas zbudować nową Polskę, wolną od złych emocji.

de_niro_fan_500

"Takie filmy jak ten wypleniają antysemityzm, są próbą sprawienia, że nasz kraj byłby lepszy, pozbawiony nienawiści, która od dawna nas zżera."

Temat Jedwabnego został dokumentnie przemaglowany. Ile jeszcze? Szczerze wątpię, aby omawiane dzieło wniosło coś nowego do dyskusji lub było skuteczne w wyplenianiu antysemityzmu. Ci co się wstydzą, będą się co najwyżej dzięki niemu wstydzić jeszcze bardziej, ci co nie lubią Żydów będą do nich pałać jeszcze większą niechęcią.
Jeśli naprawdę chcemy budować Polskę wolną od złych emocji, historię powinniśmy zostawić historykom (tak się buduje dystans), i zaprzestać rozdrapywania ran, zwłaszcza w brutalny sposób jak czyni to ten film.
Z Polaków znów ktoś chce zrobić naród "wybrany", tylko tym razem jesteśmy rzekomo wyjątkowo nienawistni (aż nas nienawiść zżera) i podli, i jesteśmy wyjątkowymi antysemitami. I z racji tego potrzebujemy jakiejś specjalnej terapii w kinie...

ocenił(a) film na 8
La_wenda

Tak, historię powinniśmy zostawić historyką, zarówno spalenie Warszawy, jak i mord w Katyniu, to uwolni Polskę od złych emocji. Dlaczego o takich wydarzeniach mamy nie zapomnieć?

de_niro_fan_500

To ciekawe że nikt niema za złe Anglikom że nie lubią się z Francuzami, Amerykanom że nie lubią Kanadyjczyków czy Argentyńczykom że nie lubią Kolumbijczyków. Ale jak już Polak powie że nielubi Ruskich bo go okupowali przez 200 lat to nurza się w nienawiści.

ocenił(a) film na 8
dribs

Ludzie co was obchodzi tolerancja Anglików? Ja jestem Polakiem, więc obchodzą mnie tylko zachowania Polakó gdyby rosyjscy komuniści jedną nogą by wleźli do naszego kraju to zrobiłbym wszystko, żeby ich stąd wypie*rzyć na zbity pysk i nie są to puste słowa. Ale nie zrozumiem nigdy nienawiści do całego narodu. Do władz Rosji i Niemiec owszem,podpisuje się obiema rękami, ale do wszystkich Niemców i Rosjan? Wielu cierpiało z rąk swojej władzy o wiele więcej niż my od ich rządzących.

de_niro_fan_500

Mogę z pełną świadomością powiedzieć że nie lubię ruskich. Ale czy to znaczy że ich biję na ulicach, czy może nie chcę eksportować mięsa do Rosji, albo nie chcę kupować od nich gazu?
Kilku Rosjankom wynajmuję mieszkanie, mam nawet ze 2 czy 3 znajomych Rosjan, cenię rosyjskich pisarzy i uważam że najlepszy kawior jest z Rosji a nie jakieś norweskie gówno.
Ale to nie znaczy że nie mogę ich nie lubić jako nacji, zawsze jako naród w stosunku do mojego narodu i nie tylko byli bandą sk.urwysynów która chciała zdominować resztę świata. Do każdego człowieka podchodzę indywidualnie i nigdy nie zareaguję w ten sposób że kogoś z góry przekreślę w kontakcie indywidualnym, ale jeżeli ktoś się mnie zapyta co myślę na temat ruskich - wszystkich ruskich razem wziętych jako naród to wiem że należy do nich podchodzić z dużym dystansem a o kontaktach politycznych już nie wspominając.

A co mnie obchodzi tolerancja Anglików? właśnie w tym rzecz że nic mnie nie obchodzi, tylko widzę ogromną niekonsekwencję w tym że najpierw z każdej strony wszyscy próbują mi wmówić jak to powinienem brać przykład ze światłych narodów zachodnioeuropejskich po czym próbują mi wmówić jakąś wynaturzoną poprawność polityczną która tam nie występuje.

de_niro_fan_500

"Do władz Rosji i Niemiec owszem,podpisuje się obiema rękami, ale do wszystkich Niemców i Rosjan?"
Do tego zapomniałem się odnieść, także dopiszę. To nie jest tak że Rosją ktoś zawładnął z zewnątrz i prowadzi taką a nie inną politykę. Ruscy nieważne czy to będzie Caryca Katarzyna, Stalin, Putin czy Wania z uralskiej wioski zawsze będą się rządzić w podobny sposób i co już wielokrotnie udowodnili odwołają się do najbardziej ku.rewskich metod żeby dopiąć swego.

ocenił(a) film na 8
de_niro_fan_500

I tacy ludzie jak ty dają nadzieję że to się kiedyś skończy i pozbędziemy się tej paranoi.

Poza tym główny bohater z tego co wiem jest Polakiem i pokazuje że należy zawsze szukac prawdy. To jest ta sławna antypolskośc w filmie?

de_niro_fan_500

>Polacy w Jedwabnem okazali się mordercami

Śnisz na jawie i póki sam siejesz tutaj propagandę.

1. Dysponujesz konkretnymi dowodami na temat mordu w Jedwabnym, czy po prostu powtarzasz papkę z książki Grossa?

2. Zajrzyj do słownika i sprawdź kim byli Semici, a jak już się tego dowiesz przestań stosować uogólnienia, od których można dostać zajadów ze śmiechu.

3. A'propos błogosławionych, tak uciskanych synów Izraela. Zadałeś sobie trud żeby obejrzeć w CAŁOŚCI film "Zniesławienie":

http://www.youtube.com/watch?v=uOOmbgCIgYQ

Odpowiem Ci - nie zadałeś. To jest film o współczesnych Żydach, którzy siedzą w Izraelu u steru władzy i dyktują nie tylko swoim rodakom, ale całemu światu w jakimś świetle należy postrzegać nas Polaków.

To jest ta Twoja pseudo-prawda. Jedna, wielka ohyda.

P.S. O naszych "braciach" Rosjanach, których wynoszono w czasie komuny pod niebiosa możesz dowiedzieć więcej z filmu "Czas honoru". Ten film nie oddaje pełni, ale NIE jest przekłamany i pokazuje prawdzie oblicze tego narodu. Od czasów II WŚ nic się w tym względzie nie zmieniło. Jeśli tylko pojawi się sprzyjająca okazja to powtórkę z rozrywki z całą gamą przeżyć w postaci mordów, gwałtów i zaboru mamy gwarantowaną.

ocenił(a) film na 8
Mrok

To ty stosujesz uogólnienia, nie wiem czy coś się zmieniło od czasu II Wojny Światowej, ale byłem w Rosji i poznałem wielu bardzo sympatycznych ludzi, tak samo jak poznałem wielu niesympatycznych Polaków, z tego względu nie oceniam ludzi po narodowości. Ogólnie przyjęta wersja wydarzeń w Jedwabnym świadczy o tym, że Polacy byli współwinnymi mordu. Oczywiście nie wątpię, że rolę w tym odegrali Niemcy, być może znaczącą, ale sądzę, że większość naszych przodków byli mniej bezduszni niż Naziści, więc nic dziwnego, że właśnie ta sprawa sprawia mi ból i o niej wspominam.
Co do Żydów u steru władzy w Izraelu to rzeczywiście mają o nas takie samo zdanie co politycy pewnej prawicowej partii o Żydach, ale ponieważ ja nie mam tej samej nienawiści co owa partia nie sądzę, bym miał prawo przypisywać wszystkim obywatelom Izraela, a tym bardziej Świata złego spojrzenia na Polaków. Nie mam paranoi pod tym względem, a nasi rodacy, pracujący za granicą wystawiają nam coraz lepszą opinię i coraz chętniej zagranicą zatrudnia się Polaków na odpowiedzialnych stanowiskach, słyszałeś o tym? Nie jesteśmy tak szykanowani jak się wydaje ludziom, którzy nigdy się nie ruszyli poza polską granicę.

ocenił(a) film na 1
de_niro_fan_500

Rosjanie jako naród są spoko, uważam, że to nasi bracia, ale ich władza jest naszym wrogiem i jest tak od jakis 300 lat, swoja droga ten film jest finansowany przez Rosjan :) Co do tego że jesteś "dobrym człowiekiem" masz ciekawy system wartości.... Tez uważam sie za dobrego człowieka a mimo to czuje obrzydzenie do Kuby Wojewódzkiego, ten człowiek powinien siedzieć w więzieniu albo zostać wydalony z kraju za to co zrobił z Polską flagą (w swoim programie wsadził ją w psie gówno)

ocenił(a) film na 8
Catrion

O tym, że jestem dobrym człowiekiem mówiłem apropo braku nienawiści do kogokolwiek. Z kolei o Wojewódzkim mówiłem w kontekście patriotów-krytyków. Wsadzanie polskiej flagi w gówno jest poniżej wszelkiej krytyki i nawet nie próbuję tego bronić. Ale jego współczesne poglądy odpowiadają moim. Gdybyś posłuchał jego wypowiedzi poza programem może poczułbyś do niego większy szacunek, bo mówi jak prawdziwy patriota. Ale jak najbardziej rozumiem twoją niechęć. Co do systemu wartości, nie wiem w jaki sposób odczytałeś to z moich komentarzy, gdybyś mi to wyjaśnił, byłbym wdzięczny ;)

ocenił(a) film na 1
de_niro_fan_500

Jeżeli poza programem jest kimś innym i reprezentuje inne poglądy to jest sprzedajną dziwką i nie zamierzam mieć do niego szacunku ;) A w jego programach nie zauwazylem u niego cienia patriotyzmu. Co do systemu wartości, nie czucie nienawiści do nikogo nie czyni Cie dobrym człowiekiem, ja osobiscie czuje nienawisc do mordercow gwalicieli i takich tam. Czuje rownież nienawiść do ludzi którzy próboja niszczyć Polskę. Nie uważam żeby brak uczucia nienawiści czynił Cie dobrym człowiekiem, brak nienawiści może czynić Cię naiwnym.

ocenił(a) film na 8
Catrion

No tak, co do jego sprzedajności to się zgadzam. Tylko większość ludzi jest w pracy innym człowiekiem niż w życiu prywatnym, więc świat składa się w 90% z dziwek i właśnie się dowiedziałem, że też do nich należę ;). Oczywiście, gardzę gwałcicielami, mordercamii ludźmi którzy Polskę niszczą, ale domyślam się, że co innego przez to rozumiemy. Jednak mój brak nienawiści wywodzi się z dobrego serca, a nie na odwrót. Nie zamierzam ci pisać mojego portretu psychologicznego tutaj, daleeko odbiegliśmy od tematu, więc zakończmy dyskusję.

ocenił(a) film na 1
de_niro_fan_500

Ok nie ma sprawy konczymy dyskusje ;) Tylko jeszcze wzmianka co do Kuby Wojewódzkiego, dla wielu ludzi (debili) jest on autorytetem do tego wystepuje publicznie, sprzedajac wiec takie poglady robi ogromne szkody. To, że Ty, ja i 99% ludzi zakłada maski wychodząc do pracy to nic złego, do momentu kiedy maska nie zniekształca kompletnie Twojej twarzy. (Często udaje, ale nie reprezentuje róznych poglądów w zależności od środowiska)

ocenił(a) film na 8
Catrion

To i ja nadmienię, że nie sądzę, by był on autorytetem dla wielu ludzi, choć w niektórych sprawach rzeczywiście zachowuje się przykładnie (opieka nad matką np.). Po prostu zaprasza do siebie bardzo fajnych gości: Linda, Pazura, więc przyjemnie się to ogląda. A poza tym ma do siebie taki dystans, że ludzie podobni do mnie muszą go lubić ;)

de_niro_fan_500

>"Ogólnie przyjęta wersja wydarzeń w Jedwabnym"

To zdanie wystarczy za całą resztę.

Co TO w ogóle jest ogólnie przyjęta wersja wydarzeń? hihi ;) Przez kogo została wygenerowana i przez kogo przyjęta ta Twoja wersja? Masz chyba na myśli wersję wydarzeń wygodną dla żydowskiego lobby.

Ja mówię o faktach (przytaczam powyżej takowe z przeszości i TERAŹNIEJSZOŚCI) Ty o ogólnie przyjętej wersji wydarzeń (sic!). Kupa śmiechu. ;)

Co do zatrudniania Polaków za granicą. Co to ma do rzeczy raz? Dwa dlaczego w mediach promuje się polskiego hydraulika, a nie np. informatyka, choć polskich fachowców z tej branży na zachodzie się ceni? DLACZEGO tak się dzieje krynico mądrości? ;)

>Co do Żydów u steru władzy w Izraelu

Ściemniasz. Film do którego link podałem oglądałeś? hihi ;) Odpowiedź jest prosta - NIE OGLĄDAŁEŚ. Jakbyś obejrzał to nie napisałbyś w tym wątku jednego zdania. ;)

Masz na oczach ciemne okulary, które selektywnie przepuszczają wyłącznie to co jest zgodne z Twoim tokiem myślenia. Szkoda czasu na dalszą dyskusję z Tobą.

ocenił(a) film na 8
Mrok

Drogi Mroku, nie nazwałbym tego wcale dyskusją. Zamiast zrozumieć o czym mówię, czepiasz się pojedynczych zdań. Nie mam na oczach ciemnych okularów, potrafię dyskutować, staram się zrozumieć co masz na myśli, jednak z twoich wypowiedzi jawnie zieje agresja. Wyjaśnij dokładnie swój tok myślenia, tak jak ja to zrobiłem, a nie pokazuj jaki to jesteś zarozumiały, bo traktowanie kogoś z góry nie dodaje inteligencji.

de_niro_fan_500

Agresja? Hmm... a do kogo(czego) ta agresja jest skierowana? Do Ciebie? Do normalnych ludzi? Nie. Wiesz czego nienawidzę? Nienawidzę przekrętów tzn. nazywania białego, czarnym i odwrotnie. W komunie przeżyłem 30 lat i mimo, że to mnie wiele kosztowało nigdy nie poszedłem na łatwiznę. Nie oczekuję z tego tytułu pochwał ani zaszczytów. Chcę JEDYNIE żeby wreszcie zaczęto nazywać rzeczy po imnieniu.

To tak dużo? Przyznaję to bardzo wiele. W świetle dzisiejszych manipulacji żądam największej ofiary. Wręcz rewolucji! ;)

- Chciałbym np. żeby "polskich" w mediach sprecyzowano kim byli Semici i żeby później w odniesieniu do tej definicji przyjrzano się określeniu "antysemityzm", którego dziś używa się powszechnie, a zwłaszcza w kontekście zbrodni popełnionych przez bliżej nieokreślonych Polaków.

- Chciałbym żeby również w TV odpowiedziano dla odmiany na poniższe pytania (powtórzę litanię z góry):
- Kto witał polskich zaborców z kwiatami w dłoniach i kto z nimi NAGMINIE kolaborował? - przeszłość
- Kto dominował przez całe lata np. w wierchuszce ZSRR? - przeszłość
- Kto w 1933 roku przejął druk waluty amerykańskiej? - przeszłość, która jednak ma decydujący wpływ na nasze dzisiaj (tu mam na myśli nie tylko Polaków).

- Jakie lobby dominuje dziś w kręgach władzy np. w amerykańskim Kongresie? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- Kto skupia swoich rękach największe banki, których obecna działalność to nic innego jak lichwa? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- Jaka nacja rządzi na Wall Street i w majestacie prawa rujnuje przedsiębiorstwa w różnych krajach? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- Kto wygenerował kryzys 2008 roku i te z poprzednich lat ? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- Kto dziś przekłamuje historię i robi biznes na holokauście sprzed ponad 60 lat? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- Kto rozsiewa plotki że to Polacy mordowali dobrych Żydów w obozach zagłady? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- Kim są bohaterowie filmu Zniesławienie? - TERAŹNIEJSZOŚĆ
- I na koniec żeby film "Zniesławienie" POKAZANO wreszcie w "polskiej" TV.

Tylko tyle. Jeśli np. w TVN usłyszę jasne, konkretne odpowiedzi na ww. pytania i zobaczę ww. film przestaję się czepiać narodu wybranego. ;)

Czy usłyszę? NIE - NIGDY NIE USŁYSZĘ.

CAŁY PROBLEM TKWI W TYM ZAKŁAMANIU, a nie w nienawiści którą mi przypisujesz.

Wybacz że ze swojej strony zakończę dyskusję, ale chyba sam przysznasz że w świetle tego co napisałem staje się ona bezprzedmiotowa. Ja chciałbym usłyszeć prawdę o powyższym, dzisiejsze ośrodki decyzyjne zamieść ją pod dywan, a Ty dla odmiany chciałbyś wszystko uśrednić na zasadzie; i tu są dobrzu i źli, piłka jest okrągła, a brami są dwie.

Dobrego dnia
M.

ocenił(a) film na 8
Mrok

Nie, ja chcę wszystko utrudnić. Chciałbym każdego pojedynczego człowieka oceniać po charakterze, a nie po narodowości, skoro nie rozumiesz, że to ty wszystko upraszczasz, a nie ja to nic nie poradzę. Zrozumiałem o co ci chodzi, mam inne spojrzenie na świat, ale film 'Zniesławienie obejrzę jak najszybciej i ocenie co bardziej odpowiada mojemu postrzeganiu świata: Pokłosie czy Zniesławienie. Ani ty, ani ja nie zmienimy świata, ale cieszę się, że w końcu ustabilizowałeś poziom swoich wypowiedzi.

ocenił(a) film na 8
Mrok

Jesteś na YT :)
http://www.youtube.com/watch?v=89siVfbg_fg

gacek776

Idealnie podsumowane :)

ocenił(a) film na 1
Mrok

Nie daj się zakrzyczeć.

ocenił(a) film na 3
de_niro_fan_500

Gdyby wcześniej powstała pełno filmów o Żegocie, Karskim, Sendlerowej, Ulmach itp itd i potem wreszcie ktos nakręcił film o szmalcownikach to bys może miał rację. Jednak u nas nie kultywuje się pamięci o jasnych kartach historii. Naciąga sie za to historię byle tylko przedtsawić Polaków w jak najgorszym świetle. Czysta propaganda. Pasikowski mógłby nazywać ten film odważnym gdyby chociaż przedstawił genezę tych zajść, historię tych ludzi między wrześniem 1939 a latem 1941. Ale tu mu jaj i odwagi zabrakło. Poszedł na łatwiznę.
Skąd ty bierzesz te brednie o polskim antysemityzmie? O tych Polakach co nawet dzisiaj chceliby Zydów zabijać? Ty sie upiłeś chyba?
http://www.monitor-polski.pl/holokaust-polakow-rozmowa-z-prof-richardem-lukasem/

ocenił(a) film na 8
dejker

Proszę cię, nie wyjeżdżaj mi tu z tym upiciem. Po prostu ja, chcąc zrozumieć to wielkie zamieszanie z 'Gdzie jest krzyż'... zacząłem słuchać pewnego radia. I to co usłyszałem od księży, jak i od słuchaczy zmierziło mnie do szpiku kości. Ta agresja wobec całego narodu, to po prostu dla mnie jest niewyorbażalne.
A poza tym nie zgadzam się z tobą. Większość filmów, jakie widziałem przedstawiało Polaków jako ludzi dobrych, jako ofiary okrucieństwa. 'Bitwa Warszawska', 'Bitwa pod Wiedniem', 'Katyń', trylogia Sienkiewicza wyreżyserowana przez Jerzego Hofmana. W większości są to filmy nieco przekolorowane, więc twoja zła opinia o polskich reżyserach nie jest całkiem uczciwa

ocenił(a) film na 3
de_niro_fan_500

Nie wiem o czym piszesz bo nie wiem co usłyszałeś w "pewnym" radiu ale jakoś mam przypuszczenie graniczace z pewnością, że wyssaleś coś z palca. Bo z ciagu Twoich wypowiedzi wynika wprost, że Radio Maryja nawołuję (lub conajmniej toleruje poglądy) do zabijania Żydów. Nie wierzę, że tak jest bo afera byłaby z tego na całego. Ta stacja jest na cenzurowanym i nikt by czegoś takiego nie przepuścił płazem. Bardziej błahe sprawy jej wypominano. Powiem Ci tylko tyle, że właśnie takie podejście jak Ty prezentujesz sprzyja - na zasadzie przekory - postawom antyżydowskim. Po prostu przeginasz.
Tytuły polskich filmów, które wymieniłeś rozśmieszyły mnie. No nie rób sobie żartów czlowieku. Tylko Katyń jakoś pasuje do tego o czym mówimy. Jeszcze raz apeluję: Pokaż mi filmy o Żegocie, Karskim, Sendlerowej, Ulmach. A może coś o życiu podczas okupacji sowieckiej w latach 1939-41?

rycerz1984

Ciekawe czy kiedyś doczekamy się filmu o stalinowskich prokuratorach...

Nemesio

Wątpię, a nawet jeśli to komentarzom że znowu rozgrzebujemy przeszłość nie będzie końca.

Druga strona może natomiast spokojnie robić w tym temacie nie tylko fimy, ale wręcz biznes.

Mrok

Niestety chyba masz rację. Przykre, że mimo "wolnej" Polski nie rozliczyliśmy komunistów z ich działań - większość prokuratorów, którzy skazywali AK-owców na śmierć dożyła sędziwej starości z ładnymi sumami emerytur np. niejaka Helena Wolińska. Ale to niewygodny temat i widocznie mało atrakcyjny dla filmowców - a nawet jeśli, to PISF im na to pieniędzy nie da.

ocenił(a) film na 4
rycerz1984

Uważaj, bo zaraz cię oskarżą o "brak sumienia", jak to ujął Stuhr starszy.

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

rycerzu brakuje ci dystansu do siebie i własnego narodu myślę że ten film jest bardziej uniwersalny i mówi o ludziach ogólnie . Wielokrotnie widziałem amerykańskie filmy które rozliczały sie z ciemnymi kartami historii swojego narodu i nikt nigdy nie traktował tego tak poważnie ponieważ amerykanie mają więcej dystansu do siebie . Swoja drogą to genialne kino sensacyjne i świetnie się to ogląda a jednoczesne mówi coś o ludziach . Brawo!!!

ocenił(a) film na 3
bartoszjanusz

Tylko, że na sto amerykańskich filmów 99% to wiara w amerykański sen a tylko 1% to ew. rozliczanie z ciemnymi kartami. Gdzie są te polskie filmy o polskiej chwale?

rycerz1984

Heh, takie przepychanki przypominają mi kultową scenę w sejmie z "Dnia świra" (prawda moja i "mojsza") :D

ocenił(a) film na 5
rycerz1984

Zachowujesz się jak typowy Polak, który wszystko widzi albo białe, albo czarne i oczywiście wszystko co zobaczy bierze bezpośrednio "do siebie". Nie zastanawiałeś się, że poza białym i czarnym są jeszcze odcienie szarości? Wracając do filmu, czy była w nim jakakolwiek informacja, że akcja działa się w Jedwabne? Czy była jakakolwiek informacja, że jest to film "na faktach"? Ja jeszcze go nie oglądałem, ale podobno nic takiego tam nie ma ... jest to zwykła "fikcja literacka", przepraszam "fikcja filmowa". Nawet jeśli w filmie jakaś grupa osób narodowości polskiej wymordowała inną grupę narodowości żydowskiej, jakim prawem stwierdzasz, że autor jest przekonany, że my Polacy, wszyscy bez wyjątku jesteśmy tacy jak ta "grupa" przedstawiona w filmie? Jak można sądzić, że wszyscy Niemcy są "czarni" i z natury źli, a Polacy "biali i z natury dobrzy? Gdzie jest pośrednia szarość? Naprawdę uważasz, że nie było między nami Polakami zbrodniarzy? Sądzisz, że teraz między nami, nie ma Polaków, którzy nie mają żadnego szacunku dla swoich bliskich? Żaden naród "z natury" nie jest zły w całości "bez wyjątków ... i odwrotnie, żaden nie jest idealny. Jakim sposobem jakiś utwór (w dodatku fikcyjny) przedstawiający "jakieś" zdarzenie, w "jakimś" małym zamkniętym miejscu, odbierasz, że przedstawia on "cały naród"? Nie widziałeś nigdy filmów innych produkcji, np. amerykańskich, gdzie grupa amerykanów popełniała zbrodnie na innych, np. biali na czarnych? Czy po obejrzeniu tamtych filmów miałeś wrażenie, że "wszyscy biali amerykanie" są tak źli jak Ci przedstawieni w filmie? Jeśli nie miałeś takiego odczucia, to przestań ten film odbierać "osobiście" i spójrz na niego na na thriller ... dopiero wtedy będziesz miał prawo racjonalnie go ocenić i wypowiadać się o nim.

ocenił(a) film na 1
Peewit

Nie rozumiesz, o co mi chodzi. Robisz jakieś śmieszne porównania do filmów amerykańskich. Różnica jest taka, że są setki filmów amerykańskich, które ukazują odwagę, poświęcenie, cierpienie i chwałę Amerykanów, natomiast w Polsce, która ma niezliczoną ilość wątków historycznych, przynoszących nam Polakom chwałę, zupełnie się je przemilcza, a epatuje jednostkowymi zdarzeniami, które nie można odnosić w stosunku do całego narodu. W każdym narodzie są ludzie szlachetni i kanalie, to zrozumiałe. Polska historia II wojny światowej nie przynosi akurat nam wstydu, ale komuś usilnie zależy na tym, by zrobić z nas naród sprawców, morderców, wspólników holocaustu. Wielka szkoda, że film "Pokłosie" wpisuje się w ten trend.

ocenił(a) film na 8
rycerz1984

Skoro się epatuje i jest trend to wymień jeszcze z 10 tak "plugawych" i "zakłamanych" filmów jak Pokłosie.
Ponawiam pytanie oglądałeś ten film?
Bo na poprzednie nie odpowiedziałeś.

Uzasadnij ocene 1 jeżeli oglądałeś.

ocenił(a) film na 3
gacek776

Trudno o przykłady polskich filmów historycznych (chyba o takie Ci chodzi) bo ich się w zasadzie nie kręci w ogóle (na palcach jednej ręki można policzyć). Dosyć to zastanawiające bo kino historyczne (również dot. 2 wojny światowej) przeżywa w świecie renesans od wielu lat. A jak już się cos poważnego w końcu nakręciło to jest to jadowicie antypolskie.
Jednak trend oczywiście jest. W publicystyce, w pracach książkowych. I na pewno go dostrzegasz tylko trochę tu udajesz.

ocenił(a) film na 8
dejker

No widzisz więc jaki trend? Pokłosie to jest trend? Pokłosie to jest taki trend jak przytaczany tu ciągle mord w Jedwabnem. To jest incydent a nie trend.
"jadowicie antypolskie" bo ?
Bo pokazuje że są w społeczeństwie ludzie uczciwi (główni bohaterowie, proboszcz, zielarka) i ludzkie ścierwa (sprawcy mordu)?
Kwestionujesz to? Świat jest piękny, ludzie są dobrzy a Polacy to wspaniały naród?
W takim wypadku Dzień świra jest też jadowicie antypolski.