To jest antypolski bełkot. Doskonale wpisuje się w trendy zohydzania Polakom ich ojczyzny, historii, kultury. Pasikowski robi to, co po II wojnie światowej starali się zrobić sowieci, czyli utrwala w świecie pogląd, że Polacy to wynaturzeni antysemici, którzy antysemityzm wyssali z mlekiem matki.
Jedwabne to kolejne wydarzenie po pogromie kieleckim, które ma stworzyć przeświadczenie, że Polacy to naród sprawców, mordercy, antysemici. Podobnie, jak w przypadku pogromu kieleckiego historia Jedwabnego jest skrajnie zmanipulowana. Napiszę teraz troszkę o pogromie kieleckim, żeby pokazać, jak się to robi. Otóż w 1946 roku NKWD i UB dokonało pogromu kieleckiego w celu, by w świat poszedł taki oto przekaz: W Polsce dzieją się straszne rzeczy, mordowani sią Żydzi, panuje chaos, Armia Czerwona musi stacjonować w tym kraju, żeby utrzymać ład i porządek. Pogrom kielecki nie był żadnym pogromem dokonanym przez ludność polską, ale perfidnie zaplanowaną akcją radzieckich i polskich komunistów. Nie zmienia to fakty, że niektóre szmatławce do dziś wykorzystują tę akcję jako dowód na polski antysemityzm.
O książkach Grossa i zawartych w nich kłamstwach, półprawdach i manipulacjach można byłoby długo pisać. To naprawdę przerażające, że powstał film tak obrzydliwy, haniebny i godzący w polskość.
Jaką debatę niby ma zapoczątkować? Przecież dla lewaków sprawa jest oczywista, Polacy mordowali Żydów, AK dobijała resztki ocalałych Żydow w powstaniu warszawskim, po wojnie Polacy mordowali Żydów, Polacy odpowiadają za holocaust, za całe zło świata winni są Polacy, wobec tego bądźmy Europejczykami, skończmy z tą zacofaną polskością, przestańmy tkwić w ciemnogrodzie, odrzućmy tradycję itd.
To wszystko jest przemyślaną, zaplanowaną akcją, którą wdraża się od dobrych kilku lat. Za chwilę jakiś "tfurca" nakręci film o tym, że Polacy wywołali II wojnę światową, zakładali obozy śmierci i mordowali Żydów, bo to antysemici, antysemici, antysemici. Ten termin trzeba wpoić do polskich głów, żeby polskość kojarzyła się ze wstydem.
Czasem zastanawiam się, za co mój naród musi znosić te wszystkie obelgi, upokorzenia i tych wszystkich skończonych skur...synów nazywających siebie polską elitą.
Trend w publicystyce, w "polskich obozach śmierci" itp. Nie wiesz co się o polskim udziale w Zagładzie mówi i pisze na świecie? Gazet nie czytasz?
http://www.monitor-polski.pl/holokaust-polakow-rozmowa-z-prof-richardem-lukasem/
Jest antypolski bo wpisuje się w ten trend, w tę trwającą od lat nagonkę (bo trudno to inaczej nazwać) na Polaków.
Czy chcesz czy nie to film ten zostanie odebrany na świecie jako typowy obraz polskiego społeczeństwa (a polskiej wsi w szczególności). Tak działa kino.
Nie nie czytam gazet i mówię zupełnie poważnie. Nie ma dziś obiektywnych mediów, a czytanie gazet mnie tylko irytuje. No może czasem Dziennik Polski między kotletem a pomidorową.
Trend? jaki trend? Niedouczenie jakiegoś cymbała z ameryki nazywasz trendem?
Może bardzo tego chcesz ale cię zawiodę. To zwykłe niedouczenie i skrajny debilizm ludzi, którzy się wpowiadają na tematy, o których jak widać nie mają żadnego pojęcia.
A tak się składa że ty nie masz pojęcia o czym jest ten film bo z tego co wiem go nie oglądałeś. Zrób to wkońcu i pomyśl trochę nad tym wszystkim.
"nagonkę (bo trudno to inaczej nazwać) na Polaków" proszę cię obudź się z tego snu. Nagonkę i paranoje to my sobie robimy sami tego typu stwierdzeniami.
Nie ma żadnej nagonki, jeżeli bardzo chcesz być ofiarą to nią zostaniesz ale na własne życzenie. Jak nie chcesz żeby faktycznie jakaś nagonka była to przestań pier.... za przeproszeniem głupot.
Znam ludzi, którzy żyją za granicami kraju w zgodzie z rodzimymi tradycjami i nikt nigdy nie miał w związku z tym cienia problemów ani niewygodnych spraw.
Pytam więc po co się sam wpędzasz w kompleksy?
Nie piszę o tobie, że "pier..." więc i ty mógłbyś tego nie robić.
Myślę jednak, że nie doceniasz "trendu" (zostańmy przy tym słowie chociaż nie jest ono tu najlepsze). Przeczytałeś wywiad z Richardem Lukasem? Czy opinie profesorów amerykańskich uczelni, które kształtują tam opinię publiczną, programy szkolne itp można skwitować jako "niedouczenie jakiegoś cymbała z ameryki". Gdyby faktycznie chodziło o "jakiegoś cymbała" to nie warto byłoby sobie tym głowy zawracać. Tu jest sprawa dużo poważniejsza. Myślę, że po prostu nie zdajesz sobie z tego sprawy.
Z kolei przeciętni ludzie uczą się historii z kina. I 99% ludzi wyjdzie z kina przekonana, że Polacy wyglądają tak jak w tym filmie. W 2000 roku krzyżują sprawiedliwych na drzwiach stodoły.
Mam wrażenie, że to Ty nie rozumiesz. Jeżeli amerykańskich jest setki o odwadze, to są dziesiątki o czynach złych. W Polsce są dziesiątki o odwadze i pojedyncze takie jak "Pokłosie". Procentowo jest podobnie. Problem w tym, że oglądając coś złego o Polakach odbierasz go osobiście gdyż jesteś Polakiem i odbierasz, że jest to o tobie. Jak oglądasz o amerykanach, to nie odbierając tego osobiście patrzysz jedynie na wartości filmu, nie zaś na narodową ideologię. Jesteś na filmowym forum i "ganisz" film za jego "temat", a ani słowem nie wypowiadasz się o jego "walorach artystycznych". Uważam, że coś tu "nie halo". Twoja dyskusja nie jest o tym, czy "Pokłosie" jest dobrym, czy złym filmem, ale wywodem, czy takie filmy powinno się robić. Osobiście uważam, że tak. Masz racje, że pośród naszej historii mamy się czym szczycić, ale w naszej historii zdarzały się również i wstydliwe sceny. Uważam, że te historie również powinne być ludziom znane i powinno się o nich mówić, aby w przyszłości wyciągać pozytywne wnioski. Jeżeli będziemy to utajniać, będzie tak jak w Rosji gdzie nadal większość społeczeństwa nie wierzy, że w Katyniu zbrodniarzami byli Rosjanie. Inną kwestią jest, jak powinno się to przedstawiać i o tym mówić.
No to gdzie są te dziesiątki filmów o Żegocie, Karskim, Ulmach? A może jakieś o bramach triumfalnych dla wkraczających sowietów na Kresach w 1939? Proszę o tytuły.
To już ostatnia odpowiedź na twój post ... bo najnormalniej robisz z siebie błazna. Albo nie chcesz, albo nie umiesz czytać. W całej mojej wypowiedzi wybierasz fragment jednego zdania i interpretujesz go na swój sposób. Skąd u ciebie "dziesiątki filmów o Żegocie, Karskim, Ulmach?" Pisałem ogólnie o filmach historycznych opowiadających o Polakach. Chcesz tytułów? Wejdź na www.filmweb.pl, w bazie danych zaznacz produkcje Polskie i gatunek historyczny. Nie wszystkie będą nadawały się do naszej dyskusji, ale większość się nada. Policz ile z nich Polaków przedstawia pozytywnie, a ile negatywnie. Będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie jeżeli byłoby zadane poprawnie w kontekście mojej wypowiedzi.
Mam wrażenie, że jesteś zwykłym prowokatorem, który zamiast wnosić coś normalnego do dyskusji, jedynie troluje, dlatego nie licz na następną moją odpowiedź.
Wkurzyłeś się bo nie potrafisz wymienić takich filmów. Żadna wyszukiwarka nie pomoże. O Polakach ratujących Żydów? "W ciemności" i .. nic więcej (pokłony dla Polańskiego za "pianistę" ale to nie jest raczej polski film).
O AK? "Czas honoru" (nie zaliczam się do fanów tego serialu ale dobrze, że jest) i .. nic więcej. "Obławy" jeszcze nie widziałem. Żadnego filmu kinowego.
W ostatnich 25 latach mizeria. Niemcy mieli chyba jedną antyfaszystkę (ironizuję, nie lap mnie za słowo) i nakręcili o niej film. My mieliśmy ich miliony i gubimy o nich pamięć. Na film o Roju ciężko uzbierać pieniądze (www.ratujmyroja.pl). PIERWSZY film o żołnierzach wyklętych!
Miałem nie odpowiadać ... rozczaruję Cię. Nie wkurzyłem się. Po prostu nie widzę sensu ciągnąc tej dyskusji. Dla porównania powiem tak: Ty o szarlotce, a Ja o serniku. Jedno i drugie jest ciastem, ale innym i mam wrażenie, że nie widzisz różnicy, dlatego szkoda mi klawiatury i mego czasu ... może gdybym miał wolny czas przy piwie ... ale tutaj? Nie widzę najmniejszego sensu.
Możesz się teraz wyżywać, że tchórze, że nie mam argumentów. Odpowiedź nadal jest niezmienna. Nie czytałeś dokładnie co pisałem i odpowiadasz na inne tematy ... pokrewne, ale inne. Dlatego szkoda mi czasu.
Nie odczytałeś poprawnie tego filmu. Poczytaj sobie więc co onim mówią twórcy.
Ten film JEST antypolska agitką.
Jak mogłem "odczytać ten film". Przecież pisałem, że jeszcze go nie oglądałem ... ale wkrótce ... Odnosząc się do tego co mówią o nim ... mówią różnie, jedni że jest antypolski, inni natomiast, że pośród Polaków również zdarzają się złe historie o których mimo wszystko powinniśmy pamiętać aby wyciągać z tego wnioski na przyszłość.
Hi, nie widzialem jeszcze filmu więc sie nie wypowiadam na jego temat. Chciałem tylko zwrocic uwagę ze powstało w naszej kinematografii wiele filmów upamiętniających doniosłe chwile w naszej historii, i kilka dla równowagi ukazujacych ciemne plamy na kartach naszej historii i nie widzę tutaj powodu by doszukiwać się jakichkolwiek spisków...
"natomiast w Polsce, która ma niezliczoną ilość wątków historycznych, przynoszących nam Polakom chwałę, zupełnie się je przemilcza, a epatuje jednostkowymi zdarzeniami, które nie można odnosić w stosunku do całego narodu."
Zrób sobie zestawienie filmów chcących przyniesc nam chwałę(wiekszosc to niestety gnoty, ale to inna sprawa, licza sie zamiary),a tych krytycznie ukazujących nasża historię. Jestem pewien ze tych pierwszych bedzie kilka razy więcej...
Będę niezmiernie wdzięczny jeśli wymienisz te tytułu polskich filmów "chcących przynieść nam chwałę". Boję się że palców na jednej ręce będzie aż nadto żeby je wyliczyć.
Nie chcę ograniczać tematyki filmów ale żeby nie odchodzić zbytnio od klimatów Pokłosia z chęcią bym obejrzał coś o Żegocie, Ulmach, Karskim (lub pokrewne tematy). Może być coś o wygnanych Polakach z Kresów. Może być jakiś polski szeregowiec ryan. Albo coś o losach żołnierzy od Andersa, Maczka. Z chęcią obejrzę. Albo coś o AK (morze tematów - np. AK na wilenszczyźnie - akcja Złota Brama?). Może przegapiłem jakąś premierę?
W zasadzie to mozna by wziąsc same ekranizacje lektur w stylu Krzyzakow, Potopoów itp i ci powinno wystarczyć...
Zdaje się ze o Ak jest serial Czas Honoru...
1920 Bitwa Warszawska...Generał Nil... filmy o papieżu...Za PRL postało tez tego trochę...sporo dobrych filmów dokumentalnych...zdaje się ze teraz powstaja filmy o powstaniu Warszawskim, obronie Westerplatte...
Generalnie uświadomiłem sobie teraz ze poszczególne filmy często opowiadają jednoczesnie o naszych bohaterach jak wspomniany tu Generał Nil,Katyń czy Czarny Czwartek i pokazują też czarne karty naszej historii jak prześladowania za PRL-u.
Ale taką mamy historię...
Miałem na mysli raczej ostatnie 25 lat - przywoływanie Krzyżaków w nieskończoność - no bez przesady. Pomimo szczerych chęci nie zebralibyśmy tu filmów więcej niż palców u jednej ręki. Jak dla mnie to skandalicznie mało. A jeszcze gdybyśmy chcieli wymienić filmy jakos gloryfikujące Polskę (choćby tak jak szeregowiec ryan gloryfikuje amerykę) to ich prawie nie ma. Jest parę filmów cierpiętniczych .. i to wszystko. Czy naprawdę nie mamy z czego być dumni? Nie mamy czym sie chwalić?
Np. Czarny czwartek jest świetny (i dobrze, że powstał - wypełnił skandaliczną lukę) ale nie jest tym czymś o co mi tu chodzi.
Skoro cały czas zawężasz pole poszukiwań to faktycznie może być ciężko;)
Piszesz ze brakuje ci filmów odnoszących się do okresu II wojny światowej-
Ale czy wynika to z jakieś zaplanowanej akcji jak napisałeś w pierwszym poście czy po prostu raczej ze słabości Polskiego kina?
Moim zdaniem to drugie...
Sam nie wiem z czego to wynika. Może z pewnego nastawienia (światopoglądu?) dominującego w polskich środowiskach artystycznych?
Takie filmy jak Pokłosie mogą być potrzebne (i naprawdę świadczyć o jakiejś odwadze twórców) w społeczeństwie, które ma o sobie przesadnie wysokie mniemanie. Jednak Polacy maja o sobie fatalne zdanie, jesteśmy jako naród zakompleksieni, z kompleksem niższości. Wykazuje to wiele badań socjologicznych. Jesteśmy pod tym względem europejskim ewenementem. Nam potrzebne są filmy, które by dodawały nam wiary w siebie, pokazywały dobre strony. Wyciaganie z historii 2 wojny światowej takich epizodów (jak w Pokłosiu) jest wyjątkowo nie w porządku bo jesteśmy narodem, który był w tej wojnie potraktowany wyjątkowo okrutnie, i dodatkowo narodem, który naprawdę dał z siebie chyba wszystko co mógł.
W Polsce w ogóle nie powstają filmy historyczne. Nie tylko z 2 wojny.
Film to film.
A widząc dzisiejszych Polaków, którzy po jednym artykule w gazecie plują na siebie wiem, że jesteśmy głupi.
Polaków którzy mówiąc, że mają dowody zbrodni nie idą do prokuratury, wiem że mamy kłamców i tchórzy.
Polaków plujących na siebie nawzajem i w kraju i zagranicą gdzie to Polak dla Polaka jest największym wrogiem.
Mamy bydło wierzące w wzrost gospodarki gdy to miliony emigrantów przesyła do Polski setki tysięcy złotych (ja sam w tym roku przywiozłem w 4 miesiące więcej niż w pozostałe zarobiłem w kraju).
Jesteśmy źli, zazdrośni, naiwni, głupi, złodzieje i mordercy. Chamy. Sku...y - to my.
Film bardzo dobry i oglądałem z przyjemnością. Bo ja lewicę i prawicę bym wystrzelał pod ścianą. Człowiek powinien być dla człowieka - człowiekiem. A nie lewy czy prawy. Pośrodku. Bo mądry wie gdzie jest złoty środek.
"Jesteśmy źli, zazdrośni, naiwni, głupi, złodzieje i mordercy. Chamy. Sku...y - to my."
Ile to człowiek potrafi się o sobie dowiedzieć czytając internet.
Czytając fora i komentarze w sieci - tak.
Ale i nie tylko. Wiele lat spędziłem i wiele spędzę pracując poza granicami kraju. Widzę różnicę.
Niemcy, Anglicy i Szkoci (bo ich znam) może i są mniej kulturalni, bardziej bezpośredni wobec starszych, ale bardziej tolerancyjni. Nie widuję u nich tylu żuli, bezdomnych i głupich łysolców, metali z brudnymi i śmierdzącymi włosami itp. I nie - nie mam nic przeciwko raperom czy metalom - chodzi o to by być czystym i... człowiekiem po prostu.
Na mecz w Polsce pójść nie mogę bo mieszkam w dzielnicy klubu X, a lubię Y i jak mnie zobaczą po raz kolejny na trybunach przeciwnika to zniszczą samochód, okna i mnie samemu będą uprzykrzać życie. A mieszkanie wynajęte, narzeczona to kobieta delikatna... k...a co to za kraj, w którym mam się bać o życie? Co to za kraj gdzie dzielnice należą do kiboli?
Wczoraj w Krakowie byłem na Zakrzówku - niby teren spacerowy, a wygląda jak dzikie wysypisko śmieci. Kolejny minus dla Polski. Uwierz - u nas jest taki syf i bałagan w porównaniu z resztą Europy, że... i mówię tylko to co widziałem.
Mecze na Euro - od flag oczy mnie bolały. 11 listopada, gdzie ja flagę wywiesiłem bo jednak urodziłem się w Polsce - a w Krakowie i w tv jakoś nie widziałem zatrzęsienia barw.
Wielu z nas "zna się" na polityce, piłce, biznesie. Ba biznesmenów u nas pełno... Kilka smaczków z moich prac różnych i dawnych: "Proszę pana, ja mam DUŻY abonament bo 50zł (drugi licząc od najniższego) i tyle lat jestem z wami (3, a firma ma prawie 10), to jako stały klient ŻĄDAM niższej ceny i lepszego pakietu" - dziękuję panu, może pan się wynosić z firmy, po co nam takie v.i.p. Inny: "Jak to okres wypowiedzenia, jak to umowa przechodzi na ceny komercyjne?" a minutę wcześniej: "niech pan nie gada, ja przecież CZYTAM umowę i wiem co mam" - taa a gó... wie tak naprawdę. Wielu różnych ludzi i w różnych pracach spotkałem i na moje oko - 70% minimum z nas to pewni siebie "szlachcice" co im słoma z butów wystaje, super trenerzy, super politycy i super znawcy filmu - ale jak przyjdzie co do czego...
Jeden z moich ulubionych talentów muzycznych na soundcloud zamieścił demo nowego utworu. 53 komentarze. Tylko jeden negatywny. Od Polaka. Po polsku. Artyście z Australii, któremu wszyscy pisali na stronie komentarze po angielsku. Wstyd mi. Wstyd. Bo my tylko narzekać umiemy. A chełpimy się swoimi dokonaniami...
Pfffff
Nic nie dokonaliśmy LUDZIE!!! To nasi dziadkowie coś zrobili, a my żyjemy teraz i co każdy z was zrobił, czego dokonał, jak żyje? Ludzie - to co zrobili wasi ojcowie nie oznacza, że was za to pochwalą i będą szanować, bo na szacunek każdy sam musi zasłużyć. Dlatego tak - ten film jest bardzo dobry, a Polacy to... szkoda gadać.
Owszem są dobrzy i bardzo dobrzy Polacy. Ale większość - niestety. Ja mam negatywne zdanie. I to jest moje subiektywne zdanie.
"Bo ja lewicę i prawicę bym wystrzelał pod ścianą. Człowiek powinien być dla człowieka - człowiekiem. A nie lewy czy prawy. Pośrodku. Bo mądry wie gdzie jest złoty środek"
Piszesz człowiek powinien być dla człowieka - człowiekiem a na początku wiadomości Bo ja lewicę i prawicę bym wystrzelał pod ścianą.To już pokazuje jaki jest ten twój środek. Nijaki
A jak należy zrobić porządek? Posprzątać.
A Ty myślisz, że lepiej dać im szansę, wybaczyć? Śmieci należy się pozbywać. Już nam pokazali wszyscy politycy jak pięknie rządzą Polską.
Może i lepiej. Ja po prostu nie zagłębiam się w politykę bo to zbyt duży syf. Próbowałem. Ale co można zrobić? Demonstrację? Przeciwko np. zmianie trasy tramwajów w Krk? Przyszło paru ludzi bo reszta po prostu nie może sobie pozwolić na dzień wolny pracując za grosze w dzisiejszych czasach. Porażka. My nawet nie możemy NIE powiedzieć... a teraz przesiadamy się po kilka razy i marzniemy bo ktoś zaplanował idiotyczny rozkład.
Swoją drogą Polska to syf. W UK, w Holandii czy Niemczech rok po roku na dworcach i lotniskach widziałem te same pociągi o tych samych porach, u nas PKP czy inne środki transportu co pół roku rozkład zmieniają, a banda urzędników i pracowników administracji ma co robić. Syf, a nie kraj. I to jest tylko wycinek z wielu rzeczy codziennych.
Głosuj na prawicę, prawdziwą prawicę, koleje trzeba sprywatyzować, a prywaciarz będzie dbał o klienta, konkurencja w tej sferze spowoduje spadek cen i lepsze usługi
Ja nie widzę sensu życia w Polsce. Jak patrzę na dziury w drogach i syf, a wiem że mogę zamieszkać w innym kraju i tam posłać dzieci do szkoły to się zastanawiać nie będę. Dzieci jeszcze nie mam i chyba tylko dlatego w Polsce trochę czasu w roku spędzam. Ale w przyszłości...
Nigdy nie spotkałem jeszcze żula zagranicą w autobusie czy pociągu. W Krakowie za każdym razem jak jadę jest choć jeden. I nikt na to uwagi nie zwraca - mentalność ludzi - tego nie zmieni żadna partia, a to jest właśnie problemem Polski.
A potem się dziwią,że Polacy są tak spostrzegani na świecie...Oszołomy wszędzie... A nie było tak? Może Polacy chowali wszystkich Żydów? Polacy obwiniali i obwiniają Żydów za atak Hitlera i prawda jest taka,że było wiele takich wsi w których mordowało się Żydów. Ale zaraz polaczkowy zmysł obronny się włącza...PiSowskie oszołomy.
Histeryzujesz. Jak tata był bohaterem, trzeba mu to pamiętać. Ale przypisywanie mu wyłącznie zalet jest przecież niepoważne skoro był tylko człowiekiem a nie bohaterem komiksu. Film nie zohydza Polski, pokazuje ohydę zakłamywania historii. To jest ohydne w wykonaniu dowolnego narodu, także tego do którego należysz. Dorośnij Rycerzu.
Czytaj książki faktograficzne a nie biuletyn ONR. Dokładnie to samo i tak samo robili ukraińcy w tym samym czasie z polakami na Wołyniu w 1944. Dlaczego uważasz, że polscy chłopi mieliby być lepsi od ukraińskich? Nie masz mandatu do prowadzenia merytorycznej dyskusji bo niczego nie wiesz. Wyrażasz puste opinie podsycające wyłącznie nienawiść i wyimaginowaną, wallenrodyczną postawę tego, że naród polski jest lepszy od innych. Wybacz panie romantyk - nie był i nie jest. Skoro już unikasz biblioteki - idź na Marszałkowską i rzuć sobie cegłą w radiowóz. Do niczego więcej się zasadniczo nie nadajesz.
Jak śmiesz porównywać jednostkowe wydarzenie z regularną, systematyczną akcją ludobójczą zorganizowaną przez OUN-UPA na Wołyniu? To ty nic nie wiesz. Twoje żałosne podjazdy do mojej osoby z ONR-em świadczą tylko o twoim braku argumentów. Nie szufladkuj ludzi. Jak biedną intelektualnie istotą musisz być, że jedyne co potrafisz, to obrzucanie obelgami i wmawianie absurdów, jak ten z rzucaniem cegłą na Marszałkowskiej. A nienawiść to ty podsycasz, nienawiść i pogardę do narodu polskiego.
Może naród polski nie jest lepszy od innych, ale jednego nie mamy na sumieniu: masowego ludobójstwa, czego o sobie nie mogą powiedzieć Ukraińcy, Rosjanie, i Niemcy, nie stanowiliśmy też większości w aparacie terroru żadnego innego narodu, czego o sobie nie mogą powiedzieć Żydzi!
czas spojrzeć prawdzie w oczy i powiedzieć sobie - " Nie jesteśmy tak cudowni,prawi i sprawiedliwi jakbyśmy chcieli" !! Historia ,którą nam wpajają w szkole pokazuje Polków jako wiecznie poszkodowany i bardzo pokojowo nastawiony naród! Niestety w życiu (historii) jak sa plusy to i minusy jeśli jest cos białe to nieznaczy że czarny kolor nieistnieje , tylko czas zawazyć też waśnie nasze wady,przywary ,błędy! Jeśli podczas wojny pomagaliśmy Żydom to nieoznacza ,że nieistniała grabież po ofiarach w okolicach Treblinki czy Sobiboru, również donosiliśmy na sąsiadów z gwiazdą Dawida i żądaliśmy pieniędzy za niedoniesienie. Wiele jest dowodów (wspomnień) na to ,że AK podczas powstania jak i w lasach wielokrotnie dokonywało morderstw na ukrywających się rodzinach żydowski. Czas spojrzeć prawdzie w oczy i czasami powiedzieć - "przepraszamy"
Jestem wiernym fanem twórczości Pasikowskiego. Do 2001r. zrobił dziesięć filmów w dziesięć lat, które można ocenić na dziesięć, więc muszę sprawdzić, co z tym Pokłosiem nie gra, bo jeszcze nie oglądałem.
Ano nie gra w nim tyle, że pan Pasikowski dostał na ten film dotacje państwowe. A skoro dostał dotacje państwowe to pan Pasikowski nie zrobił filmu jaki on by chciał, tylko zrobił film taki jak chciał, odpowiednio oddelegowany, urzędnik. A urzędnik oczywiście sieje propagandę taką jak każe mu ta swołocz z Wiejskiej. A więc zamiast filmu "na faktach" dostajemy kupę faszystowskich bzdur
Brawo Brawo Brawo!! Chyba jeden z niewielu rozsądnych ludzi którzy widzą co się dookoła nas dzieje. Niestety ale według badań 70% ludzi w Polsce nie jest w stanie zrozumieć przekazu Wiadomości w TV. Jak mają zauważyć manipulację, którą jest ten film skoro nie umieją czytać tekstu ze zrozumieniem. Jak mogą widzieć, że ta banda, która okupuje sejm, robi wszystko i wszystkimi dostępnymi metodami żeby nas ogłupić, wprowadzić ciemnotę i odebrać nam naszą narodowość. Ostatnio słyszałem wypowiedź Palikota, że on optuje za likwidacją polskiej armii i stworzeniem wspólnej armii UE. Przecież takiego sku...syna zdrajcę powinni rozstrzelać bez rozprawy, nie później niż 3 min po wygłoszeniu tej kwestii. Zresztą za zdradę państwa powinni rozstrzelać połowę tego bydła z Wiejskiej.
To patrz na to:
http://www.youtube.com/watch?v=G5GNPHGIGZ0
I takie osobniki siedzą w sejmie kraju którego nie chcą ;)
No właśnie o tym mówiłem ale nie chciało mi się rozpisywać o wszystkich aspektach gadki Zdrajcokota. Przecież ta kobieta, dziennikarka (Olejnik?) powinna normalnie w świecie wyciągnąć giwerę i na wizji strzelić mu w łeb za zdradę! A na drugi dzień powinni jej wręczyć order Virtuti Militari...
Prawdziwego Polaka i patriotyzm w Polsce powinno cechować:
1 Słuchanie radia Maryja.Tam jest prawda objawiona,przecież zamach kur**a był.
2 Antysemityzm.Jedynie dowartościowany prawdziwy polak powinien nienawidzieć innego narodu Żydów.
3Nienawiść do bogatych tylko dlatego,że są bogatymi,a to nie ważne,że swój majątek zarobili uczciwie, w końcu mi nie wyszło w życiu jestem patriota,a to złodziej,ubek i Żydek.
4Wierzenie w jarosława kaczyńskiego(specjalnie z małej litery) i popieranie pis.
5 Ślepo wierzącym religijnym zacofanym człowiekiem,który ateistów,lewiców,homoseksualistów,tranzestytów wyrzuciłby z kraju,bo to już nie naród,a społeczeństwo i oni nie mogą być Polakami,bo nie głosują za pis i nie są posłuszni kościołowi.
6Urządzać burdy na 11 listopada spraszając kibolstwo główny elektorat ostatnio pisu i Niemców z zza granicy.
Bądżmy patriotami nie idiotami.Ja głosuje na lewicę,ale obecnie Platformę jestem z tego dumny i mogę być lemingiem,bo lemingi nie odmawiają prawa do własnych poglądów i nie mówia kto ma być polskim patriotą.Zza granicą się śmieją,że dyskutujemy o związkach partnerskich,legalizacji marychy i zdjęciu z sejmu krzyża.HA.
Widzisz marksisto kulturowy, po przeczytaniu tych 6 punktów widać, że jesteś zwykłym bolszewikiem. Właśnie ty odmawiasz innym prawo do własnych poglądów. Chcesz ludziom narzucać akceptowanie sodomitów, dewiantów i innych ludzi z zaburzeniami psychicznymi. Każdego o odmiennych poglądach od twoich nazywasz pisowcem, bredzisz coś o Jarosławie, zamachach, radiu. Sam, co widać, głosisz idee marksizmu kulturowego, czyli nowego totalitaryzmu wprowadzanego pokojowo, oglądasz się na to, co myśli o nas zachód, jakby to była jakaś wyrocznia. Najbardziej rozłożyłeś jednak na łopatki tekstem o 11 listopada, w tym jednym zdaniu obnażyłeś w pełni swoją intelektualną indolencję.
Jeżeli to za antypolski film to jest najwyraźniej wyklęty ze społeczeństwa.. Ukazuje prawdziwe JA Polaków 0 tolerancji