PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Gdybym oceniał go jako zwykły film dałbym 7/10.
Niezła gra aktorska, dobre zdjęcia, dobra muzyka, ciekawy scenariusz. Na minus paranoidalne
sceny w których ludzie jak zombie zbierają się przy bramie kościoła (- bez kitu, żałuję że nie
powstanie Straszny Film 6 poświęcony właśnie Pokłosiu, bo ten film mógłby zostać zajebiście
sparodiowany), momentami gra Stuhra-wieśniaka do mnie nie przemawiała, wypaczony obraz
polskiej wsi i to mocno i sceny całkowicie absurdalne jak np. przejażdżka w garniturze po
kałużach.

Druga natomiast ocena to 0/10 i dotyczy ona misji filmu i tego, iż jest on wyrwany z kontekstu.
Wśród Polaków z całą pewnością były szuje podczas II Wojny Światowej, ale dlaczego ten film
pokazuje własnie to? Uważam że z postawy Polaków podczas II Wojny Światowej należy być
dumnym. Byliśmy po 20 latach wolności po 123 latach ciemiężenia przez różnych
skarwysynów, dodatkowo chociaż groziły za to kary śmierci uratowaliśmy setki razy więcej
Żydów niż zabiliśmy. To absurdalne że pokazuje się jednostkowo takie wydarzenie, nie
wspominając zupełnie o kontekście.
http://www.wykop.pl/ramka/1389317/oddali-zycie-za-zydow-a-ilu-zydow-oddalo-zycie -za-
polakow/
Źydzi mają widać wielką niechęć i nienawiść do tych, którzy robili im krzywdę i tę nienawiść
krzewią i chcą by ich przepraszać ale absolutnie nie pamiętają o tych, którzy zginęli za nich i to
zginęli bezinteresownie.

Ostatnia moja uwaga jest taka, że różne środowiska starają się zmienić wygląd historii przez
takie i inne działania i efekty tego widać np. po wypowiedziach Obamy w których mówi on o
"polish death camps". Masowa manipulacja i jak tak dalej pójdzie za 200 lat w podręcznikach
do historii będzie napisane że to Polska rozpętała II Wojnę Światową.

A co do grzebania w sprawach formalnych to nie pamiętam zajęć z prawa tak dobrze, ale
przecież wszystkie te ziemie ze względu na czas jaki minął
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasiedzenie
przysługują już Polakom więc te procesy Żydowskie w sądach (teoretycznie) raczej nie zwrócą
im ich majątku, czy się mylę?

ocenił(a) film na 3
prostareposta

Konkluzja jest taka, że Żydzi (jako ogół) to nacja totalnych egocentryków i nie ma co się przejmować ich bredniami. Oczywiście trzeba dawać im opór i tępić bezwzględnie rzucane na Polskę i Polaków oszczerstwa oraz rozpowszechniać wiedzę o ich własnych przewinieniach, ale nie ma co zatruwać sobie tym życia. Z kolei tacy jak Pasikowski czy Stuhr robią to co robią po prostu dla pieniędzy.

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Mylisz sie w temacie samych faktow. Podczas wojny na terenie Generalnej Guberni i na ziemiach polskich wlaczonych do Rzeszy ocalalo okolo 40 000 Zydow. Historycy szacuja, ze Polacy w tym czasie mogli zabic lub wydac Niemcom nawet 120 000 Zydow. Polska, jako jedyny kraj w Europie, utracila ponad 90% populacji swoich Zydow. Dla porownania zginelo 44% Zydow estonskich, 17% Zydow wloskich, 60% Zydow czeskich. Bez "wsparcia" polskiego ten odsetek nie moglby byc tak wysoki w Polsce.

Zydzi nie pamietaja o tych, ktorzy ich ratowali? I tu znowu w duzej odleglosci mijasz sie z faktami. Instytut Yad Vashem w sposob szczegolny upamietnil Sprawiedliwych z roznych krajow.

W temacie prawa tez raczej pojecia wielkiego nie masz. Wystarczy, ze sie zastanowisz dlaczego np. na Placu Defilad do dzisiaj, ponad 70 lat od wybuchu wojny, tocza sie spory sadowe o odszkodowania, zadoscuczynienie i zwrot gruntow. Ogolnie twoj post to festiwal dyletanctwa na ogromna skale, w kazdym zakresie, o ktory sie ow post otarl.

per333

Ad. 1 - podaj źródła. Historycy żydowscy?
Ad. 2 - i co oni upamiętnili w Polsce, gdzie to się odnosi do tego co wkleiłem? 100 Polaków zabitych za żydów to nic?
Ad. 3 - na pewno mam większe od ciebie, nie obchodzi mnie plac defilad ale ziemie które przez 65 lat są wykorzystywane przez polskich chłopów i co do których z całą pewnością można odnieść instytucję zasiedzenia.
Ad. 4 - i ty chcesz żeby pozbawione tożsamości chłopstwo po 123 latach niewoli uratowało 100% żydów? nie spadło ci nic ciężkiego na łeb w dzieciństwie?

Jesteś Żydem?

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Boze, czlowieku, poziom intelektualny, ktory reprezentujesz.... Wiesz co, nie chce cie obrazac, po prostu odpuszcze sobie...

per333

Miałem rację z ciężkim przedmiotem. Tak na przyszłość; jak nie masz argumentów to nie rozpoczynaj dyskusji. narta

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Twoje argumenty, biedny, niewyksztalcony czlowieku, sprowadzaja sie do mitow i wyobrazen. Zero faktow, zero wiedzy, glupota wyzierajaca z kazdego zdania. Z czym do ludzi?

"uratowaliśmy setki razy więcej Żydów niż zabiliśmy."

Te slowa mowia o twojej wiedzy wszystko, nieszczesny mitomanie. Zacznij pisac opowiadania fantasy o 10 milionach Zydow uratowanych przez Polakow. Sek w tym, ze prawda jest zdziebko inna. Zginelo 91% polskich Zydow a wiekszosc, ktora sie uratowalo zawdziecza to wywozkom na wschod dokonywanym przez Sowietow w latach 1939-41 (co czwarty obywatel polski represjonowany przez NKWD byl pochodzenia zydowskiego).

per333

Znalazłem jeden argument Ad punktu 2 - skoro w Polsce jest najwięcej orderów Sprawiedliwy wśród Narodów Świata to co ci się tak nie podoba? czemu nie wiecej w wymienionych przez Ciebie Estonii, Włoszech i innych krajach? Co do mojego wykształcenia - jestem na IV roku studiów dziennych na UW na dobrym kierunku także dzięki za troskę.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
per333

Dalej. Francja ma okolo 3500 Sprawiedliwych. We Francji zylo przed wojna 350 000 Zydow (10 razy mniej niz w Polsce). Zginelo 22% Zydow francuskich.

per333

Za pomoc Żydom na terenach polskich okupowanych przez Niemcy groziła kara śmierci. We Francji takiej kary nie było. Przemilczałeś te fakty celowo czy z wrodzonej ignorancji?

ocenił(a) film na 8
kolegaHistoryka

Haha. Festiwal uposledzonych trwa. Ile kont dziennie moze zalozyc osoba uposledzona umyslowo by wzmocnic sile swoich argumentow? Hahahaha. Dawno sie tak nie ubawilem.

ocenił(a) film na 1
per333

Ale z tą karą śmierci...rozszerzoną na członków najbliższej rodziny to prawda.
warto coś wiedzieć zanim weźmie się udział w dyskusji.Francja wydawała żydów wręcz instytucjonalnie współpracując z Niemcami.Robiły tak władze Vichy.
A że mniej zginęło...warto pomyśleć dlaczego?
Ze się nie udało to jasne))))

per333

Skończyłeś zaocznie pedagogikę na SGGW i masz żal? Przykro mi.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Holocaust#Eksterminacja_w_krajach_europejskich

Masz poczytaj sobie i przestań pisać te farmazony o Polakach. W Holandii ani Francji za pomoc Żydom nie groziła kara śmierci dla całej rodziny, ale o tym pewnie też nie słyszałeś?

prostareposta

Polska w ogóle była jedynym krajem gdzie karano śmiercią za pomoc Żydom

ocenił(a) film na 7
prostareposta

Jeżeli nie zgodzisz się z danymi per333 (nawet jeżeli nie są poparte żadnymi dowodami) jesteś zaściankowym chłopem pozbawionym tolerancji i pełen ksenofobi i antysemityzmu :)

RAC_79

Heh zauważyłem to, trudno, taki już pozostanę :-)

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Wy, ludzie bez wyksztalcenia, czesto zyjecie urojeniami. Ty widzisz Zydow albo absolwentow pedagogiki, cos sobie lub innym wmawiasz, imputujesz innym tresci, ktorych nie wyrazili. Dlatego napsialem, ze prezentujesz soba zalosny poziom intelektualny, bo obok twoich urojen rzuca sie w oczy kompletny brak wiedzy na temat zagadnien, ktore sam probujesz poruszac.

Tak, w Polsce grozila kara smierci i jest to czynnik wazny. Ja faktow nigdy nie kwestionuje i w odroznieniu od ciebie nie zmyslam sobie i nie kreuje "faktow alternatywnych" do rzeczywistosci. Nigdy nie zdarzylo mi sie napisac takich bredni jakimi ty tutaj zablysnales. W zadnym z moich postow nie znajdziesz tresci, ktore sa niezgodne z prawda.
Tak, grozila kara smierci, tak, Polacy zabili (lub wydali Niemcom) wiecej Zydow niz ich uratowali, tak, w Polsce zylo najwiecej Zydow w Europie, tak w Polsce bylo 25 razy wiecej Zydow niz w Holandii, a tylko nieznacznie wiecej Sprawiedliwych. Wszystko to sa fakty, tutaj nawet nie ma interpretacji.

per333

Ośle, przeczytaj: "w Polsce zylo najwiecej Zydow w Europie, tak w Polsce bylo 25 razy wiecej Zydow niz w Holandii, a tylko nieznacznie wiecej Sprawiedliwych."

W POLSCE GROZIŁA KARA ŚMIERCI!!! DLA RODZINY ORAZ CZĘSTO SĄSIADÓW. CO GROZIŁO W HOLANDII? GÓWNO! więc już możesz zamknąć dziób i skończ kłapać o wykształceniu, bo za rok będę magistrem z dyplomem najlepszej uczelni w Polsce.

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Biedny niewyksztalcony mitomanie. Wyksztalcone to moga byc twoje urojone wcielenia forumowe, ale z takimi ograniczeniami intelektualnymi w realu nie osiagniesz zbyt wiele. Przykro mi, choc oczywiscie na forach mozesz sie podawac za Bog wie kogo, nikt ci tego nie broni.

per333

Jestem z Warszawy chcesz się spotkać?

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Jestes jakims kibolem, menelem, zulem, dresem? Spojrz na siebie. Masz mentalnosc drobnego bandyty, ktory od razu chce komus kose wbic w brzuch. Skonczysz w kryminale. Domyslam sie, ze pochodzisz z rodziny patologicznej, bo jak inaczej wytlumaczyc taka szumowinowata mentalnosc?
Powiem ci w zaufaniu, ze nie lubie ludzi z marginesu spolecznego. Patologia spoleczna mnie nie kreci.

per333

Nie potrzebnie cię karmiłem trollu, więcej z mojej strony odpowiedzi nie będzie

ocenił(a) film na 8
prostareposta

"Niepotrzebnie" pisze sie razem, niewyksztalcony matolku. Skonczyles chociaz szkole podstawowa?

per333

Spotkajmy się to się przekonasz

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Nie mam meneli wsrod znajomych. Przykro mi. Jak prawie kazdy zwyczajny czlowiek nie daze do poznawania z bliska ludzi z nizin spolecznych.

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Chętnie posłużyłbym jako ochroniarz dla per333 przy spotkaniu. Irytują mnie tak uwstecznione osoby jak "prostareposta" i dzięki nim wstydzę się, że jestem Polakiem.

andrey_filmweb

"przez nie" czy "dzięki nim"?

użytkownik usunięty
andrey_filmweb

A obciągnąłbyś chętnie per333 przy spotkaniu?

ocenił(a) film na 3

Per już dawno zadeklarował się jako pederasta, więc może taka opcja będzie w mowie o zatrudnienie pod hasłem "premia".

użytkownik usunięty
Rev93

Hehe, wiem.

ocenił(a) film na 8
Rev93

Zadeklarowalem sie wg ciebie jako pederasta? I wg ciebie mam tu wiecej niz jedno konto? I wedlug ciebie Zydzi porywali chrzescijanskie dzieci by przerobic je na mace? Czemu wy, uposledzeni, ciagle uciekacie od rzeczywistosci i tworzycie swoje slynne gowno-prawdy?

ocenił(a) film na 3
per333

Na pierwsze i drugie odpowiedź brzmi: "tak", a na tamto trzecie tak: "nie pier***".

ocenił(a) film na 8
Rev93

Rev, wy, najgorszy sort czlowieka, najbardziej bezwartosciowe jednostki ludzkie, zawsze slyneliscie z tego, ze rozsiewaliscie falszywe plotki o innych, szkalowaliscie innych ludzi i cale narody. Ilez klamstw wymysliliscie na temat Zydow, na ten przyklad. Ty jestes znakomitym zobrazowaniem tego zjawiska. Czlowiek tak szalenie zdemoralizowany, zdegenerowany moralnie i intelektualnie, ze prawdopodobnie nie zdaje juz sobie sprawy kiedy przekracza granice przyzwoitosci, a kiedy nie. I to jestes wlasnie ty, Rev. Skrajna szumowina. To wlasnie ludzie twojego pokroju w przeszlosci szczuli na Zydow albo na inne grupy etniczne czy spoleczne a orezem takich osobnikow byly klamstwo, falsz i prymitywizm.
To jestes ty, Rev. Posrednio sam o sobie tak mowisz, dajesz o sobie wlasnie takie swiadectwo. A co jest najsmieszniejsze - nie masz poczucia wstydu, poczucia obciachu. A potem sie dziwisz, ze normalni ludzie toba gardza. Sam na to zapracowales i nikt cie chyba do tego nie zmuszal.

ocenił(a) film na 3
per333

Cały czas wydaje ci się, mały sodomicki prostaczku, że twoje zdanie na mój temat coś mnie obchodzi. Ile razy mam jeszcze z łaski swojej udowodnić ci, że tak nie jest i nigdy nie będzie? A może mój wysiłek polegający na przebiciu się do twojego pustego, zdegenerowanego łba jest z góry skazany na niepowodzenie?

ocenił(a) film na 8
Rev93

Oczywiscie, ze cos cie obchodzi, bo zdazyles sie nabawic na moim punkcie alergii. Ja toba gardze i zawsze sie z ciebie wysmiewam, ty zas reagujesz na mnie "drazliwie".
Jestes zwyrodnialym czlowiekiem, Rev, i w jakis sposob o tym wiesz.
Nawet nie prosze cie bys udowodnil mi, ze napisalem sam o sobie, ze jestem pederasta albo ze posiadam tu inne konta niz to. O nic ciebie nie prosze i niczego od ciebie nie wymagam, Rev. Zycie od ciebie czegos wymagalo, ale nie stanales na wysokosci zadania. Twoje klamstwa na moj temat sa malutkie i niewazne, ale cos mowia o twojej naturze i twoim sposobie pojmowania pojecia "przyzwoitosc". Ja mysle nawet, ze ty w jakis sposob jestes szumowina uswiadomionym. Ty nie masz zasad moralnych, jak kazda zdemoralizowana osoba. Ty jestes gotowy czynic czy glosic "zlo", bo w pewnym sensie po stronie "zla" sie juz ostatecznie opowiedziales.
Istnienie takich ludzi jak ty uwiarygadnia wszelkie historyczne przekazy o chlopach mordujacych w czasie okupacji Zydow. Skoro dzis istnieja takie szumowiny, to jakim cudem mialyby nie istniec w trudnych czasach okupacji?

użytkownik usunięty
Rev93

Szkoda na niego czasu, zadziałał u niego typowy mechanizm wyparcia i unika prawdy o sobie, ale każdy już wie, że jest pederastą i jest na niskiej pozycji na drabinie społecznej. Gdy ktoś mu wytknie prawdę o nim, próbuje zaatakować myśląc, że ktoś się przejmie jego słowami. Myślę, że on zdaje sobie sprawę, że jest upośledzony umysłowo, a tutaj tylko leczy kompleksy. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3

On przede wszystkim jest śmieciem z hasbary, który za pieniądze oczernia własny naród. Zdegenerowana społecznie menda prawdopodobnie z rodziny patologicznej i takiego samego środowiska. Jeszcze tak jego choroba umysłowa. Niekiedy chciałbym go nienawidzić za to jakim jest zerem i co robi z naprawdę niskich pobudek, ale nie potrafię, bo to chory, nieszczęśliwy człowiek. Również pozdrawiam.

per333

Ty masz wyksztalcenie za to ,typowego komornika i konfidenta ... pierl***sz bzdury jak mało który.

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Nawet, jeśli jest żydem, co Ci do tego? Czy to czyni go gorszym człowiekiem? Z takim poziomem dyskusji lepiej się nie wypowiadaj.

Langov

A gdzie ja cokolwiek takiego napisałem? Zadałem proste pytanie, spekulacje zostaw sobie

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Pytanie jest tendecyjne, bo ewentualna odpowiedź na nie nic nie wnosi. Zadałeś je tylko po to, żeby każdy czytający zastanowił się czy per333 jest Żydem. Masz jakiś poważny problem chyba.

ocenił(a) film na 3
Langov

Pytanie było wbrew pozorom bardzo zasadne. Bo jeżeli rzeczony per333 jest Żydem, to w sferze pobożnych życzeń pozostaje kwestia jego ewentualnego obiektywizmu. Coś takiego jak obiektywny Żyd w przypadku stosunków jego nacji z jakimkolwiek innym ludem prawie nie istnieje i trafia się może raz na milion.

ocenił(a) film na 4
per333

"Historycy szacuja, ze Polacy w tym czasie mogli zabic lub wydac Niemcom nawet 120 000 Zydow."

Wibitni naukowcy radzieccy udowodnili też zapewne utworzenie przez Himmlera dwóch dywizji grenadierów SS oraz Polskiej Armii Narodowo Wyzwoleńczej dowodzonej przez naszego rodaka Własowa:).

"Bez "wsparcia" polskiego ten odsetek nie moglby byc tak wysoki w Polsce".

Fakt - bez pomocy okrutnych polskich morderców odsetek spadłby zapewne zawrotnie do liczby 87 %.

"Instytut Yad Vashem w sposob szczegolny upamietnil Sprawiedliwych z roznych krajow".

Tylko dlatego że w Polsce było najwięcej ratujących proporcjonalnym do wysokiej populacji polskich żydów. Nie przeszkadza im to szczuć własnej młodzieży do wyjazdów do Polski gdzie wpaja im się nienawiść do naszych rodaków tworząc wrażenie jakiegoś polskiego zagrożenia. Każdorazowe burdy dokonywane w hotelach i na ulicach przez ich wycieczki które 90 % czasu spędzają na oglądaniu miejsc kaźni daje wspaniałe efekty wpajania miłości do naszego kraju:).

"Wystarczy, ze sie zastanowisz dlaczego np. na Placu Defilad do dzisiaj, ponad 70 lat od wybuchu wojny, tocza sie spory sadowe o odszkodowania, zadoscuczynienie i zwrot gruntow".

1. Bo był dekret Bieruta bezprawnie kradnący działki mieszkańcom.
2. Władze miasta są na tyle leniwe że nie chcą choćby stopniowo co roku wypłacić pieniędzy mieszkańcom?

Cóż za wielka sprawa wymagająca pomocy Sherlocka Holmesa, Herkulesa Poirot i inspektora Gadżeta - my społeczność czytająca Filmweba klękamy przed twoim wielkim rozumem:).

"Ogolnie twoj post to festiwal dyletanctwa na ogromna skale, w kazdym zakresie, o ktory sie ow post otarl."

Ech - kocham takie trolowskie obrażanie adwersarzy zamiast wymiany argumentów:).

ocenił(a) film na 8
prostareposta

P.S. i jeszcze jedno. Przezabawny jest argument o 123 latach niewoli w kontekscie ludnosci chlopskiej, ktora praktycznie do konca XIX wieku nie uwazala sie za Polakow, a I Rzeczpospolita byla przez ten lud znienawidzona (podobnie jak znienawidzona przez chlopow byla szlachta, Zydzi, mieszczanstwo niemieckiego pochodzenia i inne tradycyjne, historyczne polskie grupy spoleczne). Po carskiej reformie uwlaszczeniowej znaczna czesc chlopow z zaboru rosyjskiego wykazywala pelna lojalnosc wobec wladzy rosyjskiej.

ocenił(a) film na 3
per333

Sprawiasz wrażenie trochę ograniczonego człowieka, ale może coś dotrze:
Zapoznaj się z pojęciem: "przemysł holocaustu", jeśli już je znasz, to pomyśl jaki ma to związek z filmem "Pokłosie". Czy ten film wpisuje się w nurt tworzony przez amerykańskich chciwych żydów? Nie mówię oczywiście o wszystkich, ponieważ jest wielu uczciwych, ale dla tej części, która ma gdzieś prawdę historyczną, liczą się tylko pieniądze. Ten film jest wprost "skrojony" na ich potrzeby.

użytkownik usunięty
ziarnisty

On nie sprawia wrażenia ograniczonego człowieka - on jest ograniczonym człowiekiem.

ocenił(a) film na 4

Niedoceniasz go to pewnie człowiek ocierający się co najmniej o szczątkową inteligencję.

Właściwy trop powinien prowadzić jedynie do opinii o trolingu lub innej formie świadomej złośliwości:).

użytkownik usunięty
tc1987

Wątpię, to typowy ograniczony człowiek o dwucyfrowym IQ. Nawet troll ma więcej inteligencji (w końcu umie strollować ludzi). xD

ocenił(a) film na 4

Czasem mu się udaję stąd tak to zdefiniowałem.

Nie we wszystkim trzeba się zawsze na siłę zgadzać:).

użytkownik usunięty
tc1987

A widziałeś jaki on ma system oceniania ludzi? Jak typowy ograniczony człowiek uważa, że ktoś po studiach wyższych w Warszawie jest lepszy od kogoś z mniejszej miejscowości, co często podkreśla. Jeszcze to ciągłe powtarzanie o drabinie społecznej i zarzucanie ludziom o odmiennym zdaniu, że jest antysemitą, oszołomem, ksenofobem itp.