Gdybym oceniał go jako zwykły film dałbym 7/10.
Niezła gra aktorska, dobre zdjęcia, dobra muzyka, ciekawy scenariusz. Na minus paranoidalne
sceny w których ludzie jak zombie zbierają się przy bramie kościoła (- bez kitu, żałuję że nie
powstanie Straszny Film 6 poświęcony właśnie Pokłosiu, bo ten film mógłby zostać zajebiście
sparodiowany), momentami gra Stuhra-wieśniaka do mnie nie przemawiała, wypaczony obraz
polskiej wsi i to mocno i sceny całkowicie absurdalne jak np. przejażdżka w garniturze po
kałużach.
Druga natomiast ocena to 0/10 i dotyczy ona misji filmu i tego, iż jest on wyrwany z kontekstu.
Wśród Polaków z całą pewnością były szuje podczas II Wojny Światowej, ale dlaczego ten film
pokazuje własnie to? Uważam że z postawy Polaków podczas II Wojny Światowej należy być
dumnym. Byliśmy po 20 latach wolności po 123 latach ciemiężenia przez różnych
skarwysynów, dodatkowo chociaż groziły za to kary śmierci uratowaliśmy setki razy więcej
Żydów niż zabiliśmy. To absurdalne że pokazuje się jednostkowo takie wydarzenie, nie
wspominając zupełnie o kontekście.
http://www.wykop.pl/ramka/1389317/oddali-zycie-za-zydow-a-ilu-zydow-oddalo-zycie -za-
polakow/
Źydzi mają widać wielką niechęć i nienawiść do tych, którzy robili im krzywdę i tę nienawiść
krzewią i chcą by ich przepraszać ale absolutnie nie pamiętają o tych, którzy zginęli za nich i to
zginęli bezinteresownie.
Ostatnia moja uwaga jest taka, że różne środowiska starają się zmienić wygląd historii przez
takie i inne działania i efekty tego widać np. po wypowiedziach Obamy w których mówi on o
"polish death camps". Masowa manipulacja i jak tak dalej pójdzie za 200 lat w podręcznikach
do historii będzie napisane że to Polska rozpętała II Wojnę Światową.
A co do grzebania w sprawach formalnych to nie pamiętam zajęć z prawa tak dobrze, ale
przecież wszystkie te ziemie ze względu na czas jaki minął
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasiedzenie
przysługują już Polakom więc te procesy Żydowskie w sądach (teoretycznie) raczej nie zwrócą
im ich majątku, czy się mylę?
Dlaczego Niemcy nie robią i nie chełbią się filmami o obozach koncentracyjnych a Rosjanie nie kręcą filmów o Katyniu? A Polacy mający sobie wielokrotnie mniej do zarzucenia musza oglądać swoje winy i jeszcze twierdzić że to jest dobre kino?
Bo to jest prawda. Niestety nie każdy Polak ma sumienie i może żałować za błędy swoich rodaków... np. Ty nie czujesz skruchy, że ludzie mordowali ludzi... to jest przykre
ale ty swiadomie manipulujesz albo nie rozumiesz tekstu czytanego szkoda na ciebie czasu nie pozdrawiam
szkoda to Ciebie... bo tacy ludzie jak Ty niestety nieświadomi tego, co kiedyś było są przykrością dla między innymi rodaków, którzy obchodzą święta typu 3maj, które swoje korzenie mają właśnie w historii. Właściwie to nie wiem co masz na myśli... zły film tylko dlatego, że jest o Żydach, czy Żydzi są źli czy co innego?
zły film, bo to schematyczny gniot pokazujący wszystko w czarno-białych kolorach.
jedyny nieświadomy jesteś tutaj ty synek. i w dodatku błaznujesz.
Przykro mi i z drugiej strony szkoda takich ludzi jak Ty. Widocznie nie jesteś wielbicielką takiego kina... może zaćmienie Cię zadowoli?
mi nie jest przykro z powodu tego, że znam się na kinie
i dlatego nie kupuję filmów w których reżyser tanimi chwytami robi z widza idiotę.
-reżyser nie robi z widza idioty, sugerując się konkretnymi, opartymi na faktach, historycznymi wydarzeniami :)
Maćku, a raczej Maćku z klanu, taki nick lepiej oddaje twój potencjał intelektualny. Sprawdź sobie raport IPN odnośnie ekshumacji zwłok ze zbiorowej mogiły w Jedwabnym. Znajdziesz tam informację o łuskach i kulach z niemieckiej broni. Właśnie odkrycie tego, było przyczyną zaprzestania dalszych ekshumacji.
Jaki z tego wniosek? Chyba nawet ty będziesz w stanie załapać. Skoro były kule, a Polacy broni palnej nie używali, to kto mógł mordować? Kto był obecny przy mordach? Bo jeżeli udziału Polaków nie można wykluczyć, to na pewno nie był on taki jak pokazuje ten film.
... nie wiem jak to skomentować. Jaki masz iloraz inteligencji? Polacy nie używali broni palnej. Kto było obecny przy mordach? Bo jeżeli udziału Polaków nie można wykluczyć, to na pewno nie był on taki jak pokazuje ten film-tutaj może masz racje... ale skąd to możesz wiedzieć? Odpowiem Ci właśnie tak ^^ jak Ty mi napisałeś. Postaraj się sam odpowiedzieć na te pytania... czy rzeczywiście jesteś taki pusty??? A czy Polak nie mógł trzymać w ręku niemieckiej broni?
Maćku z klanu, rozumiem że ty sugerujesz, iż Niemcy przyjechali, rozdali Polakom broń, nauczyli jak się nią posługiwać, a następnie kazali strzelać do żydów.
Napisz może do Grossa aby zaktualizował swoją książkę o twoje genialne pomysły.
Na pytanie :
"ale skąd to możesz wiedzieć?" podałem ci wskazówkę w postaci:
"Sprawdź sobie raport IPN odnośnie ekshumacji zwłok ze zbiorowej mogiły w Jedwabnym."
Tego też nie zrozumiałeś?
Zamiast robić z siebie przygłupa na forum, dokształć się, poczytaj, a następnie wypowiadaj.
Film Pokłosie powstał w oparciu o autentyczne dane historyczne. Tyle. Jeżeli masz więcej wątpliwości to ja Ci na pytania nie będę odpowiadał czy i jak bo jeżeli masz jakieś wąty do filmu, to nie do mnie, tylko do reżysera. On Ci pewnie odpowie na jakiej podstawie powstał film. Proponuję zajrzeć w internecie i poszukać sobie definicji słowa: Pokłosie np. na Wikipedii.
nie wyjeżdżaj tu z wikipedią bo to mało wiarygodne zródło. widać, że mało wiesz jeśli polecasz zgłosić się do reżysera więc z łaski swojej nie twierdź ze film jest zgodny z prawdą i że "powstał w oparciu o autentyczne dane historyczne" jednocześnie nie mogąc tego udowodnić. najpierw poszerz swoje horyzonty w tej kwestii, sięgnij po źródła ponad wikipedią i zakłamany film, nie mający za wiele wspólnego z prawdą.
Przykro mi. Jak mi nie chcesz wierzyć, to nie musisz ;) Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Uważasz, że film jest kompletnym chłamem, bo "nie przedstawia historii prawdziwej" to tylko Twoje zdanie. Ja uważam inaczej...
uważać to sobie możesz, ale bez żadnych dowodów na tezy typu "powstał w oparciu o autentyczne dane historyczne" i odsyłka do reżysera jednoznacznie pokazuje jakie masz pojęcie i twój pierwszy komentarz nie ma żadnej wartości.
przykre, że po prostu nie zrozumiałeś filmu, przesłania, nie wspominając o historii.
interpretacja jest dowolna, nie wiem czemu zakładasz że twoja jest ta właściwą. oglądałem wywiad ze stuhrem i dalej rozumiem film jak rozumiem, 'dzieci pod cedynia' aye
Tak, świetny pomysł, bądźmy dumni ze wszystkich wyczynów Polaków, co tam jeden taki szczegół, co tam, że Polacy też zabijali Żydów. Ludzieeee ! Nie wierzę, że dorosły człowiek mógł napisać coś takiego, ja mam 16 lat, jestem gówniarą, może mało waszym zdaniem wiem o życiu, ale bardzo przepraszam, miejmy serce, nie bądźmy rasistami, bo moim zdaniem ta wypowiedź jak najbardziej podchodzi pod rasizm. Człowieku, opamiętaj się, z wojny nie można pomijać jakichkolwiek szczegółów, bo nasi rodacy nie robili tylko dobrych rzeczy podczas wojny i bardzo dobrze, że coś takiego było przedstawione. Widziałam ten film podczas tegorocznego festiwalu "Kino na granicy" w Cieszynie, po filmie było spotkanie z odtwórcami głównych ról i z ust pana Stuhra dowiedziałam się, że niejaki pan Robert Rogalski sam miał styczność z polakami szerzącymi nienawiść do żydów i to co mówił w filmie, opisując to jak dziadek Franka i Józka zabijał żydów mówił to co prawdopodobnie widział podczas likwidacji getta w Siedlcach, o uderzaniu szarpaniu kobiet za włosy i uderzaniu nimi o ziemię, czekając aż odpadną im głowy. Zwróćmy uwagę, że niestety ale niektórzy Polacy w tych czasach mogli być nawet gorsi niż niektórzy Niemcy. Bardzo przepraszam jeśli moja odpowiedź kogokolwiek dotknęła, ale takie są moje spostrzeżenia, pragnę jednak uściślić, że nie mówię o wszystkich Polakach, bo wiem, że większość naszych przodków dzielnie i wspaniale walczyła o Polskę, dlatego wielki szacunek dla nich !
bardzo dobra wypowiedź, mam głęboką nadzieję otwierajaca szerokie perspektywy intelektualne, przed naszym w niedługim czasie adeptem najlepszej renomowanej a już ze stolicy uczelni w kraju, który lubi zapraszać na spotkania dyskusyjne tete-a-tete obcych ludzi z forum. brawo jti432 mimo 16 lat widzisz więcej niż nasz erudysta ze stolicy, niedługo pan magister
Ta dyskusja mnie irytuje, czy Ty i reszta nie rozumie o czym ja mówię?
Niemcy którzy rozpętali tę wojnę i zamordowali miliony Polaków i Żydów nie robią o tym filmów, odcinają się od historii.
Rosjanie, którzy mają na swoim sumieniu tak haniebne czyny jak Katyń nie robią o tym filmów!!!
Żydzi, którzy siedzieli w USA i robili pieniądze zamiast ratować swoich lub sprzedawali i wydawali swoich ( http://ciekawostkihistoryczne.pl/2011/10/24/wydala-na-smierc-setki-zydow-wziela- za-to-pieniadze-sama-byla-zydowka/ )
NIE ROBIĄ O TYM FILMÓW!!!
Czemu Żydzi nie robią filmów o swoich zdrajcach, których k.u.r.e.w.s.t.w.o jest wielokrotnie cięższe niż nasze?
Czemu My, Polacy, mamy oglądać i cieszyć się z filmów o złych Polakach? Jaką my mieliśmy mieć świadomość narodową po 20 latach wolności po 123 latach niewoli? Czy Ty tego nie widzisz, czy masz mózg zmielony żydowską propagandą? Najwięcej sprawdiedliwych świata wśród Polaków pomimo kary śmierci dla osoby i często dla rodziny ukrywającej a Ty jesteś zadowolona z filmu o bandzie chamów z czerwonymi ryjami który oczernia Polskę.
Bo wiedzą, że etyka narodowa na to nie pozwala. Zwyczajnie nie robi się filmów o własnych zbrodniach.
"W krajach zachodnich podobne traktowanie własnego narodu byłoby niemożliwe. Tam po prostu działa społeczeństwo
obywatelskie. Ktoś, kto o swoich rodakach wyrażałby się z podobną pogardą, byłby publicznie „spalony”.
Tylko Polacy chcą się "rozliczać" ze swojej historii, zresztą na polecenie Rosjan (którzy dofinansowali film).
Nie cieszę się z tego co zrobili Polacy, jednakże robiąc ten film widzimy, że Polacy nie boją się swojej historii, chyba lepiej ją znać niż tak jak mówisz Niemcy, Żydzi, Rosjanie nie robią filmów o tym co robili, Polacy to nadrabiają, dzięki takim filmom możemy dużo się nauczyć.
Hahahahahahaha strasznie mnie rozśmieszyłeś tym, że mam " mózg zmielony żydowską propagandą". Po czym mam go mieć "zmielony" ? Po tymże jedynym filmie przedstawiającym Żydów w takiej sytuacji, odwrotnej niż to pokazywano wcześniej bo zamordowanych przez Polaków ? No kurczę patriota się znalazł, ja uważam, że żeby zwać się patriotą należy nie być też rasistą a ty na takiego niestety wychodzisz, twierdząc, że złe jest to że przedstawia się Polaków w rzekomo złym świetle,bo będąc patriotą nie powinieneś oczerniać rasy żydowskiej ani żadnej innej, powinieneś szanować wszystkich w takim samym stopniu.
Mówiąc o Stelli Goldschlag, mówisz znów o jednostkach, tak samo jak mówi ten film o grupie Polaków. Podczas wojny byli tacy, którzy bronili innych, nawet jeśli mogli przez to zginąć, a także byli tacy którzy działali tylko i wyłącznie na swoją korzyść, więc nie broń tak Polaków bo oni też wszyscy święci nie byli. Poza tym są ładniejsze określenia na słowa : "cham", "ryje" masz lekko prostacki język niestety ..
Nie chce mi się już. Na wszystko odpisałem wcześniej, Ty nie chcesz i nie potrafisz znaleźć moich odpowiedzi. Niemcy, Rosjanie mogą się rozwijać bo idą do przodu z głową podniesioną do góry pomimo hańby ich pradziadów, Polacy mają posypywać głowę popiołem za wielokrotnie mniej zawinione czyny - do mnie ta logika nie przemawia i się z nią nie zgadzam.
"dzięki takim filmom możemy dużo się nauczyć." Czego Ciebie nauczył ten film?
Apropo Stelli
http://www.polskawalczaca.com/viewtopic.php?f=1&t=11524
http://bielinski.salon24.pl/270604,zydowscy-agenci-zamykajace-nienaukowe-postscr iptum
http://www.solidarni2010.pl/11912-zydowscy-konfidenci-hitlera-afera-hotelu-polsk iego.html
http://chodakiewicz.salon24.pl/81001,lonek-skosowski-koniec-zydowskich-kolaboran tow-gestapo
http://www.wicipolskie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=7035&Itemid =56
http://www.bibula.com/?p=30398
Niech teraz Żydzi zrobią film o tych zdrajcach. Zrobią? Nie. Wolą zapłacić Pasikowskiemu żeby móc czuć się dobrze. I tak jest.
Nie chce mi się wgłębiać w to co pisałeś wcześniej bo mam to gdzieś.. przekazu moich wypowiedzi widocznie nie rozumiesz, nie wiesz do czego dążę, ale ty ciągle o jednym. Film nauczył mnie tego, że Polacy też zawinili podczas wojny, już też o tym pisałam : jedni dzielnie walczyli o ojczyznę (chwała im za to ) inny z kolei działali tylko na swoją korzyść. Niech nie robią Żydzi filmu, ważne że są Polacy którzy godzą się z historią taką jaka jest. Dziękuję i żegnam, miła dyskusja, własnie ją kończę.
Akurat "Pokłosie" przedstawia karykaturę historii więc kiepsko sobie wybrałeś źródło dokształcania , to po pierwsze. A po drugie to nie mów mi żeś był taki naiwny i o tym, że nie każdy Polak był święty musiałeś się dowiadywać z tego propagandowego, tendencyjnego chłamu. Pewnie obraz wojny czerpałeś dotąd z jakże wiarygodnego źródła jakim są filmy z Hollywood?
+ pozdro fajny masz poziom intelektualny patrząc na filmy które najwyżej oceniasz .. gratuluję tyle w temacie ..
No niewiarygodne, 7 lat młodsza osoba mówi mi że jestem głupi a twierdzenie opiera na guście filmowym. To ja gratuluję
nie nazwałam cię głupim, aczkolwiek, poziom intelektualny również wiąże się z gustem filmowym, przykro mi tak już uważam.
Film pokazuje nie postawy Polaków podczas II WŚ, ale po wojnie. Jest wiele filmów, które ukazują Polaków w dobrym, nawet bardzo dobrym świetle, jak i jest kilka tych które ukazują je jako szuje, jak to powiedziałeś. Najważniejsza jest chyba prawda, w tym przypadku była na niekorzyść Polaków. Idąc Twoim tropem, jeśli należy pokazywać nas tylko z dobrej strony to również jest to zakłamanie, bo świętym narodem również nie byliśmy. W historii Polski również są sceny, których wypada się wstydzić. Ja nie rozumiem, dlaczego zaraz ludzie doszukują się w tym jakiejś manipulacji, propagandy... Reżyser znalazł świetną historię, którą warto pokazać i chwała mu za to. Jeśli nie warto mówić o historii, która ukazuje Polaków w złym świetle, bo dzieci za 200 lat będą przeinaczać, to jeśli pokazywać wciąż tylko jaki Polska to wspaniały naród bez wad ( ..np. ojciec Kalina, który uderzał głową żydówki o gościniec...!) to dzieci za 200 lat również będą znać nie prawdę..
Przestańmy żyć w jakiejś jaźni, mieliśmy historię jaką mieliśmy. Były czasy z których możemy być dumni, i te których należy się wstydzić, ale już doszukujmy się wszędzie spisków i knowań, że cały świat jest przeciw nam, a każdy kto powie złe słowo na Polskę, to zdrajca narodu i należałoby go rozstrzelać. Jak widzę dziś tych 'współczesnych patriotów', którzy próbują nimi być nawet w sklepie spożywczym, to jest to jakaś profanacja całej historii. Pamiętajmy, że wszyscy jesteśmy najpierw ludźmi, dopiero w następnej kolejności jest obywatelstwo i przynależność do kraju.
Najważniejsza jest prawda.
"Najważniejsza jest prawda."
Tylko powiedz. Czy przed napisaniem tego zgłębiłeś wiedzę na temat pogromu w Jewabnem? Chyba nie, tym bardziej, że miał on miejsce 10 lipca 1941, czyli nie "po wojnie".
"Reżyser znalazł świetną historię, którą warto pokazać"
No tylko gdzie ją znalazł? W książkach Grossa, nie w historii. Poczytaj najpierw czyja była to zbrodnia, bo tylko się kompromitujesz.
"jeśli pokazywać wciąż tylko jaki Polska to wspaniały naród bez wad ( ..np. ojciec Kalina, który uderzał głową żydówki o gościniec...!)"
Takie ukazanie Polaka, który uderza czyjąś głową, jest twoim zdaniem dowodem pokazania tej "gorszej" prawdy o nas? No nie rozśmieszaj mnie.
Innymi słowy - jak typowy leming po tym filmie, przyznajesz, że Pasikowski pokazał w swoim filmie prawdę, budując swoje zdanie jedynie na podstawie tego co ten film pokazał. Żadnej wiedzy.
W Jewabnem mordowali Niemcy co zostało udowodnione, natomiast śledztwo wtedy przerwano. Druga sprawa, jeśli Polacy mordowali żydów to nie na tle rasowym a dlatego żeby wymierzyć im sprawiedliwość - bo byli konfidentami, którzy z radością witali Armię Czerwoną. Wojna rządzi się swoimi prawami i nawet pogromy nie były niczym wyjątkowym na niej.
Z postawy Polaków na wojnie możemy być bardzo dumni. Tylko u nas za pomaganie żydom groziła kara śmierci mimo to my ich najwięcej uratowaliśmy. Tylko my ich przyjęliśmy, gdy Zachód zamknął granicę dla żydów uciekających z "bolszewii", przesiedlonych przez cara. Najważniejsza jest prawda - i dlatego ten film jest zakłamany i twój post też przez zerową wiedzę.
Byłeś tam i widziałeś co nie ? jak typowy leming, w dupie był gówno widział, ale wszystko wie..
Wojna rządzi się swoimi prawami, dlatego można uderzać głową żydówki o gościniec, proszę Cię, sam się kompromitujesz.
Jeśli coś zostało udowodnione, to śledztwo jest zakończone z logicznego punktu widzenia... lemingu :D to jak mogło zostać przerwane skoro coś zostało udowodnione..
To, że wielu Żydów zostało odratowanych przez Polaków nie usprawiedliwia takich czynów. Tak samo mogę powiedzieć, że Rosjanie uratowali dupę Polsce podczas okupacji hitlerowskiej, ale to nie usprawiedliwia i nie rozlicza ich z Katynia. Idąc Twoim tropem, jedyna słuszna postawa to krzyczeć i wszem i wobec oświadczać jaki to wspaniały mamy naród a w naszej historii nigdy nie było żadnych złych czynów, a nawet jeśli były to trzeba je zamiatać pod dywan. Jednym słowem naród idealny, cudowny. Żal mi Was współcześni pseudopatrioci, ogłaszacie swoje jakieś chore wizje nawet w sklepie z warzywami... a prawda jest taka, że gdyby ktoś takim jak Ty przyłożył nóż do gardła to wyparłbyś się polskości, religii i wszystkich tych swoich chwalebnych poglądów, bo najważniejsze jest życie ale tego nie rozumiesz... szkoda.
1. "Byłeś tam i widziałeś co nie ?"
aha, czyli nie wierzysz, że kiedyś istniały starożytne cywilizacje (Grecja, Rzym itp.), bo nie byłeś i nie widziałeś. I kto tu się kompromituje? :D Istnieje coś takiego jak źródła historyczne i relacje świadków a te potwierdzają, że Jedwabne to zbrodnia niemiecka.
"dlatego można uderzać głową żydówki o gościniec"
HEHE a czy taka sytuacja miała kiedykolwiek miejsce? jeśli tak to daj dowód, jakies zródło, bo wyciąganie lekcji historii i traktowanie filmu fabularnego jako źródło historyczne to idiotyzm z twojej strony. Polak uderzył głową żydówki jedynie w pasikowskiej wizji,, w filmie, który nie jest na faktach, więc nie bredź.
2. to inaczej - gdy znaleziono na miejscu zbrodni niemieckie kule zaprzestano ekshumacji na polecenie żydów.
3. dobra, skończ analizy chłopie, bo mnie nie znasz, więc kolejny raz się ośmieszasz, mówiąc mi co bym zrobiła hehe.
to że wielu żydów zginęło na wojnie z rąk Polaków było głównie wymierzaniem sprawiedliwości bo wielu z nich było lewakami którzy donosili na Polaków. w mordzie w Katyniu też brali udział żydzi. http://www.polskapartianarodowa.org/index.php?option=com_content&task=view&a mp;id=993&Itemid=46 żydzi byli uważani przez niektórych za naturalnych bolszewików.
nie mam nic przeciwko temu, żeby mówić całą prawdę o historii narodu, niezależnie jaka by była. ciul tam, że w Rosji uczą się
II wojny światowej dopiero od 21 czerwca 1941r.
ale pod warunkiem, że mówi się całą prawdę, a nie pokazuje się tendecyjny, wybiórczy obraz rzeczywistości jaki jest ukazany w pokłosiu.
prawda jest taka, że ten film za wiele wspólnego z prawdą nie ma.
1. dlaczego udział Niemców w zbrodni jest pominięty?
2. Polacy ukrzyżowali jakiegoś żyda?
3. cały czas powtarzasz o tej żydówce - czy taka sytuacja miała miejsce?
Oczywiście Twoje źródła są w 100% prawdziwe, źródła wszystkich innych już nie.
Rozmawiałeś z tymi świadkami ?
Nie podałem tego jako dowodu na to, że film jest prawdziwy a na to, że takie incydenty i temu podobne powinny być potępiane a nie jako fakt historyczny.
3 Dobra skończ dziewczyno zgrywać historyka bo ewidentnie masz problemy ze zwykłym czytaniem ze zrozumieniem, a co do ze zrozumieniem historii czy istoty życia hehe :D
Spalenie nikomu winnych dzieci, zaiste prawdziwa sprawiedliwość! MISTRZ ! Jeśli to jest sprawiedliwość to życzę Ci takiej samej ... Tym zdaniem po prostu pokazujesz jak nacjonalistyczne masz poglądy i jak mało jeszcze wiesz o życiu. ;)
Nie interesują mnie Twoje propagandowe strony, siej sobie swoje chore wizje gdzie indziej. Film pewnie dawno już oglądałaś a siedzisz na forum tego filmu i chcesz zbawić świat wymierzając sprawiedliwość... jesteś żenująca.
I na koniec "Polacy ukrzyżowali Żyda".. To Ty chyba w ogóle tego filmu nie oglądałaś, tylko bredzisz w ciemno każdą bajkę, którą Ci ktoś wcisnął. Ten ukrzyżowany gość to był Polak z krwi i kości.
to podaj te źródła z których ty korzystasz i przez które wypisujesz te brednie. tylko nie wikipedia bo i tak już wystarczająco się ośmieszyłeś.
skończ argumenty ad personam, bo to tylko pokazuje twój niski poziom.
przecież ja nie mówię o filmie tylko o tym czy kiedykolwiek w XXI wieku ktoś ukrzyżował kogoś w Polsce za poglądy?
"Spalenie nikomu winnych dzieci" DOWÓD. gdzie palili dzieci?
z wymierzaniem sprawiedliwości chodzi mi o lewackich żydów którzy donosili na Polaków. więc nie dopowiadaj sobie.
Nazywanie kogoś lemingiem to dopiero argument ad persona.
A gdzie masz dowód, na to że to byli Niemcy ? Pokaż go :D
nacjonalistyczne strony internetowe się nie liczą, nie było wtedy internetu :D może to być jakaś księga wieczysta, czekam na ten dowód ! :D
to ty stwierdziłeś, że Polacy palili niewinne dzieci, więc proszę o dowód, onus probandi.
A Ty stwierdziłaś, że to byli Niemcy. Również domagam się tego dowodu. Gdzie go masz ?
ja nic nie mówiłam o paleniu niewinnych dzieci. nie przypisuj mi swoich urojeń, a jak już to robisz to zacytuj.
A mi chodzi o niewinnych ludzi, bez względu na ich pochodzenie. To Ty sobie dopowiadasz kretynko, skończ tą dyskusję bo do niczego to nie prowadzi.
no to daj dowód. i tak wiem że nie dasz, bo takiego dowodu zwyczajnie nie ma. więc nie ośmieszaj się już bo masz zerową wiedzę i zbudowałeś sobie obraz rzeczywistości na podstawie filmu co tylko potwierdza że jesteś kretynem.