PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Gdybym oceniał go jako zwykły film dałbym 7/10.
Niezła gra aktorska, dobre zdjęcia, dobra muzyka, ciekawy scenariusz. Na minus paranoidalne
sceny w których ludzie jak zombie zbierają się przy bramie kościoła (- bez kitu, żałuję że nie
powstanie Straszny Film 6 poświęcony właśnie Pokłosiu, bo ten film mógłby zostać zajebiście
sparodiowany), momentami gra Stuhra-wieśniaka do mnie nie przemawiała, wypaczony obraz
polskiej wsi i to mocno i sceny całkowicie absurdalne jak np. przejażdżka w garniturze po
kałużach.

Druga natomiast ocena to 0/10 i dotyczy ona misji filmu i tego, iż jest on wyrwany z kontekstu.
Wśród Polaków z całą pewnością były szuje podczas II Wojny Światowej, ale dlaczego ten film
pokazuje własnie to? Uważam że z postawy Polaków podczas II Wojny Światowej należy być
dumnym. Byliśmy po 20 latach wolności po 123 latach ciemiężenia przez różnych
skarwysynów, dodatkowo chociaż groziły za to kary śmierci uratowaliśmy setki razy więcej
Żydów niż zabiliśmy. To absurdalne że pokazuje się jednostkowo takie wydarzenie, nie
wspominając zupełnie o kontekście.
http://www.wykop.pl/ramka/1389317/oddali-zycie-za-zydow-a-ilu-zydow-oddalo-zycie -za-
polakow/
Źydzi mają widać wielką niechęć i nienawiść do tych, którzy robili im krzywdę i tę nienawiść
krzewią i chcą by ich przepraszać ale absolutnie nie pamiętają o tych, którzy zginęli za nich i to
zginęli bezinteresownie.

Ostatnia moja uwaga jest taka, że różne środowiska starają się zmienić wygląd historii przez
takie i inne działania i efekty tego widać np. po wypowiedziach Obamy w których mówi on o
"polish death camps". Masowa manipulacja i jak tak dalej pójdzie za 200 lat w podręcznikach
do historii będzie napisane że to Polska rozpętała II Wojnę Światową.

A co do grzebania w sprawach formalnych to nie pamiętam zajęć z prawa tak dobrze, ale
przecież wszystkie te ziemie ze względu na czas jaki minął
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasiedzenie
przysługują już Polakom więc te procesy Żydowskie w sądach (teoretycznie) raczej nie zwrócą
im ich majątku, czy się mylę?

użytkownik usunięty
lia_7

no a dasz w końcu źródło na to że Polacy palili niewinne dzieci czy jednak przyznasz się że to zmyśliłeś.

ocenił(a) film na 8

To nie było żadne wydarzenie historyczne, tylko przykład na wymierzanie Twojej sprawiedliwości. Skończ to bo ośmieszasz się tylko swoimi porażającymi brakami w czytaniu ze zrozumieniem...

użytkownik usunięty
lia_7

kto tu ma braki w czytaniu ze zrozumieniem:
"było głównie wymierzaniem sprawiedliwości bo wielu z nich było lewakami którzy donosili na Polaków"
"Spalenie nikomu winnych dzieci, zaiste prawdziwa sprawiedliwość!"
to gdzie padło hasło że chodzi o dzieci? nie manipuluj moją wypowiedzią.
no i już nie uważasz że Polacy gdzieś palili dzieci? hehe to inne brednie też wycofaj.

ocenił(a) film na 8

Twoja wypowiedź "było głównie wymierzaniem sprawiedliwości bo wielu z nich było lewakami którzy donosili na Polaków" była kontrargumentem, na to że zdarzało się Polakom zrobić krzywdę Żydom w imię sprawiedliwości, więc podałem przykład z filmu, na to że wg mnie nie jest to sprawiedliwością a zwykłym bestialstwem, nawet jeśli jest to fakt fikcyjny.
Dziękuję dobranoc! Jednego nie mogę wycofać... jesteś rasistką i szkoda mi takich grubiańskich ludzi, którzy uważają się za patriotów. Na pewno oczernianie, (a ewidentnie to robisz chociażby porównując innych już w pierwszej swojej wypowiedzi do lemingów, pokazuje jak bardzo zepsutą masz osobowość) innych ludzi w internecie to nie jest coś o co walczyli nasi dziadowie i pradziadowie.
Żegnam. Cześć i chwała Polakom patriotom na filmwebie haha.

użytkownik usunięty
lia_7

Skoro ja jestem rasistką to jak nazwiesz dzisiejszych żydów którzy mordują Palestyńczyków, dokonując na nich zbrodni porównywalnej do tego, co Niemcy robili żydom (źródło: http://truedemocracyparty.net/2012/11/media-distraction-blood-distraction-israel gaza-latest-media-distraction-written-in-the-blood-of-palestinians-the-true-face -of-brutality-in-the-middle-east/ )?

zrozum, że wojna rządzi się swoimi prawami i komuniści zabijali Polaków, a Polacy wymierzali im sprawiedliwość. stąd egzekucje na ubekach itp. i w tym też na konfidentach żydowskich, ale nie na tle rasowym. zresztą nie podałeś żadnego dowodu. Pozdrawiam lemingów.

ocenił(a) film na 8

Tacy ludzi, to mordercy którzy spalą się w piekle. Bez względu na ich pochodzenie. Czy to Żydzi, czy Palestyńczycy, czy Niemcy, czy Polacy, każdy poniesie konsekwencje.

A Ty zrozum, że życie jest najważniejsze. A mordowane dzieci, a były takie, nie były nikomu winne, nawet jeśli ich pobratymcy robili straszne rzeczy i nawet jeśli to była wojna. Zrozum to.

użytkownik usunięty
lia_7

ja to doskonale wiem. tylko daj dowód, że Polacy gdzieś palili żydowskie dzieci. bo tutaj właśnie dokonałeś odkrycia, do którego nie dotarł jeszcze żaden historyk, brawo.

ocenił(a) film na 8

Ewidentnie pokazujesz, że nie wiesz każdą swoją wypowiedzią. Napisałem już w poprzednim poście, że to był przykład z filmu, na Twoje wcześniejsze pożal się Boże argumenty.

użytkownik usunięty
lia_7

czyli sam teraz przyznajesz że pasikowski to wymyślił i w efekcie - że film jednak
nie pokazuje prawdy.

ocenił(a) film na 8

Znowu sobie dopowiadasz. Ja napisałem, że był to PRZYKŁAD Z FILMU. Film to nie jest rzeczywistość, więc teoretycznie masz rację, haha wymyślił to. Czy film pokazuje prawdę nie wiem. Wiem, że zdarzenia prawdziwe podobne temu na filmie powinny być potępione, nawet jeśli odpowiadają za nie Polacy, którzy brali udział w wojnie, tak samo jak Rosjan rozlicza się z Katynia a Niemców z okupacji. Wszak Twoje słowa, wojna rządzi się swoimi prawami nie usprawiedliwia ani Niemców ani Rosjan, a w mojej ocenie nie usprawiedliwia żadnego mordercy.

użytkownik usunięty
lia_7

no to po co mi dajesz przykład z filmu? ja piszę o tym, że Polacy wymierzali sprawiedliwość żydowskim konfidentom którzy witali wchodzącą Armię Czerwoną a ty mi na to, że palenie nikomu winnych dzieci to zaiste prawdziwa sprawiedliwość. umiesz czytać ze zrozumieniem czy nie bardzo?

ocenił(a) film na 8

Ja Ci na to, że życie jest najważniejsze, a Ty mi na to: że wiesz o tym, ale Polacy mordowali Żydków konfidentów i dobrze.
Coś w ten deseń... naprawdę bez sensu.
Koniec tej dyskusji. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
lia_7

fajne masz spojrzenie na świat, szkoda tylko że nierealne i daleko z nim nie zajdziesz. świat jest brutalny, niestety były wojny i pogromy.

ocenił(a) film na 8

To idź na wojnę, tam na pewno Twój patriotyzm będzie bardziej wskazany niż na internecie. Jest misja w Afganistanie, może się odnajdziesz ze swoim spojrzeniem.
Patriotka na internecie, gratulacje.

użytkownik usunięty
lia_7

to jak jesteś idealistą to nie zabieraj głosu w sprawie wojny.
ty stosujesz takie hasła "życie jest najważniejsze" itp.
pomyśl że nikt nas o nic nie pytał we wrześniu 1939r.

ocenił(a) film na 8

Zdaję sobie z tego sprawę i ubolewam nad tym (co było w 1939r). Jednak wciąż uważam, że jest ono najważniejsze. To jak Ty jesteś patriotką to zabieraj ten głos w sprawie wojny na wojnie, dlaczego to robisz na internecie, skoro ja nie mogę go zabierać ?

użytkownik usunięty
lia_7

bo trwa właśnie wojna propagandowa.
to jeśli zdajesz sobie sprawę z tego i z faktu ze wojna rządzi się swoimi prawami to wiesz, że jak mordują naszych to nie mogliśmy stać bezczynnie tylko musieliśmy też działać.
i jak ktoś był konfidentem to musiał ponieść konsekwencje.

ocenił(a) film na 8

To już naprawdę brzmi jak jakaś propaganda... Przeczytaj sama co napisałaś ...
Nie interesują mnie żadne propagandy, jaka wojna dziewczyno. Mówię swoje osobiste, subiektywne zdanie na ten temat. Wojna na filmwebie.. co Ty wiesz o wojnie ? Jakim konfidentom, w Jedwabnem? Żydzi kapowali sami na siebie ? O czym Ty gadasz... zastanów się trochę. To oni mieli nóż na gardle wtedy sto razy bardziej niż my, to kto z nich kapował na kogo ? Już sama się plączesz w swoich wypowiedziach. Naprawdę kończę tę śmieszną dyskusję, bo widzę jak przegnitą masz właśnie jakimiś propagandami osobowość. Jak masz pod ręką karabin to łap za niego i idź na tą wojnę, a nie p*erdolisz coś na internecie o patriotyźmie, gówno o nim wiesz skoro nigdy na tej wojnie nie byłaś. To wszystko. Narazie.

użytkownik usunięty
lia_7

nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi i jeszcze wmawiasz, że się gubię, lol.
gdzie wspomniałam, że chodzi o Jedwabnem? mówię ogólnie o wojnie i długo po niej.

ocenił(a) film na 9

chcę zaznaczyć, iż są dowody na uderzanie głowami żydówek, żyją jeszcze osoby które to widziały niestety, ja jednak nie mam potwierdzonej informacji na to że działo się to w Jedwabnem, aczkolwiek incydenty takie miały miejsce.
Chcieliście dowodów na to co się tam działo to macie:

http://www.sztetl.org.pl/pl/article/jedwabne/13,miejsca-martyrologii/7738,jedwab ne-miejsce-pogromu-z-1941-r-/

możecie sobie uważać, że to nieprawda, ale jednocześnie jeśli tak bardzo nie wierzycie w to co jest w internecie i ogólnie uważane, to może w ogóle wymyślmy nową historię wojny, co ? Ja sobie powiem, że to na przykład my zaatakowaliśmy Niemców, potem ZSSR nas, i następnie gdy już nasze wojsko opadło z sił pokonała nas armia niemiecka ? Sypiałam z Hitlrem w poprzednim życiu więc wiem ! POZDROOOOOOO !

użytkownik usunięty
jti432

Chodzi mi o wiarygodne źródła a nie żydowskie bajki.
Jeszcze przytaczają tam cytat z książki Grossa, więc to żaden dowód.

jti432

Dziewczyno szkoda że Twoje źródła są Żydowskie. Bazują na kłamliwej książce Grossa, jeśli chcesz przeczytać krytykę jego kłamliwej książki "100 Kłamstw T. Grossa" - ciekawa i sensowna polemika.

"jeśli tak bardzo nie wierzycie w to co jest w internecie" <- lol... nie no, jak coś jest w Internecie to musi być prawda! Co za kapitalny argument, BO JEST W INTERNECIE! I Ty coś mówiłaś o moim poziomie intelektualnym. GET REAL

"Sypiałam z Hitlrem w poprzednim życiu więc wiem " Gratulujemy

ocenił(a) film na 9
prostareposta

chyba nie rozumiesz do końca mojej wypowiedzi, to smutne bo jesteś o wiele starszy ode mnie,

moje źródła nie są Żydowskie, nie jestem Żydówką, mało wiem o tej kulturze, wiem jakie są wartości życiowe po prostu..

co do Hitlera to po prostu żenada, bo napisalam "wymyślmy własną historię", ale ok, chyba nie ma sensu tego ciągnąć bo nie ten poziom.

*nie czytałam książki Grossa, bo jak mówię nie interesuję się tą kulturą w tym stopniu aby czytać książki na jej temat, bo mam w życiu inne priorytety kulturalne, książkowe.
Pozdrawiam was serdecznie, moje wypowiedzi nie miały w jakikolwiek sposób dotknąć kogokolwiek, była to ciekawa dyskusja, dziękuję i raczej więcej nie odpowiem na nic od "prostareposta" bo za wszelką cenę chce dopiąć swego a ja mam ciekawsze rzeczy do roboty :) Dziękuję jeszcze raz za dyskusję, w której i tak każdy ma inne zdanie :)

użytkownik usunięty
jti432

"moje źródła nie są Żydowskie"
i podałaś link do żydowskiego źródła.

"*nie czytałam książki Grossa, bo jak mówię nie interesuję się tą kulturą w tym stopniu aby czytać książki
na jej temat"
HAHAHAH kompromitacja

czyli jak zwykle zwolennik "pasikowskiej prawdy" zrobił z siebie kretyna. Też pozdrawiam serdecznie.

lia_7

1. Jedwabne to czas wojny.

2. "W historii Polski również są sceny, których wypada się wstydzić. Ja nie rozumiem, dlaczego zaraz ludzie doszukują się w tym jakiejś manipulacji, propagandy..." -

Są one na sumieniach wszystkich narodów, jednak te narody nie robią o tym filmów, chociaż grzechów mają wielokrotnie więcej. Propaganda prowadzi do tego że Obama mówi o "polish death camps" a Niemcy są coraz bielsi, w zasadzie to nie Niemcy rozpętali wojnę a naziole.

3. " Były czasy z których możemy być dumni, i te których należy się wstydzić, ale już doszukujmy się wszędzie spisków i knowań, że cały świat jest przeciw nam, a każdy kto powie złe słowo na Polskę, to zdrajca narodu i należałoby go rozstrzelać"

Ostatnie 200-300 lat naszej historii to bardzo trudny okres i ciemiężenie przez różnych kutafonów. Jak na taką historię uważam że z postaw naszych dziadów i pradziadów należy być dumnym. Jeśli ktoś ma robić filmy o pt: "Jakimi byliśmy k(_)r!wami" to nie jesteśmy to my.

4. "Wojna rządzi się swoimi prawami, dlatego można uderzać głową żydówki o gościniec, proszę Cię, sam się kompromitujesz."

Zgodnie z konwencją genewską za zbrodnie na terenie okupowanego państwa bierze odpowiedzialność okupant

5. "a nawet jeśli były to trzeba je zamiatać pod dywan"

pisałem Ci już - Niemcy, Ruscy, Żydzi z Chicago taką taktykę z powodzeniem stosują a Polacy, których grzechy są przy tym co robili Ruscy i Niemcy niczym - robią o tym filmy i chcą je pokazywać obowiązkowo dzieciom w szkołach. Kpina.

6. "Żal mi Was współcześni pseudopatrioci, ogłaszacie swoje jakieś chore wizje nawet w sklepie z warzywami..."

A mi jest żal Ciebie, bo wszystko co jest ładnie opakowane łykasz jak pelikan i bronisz robienia z mózgu wody. Takie postępowe społeczeństwo mamy że ten postęp niedługo nas zje. W dodatku odpowiadasz nie mając podstawowej wiedzy.

ocenił(a) film na 8
prostareposta

Nie wydaje mi się, żebyśmy rozmawiali wcześniej...
Stary, skąd to wziąłeś ? To jakiś kodeks skrajnego nacjonalisty ?

"jakimi byliśmy k*rwami to nie jesteśmy my " - to jakiś żart ? haha myślisz, że jesteś święty ?
Jak to nie robią filmów, jest masa filmów amerykańskich, które ukazują kraj amerykański w złym świetle.
Odpowiedzialność bierze okupant, czyli Niemcy biorą odpowiedzialność za to, że banda polskich świn ze wsi podpaliła niewinne dzieci ? To się dopiero nazywa szukanie kozła ofiarnego. Nie, no to co napisałeś to po prostu jakiś honorowy kodeks dla idiotów, haha żal mi Ciebie człowieku kimkolwiek jesteś, błagam nie odpisuj bo ja nie będę brał udziału w dyskusji z jakimiś nacjonalistami, pewnie w wieku koło lat 17 ...

użytkownik usunięty
lia_7

"banda polskich świn ze wsi podpaliła niewinne dzieci" DOWÓD. gdzie palili dzieci?

ocenił(a) film na 8

Gdzie DOWÓD, że to byli Niemcy ?

użytkownik usunięty
lia_7

to ty stwierdziłeś, że Polacy palili niewinne dzieci, ja nie wysuwałam tezy, że robili to Niemcy.
więc proszę o dowód, zgodnie z zasadą onus probandi.

ocenił(a) film na 8

A ja proszę o dowód, na to że Niemcy wymordowali Żydów w Jedwabnem. Zgodnie z zasadą kodeksu samuraja haha. Czekam na dowód, z Twoich niepodważalnych źródeł historycznych.

użytkownik usunięty
lia_7

http://www.youtube.com/watch?v=Ji2C6jSRl0A

ocenił(a) film na 8

To nie jest dowód, tylko zeznanie...
Najpierw sprawdź definicję słowa dowód. No pokaż mi jakiś zapis w jakiejś księdze historycznej, pokaż mi zdjęcia archiwalne. To są dowody. Jeśli nie znasz znaczenia słów to nie udzielaj nikomu żadnych lekcji prawnych czy historycznych.

użytkownik usunięty
lia_7

zeznanie to jak najbardziej dowód. zresztą to ty wysunąłeś tezę, że "prawda jest najważniejsza", więc
udowodnij, że to co przedstawił pasikowski w pokłosiu ma coś wspólnego z prawdą.

ocenił(a) film na 8

A Ty udowodnij, że to Niemcy wymordowali Żydów w Jedwabnem, wciąż nie przedstawiłaś mi tego dowodu, i wiem że nie przedstawisz bo go nie masz. Jeżeli świadek jest tylko jeden, to jego zeznanie nie może być dowodem. Dziękuję. Pozdrawiam patriotów!

użytkownik usunięty
lia_7

ja nie muszę nic udowadniać, bo to ty zamieściłeś pierwszy komentarz, w którym napisałeś, że pasikowski pokazał prawdę, której nie powinniśmy ukrywać. więc poprzyj swoje zdanie jakimś źródłem.

ocenił(a) film na 8

No jak nie musisz. Wysnułaś tezę, że to Niemcy wymordowali Żydów w Jedwabnem i masz na to dowody. Gdzie te dowody ? Przyznaj, że ich nie masz, a ja napiszę że Pasikowski zawarł fikcyjne zdarzenia w filmie. ;)

użytkownik usunięty
lia_7

http://www.bialystok.ap.gov.pl/lomza/jedwabne.html

ocenił(a) film na 8

Nie napisałem, że Pasikowski pokazał prawdę, tylko że prawda jest najważniejsza ogółem. A prawdą jest, że dochodziło do morderstw na Żydach popełnianych przez Polaków, nawet jeśli to były pojedyncze incydenty. Nie manipuluj moim wypowiedziami.

użytkownik usunięty
lia_7

prawda jest najważniejsza, zgadza się. ale jak to się ma do Pokłosia?
gdzie pasikowski przedstawił prawdę?

ocenił(a) film na 8

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że NKWD przykładało tym świadkom pistolet do głowy. Niektóre zeznania są identyczne, wszystkie obarczają Niemców, tak samo jak Rosjanie próbowali zwalić winę na nich za Katyń. Oczywistym jest, że Niemcy mordowali Żydów, ale posługiwali się też w tym celu Polakami, nie zaprzeczaj.
Przeczytaj poprzedni post jeszcze raz, nie napisałem że zawarł prawdę. Naprawdę masz coś z głową ?

użytkownik usunięty
lia_7

no to dlaczego duchowni żydowscy sprzeciwili się ekshumacji? dlaczego obwinia się Polaków mimo że nie ma przekonywujących dowodów?
"posługiwali się też w tym celu Polakami" no to jak ktoś ci przyłoży pistolet do głowy i każe zabijać bo inaczej zginiesz ty i twoi bliscy to będzie to twoja zbrodnia czy tego kto ci kazał?

ocenił(a) film na 8

Sama zadecydujesz czy to będzie Twoja zbrodnia czy zostawisz to temu, który Ci ten pistolet do głowy przyłoży. Czyli jakby zaszła taka sytuacja, to jestem usprawiedliwony tak ? haha dobre
Na szczeście tacy patrioci jak Ty nie muszą stawać przed takim wyborem, siedzą tylko w internecie i udają jakie to wspaniałe wartości chcą przekazać światu.

użytkownik usunięty
lia_7

to raczej ty tak robisz. dopóki nie jesteś w takiej sytuacji nie wiesz co byś zrobił a moim zdaniem jakby ktoś ci kazał zabić obcego żyda, bo jeśli tego nie zrobisz to zabiją ci rodzinę to raczej byś go zabił, mimo że teraz będziesz twierdził inaczej.

ocenił(a) film na 8

Bardzo możliwe, dlatego nie oceniam tak płytko innych jak Ty, bo nie wiem co bym zrobił, ale jeśli bym to zrobił, niewątpliwie popełniłbym zbrodnię.
Ty pewnie uratowałabyś świat w takiej sytuacji w imię narodu polskiego...

użytkownik usunięty
lia_7

nie popełniłbyś wtedy zbrodni. teraz właśnie ty bardzo płytko na to patrzysz.

ocenił(a) film na 8

stałbym się narzędziem zbrodni. to oczywiste.

ocenił(a) film na 8

Myślę, że zrobili to z powodów religijnych.

użytkownik usunięty
lia_7

ale kto - Niemcy czy Polacy? i dlaczego z powodów religijnych?

ocenił(a) film na 8

Duchowni Żydzi.

użytkownik usunięty
lia_7

nie. zrobili to dlatego, że zaczęto odkrywać niewygodną prawdę.
jakie powody religijne?