Gdybym oceniał go jako zwykły film dałbym 7/10.
Niezła gra aktorska, dobre zdjęcia, dobra muzyka, ciekawy scenariusz. Na minus paranoidalne
sceny w których ludzie jak zombie zbierają się przy bramie kościoła (- bez kitu, żałuję że nie
powstanie Straszny Film 6 poświęcony właśnie Pokłosiu, bo ten film mógłby zostać zajebiście
sparodiowany), momentami gra Stuhra-wieśniaka do mnie nie przemawiała, wypaczony obraz
polskiej wsi i to mocno i sceny całkowicie absurdalne jak np. przejażdżka w garniturze po
kałużach.
Druga natomiast ocena to 0/10 i dotyczy ona misji filmu i tego, iż jest on wyrwany z kontekstu.
Wśród Polaków z całą pewnością były szuje podczas II Wojny Światowej, ale dlaczego ten film
pokazuje własnie to? Uważam że z postawy Polaków podczas II Wojny Światowej należy być
dumnym. Byliśmy po 20 latach wolności po 123 latach ciemiężenia przez różnych
skarwysynów, dodatkowo chociaż groziły za to kary śmierci uratowaliśmy setki razy więcej
Żydów niż zabiliśmy. To absurdalne że pokazuje się jednostkowo takie wydarzenie, nie
wspominając zupełnie o kontekście.
http://www.wykop.pl/ramka/1389317/oddali-zycie-za-zydow-a-ilu-zydow-oddalo-zycie -za-
polakow/
Źydzi mają widać wielką niechęć i nienawiść do tych, którzy robili im krzywdę i tę nienawiść
krzewią i chcą by ich przepraszać ale absolutnie nie pamiętają o tych, którzy zginęli za nich i to
zginęli bezinteresownie.
Ostatnia moja uwaga jest taka, że różne środowiska starają się zmienić wygląd historii przez
takie i inne działania i efekty tego widać np. po wypowiedziach Obamy w których mówi on o
"polish death camps". Masowa manipulacja i jak tak dalej pójdzie za 200 lat w podręcznikach
do historii będzie napisane że to Polska rozpętała II Wojnę Światową.
A co do grzebania w sprawach formalnych to nie pamiętam zajęć z prawa tak dobrze, ale
przecież wszystkie te ziemie ze względu na czas jaki minął
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasiedzenie
przysługują już Polakom więc te procesy Żydowskie w sądach (teoretycznie) raczej nie zwrócą
im ich majątku, czy się mylę?
"Jak typowy ograniczony człowiek uważa, że ktoś po studiach wyższych w Warszawie jest lepszy od kogoś z mniejszej miejscowości, co często podkreśla"
Wiesz sam pewnie jest z Radomia albo jakiejś wiejskiej dziury więc nie dziwne że gra typowego niedorozwiniętego "Warszawiaka". Sam jako urodzony w stolicy za takich napływowych ciemniaków zawsze muszę czuć wstyd bo to oni budują wizerunek Warszawy jako napływowej hołoty bez kultury.
A co do studiów - jak na razie po wyrobieniu licencjatu stwierdzam że uczelnie pełne są napływowej hołoty z którą ciężko wytrzymać w jednym towarzystwie. Pokończyli jakieś psychologie, polonistyki i inne badziewia i potem pracują na jakimś zmywaku i tylko pozostaje im się mądrzyć jacy to mądrzy i wykształceni są - szczyt inteligencji pokażą najwyżej idąc w sierpniową noc zalani w trupa jak świnie naubliżać kilku staruszkom na Krakowskim i nic więcej. Z doświadczenia wiem że ludzi miejscowi po podstawówkach potrafią być o wiele bardziej inteligentni i sympatyczni od tych za przeproszeniem "magister jego mać":). Smutne ale prawdziwe.
"Jeszcze to ciągłe powtarzanie o drabinie społecznej i zarzucanie ludziom o odmiennym zdaniu, że jest antysemitą, oszołomem, ksenofobem itp."
No najczęściej widzę jeszcze ciągłe ignorowanie argumentów poziomie "jesteś chory psychicznie" i td. Zapewne dyskusją z amebą albo małpą w ZOO była by bardziej inteligentna:). Jak pisałem - przyjezdna napływowa hołota pokończyła jakieś psychologie i inne badziewia i musi potem odreagować późniejsze porażki:).
Sprawiasz wrazenie ograniczonego czlowieka. Ja pisze o faktach, a ty o swoich urojeniach. Nie umiesz czytac ze zrozumieniem dlatego piszesz nie na temat.
Jednak tylko potwierdzasz moje wrażenie, które odniosłem czytając twoje wypowiedzi. Co konkretnie jest urojeniem?
Może książka pt. "The Holocaust Industry"? Nie wiem czy celowo robisz z siebie ignoranta, ale zanim coś napiszesz, pomyśl.
Jakbyś nie załapał, to moja wypowiedź nie odnosi się konkretnie do twoich faktów odnośnie 123 lat niewoli, tylko nawiązuje do prowadzonej w tym temacie dyskusji. Podpiąłem się pod twojego posta, bo w moim mniemaniu jesteś osobą, która najbardziej takich informacji potrzebuje.
Czlowieku, ktory sie zawsze we wszystkim mylisz - uwazasz, ze zalozylem tu wiecej niz jedno konto? A moze porwalem twoje dzieci by przerobic je na mace? Zastanawiales sie dlaczego normalni ludzie sie z ciebie nabijaja w realu?
"A moze porwalem twoje dzieci by przerobic je na mace? Zastanawiales sie dlaczego normalni ludzie sie z ciebie nabijaja w realu?"
A pomyślałeś jak postrzegają cię postronni kiedy robisz z siebie skończonego łoma cytującego bajki wymyślone w "Der Sturmerze" dla takch jak ty którzy po prostu mieli pecha za późno by zamówić co tygodniową prenumeratę pisma Streichera do swojego domu:)?
Jesteś takim głupiutkim misiem o małym rozumku że aż słodkim:).
Tyle razy zapedzalem cie w kozi rog, osmieszalem publicznie na tym forum, obnazalem twoj nieprawdopodobny debilizm i kompletny brak wiedzy na temat Polski, ze musisz miec juz chyba uraz i jakas obsesje na punkcie konta per333. Na to w kazdym razie wyglada. Debilizm nie poplaca i jestem na sto procent pewien, ze cierpisz z tego powodu w realu. Nie zeby ci zyczyl zle, ale zastanow sie kto odpowiada za twoj ponury los? Ja, jakis Zyd, mason, cyklista?
P.S. dzis zalozyles konto? Wy, uposledzeni umyslowo, jestescie przeuroczy. Jedyne co umiecie to zakladac 500 kont na forach i przekrzykiwac sie wzajemnie. Taki ciemny, sredniowieczny motloch z widlami. W realu zas jestescie na samym dnie drabiny spolecznej. Dlaczego? Rozumu nie starczylo by stac sie kims. Tylko do siebie mozecie miec o to pretensje.
Skrojony na ich potrzeby? I dlatego pół filmu jeden z braci mówi jak bardzo są chwciwi amerykańscy żydzi? Film wg Ciebie jest robiony pod żydów, a jedna z polskich postaci ciągle mówi jacy źli oni są? Weź się zastanów zamiast brednie wypisywać i jeszcze raz film obejrzyj.
"I dlatego pół filmu jeden z braci mówi jak bardzo są chwciwi amerykańscy żydzi?"
Tak przez pół filmu, wspomniał coś o tym mimochodem, ale to nie jest pół filmu geniuszu. Sam powinieneś jeszcze raz ten film obejrzeć. Zresztą tu nie chodzi, jak nie rozumiesz to już ci tłumaczę:
Co z tego, że są chciwi, skoro im się te majątki jak najbardziej się należały, ich chciwość jest tutaj uzasadniona, bo to Polacy ich wymordowali, a następnie zagrabili ich ziemię. To już nie jest chciwość bystrzaku, tylko chęć odzyskania tego co własne.
Łapiesz? Czy mam dalej tłumaczyć.
No i jaki problem z odzyskiwaniem tego, co własne? Ty rozumiem jak Ci ktoś coś ukradnie 'bystrzaku' nie będziesz chciał tego odzyskać?
Pytanie brzmi co takiego "własnego" pozostawili tu Żydzi co chcieliby odzyskać. Zresztą sami zrzekli się prawa własności dając dyla do Palestyny, pozostawiając te ruiny i zgliszcza oraz fundamenty. Polacy to wszystko odbudowali własną ciężką pracą, a Żydzi sobie przyjdą na gotowe i dostaną za frajer? O nie, to się nie stanie.
I tutaj wyłazi główne zakłamanie "Pokłosia". W filmie to Polacy zabijają Żydów by zagarnąć ich majątki, a w prawdziwej historii to Żydzi z Jedwabnego w latach 1939-1941 poszli masowo na współpracę z bydlakami z NKWD w celu przejęcia polskiej ziemi i nieruchomości kiedy już prawowici właściciele "znikną". I kto tu jest prymitywnym zwyrodnialcem kierującym się żądzą zysku za wszelką cenę?
Masz racje ,perr33 sieje propagande trzeba sie do tego przezwyczaić bo on jest jak bot ... wytresowany do mieszania danych i konfabulowania faktów.Nawet nie warto tych jego wypocin weryfikować można z góry założyć że to brednie.
> Wśród Polaków z całą pewnością były szuje podczas II Wojny Światowej, ale dlaczego ten film pokazuje własnie to?
Bo mamy już dość filmów o dzielnych i wspaniałych Polakach bez skazy.
Z takim podejściem można by zanegować każdy film kryminalny, bo w nim pokazują Polaka-kryminalistę, a przecież powinni pokazać takiego co to przeprowadza staruszki przez jezdnię. A już najgorszy jest Ojciec Mateusz, co odcinek to jakiś bandzior - w sumie to już chyba z setka jest. I jakoś nikt nie protestuje. A setka złych Polaków w Ojcu Mateuszu to tyle samo złych Polaków co w Pokłosiu ;-)
"Bo mamy już dość filmów o dzielnych i wspaniałych Polakach bez skazy. "
My czyli kto? Czujesz że mówisz w imieniu narodu?
"Z takim podejściem można by zanegować każdy film kryminalny"
Słuchaj, nie manipuluj faktami. Wojna i kwestia Żydowska to kwestie BARDZO delikatne, to nie jest kryminał ani żadnej idiotyczny serial. Ja neguję sens kręcenia takich filmów bo owego sensu nie ma. Od jakiegoś czasu za wszystko obwinia się Polaków. To nas mordowano, nas zdradzano, chciano karać śmiercią za pomoc, mimo to pomagaliśmy.
Czemu Niemcy chcą i odcinają się od swojego postępowania, zaś Polacy którzy de facto mają sobie wielokrotnie mniej do zarzucenia wyciągają i piorą na arenie międzynarodowej swoje brudy?
Z twoich postow wnosze, ze intelektualnie masz moze 10, moze 12 lat. Takiego festiwalu naiwnosci i dzieciecego infantylizmu dawno nie spotkalem.
To jest otwarte forum dyskusyjne, niewyksztalcony, prostaczkowaty oszolomku. Czy ci sie to podoba czy nie. Ludzie tacy jak ty, o zdecydowanie najnizszych mozliwosciach intelektualnych, sa przezabawni w tej swojej bezradosci. Jaka ty masz wladze by komus zabronic pisac na otwartych forach dyskusyjnych, tylko dlatego, ze ten ktos ma inne od twoich poglady? Jestes miernota intelektualna, chlopaczku, i zawsze tak bedzie. Musisz sie z tym faktem pogodzic.
W ostatnich pięciu postach nie napisałeś nic sensownego poza wyzwiskami od niewykształconych debili, proponował bym abyś opuścił ten mierny temat. Pokazujesz tylko swoją głupotę.
Aby opuścił to forum. Bo nie tylko przez te pięć, a przez wszystkie posty na forum pokazuje swoją głupotę.
Pokazujesz głupotę oceniając film na 1/10, pewnie nawet go nie oglądałeś, bo i tak byś nie zrozumiał. I te oceny aktorów. Każdy jakiego oglądałeś, 10/10, Maciej Stuhr 1/10. Jaki to ból widzieć tylu antysemitów i homofobów w tym kraju, nie ma co się dziwić, że tylu ludzi wyjeżdża z tego kraju.
Historia to zarówno białe jak i czarne karty. Częścią naszej historii są zarówno wydarzenia chwalebne (np powstania narodowe) jak i haniebne (np Targowica), tak samo jak i postacie: bohaterowie ale i zdrajcy. Ograniczanie się w przedstawianiu historii do wydarzeń tylko pozytywnych jest jej fałszowaniem. Na samych pozytywach możemy jedynie budować pychę (bo nie dumę) narodową, z wydarzeń których ocena nie jest jednoznaczna i łatwa, możemy wyciągać wnioski i nauczki. A to jest według mnie cenniejsze. O naszej pozytywnej roli w drugiej wojnie światowej napisano już wiele, czas dla równowagi psychicznej narodu na odkrywanie czarnych kart naszej historii. Bo właśnie, wpadniemy w pychę. A czy to czemuś może zaszkodzić? Spójrzmy na Niemców, ich historia najnowsza to jedna wielka hańba, a tymczasem są nadal dumnym i prężnym narodem. Dlatego nie należy się bać ani Grossa ani "Pokłosia", bo wbrew temu co w nich przedstawiono nie rzuca się to cieniem na nasz naród. To są wyjątki potwierdzające regułę, ot szczypta przyprawy w mdłym martyrologicznym daniu polskiego "bohaterstwa bez skazy".
"Spójrzmy na Niemców, ich historia najnowsza to jedna wielka hańba, a tymczasem są nadal dumnym i prężnym narodem."
Zadałaś sobie pytanie: czemu? Powiem ci. Bo to nie Niemcy mordowali Żydów i Polaków - mordowali ich NAZIŚCI. Źli, wstrętni Naziści, nie dobrzy, pracowici i porządni Niemcy. I takie jest mniemanie Niemców. Niemcy nie przypominają sobie II WŚ, a jeśli już to nie brali w niej udziału Niemcy a NAZIŚCI. Dlatego ta hańba jest z ich tożsamości narodowej wycierana przez nich samych. A my, którzy nie mamy sobie tyle do zarzucenia kultywujemy haniebne wyczyny, których na koncie mamy wielokrotnie mniej.
Jeśli nie widzisz w tym czegoś dziwnego, to sobie odpuść dyskusję.
" Dlatego nie należy się bać ani Grossa ani "Pokłosia", bo wbrew temu co w nich przedstawiono nie rzuca się to cieniem na nasz naród. "
Mam wrażenie że nie wiesz o czym mówisz. Czytałaś "Sąsiadów" Jak nie to proszę cię nie zabieraj głosu. To co jest tam przedstawione nie jest częścią naszej historii, jest wynaturzeniami Żyda opłacanego za babilońskie pieniądze, Żyda który zamiast ratować podczas wojny swoich bliskich siedział na ciepłej posadce zarabiając pieniądze a teraz ma żal do Polaków. Wstyd i splunięcie mu w twarz, tyle się jemu należy
Grossa należy tępić bo to kanalia, łajdak i śmieć. To tak na marginesie. Co się tyczy reszty twojego tekstu to wszystko pięknie i ładnie, ale porównując mentalność i aktualne wydarzenia to lepiej podyktuj go Żydom w Izraelu i USA. Oni dużo bardziej niż Polacy potrzebują takiego samobiczowania. O Niemcach nawet nie wspominaj bo wzbudzisz tylko śmiech.
Tworzenie każdego filmu który opowiada jakąś ciekawą historię ma sens. Inga ma tutaj racje - dlaczego mamy oglądać same filmy w których pokazują jaki to nasz naród nie jest niewiadomo jak fantastyczny? Klapki na oczach i mamy mówić, że 'jesteśmy najlepsi?'
Jest 10 tysięcy filmów pokazujących jakimi jesteśmy ogórkami - odsyłam choćby do filmów Smarzowskiego. Ja rozumiem że ktoś mógł zrobić taki film, ale dlaczego POLACY? Dlaczego Niemcy, Rosjanie, wszyscy najbardziej winni tego świata odcinają się od swojej śmierdzącej, płynącej trupami i krwią historii a my, chociaż nasza nie płynie krwią takimi strumieniami mamy się w niej taplać?
O, wreszcie mądrze prawisz. No widzisz, dlatego, że jedni się od tego odcinają, a my Polacy, możemy stanowić przykład i pokazać, że jednak mądry z nas naród i mówimy o tym co trudne, nie tylko o tym co dobre z naszej strony ale i o złych chwilach. Taką wizję miał reżyser, ot po prostu. Film podoba mi się właśnie dlategom że ukazuje historię inną niż wszystkie.
Po prostu to ból widzieć tylu antysemitów i homofobów w tym kraju, więc wyjedź, będzie ich mniej.
Ojciec Mateusz to akurat super serial ... w porownaniu do Poklosie i programow spiewaj i tancz czy mam talent.Juz wole ojciec mateusz obejrzec niz te programy must be the music i tym podobne.Wogole brakuje telewizji edukacyjnych w publicznych stacjach takich racjonalnych a nie jakis badziew.Albo trudne sprawy czy dlaczego ja ... kur normalnie łapy opadają
Takie programy Sonda Kwant Laboratorium ?? no takie programy powinny miec 1 miejsce a nie takie gowno jak tancz na lodzie spiewaj w wodzie i inne badziewia.
Zgodzę się z Tobą w 100%. Teraz w TV samo g*wno za przeproszeniem. A tak na marginesie rozwaliłeś Mnie tym tekstem "tańcz na lodzie śpiewaj w wodzie" hehe :D Piąteczka :)
Nie wiem, ale chyba niestety nie jesteś osobą absolutnie kompetentną do tego, aby oceniać ludzi, którzy wyznają religię jaką jest Judaizm. Pochopnie nazywani: Żydami, LUDZIE (tacy jak Ty czy ja) mają takie same prawo do tego, aby żyć na tej planecie jak Ty czy wyznawca prawosławia, buddyzmu czy hinduizmu!!! Równie dobrze mogę powiedzieć, że Polacy to antysemici i syjoniści. Twój przykład świetnie to odwzorowuje. Jeżeli masz coś do Żydów (skrzywdzili Cię, zrobili Ci źle, okradli Cię itp.) to twoja złość do ich poglądów religijnych nie powinna być wylewana na tle publicznym, bo świadczy to tylko o Twojej słabości. Jeżeli przeciętny Polak traktuje drugiego człowieka jak 'szmate' tylko dlatego, że wyznaje inną religię to ja dziękuje za mieszkanie w tym kraju. Popatrz np. w Stanach Zjednoczonych- idzie tam sobie po chodniku Żyd... yyyyyyyy.... a co by było w Polsce: daleko by uszedł? Jak sądzisz? Czy "dresy" by go pobiły??? Najgorsze w ludziach XXI w. jest osądzanie innych po wyglądzie, kolorze skóry, poglądach religijnych, poglądach seksualnych i inne. Jeżeli nie znasz ani jednego Żyda to po co o nich piszesz w sposób cytuję: "Uważam że z postawy Polaków podczas II Wojny Światowej należy być dumnym." (zabijanie wyznawców Judaizmu) " Byliśmy po 20 latach wolności po 123 latach ciemiężenia przez różnych skarwysynów"(obrażanie drugiego człowieka). Wiesz, że Ty nie obrażasz Żyda? Obrażasz drugiego człowieka i jesteś dumny z tego, że ludzie zabijali ludzi... Brak mi słów, po tym co przeczytałem jestem wstrząśnięty tym, że są jeszcze tak nietolerancyjni ludzie jak Ty! A co jeżeli inny człowiek będąc Żydem napisze: jestem dumny z tego, że Polacy umierali, jak zabijali ich hitlerowcy??? Miło by było? To tylko takie moje 'ale' co do twojej opinii na temat filmu. Myślę, że po przeczytaniu tego nie tylko autor tego tematu, ale i każdy inny Polak zrozumie definicję słowa Żyd. Żyd - człowiek, taki sam jak ty, ja, on, ona. Ma takie same prawa, ale inne poglądy religijne. I za to trzeba go ranić, że jest Żydem? A jeżeli Żyd by powiedział, że Ty jesteś 'zły' bo jesteś chrześcijaninem...
Po 1 - nie jestem chrześcijaninem, jestem ateistą.
Po 2 - źle mnie zrozumiałeś. Dumnym należy być z tych Polaków, którzy Żydów ratowali. Ci, którzy ich wydawali i mordowali to zdrajcy i należy im się potępienie. Nie widzę natomiast powodu żeby po tylu latach kręcić takie filmy. Na kogo ma spaść ta odpowiedzialność, co ten film pokazuje? Bandę chamów z czerwonymi ryjami. Czemu Niemcy nie robią z takim zapałem filmu o tym, jak mordowali Polaków i Żydów? No właśnie.
Po 3 - (obrażanie drugiego człowieka) - obrażam skarwysynów którzy ciemiężyli moich dziadów i pradziadów i tak będę czynił.
Po 1 (pkt.3): obrażasz "skarwysynów, którzy ciemiężyli moich dziadów i pradziadów i tak .będziesz czynił."-czyli obrażasz innych ludzi publicznie! Dlaczego powstają filmy na ten temat o tej historii? Dlatego, żeby kolejne pokolenia pamiętały o tym, co działo się trochę lat temu. Niestety nadal nie widzę powodu, do tego, aby pisać czy film: powstał i jest ok, czy film powstał i jest zły tylko dlatego, że pokazuje i 'ujawnia' w pewnym sensie to, co działo się dawno temu. Możemy sobie gdybać, czy film "Pokłosie" powstał i jest taki, czy inny !ale! jedno jest pewne: film przedstawia historię prawdziwą i więcej takich filmów! Otwiera oczy pewnej widowni, która nie zawsze wie co działo się kiedyś... Proszę Cię o jedno. Jeżeli będziesz kiedyś pisał na tle publicznym tak wulgarnie w stosunku do różnego rodzaju wyznawczego i kulturowego społeczeństwa zastanów się kilka razy. Jesteś (nie obrażając) niesamowicie postawnym przykładem syjonisty... przykro mi jest patrzeć na twoje 'wypociny' tutaj napisane... Są one absurdalne, napisane bezpodstawnie, nie oparte na jakichkolwiek oficjalnych i prawdziwych danych historycznych i obyczajowych, oraz swoje refleksje, które niestety nie wypadają tutaj dobrze. Zapraszam do zapoznania się z historią XXw w Polsce i na świecie. Pozdrawiam :)
Bardzo proszę: udowadniam :) :zapraszam do Wikipedii pod hasłem: pogrom w Jedwabnem (niestety publikowanie linków jest niemożliwe)
co to za dowód?
napisałeś, że FILM przedstawia historię prawdziwą.
druga sprawa, że wikipedia jest tworzona przez ludzi, więc to żaden dowód, ekshumacje zostały przerwane
na polecenie żydów.
Słuchaj, nie zamierzam się z Tobą wykrzykiwać kto ma rację. Jeżeli niestety nie zdajesz sobie sprawy z tego, co kiedyś było to Twój problem. Film Pokłosie jest cytuję z okładki: "inspirowany prawdziwymi wydarzeniami... ". Jeżeli masz jakieś wątpliwości co do wydarzeń z XXw w Polsce bardzo Cię proszę porozmawiaj o tym albo z profesorem historii albo z psychologiem religii, bądź ze swoimi dziadkami.
nie zamierzasz, bo i tak wiesz, że nie masz racji.
ten film to dno, jak Polacy mogli mordować żydów z tego powodu, że zabili Jezusa, co za żenujące wytłumaczenie istniejące tylko w pasikowskiej wizji i spisanej na nowo historii Grossa.
jak Polacy zamordowali jakichś żydów to tylko dlatego, że byli konfidentami, którzy witali Armię Czerwoną a nie na tle rasowym, nie różniąc się w poglądach niczym od nazistów. to było wymierzanie sprawiedliwości na wojnie.
Myślę, że nie mam co pisać z osobą o tak niskim poziomie wiedzy i kultury. Pisząc, że ten film to dno, tylko dlatego, że jest o Żydach świadczy to o Twojej nietolerancji, braku kultury i absurdalnych opinii na temat Żydów. Równie dobrze mogę powiedzieć, że użytkownik Flashback_ to konfident mając takie same dowody na to pośrednie mówiąc, że nim jesteś jak Ty o Żydach... przykro mi jest, że Twój poziom niestety stanął na szkole podstawowej... Wstydź się !
lol już wiem jak działa ten mechanizm wmówienia komuś powodu do wstydu.
nie manipuluj moimi slowami twierdzac ze uwazam ze film jest dnem tylko dlatego ze jest o zydach
(szczegolnie ze w filmie ich nie ma).
(szczególnie film jest o Żydach) nie manipuluj swoją głupotą, tylko spróbuj zrozumieć to, co było kiedyś...
Boże... dziewczynko moja kochana. Po 1.jak chcesz bardzo Żydów w filmie to są na samym końcu przed napisami końcowymi... po 2. film jest o Żydach, ale to nie znaczy, że Żydzi mają w tym filmie występować... troszkę trzeba mózg włączyć :)