PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

porażka

użytkownik usunięty

W jakim celu powstał ten film? by oczernić Polaków? Przekłamana historia, której nie warto oglądać. A ocena, co tu dużo
mówić, polaczki nic nie wiedzą o historii widocznie, także co im się pod nos podstawi to biorą.

film oczernia Polskę, zagraniczni widzowie pomyślą sobie co to za źli ludzie ci Polacy. Zdecydowanie antypolski.

ocenił(a) film na 8
Man_of_Steel

Oczernia? Przekłamuje? Ludzie film jest obrazem jednej, pojedynczej sytuacji. Zdarzyły się przecież pogromy Żydów, zdarzało się donosicielstwo. Dlaczego mamy kręcić filmy tylko o tym jacy to byliśmy wspaniali i szlachetni? 70 lat po wojnie nie potrafimy się przyznać, że mieliśmy też mniej chlubne momenty w swojej historii?

użytkownik usunięty
Dudefix

Kolego, radziłabym poszperać w książkach historycznych, nie w internecie. Rozumiem , że Ty się chwalisz swoimi porażkami na forum? Nie? Opowiadasz tylko o tym co Ci się udało, mam rację?
To, że film przekłamuję historię jest faktem niepodważalnym, to, że aktorzy w tym wystąpili, świadczy tylko o tym, że albo łapali się byle czego, albo nie znają historii. Stuhr stracił w moich oczach.
Wielkie faux pas Pasikowski!
Mam nadzieję, że Kukliński będzie przedstawiony tak jak trzeba.
W Stanach nie podlega dyskusji, że był bohaterem.

Film nie jest antypolski, bo przecież w każdym narodzie część ludzi to bandyci i złodzieje. W polskim również. Żaden naród nie jest jednomyślny. A Polscy są wręcz znani z kłótliwości, co najmniej od czasów rozbicia dzielnicowego i licznych walk wewnętrznych, które toczyli wtedy między sobą polscy książęta. Czy według Ciebie książka Leopolda Tyrmanda "Zły" też jest antypolska, bo pokazuje przestępczy półświatek w Warszawie? Czy antypolskie są wszystkie polskie filmy kryminalne, w których przestępcami są Polacy?

Co do filmu o płk Kuklińskim, to byłem wczoraj na pokazie przedpremierowym, i Kukliński jest tam pokazany jako patriota niezgadzający się na plany dowódców Układu Warszawskiego zamierzających zaatakować kraje NATO. Jest tam pokazane sowieckie zniewolenie Polski i brak suwerenności PRL, naciski sowieckich wojskowych na polskich przywódców. Jest również mowa o Olegu Pieńkowskim.

Trojden

Dzięki. Hasbara pomaga nam od wieków. Te głupie buraki łykną wszystko. Im większe kłamstwo tym łatwiej uwierzą.

JosephG

A po co przejmować się jakimiś głupimi burakami? Chcą być głupi, to niech sobie będą.

Trojden

Sam ich Tusko-wódz im wmawia że Polskość to nienormalność to już chyba uwierzyli.

Trojden

O tych "planach dowódców UW zamierzajacych zaatakować kraje NATO" to nam mówili jeszcze w liceum na PO (Przysposobienie Obronne, nie to, co niektórzy myślą), a potem na szkoleniu wojskowym na studiach, przestańcie się ekscytować wiadomościami przekazanymi przez ówczesnego płk. K. Naprawdę ktoś zapomniał o podstawach doktryny wojennej, i to każdego kraju? si vis pacem, para bellum - to działa już od starożytności. Co, Rosjanie mieli nie mieć planów uderzenia odpierającego zakładany atak NATO? wersja z "para pacem" ma dużo krótszą historię, ciekawe dlaczego?

ocenił(a) film na 7

Droga koleżanko masz tak zawężone pole widzenia, że powinnaś udać się do okulisty wtedy może zrozumiesz, że świat nie jest tylko w kolorach czerni i bieli. Polacy to tacy sami ludzie jak każda inna narodowość i nie jesteśmy kryształowym narodem i swoje za uszami mamy. Pogromy ludności żydowskiej zdarzały się w Polsce i to fakt, nie raz i nie dwa Polacy donosili na polaków, nie raz i nie dwa ich wydawali nazistą. Jeżeli uważasz, że nie powinniśmy kręcić takich filmów to szkoda mi cię i już nie chodzi o ten konkretny przykład, ale o ogół. Bo idąc tym tropem nie daleko nam już do takich praktyk stosowanych np. w Rosji gdzie książki do historii przedstawiają jedyną słuszną prawdę. A skoro już jesteśmy przy książkach, to chciałbym zauważyć że w Polsce jest dużo historyków i dużo poglądów na tamte czasy. Jedni nas próbują wybielać, inni winę za wszystko zwalają na innych, jeszcze inni wręcz przeciwnie. Prawdę można przedstawić na wiele sposobów. I tak na marginesie, Kukliński był zdrajcą, choć akurat w pozytywnym sensie, jakkolwiek pokrętnie by to nie brzmiało.

demola

chyba najsensowniejsza wypowiedź w tym wątku.

ocenił(a) film na 1

"W Stanach nie podlega dyskusji, że był bohaterem." - A co ? USA to jakaś wyrocznia ? Głosiciel jedynych słusznych prawd objawionych ? Co Amerykańskie przygłupy, mające problemy z pokazaniem Polski na mapie mogą o tym wiedzieć ?

Pomyslowy_Dobromir

A ciekawe czy Ty Polski przyglupie wiesz gdzie znajduje sie idaho, vermont , oregon badz czy jestes w oogle w stanie wymienic polowe stanow USA.

ocenił(a) film na 1
bizar800

Nie przypominam bym gdzieś Cię wyzywał. Może teraz się zrewanżuje idioto. Wiem gdzie leży USA - i prywatnie wiem gdzie leżą wymienione przez Ciebie idioto stany. Nie bardzo rozumiem jak się Twoja wypowiedź idioto ma do tego, co napisałem.

Pomyslowy_Dobromir

W sumie to jego wypowiedź jest dość logiczna - pomijam epitety - Europę można porównać do Stanów i w tym kontekście mniej dziwi niedokładna wiedza przeciętnego 'amerykańca' gdzie leży Polska - tym bardziej że znaczna cześć naszych rodaków miałaby problemy odnośnie umiejscowienia w/w stanów choćby tak elementarnie jak to czy leżą na wybrzeżu wschodnim czy zachodnim...

TruR

Europa z niemieckimi obozami to świetlana przyszłość Europy.

ocenił(a) film na 8

nie ma to jak negowac sytuacje, ktore mogly miec miejsce a z Kuklinskiego robic bohatera. Poza tym nigdzie nie widzialem napisu, ze film Poklosie jest oparty na faktach. To juz trudnych tematow nie wolno sie podejmowac tylko robic filmy wylacznie gloryfikujace nasz narod? Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
snail_1981

Ja moją dyskusję kończę w tym miejscu. Pasikowski pięknie się zrehabilitował filmem o wspaniałej postaci Kuklińskiego.
Jeśli ktokolwiek twierdzi, że był on zdrajcą niech wyrzeknie się polskości i biegnie do ruskich. W końcu ktoś przedstawił Jaruzela zgodnie z prawdą (rosyjski piesek). O Pileckim, Kuklińskim...o tych wielkich bohaterach powinni uczyć w szkołach.
Wait. Nie możemy, przecież Tusek i Komor też liżą Ruskich. Wielu Polaków jest ślepych. Wstyd mi za nich.
Nie mam nic innego do powiedzenia.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8

Z tego co sie orientuje to obecnie lizemy du.pe amerykanom a nie ruskim.
Kuklinski moze i jest bohaterem... ale amerykanski. I dobrze, ze to nie Ty decydujesz czego ucza w szkolach bo nie chcialbym aby ktos wpajal mojemu dziecku, ze mozna zdradzac swoj narod i zostac w ten sposob bohaterem! Rowniez koncze dyskusje z Toba bo nie ma ona sensu.

użytkownik usunięty
snail_1981

A więc Kukliński zdradził Polskę, aha.
PRL Ci wyprał doszczętnie mózg.
Ty się GENIUSZU ciesz, że współpracował z Ameryką, gdyby tego nie robił, dzisiaj by Cię nie było, trochę szacunku!
Nie moja wina, że wiedzy historycznej nie posiadasz, trochę ogłady...
Wstyd mi za takich jak Ty.

ocenił(a) film na 8

PRL mi mozgu nie wypral - troche za mlody na to jestem. Jezeli dla ciebie wynoszenie tajnych informacji panstwowych obcemu wywiadowi to wspolpraca to wspolczuje miernej inteligencji. Pozatym czy bym byl czy by mnie nie bylo to juz sie tego nie dowiemy. A szacunku dla zdrajcy miec nie bede.
To raczej ja wstydze sie za takich jak ty, ktorzy film poklosie uwazaja za antypolski (chodz nawiazuje do pogromu w Jedwabnem i pokazuje, ze my Polacy wcale krysztalowi nie jestesmy) a z Kuklinskiego robi bohatera. Doksztalc sie dziewucho a pozniej pouczaj innych.

użytkownik usunięty
snail_1981

Chłopie, jak dla mnie, to Twoja inteligencja jest taka sama, jak wiedza historyczna Stuhra.
Ale płytkie myślenie... gdybyś nie zauważył, komuchy nadal istnieją w polityce, to oni Ci wyprali mózg.
Współczuję wszystkim, którzy mają taką wiedzę (tudzież brak wiedzy).
Oczywiście, miej szacunek dla Jaruzelskiego i innych zdrajców.
Patriotą nazwać się nie możesz wypowiadając się w taki sposób.
Wstyd hańba, wstyd i hańba, że Polska ziemia takich ludzi nosi.

ocenił(a) film na 8

Skad sie biora takie prostaki jak ty? Kiedys na filmwebie szlo podyskutowac - teraz sama gimbaza. Pozdrawiam i wrzuc na luz. Nie kazdy musi miec takie poglady ("jedyne sluszne") jak ty.

ocenił(a) film na 7
snail_1981

Najgorsze jest to, że jeśli 75 w nicku to rok urodzenia tej Pani, nie ma już raczej nadziei, że ona z tego wyrośnie. Dla takiego "rocznikowego" gimbusa byłaby jeszcze przynajmniej jakaś szansa...

ocenił(a) film na 8
Dwight_

dla niej nie ma juz niestety nadziei. Przeczytalem kilka innych postow tej Pani i w jej przypadku glupota jest tak mocno zakorzeniona, ze nie ma szans na poprawe.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
beniaminGT

Pokłosie 1/2 powstało w 1941 i opatrzone było tytułem "Heimkehr".

ocenił(a) film na 1
JosephG

Trzeba wysłać kopię Pasikowskiemu.

Albo i nie, bo ma już pewnie z 10.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
beniaminGT

Kupiliśmy już wiele polskich szmat.

Dwight_

Ale to niekoniecznie jest rok produkcji, "75" to może być wiek....

ocenił(a) film na 7
snail_1981

dokładnie to samo określenie cisnęło mi się na usta czytając jej wypociny - "prostaczka". smutne to niezmiernie...

ocenił(a) film na 1
snail_1981

Słyszałem, że Pasikowski ma robić Pokłosie 2 - historia tych, którzy nabijali żydowskie dzieci na widły i wrzucali do ognia. Mają być wymienieni z imienia i nazwiska. Oczywiście wybór nazwisk losowy, ale słyszałem, że twoi starzy się załapali.

Może to tylko plotka. Ale jeśli nie, to może zaistniejesz. Może będziesz miał swój udział w promocji Polski, w zbiorowym rachunku sumienia tego identycznego do wszystkich innych narodów. Na którym ciążą zbrodnie nie mniejsze niż na hitlerowcach czy bolszewikach. A może i większe.

ocenił(a) film na 8

Jacka Stronga jeszcze nie widziałem, ale na pewno niebawem to nadrobię. Natomiast historię Kuklińskiego znam tyle na ile można ją poznać poprzez literaturę... Czy ta postać jest taka czarno biała? Dla jednych zdrajca, dla innych bohater. Nie ulega wątpliwości, że działał w dobrej wierze, walczył z komunizmem, ZSRR itd... ale czy moralnie postępował słusznie... sam nie wiem... jestem pewny co do jednego, że zbyt łatwo tutaj rzucane są jednoznaczne osądy, ponieważ sam KUKLIŃSKI się wahał... Nie był pewny swoich decyzji...

użytkownik usunięty
barton79

Kukliński powiedział, że nie postąpiłby inaczej, że wg niego była to jedyna rozsądna decyzja. Powiedział to z ogromną pewnością.

Kłopot w tym, że w naszym narodzie istnieje, tak jednostkowa, jak też, co widać np. na tym forum, zbiorowa, chęć do gloryfikowania, a w każdym razie usprawiedliwiania, czynów niejednoznacznych moralnie. Parę autorytetów moralnych się temu oparło, np. gen. Anders, wypowiadając się nt. bohaterów Powstania Warszawskiego oraz tych, którzy Powstanie wywołali, ale są to przypadki jednostkowe właśnie.

Czyn szer. K. nie miał żadnego znaczenia dla dziejów Polski. Na szczęście zresztą. Problem byłby, gdyby Amerykanie chcieli te "rewelacje" wykorzystać - wtedy istotnie nas mogłoby nie być. Na szczęście, w przeciwieństwie do nas, ktoś u nich myśli globalnie i strategicznie.

użytkownik usunięty

Co i dla kogo by nie zrobił, i jaki by to nie był szczytny cel, zdrada pozostaje faktem, i tyle. A czy zdrada Kuklińskiego miała dla nas, jako narodu, skutki pozytywne czy negatywne, to tego jeszcze dłuuugo się nie dowiemy. Jeszcze raz proszę - nie wyjeżdżaj mi tu z przesłaniem, iż tylko Ty masz rację. Nie przysługuje takie prawo komuś, kto przejmuje czyjeś skostniałe poglądy jako swoje (dużo ten ktoś musiał dla Ciebie znaczyć, ale mógł Ci jeszcze przekazać argumenty ) pomimo ewidentnych braków w znajomości tak definicji słów, jak i kultury dyskusji...

użytkownik usunięty

lepiej będzie jak zamilkniesz

użytkownik usunięty

Dlaczego? Boli?

Zdrada – w ogólnym znaczeniu, świadome i intencjonalne zawiedzenie zaufania danego przez osobę, organizację, państwo lub grupę społeczną

To chyba najprostsza definicja. I dość jasna. I Kukliński zdradził. I tyle.

A Ty ani razu nie użyłaś nawet jednego argumentu, potrafiąc jedynie z gracją baletnicy oscylować w swoich wypowiedziach na granicy chamstwa...

snail_1981

Mamy tu dość kuriozalną sytuację. Mieliśmy dominację sowietów którzy robili z naszym krajem co chcieli za pomocą posłusznych im Polaków. A gdy któryś z nich się odwrócił to już twierdzisz ze nie zdradził ZSRR tylko - cytuję - "swój naród"? Sugerujesz więc, że w interesie naszego narodu były plany wojskowe ZSRR?

Nie mieszaj bohatera i zdrajcy, jakkolwiek by ci się to nie podobało. Co do znaczenia czynu szer. K., to akurat dla odpowiednich służb w USA miało ono mizerną wartość, szer. K. nie miał dostępu do naprawdę istotnych dokumentów UW - był na to za malutki. Gdyby jego czyn miał znaczenie strategiczne, to jego samego też by Akwarium usunęło, a tak zdarzyły się tylko "wypadki" jego rodzinie. Przypomina mi się reakcja rządzących w USA, z prezydentem na czele, na informacje przekazane przez Jana Karskiego - nikt nie chciał usłyszeć tych informacji, podobnie było w Wielkiej Brytanii. Jak informacja nie jest wygodna, to się ją ignoruje. A dla USA było wygodne, żeby informacje od szer. K. nie wypłynęły na powierzchnię, i tak się też stało.

ocenił(a) film na 8

Aleksandra Konieczna 1975 - wybierz się do Jedwabnego.

ocenił(a) film na 1
ARBITER31

Słyszałem, że Pasikowski ma robić Pokłosie 2 - historia tych, którzy nabijali żydowskie dzieci na widły i wrzucali do ognia. Mają być wymienieni z imienia i nazwiska. Oczywiście wybór nazwisk losowy, ale słyszałem, że twoi starzy się załapali.

Może to tylko plotka. Ale jeśli nie, to może zaistniejesz. Może będziesz miał swój udział w promocji Polski, w zbiorowym rachunku sumienia tego identycznego do wszystkich innych narodów. Na którym ciążą zbrodnie nie mniejsze niż na hitlerowcach czy bolszewikach. A może i większe.

ocenił(a) film na 8
beniaminGT

Ktoś nie rozumie że trzeba tą sprawę wyjaśnić. To jest moralny obowiązek następnych pokoleń. Ktoś woli zamieść wszystko pod dywan, bo tak wygodniej. Bo można się tą prawdą udławić. Ktoś anonimowo piszę coś nie na temat o jakiejś promocji Polski. Ktoś merytorycznie nie wnosi nic do tej polemiki, tylko obrażą przedmówcę (vide - wpis powyżej).
Wiemy wszyscy że to drażliwy temat - i nie potrafimy na takie tematy rozmawiać.
Pytanie retoryczne: Jakimi kryteriami kierował się beniaminGT wystawiając temu filmowi notę 1.?

ocenił(a) film na 1
ARBITER31

Są tylko dwie dopuszczalne interpretacje tego zdarzenia. Albo Niemcy dokonali tego w 100% samodzielnie ( co stwierdza ostatni żyjący świadek ), albo podpuścili do mordu kilku miejscowych obszczymurów, bo uznali, że tak będzie zabawniej.

Dlatego film jest w 100% kłamstwem i nie zasługuje nawet na jedną gwiazdkę.

Ale film jest nie tylko paszkwilem, jest również częścią programu ograbienia Polski przez Światowy Kongres Żydów. Przy takim wizerunku Polski łatwo grać kartą antysemityzmu wobec każdej krytyki projektu przekazania dziedzictwa wymordowanych Żydów tej organizacji. Przy odpowiednio silnej propagandzie można nawet doprowadzić na masowego poparcia takiego planu przez Polaków - celem zadośćuczynienia za krzywdy dokonane przez Polaków na Żydach.

Oczywiście wszystkie te krzywdy są zmyślone ( skoro najlepszy przykład polskiego antysemityzmu, to Jedwabne, to o czym my tu mówimy?! ), ale współczesny człowiek wierzy telewizji, a nie swojemu otoczeniu. Jeśli podaje się, że złapano w łykend 2 tysiące pijanych kierowców, to człowiek myśli, że strasznie dużo kierowców jeździ pijanych. I nie ma znaczenia, że sam - jako kierowca - widzi takiego raz na kilka lat. Wierzy telewizji, bo jest durniem i przez całe życie był uczony niczego nie kwestionować.

beniaminGT

Ty tak naprawdę, czy dla jaj? Film nie jest paszkwilem ani częścią jakiegokolwiek programu. Takie rzeczy się zdarzały i będą zdarzać tam, gdzie istnieją animozje społeczne. W tamtych czasach i dziś. Poprzez takich ludzi jak Ty.
Jest takie słowo "alegoria", o tym jest ten ten film. A jeśli są idioci, którzy uważają, że to film historyczny, że Stuhr jest zdrajcą, bo jako aktor odegrał pewną rolę, to rozpacz człowieka ogarnia.
Po raz pierwszy na tym forum użyłam słowa "idiota" z żalem.

ocenił(a) film na 1
myszszata

"Takie rzeczy się zdarzały i będą zdarzać tam, gdzie istnieją animozje społeczne."

Animozje nie mają nic do rzeczy, tylko bezkarność. A na na ziemiach okupowanych przez III Rzeszę bezkarni byli tylko Niemcy!

"Poprzez takich ludzi jak Ty."

A to dobre. Jestem wybitnym zwolennikiem polskiej gościnności. Nie mam nic przeciwko, by mieszkało tu 100 milionów europejczyków. Oczywiście dla takich typów jak Pasigówno miejsca nie ma.

"Jest takie słowo "alegoria", o tym jest ten ten film"

Jeśli to jest alegoria, to czemu akcja nie dzieje się w kosmosie w 2224? Albo na jakiejś mitycznej wyspie?
Proponuję zrobić film: Myszszata daje dupy za 5 złotych - będzie alegoria prostytucji.

"A jeśli są idioci, którzy uważają, że to film historyczny, że Stuhr jest zdrajcą, bo jako aktor odegrał pewną rolę, to rozpacz człowieka ogarnia."

Wszystko Ci się myli. Ci, którzy uważają, że film jest historyczny, mają Stuhra juniora za dzielnego aktora, który mierzy się z trudną historią zamiataną pod dywan.

Natomiast ci, którzy uważają film za niehistoryczny paszkwil, mogą mieć Stuhra juniora za zdrajcę.

Aczkolwiek, zdrajca, to ktoś kto zmienia strony.

Nie sądzę, by Stuhr junior był częścią jakiejś strony. To raczej zwykła dziwka do wynajęcia. Za parę groszy zrobi co mu każą. Wątpię, by wchodził w szczegóły. Dupa jest od srania, a aktor jest od grania - to jest zapewne jego credo życiowe. Dodam nawet, że grał dobrze. Podobał mi się w tej roli, ale że nie jestem częścią żydokomuny, ani polactwa, które z taką chęcią lubi sobie pluć w twarz, to nie będę bił brawa.

użytkownik usunięty
beniaminGT

"...na na ziemiach okupowanych przez III Rzeszę bezkarni byli tylko Niemcy!"
Ciekawe... Stwierdzenie tak samo głupie jak "arcydzieło" "Naga broń' I tyle w...dyskusji? Nie, za
mocne słowo:)

ARBITER31

Gościu, a ja bym chciał poznać jakąś historię nakręconą przez żydowskiego reżysera, w której ukazane są mordy palestyńczyków przez żydów. Wskażesz mi jakiś tytuł?

użytkownik usunięty

To, czy Kukliński był, czy nie bohaterem polskim, tego się jeszcze długo nie dowiemy. A to, czy jest amerykańskim, mam w nosie, bo to nie mój kraj. I nie wyjeżdżaj z argumentami, iż Kukliński "W Stanach nie podlega dyskusji, że był bohaterem", bo to zależy od tego, ile zrobił dla nich, a nie dla Polski. Nawet jego niezaprzeczalne dokonania nie wskazują jasno, co zrobił dla siebie, co dla Amerykanów, a ile dla kraju.
A co do odsyłania do "historii"... Może lepiej opierać się na niezaprzeczalnych faktach? Bo historia jest taka, jaka jest aktualnie potrzebna. Jeszcze nie tak dawno wschodni sąsiedzi to byli nasi bracia ukochani. Nie dokonali agresji w 39, nie pozwolili na rzeź w Powstaniu Warszawskim, gdzie Niemcy dokończyli za nich pogromu na inteligencji polskiej... Historia? Cóż to jest według Ciebie? Ja wolę swoją. Bo historia ponad trzydzieści lat temu, wtedy, kiedy w wiosce pod Charkowem słuchałam szeptanych opowieści o masowych grobach, zaprzeczała ich istnieniu. Wtedy Historia powinna mnie była poinformować, że tych grobów jest więcej.
Nie jestem"polaczkiem", i nie biorę, co mi pod nos podstawią. Podobnie nie zamierzam brać do siebie opinii pseudo -historyczek. Owszem, film nie przedstawia Polaków w aureoli, ale jeżeli inni zamierzają przykładać tę miarę do całego narodu polskiego, to widać ich sposób myślenia jest podobny do Twojego, więc jakoś mnie to nie martwi. Ludzie normalni wiedzą, iż jest to tylko wyrywek dziejów. Ktoś normalny wie, że Czesi to nie dobroduszni, przygłupi wojowie, Amerykanie to nie Hannibale-kanibale, a rdzenni Amerykanie nie są biali...
Jak napisałam już raz o tym filmie - jest to zlepek tego typu zdarzeń, ale takie rzeczy też się zdarzały. To nie oczernianie, tylko poruszanie tematów niewygodnych. Cieszyć się tylko należy, że są marginalne... W Kielcach, pomijając to, z czyjego ramienia działali agitatorzy, ale to jednak Polacy dokonali pogromu... Czy to nie przypomina fragmentu "Pokłosia"?
Polacy nie są tylko i wyłącznie dobrzy, podobnie jak Niemcy nie są tylko i wyłącznie źli. Ale jedno jest pewne - większość ludzi nie myśli, a używa tylko stereotypów. Tak ja Ty...