PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

porażka

użytkownik usunięty

W jakim celu powstał ten film? by oczernić Polaków? Przekłamana historia, której nie warto oglądać. A ocena, co tu dużo
mówić, polaczki nic nie wiedzą o historii widocznie, także co im się pod nos podstawi to biorą.

ocenił(a) film na 9

A o Jedwabnem też wymyślili co ???

ocenił(a) film na 8

Nie rozumiem licznych, ocierających o szowinizm wypowiedzi, które krytykują film.. Czy naprawdę sądzicie, że Polacy nie byliby zdolni do takich czynów ? Zatem jest to naiwne myślenie.. Ówcześni ludzie chcą wierzyć, że Polacy to naród bez winy. Owszem, wiele cierpieliśmy ale nie można uważać się za nie wiadomo kogo. Nie wszyscy Polacy byli dobrzy, tak samo jak nie wszyscy Niemcy byli źli. Nie ocenia się według stereotypu. Człowiek to indywidualna jednostka, więc dlaczego wrzucać wszystkich do jednego worka ? Przecież Władysławowi Szpilmanowi pomógł Niemiec. Mimo to również zaliczysz go do tysięcy bezwzględnych nazistów ?
Jeśli chodzi o poszperanie w książkach historycznych, to najwidoczniej sam przeoczyłeś kilka istotnych fragmentów, dzięki którym (być może) nie negowałbyś tego filmu. To wydarzenie miało miejsce, fakty mówią za siebie.. Chyba, że zwykły szkolny podręcznik jest zakłamany..
,,Pokłosie" nie oczernia Polaków. Przedstawia tylko fakty. Jest to film dobry, nawet bardzo. Ciekawie pokazana historia - teraźniejsze czasy, które odkrywają tajemnice przeszłości..

Man_of_Steel

Żydowska kampania oczerniająca Polaków trwa od kilkudziesięciu lat. Pokłosie to jedna kropla z szamba, które na nas wylali w całym tym procesie zakłamywania historii.

ocenił(a) film na 8
Man_of_Steel

To Polacy sami się oczerniają hahah. Mamy XXI wiek, a dalej pełno antysemityzmu na ulicach, chociaż większość ludzi w życiu żyda nie spotkała.

ocenił(a) film na 8
Man_of_Steel

dokładnie

Man_of_Steel

To jest teraz naprawdę zabawne. Gdy Ukraińcy powstali to im wytykamy UPA. Ale o tym jak nasi wydawali czy wręcz mordowali Żydów to już cicho sza?

Ten film powstał właśnie po to aby rozliczyć się z niewygodnymi kartami historii. Jasnym jest ze dla niektórych wszystko co przedstawia naszych w negatywnym świetle jest "antypolskie" cokolwiek by to znaczyło. Antysemityzm podsycały przed wojną środowiska nacjonalistyczne, a to potem dało skutki podczas wojny.

Oczywiście wygodnie jest oskarżać wszystkich innych że coś nam czy innym złego zrobili, ale my także nie jesteśmy święci w ujęciu historycznym. A bełkot o antypolskości gdy ktoś porusza ten trudny temat tylko świadczy o tym jak dużo mamy jako społeczeństwo do nadrobienia.

mlody969

Dobra robota. Potrzeba nam młodych nazistów. Dzisiaj propaganda a jutro zdepczemy ich naszym nazistowskim buciorem. Niech Polaczki .rają jak Tusk na Polskość bo to nienormalność. Zostało jeszcze paru Polaków wśród "kiboli" ale z nimi rozprawiły się już nasze (anty)"polskie" media.

JosephG

Heh, zabawny jesteś. Na Polskę to najbardziej srają ci, którzy ostatnimi prawdziwymi Polakami nazywają tych neandertalczyków z szalikami

mlody969

Co tak mało ujadasz? Postaraj się trochę bo Ci nie zapłacę. To ma być antypolska propaganda szmato.

ocenił(a) film na 10
Man_of_Steel

Ja wiem, że najlepiej pokazywać nas tylko jako tych kryształowych, pięknych, bogobojnych i cudownych Polaków co to nic złego nikomu nie zrobili tylko byli bici i tłamszeni przez innych. Niestety tak się nie da :)

ocenił(a) film na 1
GrzeGon1982

Słyszałem, że Pasikowski ma robić Pokłosie 2 - historia tych, którzy nabijali żydowskie dzieci na widły i wrzucali do ognia. Mają być wymienieni z imienia i nazwiska. Oczywiście wybór nazwisk losowy, ale słyszałem, że twoi starzy się załapali.

Może to tylko plotka. Ale jeśli nie, to może zaistniejesz. Może będziesz miał swój udział w promocji Polski, w zbiorowym rachunku sumienia tego identycznego do wszystkich innych narodów. Na którym ciążą zbrodnie nie mniejsze niż na hitlerowcach czy bolszewikach. A może i większe.

ocenił(a) film na 10
beniaminGT

Ale tabletki wziąłeś? Bo po wklejaniu wszędzie tego samego tekstu odnoszę wrażenie że z zakładu na Olszówki wypuścili tylko tabletek zapomnieli wydać :)

ocenił(a) film na 1
GrzeGon1982

Nie będę każdemu durniowi pisał czegoś oryginalnego, bo na to nie zasługuje. Masówka dla ciemnej masy.

ocenił(a) film na 7
beniaminGT

No pewnie, jeszcze byś za mocno przeciążył zwoje mózgowe tym wymyślaniem nowych bzdetów, a i tak już ledwo zipią.

Dwight_

Witaj kamracie nazisto. Dobra robota propagandowa.

ocenił(a) film na 9

a gdzie tam napisane że film na faktach oparty? jak macie takie pierdoły wypisywać to sobie darujcie :)

fikuscus

dobra jedzcie se do Izraela

użytkownik usunięty
fikuscus

poszukaj rozmów z aktorami w jaki sposób przygotowywali sie do roli a później komentuj. film jest mocny nie łatwy i porusza okropny temat nie ma cenzury to nie komuna :)

Młodzi naziści muszą być bezlitośni. Nawet Tusk Ci powie że Polskość to nienormalność.

użytkownik usunięty
JosephG

I mówisz to ty że swoim pseudo?
Patriotyzm zostal wypaczony i popsuty tyle mam do powiedzenia.

ocenił(a) film na 8
fikuscus

Masz racje więc tymbardziej taki film nie powinen sie pojawic bo on oczernia Polaków i sieje ANTYPOLSKĄ propagandę

Baal

Właśnie dlatego się pojawił. Idziemy krok za krokiem. Najpierw Tusk wynarodowił Polaków wmawiając im że Polskość to nienormalność a teraz powstał film który ma ich przekonać że Polskości należy się wstydzić. Bez jednego wystrzału wymażemy Polskę z mapy Europy.

ocenił(a) film na 1
fikuscus

Słyszałem, że Pasikowski ma robić Pokłosie 2 - historia tych, którzy nabijali żydowskie dzieci na widły i wrzucali do ognia. Mają być wymienieni z imienia i nazwiska. Oczywiście wybór nazwisk losowy, ale słyszałem, że twoi starzy się załapali.

Może to tylko plotka. Ale jeśli nie, to może zaistniejesz. Może będziesz miał swój udział w promocji Polski, w zbiorowym rachunku sumienia tego identycznego do wszystkich innych narodów. Na którym ciążą zbrodnie nie mniejsze niż na hitlerowcach czy bolszewikach. A może i większe.

ocenił(a) film na 8

Tak się składa, że film nawiązuje do autentycznych wydarzeń, a konkretnie chodzi o pogrom w Jedwabnem z czasów okupacji, którego dokonało co najmniej 40 polskich mieszkańców tego miasta, a zginęło mniej więcej 340 żydów, z czego większość została spalona żywcem w stodole. Polecam poczytać trochę na ten temat;)

użytkownik usunięty
audrey_clark96

jeśli czyta się lewackie teksty, to taką też ma się wiedzę historyczną...

ocenił(a) film na 8

LOL, lewackie teksty? Dałaś troszeczkę świadectwo swojej ignorancji.To jest obiektywna, potwierdzona prawda, smutna, ale niestety faktyczna prawda, która nie nosi żadnych znamion wartościujących. Nie zamierzam umniejszać zasług Polaków względem żydów, które bez wątpienia są niepodważalne i ogromne ani też na pewno nie był to zamysł reżysera, jednak zdarzały się również przypadki mniej chwalebne, takie jak przytoczony wyżej przykład. I co, mamy zatajać prawdę? Wybielać winy naszych przodków? O tym też niestety należy wspomnieć, to też jest w pewnym sensie odpowiedzialność narodowa. A jeśli ten film aż tak bardzo godzi w Twoje uczucia patriotyczne, że dałaś mu ocenę 1, to chociaż doceń chociaż kunszt reżyserski i całą wizualną otoczkę, która jest świetna, a jak na polskie standardy - wręcz fenomenalna.

użytkownik usunięty
audrey_clark96

Film jest antypolski, to nie podlega dyskusji.
Kolejną porażką są aktorzy, ja od aktora wymagam tego, by przyjął fakty takimi jakie są,
by przygotował się do roli. (Dorociński przygotował się do roli Kuklińskiego)
Stuhr ewidentnie poczytał co nieco na Wikipedii, tak jak Ty.
Cytuję:
W ramach promocji filmu jesienią ub.r. Maciej Stuhr, stwierdził w wywiadzie dla Stopklatki, że Polacy „przywiązywali pod Cedynią dzieci jako tarcze”. Szkopuł w tym, że aktor pomylił od razu kilka faktów. Po pierwsze - chodzi o bitwę pod Głogowem, podczas której Polaków przywiązywano do maszyn oblężniczych, a nie jako tarcze. Po drugie – i to najważniejszy szczegół - robili to Niemcy.

Cyt: "Film jest antypolski, to nie podlega dyskusji." , "To, że film przekłamuję historię jest faktem niepodważalnym..." . Jak ja uwielbiam takich ludzi, których żadne siły nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne.
Retoryka w
stylu Macierewicza.B
rawo, b
rawo

ocenił(a) film na 7

Stuhr dostał zasłużonego Orła za swoją rolę.

użytkownik usunięty
brk91

Widać przynajmniej teraz jakim był orłem w szkole xD

ocenił(a) film na 4

Jak śmiesz umniejszać jego wybitną wiedzę historyczną ! Dzieci Głogowa zawieszone do murów i wymordowane przez oprawców Krzywoustego wołają o film napisany wedle scenariuszu tego " Orła" :).

użytkownik usunięty
tc1987

szkoda, że ten orzeł nie wzleciał wyżej....
szybko spadł, całkiem niepostrzeżenie...

ocenił(a) film na 4

http://imageshack.com/a/img838/1811/rz3o.jpg

Tyle w temacie :).

brk91

Te upadłe orły to już nie białe polskie tylko czarne wrony.

użytkownik usunięty
audrey_clark96

hehe wiedza z wikipedii

ocenił(a) film na 4
audrey_clark96

"a konkretnie chodzi o pogrom w Jedwabnem z czasów okupacji, którego dokonało co najmniej 40 polskich mieszkańców tego miasta, a zginęło mniej więcej 340 żydów, z czego większość została spalona żywcem w stodole".

Tak tylko dziwnie dobrze uzbrojeni byli ci chłopi skoro na miejscu mordu znaleziono podczas ekshumacji sporo łusek do karabinów Mauser 98. To chyba była najlepiej uzbrojona wieś i aż dziwne że wojska niemieckie jak tydzień wcześniej gnały na wschód nie zostały powstrzymane przez doborowe jednostki zamieszkujące wieś :).

Ale tego już w jakiejś gadzinówce ci nie wyjaśnili i stąd wiara w jakieś mityczne podpalenie ludzi w stodole. Przy takim poziomie głupoty za 10-20 lat chyba już będzie można ogłosić że nie istniały jednostki Einzatzgruppen a wszystkich mordów latem i jesienią 1941 roku dokonywała ludność cywilna od Estonii po Morze Czarne :).

Pewien kuternoga miał jednak rację kiedy mówił że im większe kłamstwo tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.

ocenił(a) film na 1
audrey_clark96

No patrz, a ja myślałem, że zostali spaleni w domu Kalinów, a Ty mi tu z jakąś stodołą. Myślałem, że na miejscu nie było Niemców, a jednak byli (łuski Mausera znalezione na miejscu zbrodni), szukałem w gdzieś na necie info o ukrzyżowanym na drzwiach stodoły polskim chłopie i jakoś przemilczano ten fakt w mediach - za to dowiedziałem się, że zbierający macewy, został bodajże radnym. Ale to tylko "szczegóły" co ? A to że stawiają one sprawę na głowie i fałszują historię na korzyść Niemców i Narodu Wybranego w dobie "polskich obozów koncentracyjnych" nie ma znaczenia, prawda ?

audrey_clark96

Tak, tak. Widać, że wiedza z TVNu i Wyborczej. A skoro owe media w żydowskich rękach (i to nie jest żadna tajemnica, Michnik przecież otwarcie się do tego przyznaje), to niby jaką "prawdę historyczną" mają podawać? Oczerniać Żydów - czyli oczerniać samych siebie? Proste, że nie. Gratuluję wyboru źródeł czerpania wiedzy. Oby tak dalej, a za 50 lat polskie społeczeństwo wyprane z tożsamości będzie wszystkim wypłacać odszkodowania za "polskie obozy" i takie tam. :/

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

To znaczy Pasikowski wrócił po wielu latach nieobecności w kinie. Twórca zapisał się świetnie takimi hitami jak ,,Kroll'', ,,Psy'', ,,Psy 2. Ostatnia krew''. Trudno wyobrazic było sobie inne kino niż kryminalne, o tematyce wojennej, wojskowej. ,,Pokłosie'' jest filmem już innym. Trudno powiedziec czy film dotrzymuje rzędu z tamtymi filmami. Napewno brakuje w ,,Pokłosiu'' lepszego aktorstwa. Olaf Lubaszenko, Cezary Pazura, Bogusław Linda, Mirosław Baka, Janusz Gajos, Marek Kondrat i Maciej Kozłowski lepiej wypadali niż Ireneusz Czop i Maciej Stuhr. Za dużo w filmie także takich aktorów średnich jak Andrzej Mastalerz czy Lech Dyblik. W filmie brakowało także lepszej muzyki jak Michała Lorenca z filmu ,,Kroll''. Czy sama historia była autentyczna? Trudno mi jest powiedziec. Mam stosunek do tego neutralny. Może, że dowiem się od kogoś z Was, jeśli ma na to prawdziwe i wiarygodne źródła. Widzę na forum, że jedni mówią tak, drudzy tak. Film jest dyskusyjny. Trochę mnie martwi, że nie powstają takie filmy jak ,,Reich'', które były moim zdaniem ciekawsze dla młodych widzów i wzorowały się do kina amerykańskiego, zachodniego. Sam Pasikowski był uznawany swego czasu za drugiego Tarantino.

ocenił(a) film na 1

Nie lubie Tarantino - bo jest zbyt mało realistyczny, a bardziej parodiujący rzeczywistość. Gdyby porównać Pokłosie do ostatniego filmu Pasikowskiego, czyli wspomnianego Reich to niestety widzę zupełny spadek formy. Insza inszość, że osobiście Reich jest najlepszym wg mnie ale jak czytałem jeszcze tydzień temu najbardziej ulubionym filmem samego reżysera. Wspaniałe zwieńczenie pewnego etapu kariery zanim zabral się za serial Glina (który niestety już tak mi się nie podobał).
Nie oszukujmy się jednak - obecny Lubaszenko pomimo jako tako młodego wieku jest wrakiem człowieka, Pazura się wypalił, a Boguś sam sobie dał spokój. Pozostaja jeszcze Globisz, Baka, Żmijewski, Gajos - co są nadal w dobrej formie po których reżyser sięgał we wcześniejszych filmach, ale w Pokłosiu ich zabrakło. Dlaczego? Bogus nie zagrał - bo mu się scenariusz nie podobał. Z tego co widzę w Jacku Strongu mamy powrót Baki, Pieczyńskiego i Globisza - tyle dobrze.
Dwa razy się do tej samej rzeki nie wejdzie. Lata 90te nie powrócą, Pasikowski nie jest już 30 latkiem i od kolejnych filmow oczekiwałbym czegoś więcej niż przygód Franza Maurera part 3. Wspomniany Reich i Operacja Samum były dobrym kierunkiem. Z jednej strony luxniejsze klimatyczne kino (Reich), z drugiej nawiązanie do najnowszej historii z watkami sensacyjnymi (Operacja). Pasikowski wybiera niestety gatunek thriller i tymże dziwnym gatunkiem posługuje się by w moralizatorski sposób pokazać czarne oblicze Polaków w 2WŚ. Opiera swój scenariusz na bredniach Grossa. Jest mało wnikliwy - świat znów jest westernowy czarny (mieszkańcy wsi) i biały (Kalinowie).
Dobiera w roli głównej słabiutkiego Stuhra, który poza rolę prostaczka nie potrafi wyjść krok dalej (tu lepiej by się spisał Szyc). Czop - jedyna jana gwaiazda w tym filmie. Niedoceniony aktor wreszcie wypłynął, szkoda że w słabym bądź co bądź dziele.
Wspominałem, że filmy Władka miały dobry warsztat (praca kamery, plenery, muzyka, dialogi). Tu wszystko jest jakieś płaskie. Nie chodzi o to by co chwile padało k**, ale o to by cos zostało z dialogów, czy monologow w pamięci. Nie ma nic. I wada największa - zawsze Pasikowski stawiał na ładną kobietę czy kobiety (no może nie wyszło mu to w operacji Samum). Tu prócz epizodów z Fijałową nie ma żadnej.

użytkownik usunięty
aliveinchains

Pasikowski z tego co czytałem ostatnio to wywiad w z jakąś radiową stacją mówił, że film Reich lubi i nie lubi, kocha go za jedną z najlepszych ścieżek dźwiękowych w jego filmie, z drugiej strony mało widzów zgromadził i słabe recenzje zgarnął. Wierzę jeszcze, że Lubaszenko pokona chorobę i będzie grał. Jest on w trudnej sytuacji, bo nie dostaje ról, a kiedyś miał ich mnóstwo. Nie potrzebnie pchał się może w te ,,Barwy szczęścia''. Pazura także średnio dobiera reżyserów. Linda miał szansę zagrac w ,,Pokłosiu'', ale nie chciał, dodatkowo pokłócił się coś z Pasikowskim. Dla nas to wszystko bardzo na niekorzyśc. Gajos także jest już w swoim wieku. Baka minimalnie spadł, bo takie role i filmy (średnio w ,,80 milionów'' i ,,Tajemnica Westerplatte''). Może teraz w ,,Jack Strong'' będzie lepiej. Z tegfo co mówił Pasikowski to Kuklińskiego nakręcił nie sam z siebie, a dla jakieś znajomej Kuklińskiego z USA - agentki CIA. Lepiej byłoby, gdyby sam wybierał tematy, bo w tym jest chyba najlepszy. Linda, dzięki ,,Pokłosiu'' byłby bardziej popularniejszy. Szyc także. Sam Pasikowski mówił ostatnio, że od 2012 roku obniżył to wszystko jak muzyka, scenografia, plenery, ponieważ dostosowuje to obecnej małowymagającej publiki i czasów. ,,Pokłosie'' i tak wypada nieźle wśród innych filmów, ale kiedyś filmy były bogatsze. Dużo bogatsze i bardziej zadbane.

ocenił(a) film na 8

Boże kobieto ,piszesz jak jakaś nawiedzona nastolatka ,"W jakim celu powstał ten film? by oczernić Polaków? Przekłamana historia, której nie warto oglądać","polaczki nic nie wiedzą o historii widocznie, także co im się pod nos podstawi to biorą",co ci strzeliło do głowy ,żeby tak pisać ,może i faktycznie nie podobało mi się to co zobaczyłem ,ale nie dlatego ,że film był zły ,bo wręcz przeciwnie ,ale dlatego ,że koło mnie bylo kilka miasteczek należących do żydów,lub takich ,w których mieszkało ich bardzo dużo - Michów ,Kurów ,Końskowola itp. i wiem ,że różne działy sie tu rzeczy ,wiadomo ,ze w większości nikt nie zabijał żydów czy nie przyczyniał się do tego ale niejednokrotnie było tez inaczej czytałem w róznych księgach ,słyszałem od dziadka czy babci o wielu sytuacjach w czasie wojny i to tu nieopodal mnie i wiem ,że to był trudne ale i dziwne czasy ,w których na pewno nie chciałbym życ ,ale to co pani pisze ,dziwnie świadczy o pani jakiejś takiej niewiedzy ,nietolerowaniu tego co się kiedyś działo ,a tekst "jeśli czyta się lewackie teksty, to taką też ma się wiedzę historyczną...'hmm tutaj
widać z kim mamy do czynienia .Jestem ze wschodniej Polski ,a tutaj nadal świadomość tego jak wyglądała wojna naprawde jest nadal duża .Oczywiście Polacy nie są winni śmierci Żydów ,nie są winni tego ,że tutaj już na tych obecnie zamieszkałych przez nich terenach nie mieszkają Żydzi ale czasem bywało tak ,że mieliśmy w to jednak swój wkład i właśnie o tym jest film ,nie zakłamuję historii ,co to to nie ,szkoda jednakże ,że nie powstaje więcej filmów o polskich bohaterach ,bo było ich duzo .Faktem jest ,że to idzię w świat .Znacznie inaczej wyglądały by teraz moje strony ,gdyby nie wojna ,nie wiem czy to dobrze czy nie ,ale prawda jest prawdą ,a nie jakieś pierdoły o lewakach itp. jest jeszcze wiele faktów ,które byc może się pozna ,o wojnie o czasach komuny ,ale czy to dobrze ,podobno ten co wie mniej jest szczęśliwszy.Świat nigdy cudowny i nieskazitelny nie był i nie będzie :)Dziękuje

ocenił(a) film na 1

nie ma co dyskutować z tymi lemingami oni i tak wiedzą lepiej a pózniej i dą na wybory i wybierają tusków , palikotów millerów i innych czerwonych kuglarzy

użytkownik usunięty
normalny77

"Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę" jak widać nadal aktualne...
jacy wyborcy tacy rządzący.
dopóki ludzie nie zaczną samodzielnie myśleć, nie będzie lepiej, to smutne, że większość podąża za ciemną masą...

Matko dziewczyno! Jaka Ty jestes przemądrzała! Masz jakieś kompleksy czy coś ? Tak z ciekawości pytam bo zachowujesz się jakbys była tu najmądrzejsza, ze wszystkich...Samo czytanie książek mądrym Cię nie uczyni ... pamiętaj, że książki piszą ludzie - nie historia :)

użytkownik usunięty
Machado

Jak ma się odmienne zdanie to od razu ma się kompleksy. No tak, że ja na to nie wpadłam.
Nie jestem przemądrzała, nie sądzę, że pozjadałam wszystkie rozumy. Ja po prostu gdy czegoś nie wiem, nie wpisuję bezmyślnie sloganu w google, tylko szukam potwierdzenia w książkach. To czyni człowieka mądrzejszym, wiem to z autopsji, gdybym wiedzę budowała na tej internetowej byłabym o wiele uboższa.
A faktów historycznych niestety nie zmienisz...

Widzę mało rozumiemy, w takim razie narazie.

ocenił(a) film na 7

Z przykrością muszę przyznać, że jesteś chora i działasz w systemie binarnym. Nie wiem czy wiesz, ale ten pogardzany przez ciebie internet to nie tylko Wikipedia, ale też cała masa naukowych opracowań często zawierających o wiele aktualniejsze dane niż te twoje książki. Co więcej na świecie jest cała masa głupich książek, które zostały napisane przez chore umysły którym wydawało się że coś tam wiedzą, więc ich absolutna gloryfikacja jest po prostu śmieszna. Ja dzisiaj mogę wydać książkę na temat o którym mam tylko mgliste pojęcie. To naprawdę nie jest aż takie trudne, wystarczy trochę samozaparcia i ktoś chętny do jej wydania, tudzież kapitał własny. Pomijam już fakt, że istnieje cała masa historycznych książek po których przeczytaniu pewnie wpisałabyś je na czarną listę i kazała spalić jako szerzące herezje. Życzę więcej otwartości i krytycyzmu w ocenianiu informacji.

P.S Ja nie twierdzę że ten film jest filmem historycznym opartym na faktach. Ale z pewnością jest w nim sporo prawdy.

ocenił(a) film na 7

A jakich Ty autorów czytasz i gdzie na świecie bywałaś? Bo jak tak czytam te Twoje bzdury, to śmiać mi się chce. 75 to Twój rocznik? Jeśli tak, to dawaj przykład młodym ludziom, a nie wypisuj "natchnionych" farmazonów. I dla Twojej wiedzy. Jestem historykiem. Kocham książki. Chcesz ze mną popolemizować o historii?