Nie mam nic do żydów, ale denerwuje mnie to, że Hollywood stara się na siłę promować kulturę żydowską, papier pakunkowy z tym ich świecznikiem-menorą, na choince wiszą małe świeczniki. Tutaj sobie czapkę żydowską założy. A na koniec tego filmu zrobili jeszcze z Jacka Żyda... Nie mogliby sobie tego odpuścić? Nie mogłoby być filmu bez barów micwa, obrzezań... ehh Nie chodzi tylko o tą serie, w Dr. House też jest od groma tych małych akcentów...
Filmów o Żydach nie jest wcale tak dużo, jak Ci się zdaje ;) Zdecydowanie więcej jest przez nich filmów wyprodukowanych. Jeśli jeden film z Żydem budzi w Tobie agresję, to proponuję nie oglądać i przełączyć na te, których jest naprawdę sporo, czyli z katolikami, promującymi na siłę kulturę chrześcijańską tam, gdzie jej nie ma :)
Zobacz sobie na obsady filmów powstających w Hollywood i znajdź mi film, w którym nie brał udziału żaden Żyd :)
Coś w tym przepraszam złego? Siłę gospodarczą Stanów Zjednoczonych budowali w znacznym stopniu Żydzi i Protestanci, więc to raczej normalne, że tak często pojawiają się na listach płac :) Nazwisk polskich czy niemieckich też jest sporo.
Nigdzie nie wspomniałem o tym, że jest w tym coś złego. Sam jestem pochodzenia Żydowskiego i mieszkam w Stanach ;)
To w takim razie wybacz, widać źle Cię zrozumiałem :) Jakby nie patrzeć powielasz stereotyp wszechobecnych Żydów ;) Pozdrawiam :)
Ciekawe jak sobie radzisz z haczykowatym nosem żydowskiego ciała Chrystusa; no, chyba że w katolickich świątyniach nie bywasz.
Przejrzyj pełną obsadę amerykańskich filmów tak gdzieś od lat 80-tych wzwyż-prawie w każdym jest ktoś o polskim nazwisku :)
A ile jest Goldbaumów, Goldensmithów, Goldenbergów... tylko się tak w oczy nie rzucają jak np. polskie nazwiska..
Ty a w ktorym miejscu on napisal ze budzi to jego agresje?? wy DZIWACY jesli tylko ktos napisze cos o zydach i jednoczesnie nie jest to wpis superpochlebny to od razu piszecie ze to agresja. Mogles od razu moze pojechac po nim ze jest faszysta, a co ci tam zalezy. Otrząśnij sie moze co
Jesteś przykładem najgorszego sortu uprzedzonego pacana. Zwyczajny antysemita jest widoczny gołym okiem i każdy może sobie zdanie wyrobić. Ty natomiast piszesz, że nie jesteś uprzedzony, ALE. I powoduje to święte przekonanie, że masz rację. Zauważ, że w większości filmów amerykańskich są Włosi, Irlandczycy (ten film świetny przykład - rodzina o rodowodzie żydowskim i przeciwna o irlandzkim), czasem Niemcy, Holendrzy, Polacy. Oczywiście nie jesteś uprzedzony, ale tylko promują kulturę żydowską.
Typowy kontrargument w dyskusji z żydem, jak coś się komuś nie podoba, to od razu pacan, gorzej- antysemita! Jeszcze dodaj holocaust i będzie komplet argumentów ;_;
Żyd pisze się dużą literą, tak jak Polak.
Podstawą rozróżnienia jest to czy ktoś jest pacanem, czy nim nie jest. Ty dałeś świetny przykład - nie podoba się jesteś żydem (i super, co w związku z tym? mistrzu Holmes), że nim jesteś. I nie ma znaczenia jakiej jesteś narodowości, choć mogę się pokusić o podobną dedukcję i uznać, że jesteś kosmitą.
Zależy w jakim kontekście: "żyd" w sensie religijnym (jak np. katolik) lub "Żyd" w sensie narodowościowym.
Kolega Edi wygadany bardzo, a nie wie, że żyd jako wyznanie pisze się małą literą i że Jezus Chrystus był najpewniej Judejczykiem z racji urodzenia (Judea nie równa się żyd), a nauczał w języku aramejskim, nie w hebrajskim.
A co ma do tego fikcyjna postać z starożytności? A Judea nie była centrum Izraela w którym znajdowali się co do zasady żydzi lub "poganie" (a pismo święte nie wspomina że był żydem, a nawet Żydem) Co więcej język aramejski był językiem ludu, hebrajski liturgii (już nie mówiąc, że nikt tego nie wspomina w jakim języku nauczał, wnioskuje się to właśnie z powyższego). I jaki to ma związek?
Ale jak w polskich filmach chodzą do kościoła i obchodzą katolickie święta, to ci nie przeszkadza? W Hollywood i w ogóle w USA żyje masa Żydów. Mają ich zatem ukrywać po krzakach, bo jakiś Polak nie może już patrzeć na tę judaizację? To część ich kultury, więc chyba normalne, że jest to często spotykane w filmach. Tym bardziej, że często robią sobie z tego żarty. Ja np. ten fragment, o którym piszesz, odebrałam jako żart.
Zgadza się w Hollywood żyje masa Żydów i wytwórnie filmowe do nich należą. Nie zmienia to faktu że zdecydowana większość wyznaniowa w USA to katolicyzm. Stąd też moje zdziwienie z pierwszego postu. Jak na mniejszość wyznaniową judaizm gra w hollywoodzkich filmach nieproporcjonalnie dużą rolę.
Tu masz rację i jak wcześniej pisałem, Polaków (polskiego pochodzenia) też jest masa, ale nie odgrywają żadnej ważnej roli (w większości).
Problem leży w tym,że Żydzi zawsze występują w filmach amerykańskich jako postacie pozytywne,często wręcz jako wybawiciele (Dzień Niepodległości),natomiast katolicy to "pfu,pfu,niedobrzy fanatycy,pfu". Prawda jest taka,że w dzisiejszych filmach katolicy są przedstawiani wyłącznie jako fanatycy i debile,co zresztą jest skutkiem tzw. nagonki na katolików.
Mnie to w ogóle nie wzrusza. Jeśli komuś przeszkadza przedstawianie biednych katolików jako fanatyków czy zacofańców, to niech zrobi film, w którym role się odwrócą. Przecież żyjemy w wolnym państwie, nikt nie zabroni nikomu zrobienia czegoś takiego. Każdy ma prawo do tego, by przedstawiać ludzi tak, jak chce. Chcesz film o krzywdzonych muzułmanach? Robisz. Chcesz taki, w którym to Żydzi są krzywdzeni? Proszę bardzo. A może taki, w którym to katolików ktoś dręczy i nęka? Ok, nie ma sprawy.
Niby masz rację,ale mam pewne przeczucie,że pewne osoby w Hollywood nie pozwolą na przedstawienie Żydów w świetle nie-pozytywnym.
Czyżby to sami Żydzi wymyślili te wszystkie obozy, itp., poświęcili niektórych, by w dzisiejszych czasach być tak jakby masonerią trzymającą w garści cały świat? Co o tym myślisz? Może od czasów Jezusa mieli zamiar stworzyć swoje imperium, którego nikt nie będzie w stanie zniszczyć?
Jestem pewnie bardzo naiwna, bo należę do grupy ludzi, którzy Żydów odbierają jako normalnych ludzi, a nie czyhających tylko na jakiegoś antysemitę łowców.
Nie nie,nic takiego nie powiedziałem.Nie jestem antysemitą,nawet nie mam nic do nich,po prostu zauważyłem,że nader często są tak-pozytywnymi-bohaterami-że-koniec-świata.
gibson, pomijając przyzwoite aktorstwo, to nawiedzony czubek. więc jedne nawiedzone czubki blokowały innego nawiedzonego czubka.. so what.
nie zaglądaj urwa innym do talerza. ani w gacie
Uwazasz Gibsona za czubka, ok, masz prawo. ani mnie to ziebi, ani parzy. Poza tym dobrze, ze przyznales, ze zydki to nawiedzone czubki.
wiesz... jak ktoś posiada jakąś kulturę, to ją promuje. poza fanatycznymi ortodoksami nie znajduję w niej nic zdrożnego.
ot.. ludzie. jedni lepsi, inni gorsi.. dają kasę na film, to i wstawiają do niego product placement. w tym wypadku jarmułki,
menory i tym podobne duperele. nie jestem podatny na sugestie, więc mam to głęboko..
inaczej bym mówił, gdyby to była jawna propaganda. ale nie jest. więc po uj tyle hałasu ?
chyba nie ma sensu dyskutować.. czytasz i cytujesz bez zrozumienia. czasem warto się trochę zastanowić nad sensem tego czy owego, a nie tak patriotycznie na partyzanta, na husarza..
kraj to sztuczny twór. zawsze zlepiany na siłę z różnych ludzi, różnych nacji.. i mniej lub bardziej na siłę utrzymywany. ale niektórzy lubią sztuczne twory..
powinieneś jeszcze wyjechać ze zdrajcą narodu. sądzę, że zasłużyłem
a że tak lirycznie się zrobiło, pozwolę sobie także na wierszyk. także tuwima. króciutki:
..próżnoś repliki się spodziewał
nie dam ci prztyczka, ani klapsa
nie powiem nawet pies cię .ebał
bo to mezalians byłby dla psa..
ciesz sie Hans, popłuczyno człowieka ze mamy 2013 a nie 1943, bo wujek 88 ciebie pierwszego by wsadził i skwierczałbys az milo. Duzo gorszy od żydów jest taki element, wrzod na ciele spoleczenstwa, do likwidacji wszystkie pokolenia wstecz. Poniewaz tylko z nazwy jestes istota ludzka wiec nie sadze ze zrozumiesz
bravo bravo pokazuje ponownie znowu zydostwo swoja ''wyzszosc'' wzgledem gojow, hahaha,
zydostwo znowu szczeka hahaah, czy to to ostatnio na temat koszernego miesa czy tez tu na forum, poza tym ja pisalem jako pierwszy o 1943 ze macie sie cieszyc, ze jest 2013, a nie 1943, jestes durny i nie potrafisz nic sam od siebie napisac .
daj glos boxer smierdzacy czosnku ponownie czekam hahha