PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10006906}
6,4 33 tys. ocen
6,4 10 1 32965
6,4 49 krytyków
Predator: Prey
powrót do forum filmu Predator: Prey

Ma Komanczka duże szanse, skoro kilka stuleci później Arnie nie dawał rady...

Shadow_dawnego_gggggg

Predator nie zawsze używa technologi zwłaszcza jak trafi na godnego przeciwnika. Wtedy woli rozprawić się z nim bez wspomagaczy aby pokazać że jest godny. Zobaczymy jak to rozwiążą w filmie.

kolo_103

A to przypadkiem nie było tak, że Predator nie zabijał kobiet?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Przede wszystkim Predator to nie jest jedna osoba tylko gatunek.
Inny osobnik mógłby zachowac sie odmienia w zaleznosci od jego widzimisie i mógłby zabic kobieta a drugi by zostawił bo by nie widział zagrozenia.

Co do broni z kosmosu to Predator lubi sie zabawic w koncu po to przylatuje na ziemie.Celowo dostosowuje swój ekwipunek w zaleznosci od realiów i czasów zeby ludzie mieli bardziej ,,wyrownane szane'' tutaj piekny przykład jak zamienił Lasery na metalowe wystrzeliwane bełty.
mnie jednak irytuje ze Predator gra nie fair play bo oszukuje; niewidzialny kamuflaz,a gdy robi sie na prawde gorąco i moze przegrac to wyciąga z ,,plecaka'' swoje najnowoczesniejsze zabawki i przestaje sie pedolic w tancu masakruje laserkami,bombami ludzi byle wyjsc cało

ocenił(a) film na 6
marcinpastuszynski

Fajnie się ogląda ale taka prawda, że niemal żaden człowiek nie wyszedłby żywy z takiego starcia nawet jakby walczyli na same drewniane dzidy. U Arniego było tyle spoko, że było tych pułapek parę, chował się w ogniu, smarował błotem, a ta go zaorała wskakując na niego i biegając od drzewa do drzewa. Jedyna fajna scena z tej walki na koniec to była z tą maską Predatora i prętem. W to mógłbym w sumie uwierzyć.

marcinpastuszynski

Kwestia broni podsunęła mi pewne porównanie: Predatorzy z 1719 i 1987 są właściwie jak ludzcy myśliwi sprzed wieków i obecni. Dawniej ludzie polowali na grubszą zwierzynę - niedźwiedzie, dziki czy tury - choćby włóczniami, itp., wymagało to skrócenia dystansu i było też śmiertelnie niebezpieczne. Predator z XVIII w. używa zdalnych strzałek... ile? Trzy, cztery razy? Z pozostałymi przeciwnikami rozprawia się ręcznie. Może bezpiecznie zabijać na odległość, ale wybiera walkę wręcz, czasem rezygnuje z kamuflażu, chce zmierzyć się z przeciwnikiem, choćby sam miał przy tym oberwać.
I drugi biegun: dzisiejsi myśliwi, mający nowoczesną , długodystansową broń, walący z ambon z kilkudziesięciu czy wręcz kilkuset metrów do zwierzyny płowej. Jak Predator z 1987, który niemal cały oddział Dutcha wybił działkiem i będąc w kamuflażu:
1. Hawkins - kamuflaż, atak z tyłu i z zaskoczenia
2. Blaine - kamuflaż, strzał działkiem w plecy z bezpiecznej wysokości z drzewa
3. Mac - kamuflaż, strzał działkiem, gdy ten się czołgał; bardziej egzekucja niż walka
4. Dillon - kamuflaż, odstrzelenie ręki z bronią, dopiero wtedy zszedł na ziemię i go wykończył
5. Poncho - kamuflaż, odstrzelenie rannego z bezpiecznej wysokości
6. Billy - nie wiadomo.

Aż do konfrontacji z Dutchem, jego jedynymi atutami były przewaga technologiczna i umiejętność zakradania się do wrogów, a nie rzeczywiste umiejętności bojowe.

Ten z "Prey" może i jest narwany i niedoświadczony, i w filmie cały czas na bieżąco bada lokalny łańcuch pokarmowy, ale przez większość czasu po prostu walczy, a nie przeprowadza egzekucje. Sprawdza możliwości przeciwnika i pokonuje go na jego własnym terenie i zasadach. Fakt, nie waha się sięgnąć po zabawki i nawiać gdy robi się gorąco, ale w porównaniu z tym z '87 i tak wypada jak dawny, zaprawiony myśliwy-tropiciel w porównaniu z dzisiejszym brzuchatym januszem siedzącym na ambonie na niedzielnej zasiadce nad polem kukurydzy, popijającym kawkę z termosu i mającym sztucer z lunetą i noktowizją przeciw sarnom.

ocenił(a) film na 6
Chemiczny

Zgadza się

ocenił(a) film na 4
Chemiczny

To jak doświadczony jest łowca można ocenić po tym jaki ma gear, ten miał włócznie czyli na bank był już spear masterem. Rangę ta zdobywa się po zdobyciu trofeum z jakiegoś stworzenia z Yautja prime(predator homeworld) który jest uważany za najtrudniejsze trofeum i trzeba to zrobić solo. Ponad to był to łowca który mógł już polować sam, jedyne wytłumaczenie na to jego brak doświadczenia jakie widzę to to że był na ziemi pierwszy raz . That being said predator miał dostęp do shoulder cannon'a (który zdobywa sie za trofeum z Xenomorpha to było w AvP) nie znaczy to że musiał go używac. I skończcie już z "łuki kontra space gear albo arnie nie dawał rady a komanczka da ble ble ble " bo po pierwsze wychodzi tylko wasz a wiedza oparta na 1 filmie a lore tego universum jest olbrzymie i siega nawet inzynierów z Aliena a dwa predator i tak musi dostosować bron do zwierzyny gdyby to był wolf predator z jedynki to by musiał schowac cannon bo żaden kill by nie był honorowy przez co zadne trofeum by sie nie liczyło. Uwielbiam jak ktoś kto nie ma bladego pojęcia o czym mówi buraczy w komentarzach jakimis galaxy brain tezami którymi tylko się ośmiesza.

Elefak

"Uwielbiam jak ktoś kto nie ma bladego pojęcia o czym mówi buraczy w komentarzach jakimis galaxy brain tezami którymi tylko się ośmiesza."
Nie chcę Cię martwić, ale niemal cała Twoja wypowiedź to właśnie 'galaxy brain tezy', które wziąłeś/aś sam nie wiem skąd, najpewniej z jakich fanowskich materiałów wymyślonych poza filmami i nie mających w nich punktów zaczepienia. Rangi, rytuały przejścia, trofea.. To właśnie dopiski pozafilmowe. Lore dopowiadany przez nawiedzonych piwniczaków i rysowników komiksów typu "Predator vs SpongeBob", próbujących na siłę podczepić się pod znaną markę. Rozumiem zainteresowanie, ale osobiście nie uznaję takiej twórczości i stawiam je na poziomie słabych fan-fików, które czasem od biedy można przejrzeć z nudów, ale nie warto ich traktować poważnie, a już na pewno nie jako część kanonu.

ocenił(a) film na 4
Chemiczny

Dark horse comics wyślę Ci list z przeprosinami za to że od 20 lat albo więcej wydawali komiksy kreujące całe to universum a ty się z tym nie zgadzasz.

Elefak

Samemu bronię ten film, ale poleciałeś ostro :D Panie, odwołujesz się do jakichś "kodeksów", gdzie nic takiego miejsca OFICJALNIE nie ma. To, że na jakichś fanowskich stronach ludzie sami tworzą sobie świat związany z danym filmem / postacią, nie znaczy, że tak jest. Ja też mogę sobie samemu wykreować świat Predatorów i powiedzieć Tobie, że to Ty nie masz racji, ponieważ "W świecie Predatorów to tak naprawdę (...)".

ocenił(a) film na 4
slawmm

Guano możesz a nie wykreować świat. To wszystko o czym pisał przedmówca jest OFICJALNYM uniwersum Predatora i Obcych. Tak jak kolega pisał Dark Horse Comics od ponad 2 dekad (nie wiem czy nie od 3) rozwija to uniwersum w komiksach - a licencję na to wykupili od Foxa. Takie filmy jak Aliens vs Predator są pokłosie komiksów AvP. Ne mając o tym zielonego pojęcia i zarzucając koledze, że bierze sobie te informacje z jakichś forów fanowskich zbłaźniłeś się niemiłosiernie. Nie pozdrawiam, ignorancie.

Chemiczny

Predator z Prey byl Unblooded To byly jego pierwsze lowy . Yautja zdobywaja sprzet po zdobyciu prestizu jako Lowczy .

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

Tylko jak były w ciąży

kolo_103

Na pewno nie zabijał kobiet w ciąży (Maria Conchita Alonso) i nieuzbrojonych (Teri Weigel). Tak było w II części Predatora z Danym Gloverem. Ale czy kobiet nie zabijał w ogóle, to nie jestem pewien.

Shadow_dawnego_gggggg

,,Nie oszczędzano bezbronnych i nagich" - komentował historyk krwawą łaźnią w Gąsawie w 1227. Predator jednak oszczędził bezbronną i nagą Teri Weigel. Czyli był bardziej litościwy od polskich Piastów. Niiiiieeeeeeeeeeee, dla mnie to szok!!!!
https://www.imdb.com/title/tt0100403/mediaviewer/rm3222711553?ref_=ttmi_mi_nm_sf _4
https://www.imdb.com/title/tt0100403/mediaviewer/rm3424038145?ref_=ttmi_mi_nm_sf _3
Widzicie, przeżyła:
https://www.imdb.com/title/tt0100403/mediaviewer/rm2250345984?ref_=ttmi_mi_nm_sf _1

Shadow_dawnego_gggggg

uzbrojoną by zabił bez wahania. W predatorze 1 postać Anny miała już wziąć broń ale Arni jej wybił z rąk bo inaczej by ją zaatakował.

kolo_103

O krwawą łaźnią w Gąsawie z 1227 podejrzewa się prawie całą ówczesną rodzinę Piastów (tylko nie Konrada Mazowieckiego i Kazimierza I Opolskiego). Hmmmmmmmmmmmmmmmm, a może to robota Predatora?!?!?!?!?!?!? Tak czy siak trzeba nakręcić o tym film. Były już walki w buszu, mieście, kosmosie, na innej planecie, w prekolumbijskiej Ameryce. Czas na piastowską Polskę.

ocenił(a) film na 4
Shadow_dawnego_gggggg

Co Ty bredzisz ???

ROBERTHUNT

Nie śpij, nie śpij, nie śpij, bo przyjdzie P(r)edek i cię wykastruje.

ROBERTHUNT

Nie śpij, nie śpij, nie śpij, bo przyjdzie P(r)edek i cię okradnie.

ROBERTHUNT

Nie śpij, nie śpij, nie śpij, bo przyjdzie P(r)edek i ci wsadzi rękę do nocnika.

ROBERTHUNT

Nie śpij, nie śpij, nie śpij, zamknij japę Roberciku i zamknij sobie też przyporek, bo ci wjedzie motorek, gdy śpisz.

ROBERTHUNT

,,Oto rząd Izraela 2022: ekstremiści, nacjonaliści, rasiści, przeciwnicy procesu pokojowego, zwolennicy osadnictwa, łamania palestyńskich praw, przeciwni prawom kobiet, LGBT+, przeciwni jakimkolwiek formom liberalizmu. Rząd religijnych, konserwatywnych światopoglądowo mężczyzn. Pośrodku on, król Bibi, jak pieszczotliwie lub złośliwie nazywa się w Izraelu nowego premiera" - PISZE Karolina Przewrocka-Aderet. I CO, ZADOWOLONY? A W POLSCE robercikom-bidronikom-huncikom ŹLE. POLSKA POD RZĄDAMI PIS TO ZŁO, A W IZRAELU DOBRZE.

ocenił(a) film na 4
Shadow_dawnego_gggggg

Wybacz że kompletnie nie rozumiem tych Twoich bredni . Ale czy Ty aby czasami nie jesteś od tzw kamrata "jaszczura" który właśnie poszedł siedzieć ??? z innymi kamratami XD

ROBERTHUNT

Kamrat ,,Jaszczur" w pierdlu, ale córka robi karierę. Pewnie teraz jej zabronią grać w filmach za ,,grzechy" tatusia.

ocenił(a) film na 4
Shadow_dawnego_gggggg

Ale fajnie "Black Eyed Peace" zagrało na sylwestrze marzeń co nie...XD

ROBERTHUNT

Black Eyed Peace zagrało
Kelner zgiął się w pół
Potem przyjechało
Złote Robercika BMW ... (Bidronia?)

Shadow_dawnego_gggggg

W gronie Twoich przodków jest może cesarz Walens??

Niobe_FW

NIE, WŚRÓD JEGO PRZODKÓW JEST BOLEK, NIE MA WAŁENSA. SZKODA

Shadow_dawnego_gggggg

TU SĄ WYPOWIEDZI SHADOWA O KAMRACIE: https://www.filmweb.pl/film/Pokolenie+Ikea-2023-10018322/discussion/C%C3%B3rka+J aszczura,3326831

ROBERTHUNT

Czy ty przypadkiem nie nazywasz się Robert Bidroń?

ROBERTHUNT

B.E.P. to już przeszłość. Teraz trzask króluje. Nie dość że trupa trzaska to cyrk na kółkach, to jeszcze obwoźny cyrk: https://www.youtube.com/shorts/gIDF9se2Fxs

ROBERTHUNT

TU SĄ WYPOWIEDZI SHADOWA O KAMRACIE: https://www.filmweb.pl/film/Pokolenie+Ikea-2023-10018322/discussion/C%C3%B3rka+J aszczura,3326831

ROBERTHUNT

SŁYSZAŁEŚ. "Jaszczur" i "Ludwiczek" zatrzymani!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_gggggg

"Były już walki w buszu, mieście, kosmosie, na innej planecie, w prekolumbijskiej Ameryce. "
Akcja filmu rozgrywa się w 1715/16 roku (nie spojrzałem dokładnie). Jako żywo nie jest to prekolumbijska Ameryka, jeśli już to późnopokolumbijska.

mojomr_

Rzeczywiście akcja rozgrywa się na pocz. XVIII w. n. e. Ale wtedy gdy to pisałem to nie wiedziałem kiedy akcja się toczy. film wtedy jeszcze nie wszedł. Ale dobra, masz rację. Akcja toczy się kilkaset lat po 1492 r.

kolo_103

Ciekawe jest to, że dziewuchę prawie zeżarł niedźwiedź, któremu w żaden sposób nie dała rady ale z kosmicznym łowcą to będzie się siłowała jak równy z równym ^^

Piotrek_K79

Raczej będzie budowała pułapki na predzia niż dosłownie walczyła. Siła mięśni w walce przeciwko takiemu przeciwnikowi nie ma znaczenia. Arni się o tym przekonał.

kolo_103

Ja to wszystko rozumiem tylko wiele elementów mi w zwaistunie nie gra. Na niedźwiedzia idzie z byle łukiem, ledwo do niego strzela i ucieka, nie zastawia też żadnych pułapek - "głupie" zwierzę, prawie ją zjadło. Nagle dostanie dopalacz +10 do umiejętności i będzie walczyła z przeciwnikiem wyposażonym w zaawansowaną technologię? Choćby najwymyslniejszymi pułapkami? Poza tym to nie prawda, że Arni pokonał swojego predatora dzięki pułapkom tylko. Po pierwsze predator został dwukrotnie zraniony - raz około sceny z "ostrzelaniem" dżungli drugi raz na kłodzie przy ognisku materiałami wybuchowymi (!). Po drugie, nawet wtedy, predator lał go tak, że Arnold latał jak szmata (pojedynek "na pięści" w finałowym starciu), a pułapka która praktycznie wyelinowała predatora była wielką, ciężką kłodą spuszczoną mu na głowę. Siła mięśni jak najbardziej odgrywała tu znaczącą rolę, bo to nie miały być pułapki na króliki.

Piotrek_K79

Pokonanie silniejszego wroga nie jest problemem , wystarczy umysł , spryt oraz odrobina szczęścia. Mam nadzieje że scenarzysta i reżyser dali radę o czym przekonamy sie za kilka dni. Predatorzy bardzo często gineli przez swoją arogancję i zbytnią pewność siebie.

ocenił(a) film na 6
kolo_103

Prawda

Piotrek_K79

Tu moim zdaniem chodziło o strach i determinację. Jak to jej powiedziano - nie chodzi o pokonanie, tylko o przeżycie. Przy niedźwiedziu ona jeszcze była zestrachana, a strach ją paraliżował. Potem już nieco poznała wroga, który porządnie ją wnerwił, więc z ofiary stała się atakującym.

ocenił(a) film na 2
Shadow_dawnego_gggggg

Spokojnie teraz to już inny świat. Laska powie, że jest z lewackiego ruchu jakiegoś tam LGHUJWIE i po Predatorze. A jak nie będzie ją stać na prawnika to disney pomoże.

VascoDaGamma

A może będzie wątek miłosny. Kosmita+Komańczka. I multikulti, i zoo.... coś tam. A lewaki dopiszą sobie nową literkę. Po co tłumaczyć. I lewak zadowolony i widz. Wszystko o.k.

VascoDaGamma

LGBTQQICAPF2K+
Jana Szostak (nie) dała rady wyć pod ambasadą przez okrągłą minutę. A ty, kolego, przebij ją i powiedz ten akronim jednym tchem. Bo ja chyba nie potrafiłbym.

Shadow_dawnego_gggggg

A czy on czasem wlasnie nie załatwił predatora swoimi pułapkami?

Star_Man

Można powspominać stare dobre czasy:
https://www.wykop.pl/wpis/1877747/kocham-humor-korwin-lewactwo/

Star_Man

NIE, PROROCTWAMI:
https://politicalmeme.pl/korwin-prorok/

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Szczególnie że w Predator 2, sam Predator podarował bohaterowi pistolet jednostrzałowy. To nie wzięło się znikąd, a pomysł na film b. dobry może wreszcie będzie lepszy od filmu z 2018 roku.

MaXXi

Tak, tak, jakżesz mógł bym zapomnieć. Tylko ze Indianie pistoletów skałkowych to raczej nie używali (zwłaszcza w prekolumbijskiej Ameryce).