PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8866}
7,4 166 tys. ocen
7,4 10 1 165989
7,3 58 krytyków
Predator
powrót do forum filmu Predator

... a tak naprawdę złudzenie które powstaje u was przez sentyment.

ocenił(a) film na 9
Chiro

wszyscy jesteście siebie warci

ocenił(a) film na 10
adso41

iście interesująca wypowiedź.

a ja się nie oddam nikomu. Jestem wierny tylko królowej i to do niej się modlę

KapitanOrzech

Film jest dobry, ale żeby dać mu 10 to spora przesada.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Skoro gnioty typu Zmierzch, Avatar itp dostają 10 to taki Predator powinien mieć co najmniej 11 w 10 punktowej skali. Jest to oczywiście subiektywna opinia na ten temat

Snajpero1984

Zmierzch powinno się zgnoić absolutnie!

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
Snajpero1984

http://www.filmweb.pl/user/KapitanOrzech/blog

ocenił(a) film na 8
krolowa_sniegu_2

Dobrze że chociaż w tym się zgadzamy.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś jej :P

Snajpero1984

Oglądałem Predatora kilkanaście razy w ciągu mojego 30sto-letniego życia, za każdym razem jest miazga, efekty, klimat, gra , no nie wiem jak to opisać, ale widzę, że są osoby które czują podobnie:)sama postać Predatora jest moją ulubioną z filmów sf ever

ocenił(a) film na 7
KapitanOrzech

z ust mi to wyjąłeś

Bialy_Kruk

Nareszcie ktoś rozsądny :)

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

To żart?

wwl1

Nie znam za dobrze tego kruka, ale tutaj pisze mądrze.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Dziękuję za uwagę, jak zawsze możesz liczyć, że założę ciekawy temacik, tym razem będzie o szkole...Kiedy? Może jutro...

ocenił(a) film na 8
KapitanOrzech

Z tego co widze, faktycznie u większości Ziemian oceny są wysokie ze względu na sentyment, ale film i tak jest całkiem niezły.

Marsjanin_Edek

Ten film to arcydzieło kina science fiction!

ocenił(a) film na 8
0wner2

Ty tak uważasz. Zauważyłem że Ziemianie mają bardzo zróżnicowany gust.

Marsjanin_Edek

Nie ja tak uważam, tylko każdy znawca i koneser tak uważa!

0wner2

Kłamiesz. Do spowiedzi marsz!!!!!!!!!!

0wner2

Prawdziwi znawcy uważają tak jak ja!

KapitanOrzech

Zamknij ryja.

0wner2

A nie podoba się to takim osobom jak ty.

ocenił(a) film na 7
KapitanOrzech

Kolejne prowo Ci wyszło. Gratulacje.

ZupkaChinska

To nie jest prowo -,-

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

człowieku jaki sentyment? film obejrzałam pierwszy raz rok temu, więc nie ma mowy o żadnym sentymencie. Dałam 10/10 bo film bardzo dobry, już nie produkują takich filmów. Stare filmy są najlepsze, bo wtedy pomysły na nie to była nowość, teraz wszystko zostało już przeżarte, przeżute i jeszcze nie wiadomo co. Motywy się powtarzają. Przylatuje obcy, zabija ludzi, a potem cudem ludziom albo udaje się go zabić, albo zwiać.
Ehh, kino schodzi na psyy... oczywiście są wyjątki;]

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

Filmy powinno się oceniać nie z perspektywy "dzisiaj", ale czasu kiedy został wydany. A jeżeli w obu przypadkach oceny są bardzo dobre to świadczy, że mamy do czynienia z arcydziełem. Koniec kropka

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Złudzeniem jest pański gust filmowy którego pan niema

Tarzan_FW

On ma rację.

KapitanOrzech

A ja się zgadzam. Chyba u większości z Was przemawia sentyment. Film jak dla mnie - nic szczególnego.

marble_arena

Nareszcie ktoś rozsądny :)

użytkownik usunięty
KapitanOrzech

Odkrywca Ameryki po prostu.

W sumie odkrycie Ameryki to nie małe osiągnięcie.

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

Jak już wszyscy sobie na garba wrzucili i wszyscy się pomodlili do swoich bogów to może rozwiniesz myśl?

O sentyment do czego ci chodzi? To pierwszy film o Predatorze, gubernator Cali też jeszcze wtedy nie był taki "śliczny" jak dziś, więc niby do czego ma być ten sentyment?
Moim zdaniem film jest na prawdę bardzo dobry, do tego w swoim gatunku ponadczasowy, o czym mogą świadczyć kolejne części (niestety poza 2 częścią już nieudane), a także pewna konsekwencja w "kreowaniu" predatora jako istoty charakteryzującej się określonymi cechami.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

-najlepszy chyba jaki widziałem w kinie obraz grupy specjalnej, metodologii działań, dobrze pomyślana - i pokazana - misja wojskowa. Widać że było paru dobrych konsultantów od tych spraw.
-postać Predatora - klasyk SF - nie tylko chodzi o wygląd, ale również kodeks, jakim się kieruje.
-całkiem niezłe aktorstwo i psychologia postaci (co też jest dość rzadkie w takich filmach)
-napięcie,zarówno jeśli chodzi o sprawy militarne,jak i SF
-efekty specjalne które się nie zestarzały
-niesamowita muzyka:
http://www.youtube.com/watch?v=jSqw9Yn_RMQ&feature=related

Znam film od X czasu, i po prostu mi sięnie nudzi.
Nie sądzę żeby mi się znudził kiedykolwiek, szczerze mówiąc.
A to że oglądanie go wciąż wywołuje u mnie napięcie, nie ma chyba wiele wspólnego z "sentymentem"...
Się nie lubi takich filmów, się nie ogląda.
I tyle.

ocenił(a) film na 10
tygrum

POPIERAM!!! ;] i pozdrawiam ;]

ocenił(a) film na 9
tygrum

Tak jak mówi tygrum, sentyment to można mieć do Gwiezdnych Wojen, które, choć dla wielu kultowe (?), obok takich filmów jak Obcy, Terminator, Predator czy Łowca Androidów same spadają z półki do...

tygrum

"najlepszy chyba jaki widziałem w kinie obraz grupy specjalnej, metodologii działań, dobrze pomyślana - i pokazana - misja wojskowa. Widać że było paru dobrych konsultantów od tych spraw."

Taaa.... :/

"postać Predatora - klasyk SF - nie tylko chodzi o wygląd, ale również kodeks, jakim się kieruje"

W tamtych czasach każda postać w tego typu filmach stawała się kultowa, chyba taka moda.

"całkiem niezłe aktorstwo i psychologia postaci (co też jest dość rzadkie w takich filmach)"

Haha epic xD

"napięcie,zarówno jeśli chodzi o sprawy militarne,jak i SF"

Napięcie nawet było, ale mogło być większe.

"efekty specjalne które się nie zestarzały"

Haha epic xD Zwłaszcza końcowy wybuch :DDD

"niesamowita muzyka:"

Haha epic xD

"A to że oglądanie go wciąż wywołuje u mnie napięcie, nie ma chyba wiele wspólnego z "sentymentem"... "

Jasne, jasne. Wmawiaj sobie :D

"Się nie lubi takich filmów, się nie ogląda."

Uwielbiam kino sci-fi.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

No cóż, masz pewnie rację:
-grupa specjalna jest kiepsko pokazana i fatalnie zorganizowana
-postać Predatora stała się kultowa z braku laku, tak naprawdę do zwykły badziew, ot przypadek.
-kiepskie aktoestwoi psychologia (zwłaszcza Dillona, Indianina i tego czarnego gościa który chciał się zemścić za przyjaciela - istne drewna)
--napięcie nawet było...ok...
-efekty specjalne to staroć, zwłaszcza końcowa eksplozja, gdy Arnie skacze przez drzewo i fala światła bije tworząc cienie ciała - wcale nie wygląda to jakby eksplodowało coś z innej planety - a przede wszystkim od razu widać że nie robiono tego na komputerze - czyli cienizna.
-muzyka jest koszmarna, wcale nie buduje napięcia i nie nadaje tonu sytuacji... Jest fatalnie dobrana
http://www.youtube.com/watch?v=jSqw9Yn_RMQ&feature=relat...
No i faktycznie najwyraźniej wmawiam sobie napięcie.. Bo kogo by kręcił pojedynek drapieżców w dusznej dżungli, zdanych tylko na włąsną odwagę, bezwzględność i umiejętności?

Tjaaa, jasne...
http://www.youtube.com/watch?v=wqZ5kCttYG0&feature=related
:)

Może po prostu nie lubisz tego typu SF...
Najwyraźniej po prostu nie czujesz klimatu tego filmu, więc Twoja ocena jest... jak najbardziej słuszna.
To właśnie klimat jest spoiwem i sednem tego filmu.
Jeśli się go nie czuje, film nie stworzy widzowi nic nadzwyczajnego.
Natomiast o konkretny gust nie można miećdo nikogo pretensji....

ocenił(a) film na 10
tygrum

Ty oglądasz kolejny film o kosmicie który zabija Ziemian, mi od razu skacze adrenalina gdy na początku lecą śmigłowce i włącza się muza i czuję się jakbym sam był w tej dżungli i polowała na mnie tajemnicza siła...
I przez to odbieramy ten film inaczej.
Pozdro.

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

hahaha, argumentacja... EPIC !!!

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

słaba prowokacja autora tematu jeśli Kapitanieorzechu twierdzisz ze fani Predatora sa tacy sami czyli obrażaja każdego który napisze coś złego o tym filmie to dlaczego zakładasz ten temat skoro wiesz ze zjadą cie za krytykowanie Klasyka Pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
Joleke22

Wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim? Wiekszosc z was musiala reagowac dosc nerwowo na post kapitana ożeha. Ja zadnego sentymentu do predatora nie mam. Obejrzalem go majac z 11/12 lat i wywarl na mnie kure.wsko potezne wrazenie. pozniej regularnie ogladalem ten film. Do dzisiaj jest naprawde niezlym horrorem sensacja sci fi.

Sentyment jak nic.

użytkownik usunięty
KapitanOrzech

Masz racje. :P Nie moge sie jednak wypierac. heheh