PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Gniot 

ocenił(a) film na 2

Gniot totalny. Uważałem, że jest to film niepotrzebny bo obcy był świetną serią, pełną i zamknietą. Ale nie spodziewałem sie, że producenci zaserwuja nam coś tak okropnego. Kaszankę. Kaszankę za 150 milionów dolarów. Brak słów, w tym filmie nie ma obsolutnie nic. Nic go nie ratuje. Jest sztuczny, nielogiczny, a druga polowa to największe nudy jakie przeżyłem w kinie, a przeżyłem wiele. Nie wiem, no może nie 1, ale nie więcej niz 2.

Słowo sie rzekło 2/10

ocenił(a) film na 4
0wner2

No i protagonista filmu stracił bezpowrotnie szanse na moją sympatię, paląc żywcem bezbronne dzieci obcych z uśmiechem na ustach. Przez tę scenę, to co się z nim działo w filmie w ogóle mnie nie obchodziło.

Bohater filmu może być różnoraki: głupi, okrutny, odrażający- ale jednak istnieje pewna granica, po której przekroczeniu taka postać nic mnie nie obchodzi i tu została przekroczona.

kosobi

Jakoś nie pamiętam tej sceny.

ocenił(a) film na 4
0wner2

gdzieś na początku filmu, jak łażą po tym obozie i eksmitują tych kosmitów, w jednej z "chat" znajdują nielegalne niemowlaki obcych czy coś takiego...

kosobi

Aaa pamiętam. No ale przecież o to tam własnie chodziło, że koleś był zły dla kosmitów, a jak stał się jednym z nich, to oni okazali mu więcej dobroci niż ludzie.

ocenił(a) film na 2
0wner2

Ale wzruszające. Rasowy melodramat.

Xerxo

Japa tam.

ocenił(a) film na 2
0wner2

Japa tu.

ocenił(a) film na 3
Blady667

tragedii nie ma, ale film się nie umywa do Obcy 1 lub Obcy 2, ogólna ocena jest mniej więcej miarodajna
pozdrawiam

kadim_filmweb

Predators był świetną kontynuacją serii.

0wner2

Przynajmniej miał klimat, ale tylko średniawka

ocenił(a) film na 2
neo_angin

W Prometeuszu klimatu nie poczułem.

Xerxo

Chodziło mi o Predators.

Xerxo

W takim razie nie wiesz co to klimat, bo z Prometeusza wylewał się wiadrami.

0wner2

Sterylne filmidło. Predators to też średniak, ale za to że ma jakiś klimat punkt wyżej.

neo_angin

Sterylność też tworzy klimat. W przypadku Prometeusza była lepsza niż brud.

0wner2

Nie tworzy żadnego klimatu. Avatar>>>>>>>>>>Prometeusz. Zaskakujące że produkcja Camerona wygrywa w każdym aspekcie oprócz aktorstwa.

neo_angin

Każdy ma inny gust dotyczący klimatu, jak dla mnie w avatarze nie było go prawie wcale, zaś w prometeuszu był on kształtowany czymś innym oprócz efektów specjalnych.

neo_angin

Klimat to nie tylko mrok (promek tego nawet nie posiada). Avatar ma baśniowy klimat i oprócz tego jest rewolucją pod względem efektów przez co zapisał się w historii, a o "dziełku" Scotta niedługo będą pamiętać tylko wyznawcy bo to nawet jak na letni blockbuster jest poniżej przeciętnej.

ocenił(a) film na 2
neo_angin

Nad Avatarem także nie wzdychalem z zachwytu, ale nie był poniżej pewnego poziomu. Prometeusz niestety jest i obraża mnie jako widza.

Xerxo

Ja też nie, ale to przyzwoite kino.

ocenił(a) film na 2
neo_angin

Nie jest złe.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Yyyyy masz na myśli te niebieskie potworki ? Dla mnie to domowe przedszkole nastawione na zjadaczy popcornu

duryzzz

Racja. Prometeusz to wcale nie debilny blockbuster. Już Avatar inteligentniejszy. Przynajmniej logiczny.

ocenił(a) film na 2
neo_angin

Niewiele inteligentniejszy, ale coś jest na rzeczy.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

Ale co inteligentnego jest w Avatarze? Litości.. Cameron nakręcił banalną historyjkę ze smętnym happy endem jakmzawsze za długą. Zawsze kręci takie filmy - Titanic, nawet Obcy 2 (dobry film ale od jedynki wg mnie gorszy) . Za dlugie i proste fabularnie. Prometeusz to próba tworzenia czegoś nowego po długiem przerwie, odświeżenie serii i skierowanie jej ponownie na inteligentne tory, moim zdaniem reżyser stczył udaną walkę.

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Nie bronię w żadnym wypadku avatara, moim zdaniem zasłużyl na ocenę nie większą niż 4, ale i tak był przyjemniejszy. To że film nie jest inteligentny nie znaczy że wolno mu obrażać inteligencję widza, a to właśnie czyni Prometeusz.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

Ej tam, za ostro moim zdaniem. Mnie obraził Avatar, gdzie po 10 latach czekania zobaczyłem Shreków pomalowanych na niebiesko z fabułą rodem z filmów Disneya. Prometeusz wzbogacił uniwersum obcego no i przede wszystkim usunął Predatorów do ich świata :)

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

Dokładnie. Również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Tak samo domowe przedszkole jak Prometeusz.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

Haha, jasne jasne. To smutne co tu wypisujesz i tyle. Twoja recenzja filmu to pokaz braku argumentów i nieznajomość serii o Obcym. Zasadniczo nie pisz więcej o Prometeuszu.

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Twoja jest za to zajebista. Bez kitu!

ocenił(a) film na 9
Xerxo

Ja nie dawałem recenzji. Dziwi mnie że zestawiasz filmy dla dzieci z filmami dla dorosłych. Smutne jest też, że używasz brzydkich słów.

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Ja też nie pisalem zadnej recenzji więc nie wiem o co ci chodzi kolego. Po drugie o co ci chodzi ? Gdzie ja zestawiałem filmy dla dzieci z filmami dla doroslych? Coś musialo ci się pomieszać.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

To co zostało napisane 9 dni temu nazwałbym mini-recenzją (te "gnioty totalne", "kaszanki" etc.) Prometeusza- to po pierwsze.
Po drugie nie bardzo rozumiem słowa "kolego" użyte przez Ciebie.

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Koleś, 3 linijki tekstu nazywasz recenzją? Nie ośmieszaj się, bo za chwilę będziesz żałosny. A jak nie rozumiesz słow prostych to juz nie zrozumiesz kolego. Aż dziw bierze że 3 dni temu zgodziłeś się ze mna w kwesii tego, że każdy ma prawo do własnego zdania. Ja piszę o filmie a ty robisz presonalne wycieszki. Błaznenada.

ocenił(a) film na 9
Xerxo

No i nadal się zgadzam. Mam też prawo kwestionować to co piszesz. Twoje słowa są już raczej prostackie. Gdybym był złośliwy napisałbym, czego można się spodziewać po kimś, kto zestawia telettubisie pomalowane farbką na niebiesko z poważnym filmem sc-fi, ale tego oczywiście nie zrobię :-)

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Najwyraźniej matka nie potrafiła cię wychować, skoro jesteś prostakiem

ocenił(a) film na 9
Xerxo

No wobec takiego autorytetu wypada mi tylko ustąpić. Pozdrowienia ode mnie i od mojej matki :)

ocenił(a) film na 2
duryzzz

Zasadniczo to Ty już wogóle nic nie pisz.

neo_angin

Klimat z Predators to nic w porównaniu do klimatu z Prometeusza, ale tak czy tak - oba tytuły to świetne kontynuacje kultowych serii.

ocenił(a) film na 2
0wner2

Gniot.

ocenił(a) film na 6
Xerxo

wspanialy film tylko wymaga pewnej ee.... wrazliwosci intelektualnej :)

ocenił(a) film na 3
0wner2

a Ty jesteś nieudolną miniaturą homo sapiens jeśli tak

ocenił(a) film na 2
wingtsun

"Trafiłeś w sedno tarczy"

ocenił(a) film na 3
0wner2

qrwa czy ja musze wszędzie dostrzegać twoje debilne posty
ręce opadają

Predators to nie żadna "kontynuacja serii" tylko troche rozbudowany w treści remake pierwszego Predatora

ocenił(a) film na 8
cybermac79

Film jak na S.F. w 2012 roku bardzo dobry bo pozbawiony konkurencji , niestety nowy Batman jeszcze gorszy .

ocenił(a) film na 2
ador2

Nowy Batman, pomimo iż jest najsłabszym z Batmanów Nolana, według mnie jest dużo lepszym filmem od Prometeusza.

0wner2

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHA !

kadim_filmweb

Terminator Salvation jest O.K.