PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=161}

Psychol

Psycho
1998
5,2 9,6 tys. ocen
5,2 10 1 9583
3,9 12 krytyków
Psychol
powrót do forum filmu Psychol

Nie wiem co to za komentarze - film jest świetny - trzyma w napięciu jeszcze długo po obejrzeniu i leży na psychice!

klaudia0

gdzie go dorwac z lektorem ??? na google nie widac ;]

ocenił(a) film na 7
damian252

Niestety też nie znalazłem, a w serwisie ch0mikuj*pl są fake podane jako "Lektor PL" a tak naprawdę są to oryginalne wersje bez lektora...

damian252

teraz leci na TVN7 nie ogladam ,ogladalem oryginal nie dawno i pomimio uplywu lat wciaz oglada sie go z przyjemnoscia remejkow Psychozy jak widac jest mnostwo obecnie nawet leci serial....

ocenił(a) film na 1
klaudia0

Człowieku, a oglądałaś oryginalny film, Psychozę? Jak obejrzysz to na pewno zniżysz ocenę tego g*wna.

doris1997

Dobry film ,nie gadaj głupot,się dziwie ocenie bo mam raczej dobry gust ,(czytaj oceniam jak większość ;>),Vince świetnie zagrał,nie wiem czemu wam się nie podoba...ale nie oczekuję odpowiedzi pheeh

ocenił(a) film na 1
Oktavian7

Chodzi mi tylko że w porównaniu do oryginału to chłam. Ogólnie sensem tego filmu jest chyba tylko zobaczenie jak Psychoza wyglądała by w kolorze.

doris1997

możliwe,a przyznaj że Vince Voghn czy jak mu tam;> dobrze zagrał,dzięki czemu chciało sie to oglądać dalej.

ocenił(a) film na 1
Oktavian7

Można powiedzieć że tak, ale tą postać machinalnie kojarzę z Anthonym Perkinsem.

doris1997

A ja uwielbiam Vinca w każdym wydaniu!! A Psychozę oglądałam - jak chcesz wiedzieć doris1997! I nie wyrzucaj czy to chłam czy nie, bo to kwestia gustu. Swojej oceny nie zaniżę. I na pewno poniżej krytyki jest wykłócać się o swoje gusta. A jeżeli 97 to twoj rocznik to już w ogóle - trochę więcej filmów obejrzałam, nie tylko bajek, więc mam trochę szerszy ogląd i tym bardziej nie będę się z Tobą sprzeczać.

ocenił(a) film na 1
klaudia0

Nie, nie jest to mój rocznik. Niestety. Studiuję w szkole filmowej więc może trochę więcej wiem o kinie, a nick jest stary i nie do zmienienia.

doris1997

Hahaha, najlepszym jest argument: "Studiuję w szkole filmowej więc może trochę więcej wiem o kinie, a nick jest stary i nie do zmienienia" i "również nick zostały stworzone przez moją czternastoletnią siostrę gdyż przyzwyczaiłam się do korzystania z jej konta." - no, po prostu, uśmiałam się po pachy. Skąd przypuszczenie, że użytkownicy zgromadzeni na owym forum posiadają mniejszą wiedzę na ten temat? Nie ma to jak wszystkowiedzący, genialni studenci filmówki, nie zapominając o jeszcze bardziej wszystkowiedzących studentach filmoznawstwa. :D Czy twój kierunek studiów ma dodać wiarygodności twojej ocenie? Może jeszcze napisz, że składnia zdań jest niepoprawna, bo pisała je siostra, a ty jej dyktowałaś.

Jedne remake'i są nieporozumieniem, inne, natomiast, dziełem w porównaniu do pierwowzoru. Sądzisz tak - w porządku, ale nie wpajaj innym swojego zdania z przekonaniem, że tylko i wyłącznie Ty masz rację. Nie zgadzam się, ale nie potępiam.

Całe szczęście, przed studentami jeszcze sporo nauki. Pamiętaj, małpa nie lekarz.

Matheleine

Super to ujęłaś:))) Widać to wielki grzech jak film się podoba. A jak już to remake to strach się przyznać ... Ludzie, trochę luzu - wszak kino to rozrywka!

ocenił(a) film na 1
klaudia0

Pewnie sprawdzisz moje wypowiedzi na forum, i wywnioskujesz po nich mój wiek lecz część z nich, również nick zostały stworzone przez moją czternastoletnią siostrę gdyż przyzwyczaiłam się do korzystania z jej konta. Staram się również ją zarazić moją pasją. Możesz też stwierdzić że po wielkości mojej bazy filmowej nie znam się za bardzo na kinie, lecz tu muszę cię poprawić. Nie korzystam zbyt często z takich stron, i nie mam za wiele czasu na uzupełnianie i ocenianie każdego filmu który obejrzałam. Zresztą nikt Ci nie każe zmieniać oceny, bo z tego co wiem filmweb.pl to wolny portal. Chcę tylko powiedzieć że remake'i takich filmów nakręcone w taki sposób są nieporozumieniem (stąd moja ocena). Psychol został nakręcony prawie dokładnie jak Psychoza. Powielane sceny, ruchy kamery- to prawie tak jakby napisać ponownie książkę zmieniając tylko co nieco słowa. Robi się tak? Nie. Gdyby Psychol nakręcony byłby w inny sposób niż Psychoza, pokazywał inny punkt widzenia to może moja ocena była by wyższa. Zresztą przyzwyczajona jestem oceniać filmy nie po tym czy dobrze mi się oglądało, lecz patrzę bardziej od strony reżyserskiej. Oryginalność też ma wielkie znaczenie, a Psychol jedyne co zrobił to zbił pieniądze na Psychozie. Bo sama ja wyrzuciłam 50 czy tam ile złotych na dvd z czystej ciekawości. Dla mnie ten film jest plagiatem (może to za mocne słowo).
Przepraszam jeśli moje zdania są nie składne, ale pisałam to w pośpiechu. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
klaudia0

Dla mnie Psychol i Psychoza są na jednym poziomie, no może oryginał oczko wyżej. Ale oba są świetne. Nie rozumiem jeżdżenia po remake'u, niektórzy młodsi widzowie którzy nie mogą się przemóc do dwóch kolorów mają dzięki niemu okazję zapoznać się z klasyką.

ocenił(a) film na 7
doris1997

Dwóch epok kina nie można w sumie porównywać. Każdy dobry na swój sposób.

Oktavian7

"bo mam raczej dobry gust ,(czytaj oceniam jak większość ;>)" jesteś moim mistrzem.xD

czarna_maggie

ta...zaplątałem się heh

Oktavian7

Nie było to trafne stwierdzenie, ale człowiek broni się jak umie.:)

użytkownik usunięty
doris1997

To nie jest wcale g**wno. Widziałam gorsze podróbki. Jak dla mnie w porządku. Po co się zaraz tak unosić?

ocenił(a) film na 1
klaudia0

A widziałaś może oryginał?! Z tego co widzę, NIE! Więc może wrócimy do tematu, gdy już nadrobisz zaległości...

DrBunny

No to masz pecha, bo widziałam. Zawsze oglądam oryginał, a jak jest (to tu Cię zaskoczę) to najpierw czytam książkę. I podtrzymuję. Zajmij się sobą. Każdy ma swoją opinie. Pisz tam, gdzie ktoś ma podobną do Twojej, a nie rzucaj się o różnice w gustach, chyba że nie masz większych problemów.

ocenił(a) film na 1
klaudia0

Nie mam żadnych problemów, po prostu nadal jestem wkurzony o to, że taki film kiedykolwiek powstał. Wybacz, ale dobiła mnie ewentualna możliwość, że ktoś kojarzy ten film, a nie widział oryginału.
Na szczęście się myliłem.
Co do opinii - oczywiście, że są po to, aby je wygłaszać, natomiast ja mogę to skomentować, czyż nie? :)

DrBunny

No możesz, ale wyjechałeś trochę ostro.. nie ma co się kłócić:) Ja bardzo lubię stare filmy. Są często dużo lepsze. Proste i nieprzekombinowane. A bw filmów też się nie boję. Długo miałam stary drewniany retro tv w pokoju na którym oglądałam współczesną tv. To był klimat:) A Hitchcock to mistrz, który nie ma następcy - tak uważam:) Ale po prostu Vince mnie przekonuje swoją twarzą bardziej - dla mnie wygląda niepokojąco. Z jednej strony super męsko, a z drugiej faktycznie jak idealny psychol, szczególnie że znam kolesia, który jest podobny do Vinca z twarzy i zachowuje się jak "psychol" .. naprawdę jak ten z filmu .. więc być może - na pewno - mam do tego osobiste podejście, które wzmacnia wrażenie ;)

ocenił(a) film na 7
klaudia0

Może nie jest świetny, ale na pewno całkiem niezły ;P Ma swój klimat i wcale nie irytuje aż tak mocno. Nie rozumiem skąd te dwie Złote Maliny?!!