PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31494}
7,0 7,2 tys. ocen
7,0 10 1 7192
7,2 5 krytyków
Quo Vadis
powrót do forum filmu Quo Vadis

Tragedia 

ocenił(a) film na 1

Nie wytrzymałem nawet do połowy. Nie wiem jak może podobać się komukolwiek kto czytał
książkę i oglądał polską wersję. Najwidoczniej Amerykanie uznali, że są mądrzejsi od
Sienkiewicza i postanowili go poprawić. Z Ligii zrobili głupią gęś która od razu rzuca się na
Winicjusza, postać Petroniusza była niewyrazista a Chilona prawie zupełnie usunięto. Za to
dodali niepotrzebne sceny, ukazujące sławę Winicjusza, o którym notabene Neron dowiaduje
się dzień przed jego powrotem do Rzymu. Haha, Cezar przyjaciel Petroniusza, nawet nie wie,
że ten jest spokrewniony z Winicjuszem. Kolejnym absurdem było pytanie Marka "Czy to
prawda, że zabił żonę i matkę". Wielki trybun, obudził się ze śpiączki i niczego nie wie. Film
wygląda tak, jakby twórcy w ogóle nie czytali "Quo Vadis". Te głupkowate dialogi,są na
poziomie podrzędnego serialu. Wiem, ze ekranizacje zazwyczaj odbiegają od literackiego
pierwowzoru, ale za to, co oni zrobili powinni dostać zakaz wykonywania zawodu. Rozumiem,
film jest dość stary, ale nie mogę pojąć jak można się nim dziś zachwycać. Niektórzy piszą, że
jest lepszy od polskiego, wg. mnie "nie dorasta mu do pięt". Możliwe, że to kwestia
"przyzwyczajenia". Jeśli ktoś najpierw oglądał film z 51 roku, to może nie pasują mu postacie z
nowszej wersji. Atutem są kostiumy i obsada ale to nie zdołało mnie zatrzymać przed telewizorem. Mam nadzieję, że nigdy więcej nie obejrzę tak miałkiego filmu.