PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10071321}

Sally

2025
7,2 243  oceny
7,2 10 1 243
8,7 3 krytyków
Sally
powrót do forum filmu Sally

r³mn¹scnc²

ocenił(a) film na 8

astro queer role model girl być w męskiej szatni na pewno wymagało sporo determinacji siły i odwagi

tej determinacji siły i odwagi starczyło jej na tyle by roztrzaskać ów tak zwany szklany sufit stratosfery acz już nie na tyle by na przykład zostać przyłapaną na publicznym przytulaniu się z dziewczyną że o pocałunku z nią to ja nawet nie będę wspominał

i to jest właśnie najsmutniejsze w całym tym zamęcie być może nawet bardziej niż wspomniana tutaj katastrofa wahadłowca w siedemdziesiątej trzeciej sekundzie od startu

że jedyne razy podczas których twórcy zmuszeni są uciekać się do wstawek inscenizowanych następują w trakcie okazywania sobie czułości

za zamkniętymi drzwiami

ocenił(a) film na 7
Westernik

Prawda

ocenił(a) film na 8
Wojt4s

jupi, a tobie jak bardzo się podobało?

ocenił(a) film na 7
Westernik

Hm, obawiałem się z początku, że będzie to dokument o kobiecie astronaucie i że jakby to jest wystarczające na materiał filmowy.
Ale faktycznie dalece bardziej interesujące jest to, co się działo w życiu osobistym Sally, gdzie fakt bycia astronautką, jest weneckim lustrem jej życia. Ciekawe jak różne doświadczenia wychowawcze, domowe, wywierają tak daleko idące nawyki, przyzwyczajenia, bądź ich braki i niedostatki.
Z tego emocjonalnego chłodu, zamknięcia się i poszanowania prywatności, rozumianego w wykrzywiony sposób, jako być może wstyd - przeciwieństwo dumy (pride) - z tego, kim się jest.
No i interesujące jest, że oglądamy tu wczesne lata 80te, a my w 2025 roku, 36 lat po upadku żelaznej kurtyny mamy jako społeczeństwo wciąż te same dylematy i braki legislacyjne.

ocenił(a) film na 8
Wojt4s

to jest smutny fakt, niestety. oglądałem wiele filmów oglądających się na wiek poprzedni na tym festiwalu - Pociągi, Riefenstahl, One to One: John and Yoko - i wszystkie patrzyły w teraźniejszość i przyszłość, nawet kiedy patrzyły w przeszłość. dzięxy za podzielenie się wrażeniami, z wyzdrowieniami!