PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60985
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry horror? Ale oprócz typowych gniotów. Byłabym wdzięczna.

roots23

moja ocena niektorych tu filmow
- one missed call. kilka postow wyzej napisalem co mysle o tym filmie
- the descent nawet dobry. ciekawie przedstawione kreatury w jaskini
- the cave; dla mnie porazka na calej linii. tematyka niemal identyczna jak w "zejsciu" jednak film o kilka poziomow gorszy. a co najgrosze w ogole nie potrafil przestraszyc...
- creep. bardzo dobry klimat przez polowe filmu. cos jak z gier silen hill. 2 czesc filmu to typowy slasher. kolo lata i chlasta kogo popadnie. ogolnie warto bylo dla pierwszej czesci filmu...
-dark water- nuuuuda i powielanie schematu po raz "enty" dlatego juz wole amerykanskie wersje azjatyckich horrorow bo:
- roznia sie troche od orginalow.
- akcja przeniesiona do "kultury zachodniej"
- nie mam problemow z rozroznianiem aktorow ;]

da_markos

Dark Water to nie powielanie schematu. To pionierski film, jezeli chodzi o azjatyckie horrory.

ocenił(a) film na 10
roots23

Dzięki za radę ;) Osobiście oglądałam tylko Dark Water, mi się nie podobał, zbyt typowy i prosty. A reszty niestety jeszcze nie miałam przyjemności lub i nie przyjemności oglądać. A One missed call miałam na kompie tylko, że dwójkę, ale nie mogłam napisów znaleźć sieci pasujących do tego filmu :( I musiałam go wykasować ://
Pozdrawiam ;)

roots23

LĘK, KLUCZ DO KOSZMARU - albo nie, ten to taki sobie, - LŚNIENIE, a zresztą zawsze możesz obejrzeć dwie pierwsze części OBCEGO - to się nigdy nie znudzi, CANNIBAL HOLOCAUST - polecam, ale przed kolacją he he...Killjoy rządzi (...Necrophagia...), a może tak chociaż jakąś książkę? - Kinga, Lumley`a albo Koontza??? - nie łaska???

roots23

Pod tym

http://bloodletters.com/movies/ [bloodletters.com/movies ...]

adresem znajdziez listę 50 całkiem przyzwoitych horrorów, do których osobiście muszę jeszcze dorzucić pierwszą część "Smakosza" - film będący dla mnie kultowy. Wiele osób nim pogardza, ale dla mnie jest o doskonały horror w klasycznym stylu, bez udziwnień i eksperymentów. Najlepszy horror XXI wieku.

Beechbone

roots23.. widzę, że lubisz horrory i sporo ich obejrzałam, więc teraz Ty poleć ten, który zrobił na Tobie największe wrażenie! ;)

roots23

Świetny jest także "Vampire Hunter D: Bloodlust" tyle że to animowany więc raczej nikogo nie wystraszy, ale chodzi o wspaniały klimat, którego w nim nie brakuje.

roots23

ZNOWU Ponawiam pytanie o Martwe Ptaki:) :)
....podobno bardzo fajny.

ocenił(a) film na 10
orka_olka

Martwe Ptaki ?????????? Wcale nie fajne :P mam 15 lat ogladałem sam w Domu Późno w nocy Z basami i nie zabardzo straszno było...

orka_olka

Mi się "Martwe Ptaki" nie podobały. O ile dobrze pamiętam, kończyły się tak, że ludzie którzy opuszczali ten dom (który, notabene, był też w Texas Chainsaw Massacre) byli dostrzegani przez innych ludzi jako bezwłose stwory, przypominające ogolone zwierzęta. Ale nie powiem Ci dlaczego, bo mnie nudził ten film i nie oglądałam uważne ;)

A polecam "Lśnienie" i "To!"

ocenił(a) film na 10
roots23

Polecam "Resident Evil" i "Bunkier" :) Mają swój klimacik...

roots23

filmy na podstawie ksiażek Stephena Kinga

ocenił(a) film na 10
roots23

No wypraszam sobie, ale w większości to ja czytam książki :PP I Koontza, Mastertona, KINGA itd itp!!!!
Lśnienie oglądałam, Obcego całą serię też, Resident Evil też.
Cannibala holocausta niestety nie oglądałam, tak jak i też Bunkra i Vampire huntera :// Ale to tylko kwestia czasu, bo kompletuję sobie moją filmotekę ;)

ocenił(a) film na 10
roots23

Egzorcysta
KOszmar z ulicy wiązów
The Ring
The Amityville (2005)
To (stephen king)
Jeździec bez głowy !
Egzorcyzmy Emily Rose (ale czy to napewno horror?)
Piła II......chyba tez nie horror
Koszmar MiniNEGO LATA !!!!!!
KOSZMAR NASTEPNEGO LATA !!!
The Fog !980

I to by Było na tyle :) nie znam innych juz horroró które by zasługiwały na miejsce na Tej Liście :)

blaszka232

Ja proponuje ,,Ciemność'', ,,The ring'', ,,The Ring 2'', ,,Halloween Resurded'', ,,Gothika'', ,,Egzorcyzmy Emily Rose'', ,,Statek widmo'', ,,Szósty zmysł'', ,,Siła strachu'', ,,dARK WATER FATUM'', ,,Zły zakręt'' i ,,Basen''

blaszka232

Ja proponuje ,,Ciemność'', ,,The ring'', ,,The Ring 2'', ,,Halloween Resurded'', ,,Gothika'', ,,Egzorcyzmy Emily Rose'', ,,Statek widmo'', ,,Szósty zmysł'', ,,Siła strachu'', ,,dARK WATER FATUM'', ,,Zły zakręt'' i ,,Basen''

użytkownik usunięty
roots23

Najlepsze horrory robią japończycy. Fabauła przeważnie jest zawikłana, widzowi odsłania się jedynie część historii, resztę sam musi się domyślić. Poza tym, groza i strach przemieszane są ze zwykłą rzeczywistością. U japończyków nie straszą duchy w przescieradle w bardzo starym zamku, ale np. jakieś martwe udręczone dusze w zwykłym mieszkaniu w takim, w którym każdy z nas mieszka. Jest to o wiele bardzie autentyczne i straszniejsze. Jeszcze jednym ważnym elementem horrorów jest muzyka i dźwięki. W japońskich horrorach muzyka jest wyjątkowo niepokojąca, zwiastująca coś przerażającego. Bardzo dobitnie działa to na wyobraźnie. Polecam Ringu (1,2); Ju-on (1,2); One missed call; Dark water itd.

@ morwen
ales dowalil (dowalila) z tymi duchami w przescieradle hehe. jaki film ostatnio widziales gdzie wystepuja takie straszydla??

da_markos

Przepraszam najmocniej ale ani razu nie podał tytułu "Hellraiser" i "The Think". A przecież to klasyka!!! OBURZAJĄCE!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
roots23

Dzięki za polecenie mi filmów ;) Z tych filmów oglądałam: Egzorcysta
Koszmar z ulicy wiązów
The Ring
The Amityville (2005)
Jeździec bez głowy
Egzorcyzmy Emily Rose
Piła II
Koszmar MiniNEGO LATA
KOSZMAR NASTEPNEGO LATA
Ringu
Dark Water

Te filmy oglądnięte. Część z nich to dla mnie kicha...:// Ale mała część też jest dobra ;) Dzięki za cokolwiek :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
roots23

No nie Powiem niezły z ciebie Kinomaniak xD jesli chodzi o horrory xD
No ale staram ci sie jescze cos polecic NO TO ZACZYNAMY xD
-BUnkier (chyba NIe do konca horror) ale fajnu polecam
-To (POLECAM POLECAM I JESZCZE RAZ POLECAM)
-Rozpruwacz list pieka ( pomimo niskiej sredniej polecam BARDZO
-HalloWen (czy tam jak to sie pisze ) Bardzo Dobry :)
-Candyman??
-Relikt taki sobie (niczym sie nie wyróżnia specjalnym)
-Statek Widmo (potrafi dać Czadu)
-Shutter (przedewszystkim) hehe xD
-Samkosz 1 jest Dobry (pewnie ogladałas)
-The Fog (stray) OBOWIAZKOWA POZYCJA !!!
-Martwe Zło 1 (Dobry)
-Anakonda xD (pewnie ktos kto to czyta sie zaśmieje ale naprawde ten film był fajny bardzo dobrze zrobiony ) i go moge polecic na Ciemne Zimowe wieczory bo dobra rozrywka ) :)
-HArry Angel
-13 Duchów??
-Nawiedzony??
- OOOO Mam Imię Rozy !!! Wypasiony (Thriller)

(no to by byó na tyle jak mi cos wpadnie do kłowy to napisze :)

blaszka232

jesli nie widzialas, to zobacz "nieodwracalne" wprawdzie to nie horror ale miazdzy mozg straszliwie....

blaszka232

Hmmm
Ja polecam: Egzorcysta(wers.reżyserska)
Miasteczko Salem, Lśnienie, Głosy, Dracula (F.F.Coppola),Wywiad z wampirem,Szósty Zmysł i oczywiścnie nie do końca horror,ale naprawde dobry(mam wszystkie odcinki)Miasteczko Twin Peaks.

roots23

A film KOLOBOS (1999r)?????podobno jest ostry ale nigdzie go nie mozna dostac:(

roots23

Hmm ja proponuje Seven - kultowy film! dalej obie piły ale to juz chyba masz zaliczone ;) Dalej... wlasnie skonczylem ogladac Shutter'a, film jako taki jak na kino skosnookich to niezly tylko ze jak zwykle wg. tego samego schematu i jego "strasznosc" glownie polega na dynamicznej pracy kamery i wyskakiwaniu ducha zza rogu... -_-' narazie wiecej poropozycji nie mam ;)
aha no i jeszcze descent (zejscie) szczerze mowiac to nie polecam chyba ze komus naprawde sie nudzi, dla mnie film nudny i do tego stopnia ze jak ogladalem to wiedzialem ze napewno za chwile wyskoczy jakies gowno :D i sie pokrywalo wiec film raczej sredni mozna na "mus" obejrzec :P zeby mozna bylo krytykowac w towarzystwie :P po nic wiecej ;)

roots23

Martwe Ptaki
Egzorcysta-wersja reżyserska

roots23

Zobacz sobie Wrong Turn - Droga bez powrotu

Pucha

Prosze was ludzie przy Ringu i Klątwie japońskiej sie usypia dobre dla parolatków ja przy ringu japońskim usnąłem po 15 minutach a na klątwie japońskiej po 20 sorki ale te filmy są śmieszne poprostu a nie straszne:/ Dla mnie na pierwszym miejscu jest film Siedem 2 to Blair Witch Project 3 Ring 4 Klątwa oczywiście oba USA! Dalej jest Lśnienie, Piły obie, Obcy no i Cube'y troche bez klimatu ale ujdzie. Pozdrawiam:]

ocenił(a) film na 8
roots23

Polecam Bunhongsin najlepszy horror jaki ostatnio widziałem (lepszy od Shutter).

roots23

Obejrzyj se "Hostel" napisy właśnie zostały dodane do www.napisy.org !!! A i nie pamiętam kto napisał to że teksańska masakra piłą mechaniczną to dobry horror to życzę powodzenia masz zajebisty gust !!!!!! (hahahahahahahahahahahahahahah ahahah)

ocenił(a) film na 8
losiu0

Siemka, fimiki pod haslem Horror Jakie Ci polecam to "Hostel", "The Toolbox Murders", "Blade Trinity", "Kolobos" "Haute Tension"... nie sa to najlepsze horrory ale z tego co wiem to tych nie ogldalas... "The Ring (1)", "Boogeyman", "Creep", Egzorcyzmy Emily Rose", "House of Wax", "House of the dead", "Boo!"... sporo tego jest. Jakbys byla zainteresowana wieksza iloscia fajnych tytulow to pisz na GG 1428485 albo ewentualnie tutaj.

roots23

infection
Shutter (wkrotce w kinach)
Premonition
The eye
The eye2

atlantis

Mi osobiście bardzo podobał się film "Inni" z Kidman. Z thrillerów to może "Czerwony smok" albo "Milczenie owiec", bo "Hannibal" to już nie. Oprócz tego oczywiście Omen i Mucha (stare ale jare ;D). Do tego dodałabym Klątwę bo mnie osobiście przestraszyła.
Nie polecam:
-The haunting (z Zeta-Jones) (--zaczyna się fajnie, ale końcówka trochę spieprzona
-Ciśnienie - ogólnie banalna fabuła i mało straszny
-Frankenstein z De Niro

użytkownik usunięty
roots23

To pewnie też oglądałaś, ale seria z milczenia owiec, cyli jeszcze czerwony diabrł i Hanniba, może nie najstraszniejsze, ale ciekawe

roots23

Bez jaj...tak patrze i szukam, a tu nikt nie podał kultowej serii Hellraiser.
Składa sie z 6 czesci. 4 pierwsze idą bardziej w krwawą jatkę i uciechę z bólu,2 ostanie raczej w psyche. Polecam choc raz obejrzec całą serie chociaz przy pierwszych czesciach efekty nie zachwycają.

ocenił(a) film na 10
roots23

Dzięki Blaszka ;)
Tych filmów nie oglądałam:
BUnkier
-To
-Rozpruwacz list pieka
Relikt
Shutter
The Fog
HArry Angel
KOLOBOS
Bunhongsin
Hostel
The Toolbox Murders
Haute Tension
Boo!
infection
Premonition
The eye
The eye2
The haunting

Dzięki Takken:) Ja oglądałam całą serię Hellraiserów :P:) Raz nawet śnił mi się koszmar w stylu Hellraiser ;) Strraszniee :)

Pozdrawiam i dziękuję za filmy ;) Oczeuję następnych :PP WYPRÓBOWANYCH :)

roots23

the eye polecam XD
hehe, siostra sie juz tak bala, ze wyszla zpokoju a ja "choc tu, nie ma nicstrasznego" i nage taki ryk i ucieklam z pokoju :D

roots23

hej!a ja polece ci jeden filmik ktory teraz leci w kinach jak dla mnie to rewelka"zejście"chcesz sie pobać to obejrzyj...!

ocenił(a) film na 10
afarafif

Shutter fajowy, troche podobny do Ringa i Klatwy ale warto obejrzec bo ciekawy i jest pare naprawde fajnych momentow (kolo z ktory kolo mnie siedzial jak ogladalem podskoczyl caly kilka razy - wazy z 90 kg :P ) Slyszalem costam o "martwych ptakach" ze ktos polecal - lipa jakich malo. Amityville ( 3 jak to sie tam pisze) - moze fajny ale nie ma nic nowego. Sila strachu nawet niezla ale zalicza sie do serii filmow z rozdwojeniem jazni, miedzy innymi - podziemny krag ( wiem ze nie horror), Gothika czy Mad House. Polecam "Coś", Egzorcyste (wersje rezyserska), Rose Red ( moze nie straszny ale fajnie sie oglada), Klucz do Koszmaru tez fajnie sie oglada reszte ludzie juz pisali. WWW.FEAR.COM ktos polecal ale chyba juz go spiali - ten fil to to samo co Ring tylko ze gorsze i zamiast telewizora jest komputer i strona www :D Niektore horrory lub " horrory" to naprawde zenada, widac ze jak ktos ma jakis dobry pomysl na film to pozniej pojawia sie 10 podobnych lub nawet takich samych :D dlatego najlepsze sa stare horrory, czasem trafi sie jakis nowy fajny. Obecnie sam szukam Laboratorium Diabla i Drabine Jakubowa.

ocenił(a) film na 10
roots23

Słyszałam, że Zejście to kicha, ale warto się samemu przekonać ;) Amityville oglądałam całą serię-starą!! Nowy Amityville też oglądałam, spoko nawet, choć jak dla mnie to wygrywa starsza część. Gothika to cienizna, Coś nie ogądałam, Egzorcystę oglądałam, Rose Red też, Klucz też oglądałam, nic specjalnego, www.strach też oglądałam, całkiem fajne ;)

Laboratorium Diabła i Drabinę Jakubową nie oglądałam :(

Dzięki za filmy, pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
roots23

Hehe To Znomu ja xD xD
Przypomiałmi sie bardzo fajny film
Ciemność-The Darkness xD Sciągajk lub wypozyczaj jak najszybciej :)
jak sobie cos przypomnie to napisze
I zApraszam dio kina na Shutter Da POPAlic :)

roots23

uh-uh nie pamiętam już które horrory mi sie podobały, które nie, które straszyły, które bawiły, ale jedno jest pewne, teraz rzadko robią dobre horrory, jak się chce bac, to trzeba sobie właczyć coś starego, osobiście uważam że najlepszym horrorem jest "The Thing", chyba nei pamiętam żeby cos go przebiło. Pamiętam jakis film o ptakach, że kruki atakowały i zżerały ludzi też był niezły, filmy o zombiasach sa niezłe, prawie wszystkie, zawsze lubiałem wyskakujące z nikąd zombiaki, i jedno ugryzienie i po tobie :) z nowszysch filmów podobał mi się Darkness Falls, Cabin Fever (zgroza z tym goleniem nóg!), Smakosz 1,2 (jedynka lepsza), Wrong Turn też był niezły, z bardziej widowiskowych to Oszukać Przeznaczenie, Shutter też było dobre trzeba przyznać, fajny koniec :) dośc ciekawy film -Session 9 też chyba dobrze się go oglądało, taki bardziej psychologiczny coś jak Madhouse. I na koniec może nie każdy oglądał, ale naprawde jeden z lepszych filmów, które oglądałem, nazywał się chyba "Blob", to o takiej galarecie, czy jogurcie, ale nie dajcie się zwieść, to nie był zwykły jogurt :D naprawde polecam, tylko naprawde ciężko go znaleźć! Blair Witch Project, nooo to było dobre, aha i jeszcze jeden KONKRETNY film, nie pamiętam nazwy ale konkretny naprawde, o wyspie co na nią przyjeżdza ileś tam ludzi i maja wysadzać, niedopałki po wojnie czy coś takiego i przypadkiem rozwalają, betonowy blok długości kilkuset metrów, niewiedząc o tym że w środku, jest statek obcego, który przed laty mordował ludzi, a że nie mogąc go zabić, zamurowali go we wnętrzu jego statuku. No i przez tą ich pomyłke, niewiele z nich przeżyje, oczywiście zgroza, polecam, pozdrawiam. :)

roots23

z tego co widze to większosc polecanych przez was filmów ,, horro-ów"" jest to chłam ((chociaz zza horrorami nie przepadam)))) ale swoje wiem :] :] i dlaczego duzo osób myli horror z thillerem ???? jak z Piła itp ;/ :/ :/ :) ::D ==)

ocenił(a) film na 6
bociqn

Zastanawia mnie to dlaczego każdy każdemu poleca te stereotypowe straszydla z czego 3/4 z nich to zwykłe niwypały które nie są godne miana horroru. A może by tak np. "Funny Games" ? Albo "Wicker Man" czy "Harry Angel", "Jacob's Ladder". Rewelacyjne "Riget" Von Triera, "Alien", "Event Horizon" czy z azjatyckich obie części "The Eye". Produkcje na podst. książek Kinga są z reguły bardzo średnie i poza The Shining nie ma po co sięgać, możesz jeszcze Carrie. Do reszty można dorzucić troche klasyki jak Halloween, Hellraiser, Friday the 13th czy stary dobry Nightmare on Elm Street. Poza tym bardzo dobre "Stir of Echoes", "Blair Witch" czy klimatyczny "Interview with Vampire". Można by tak wymieniać i wymieniać.

BTW. "Dark Water" to dobry film, trzeba tylko dac mu szansę, tym bardziej że byłem pozytywnie zaskoczony remake'm.

Kolbe

Zapomniałam o jednym. "Adwokat diabła" ma fajny klimat no i Al Pacino jest the best!!!

Kolbe

jak dla mnie z friday the 13th tylko 1 i 3 częśc są naprawde super reszta jakaś taka naciagana czasami choc i tak lepsza od wielu tu polecanych filmów pokroju piłki :) ja bym Ci polecał zanużyć sie troszke we włoskie "straszydła" Argento i Fulciego :) wierz mi że warto :) zaczalbym moze od Suspirii ktora ma taki klimat ze looo :) ale to tylko propozycja bo naprawde jest tam w czym wybierac :)

ocenił(a) film na 10
roots23

The Darkness już oglądałam, The Think niestety nie, to o krukach też oglądałam, o zombich też duuużoo filmów widziałam :)
Darkenss Falls nie oglądałam, ale oglądałam za to Cabin Fever, obie części Smakosza-cienizna, Wrong turn tak samo oglądnięte i cienizna jakich mało, Oszukać przeznaczenie obie części takie sobie://, Shuttera będę w kinie za tydzień oglądać :], Session 9 nie oglądałam, Madhouste też nie oglądałam, o Blobie słyszałam, ale nie dam rady go zdobyć :(, wg mnie Blair coś tam obie części to cienizna jakich mało!! Beznadziejny film. Przynajmniej jak dla mnie. Zgadzam się ale tylko po części z Bociqn-część z tych filmów to chłam. Funny Games, Wicker Man i wiele tym podobnych jest trudno dostępnych:// Tak sam Jacobs Ladder, Riget, The Eye, bo Event Horizont oglądałam.
Ale co do ekranizacji powieści Kina z Kolbe się nie zgodzę, bo wg mnie są rewelacyjne. The Shinning było świetne, tak samo Carrie pierwsza część. Hallowen całe oglądnęłam, cała serię, tak samo jak Hellraiser, Friday the 13th też, Nightmare on Elm Street też. Stir of Echoes nie oglądałam, Interviev with Vampire super było. Dark Water było dobre, ale w wydaniu japońskim, na pewno nie w amerykańskim. Adwokata diabła oglądałam, całkiem fajny film ;)

Dzięki za te wszystkie filmy, pozdrawiam,

Roots23 :)

ocenił(a) film na 10
roots23

-DOG SOLIDERS
-BEnkarty DIABła
Underworld xD

ocenił(a) film na 7
blaszka232

DOG SOLDIERS ?!?!?!?! BuUUUUUUHAHAHAHAHA....

ocenił(a) film na 10
roots23

Nie no, akurat te trzy filmy to dla mnie chała na maxa. Olgądałam je i nie polecam :///