PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60985
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry horror? Ale oprócz typowych gniotów. Byłabym wdzięczna.

ocenił(a) film na 7
roots23

Jak byłem mały to ogladałem takie dwa fajne horrory. W jednym jakies psychole uciekli z wariatkowa, poprzebierali się za clownów i zaczęli zabijać. W drugim byly takie potwory z wielkim głowami, jednego z nich baba urodziła w szpitalu chyba. Nie pamiętam tytułów. Może ktoś ze starszych kojarzy i mógłby podać mi tytuły tych filmów ?

deamon82

film o dziecku mutant to it's Alive(a jednak zyje)..Sa 3 czesci tej serii ..

roots23

Dobre horrory moim zdaniem to: Hellraiser (ale tylko trylogia), One Missed Call, Phone, Ring, Ju-on 1&2
Wiekszosc teraz powstajacych filmow made in USA to remake dogrych filmow z ktorych robia gnioty

ocenił(a) film na 6
roots23

Polecam "W paszczy szaleństwa"- horror psychologiczny

ocenił(a) film na 10
roots23

Niestety nie znam tytułów tych filmów ;) Hellraisera oglądałam całą serię, One missed call się już ściąga, Ringa obie części oglądałam-bardzo fajne!!!!!POLECAM. Ju-on1%2 jeszcze nie ale to kwestia czasu, bo też się ściąga ;)
W paszczy szaleństa słyszałam, że to jest triller.

Pozdrawiam:)

roots23

Wszystko to kwestia gustu :-) Ja np lubie filmy o zombich :P Jeśli jeszcze nie oglądałaś to polecam "28 dni później" film jak dla mnie pomysłowy a i opustoszały Londyn wygląda zaje***cie :-))) Ziemia żywych trupów podobała mi się bo było coś nowego - motyw uczących się myśleć trupów :-)

roots23

Wszystko to kwestia gustu :-) Ja np lubie filmy o zombich :P Jeśli jeszcze nie oglądałaś to polecam "28 dni później" film jak dla mnie pomysłowy a i opustoszały Londyn wygląda zaje***cie :-))) Ziemia żywych trupów podobała mi się bo było coś nowego - motyw uczących się myśleć trupów :-)

ocenił(a) film na 10
roots23

To prawda-to wszystko to kwestia gustu :) O zombich też masę filmów widziałam ;) 28 dni później? Warto spróbować :)

Pozdrawiam

roots23

Jak już obejrzysz to daj znać czy się podobało :)) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
roots23

Przed oglądnięciem SHUTTERA , polecam zobaczyć KAIRO ...
Kozacki horror , ktory nigdy sie nie nudzi to EVIL DEAD ( wszystkie części ) !!!

roots23

THE THING z 1982r. NIe ma chyba lepszego horroru, podkreślam że to hoorror a nie thriller! Wiele osób myli thrillery z horrorami które muszą w sobie mieć element paranormalny lub trochę s/f.

THE THING by John Carpenter

ocenił(a) film na 10
roots23

Nietety, nie mogę go znaleźć w sieci (Kairo). A Evil Dead oglądałam całą serię!!! Jest super ;) The Think tak samo nie mogę dorwać w sieci :((

ocenił(a) film na 9
roots23

siema roots23 jak chcesz sie wymienić filmem lub pogadać o horrorkach masz moj nr gg 7032920. Mam kilka nowości w tym Art of the devil. GRUBBBBBBBBBY!

ocenił(a) film na 10
Szczepa

The Thinga ( 1982) mam z dubbingiem nawet, Drabine Jakubowa sciagam, tak jak Laboratorium Diabla ( dowiedzialem sie nawet ze 2 czesci sa), Blob-a (1988), One Missed Call 1 i 2(Jap.), w necie jest wszystko i nawet nie tak trudno dostepne trzeba tylko dobrze poszukac ;) ( polecam eMule i DC++ ale jesli chodzi o rzadkie lub bardzo stare horrorki to bardziej eMule). Aha i nikt chyba nie napisal o "Wiosce przekletych", bardzo dawno ogladalem ale z tego co pamietam byl nawet OK. Pozdrawiam wszyskich horroro maniakow :P

ocenił(a) film na 9
PaScAl

hmmm ale nikt nie wspomniał o klasyce np. Creepshow trylogia choc 1 najbardziej udana. polecam Kidan.

roots23

I wy sie uwarzacie za znawców i wielbicieli Horrorów ???
O ile sie nie myle tylko jedna osoba wymieniła najlepszy Horror w dziejach kina....."INNI".....

ocenił(a) film na 10
sergeant_matt_baker

No wiesz, najlepszy ... o gustach sie nie dyskutuje, choc film mi sie podobal. Nikt tutaj nie mowil ze jest znawca, kazdy tutaj pisze co mu sie podobalo lub nie i co warto wedlug niego ogladac lub nie. A Ty wyskakujesz ze wszyscy sie nie znaja bo napisali tylko raz "Inni", ale moze to Ty jestes znawca ? Bo jak na razie podales tylko 1 tytul... a moze na nim konczy sie twoja przygoda z filmami grozy ? Jesli nie to zachcecam do napisania jakis dobrych tytulow zamiast sie wymadrzac

sergeant_matt_baker

w tym filmie było wogóle coś strasznego ?? :| weź nie szalej zobacz jakies 10 innych lepszych horrorów najlepiej sprzed 1990 to pogadamy czy sie znamy na filmach czy nie

ocenił(a) film na 10
roots23

Najleprzy horror jaki widziałem to był Shatter zaraz po nim Klątwa a tak pozatym to z dziecinstwa Koszmar z ulicy wiązów, Noc zywych trupów i takie tam

użytkownik usunięty
roots23

ja ci proponuje Nosferatu, a takze filmy na podstawie ksiazek S.Kinga, szczegolnie Czerwona Róża ;]

ocenił(a) film na 10
roots23

Do Szczepy: Wolę jak narazie kontakt na forum :] Niestety ja mam BearShara-od dłuższego czasu z Niego ściągam filmy.
Do sergeant_m att_baker: trochę jesteś żałosny... ;// Pascal masz zupełną rację!! To, że komuś podoba się taki film czy inny nie robi z niego nie wiadomo kogo. Nie wymądrzaj się. Bez przesady. Dokładnie, Kejben Ty też masz rację!!!

Ooo, Nosferatu słyszałam, ale nie dam rady go ściągnąć :( A co do filmów na podstawie książkek Kinga-oglądałam większość, min. Czerowną Różę :)

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
roots23

Wczoraj widzialem The Descent - polecam, ponadto warto zobaczyc z azjatyckich: Kyua, Trop martwego zła, Bunshinsaba, The tale of two sisters, Eye (tylko 1 czesc jest dobra), Three...Extremes, Doll master, Versus - niesamowity film w zasadzie malo straszy ale... Z angielskojezycznych: Dead end, Amityville, Smetarz dla zwierzakow, I Spit on Your Grave(Day of the woman) - Bardzo stary film, ale watry obejrzenia jezeli ktos lubi brutalne kino, Ostatni dom na lewo, . Kino swiatowe: Blady strach, Spider Labyrinth.
No to by bylo na tyle jak cos mi wpadnie do glowy to dopisze jakies tytuly;)
Pozdrawiam

roots23

A gdzie jest napisane że najlepszy Horror musi być najstraszniejszy ???
Bo nie tylko o to chodzi....

roots23

ja polecam audition, phone (koreański) i madhause

ocenił(a) film na 10
roots23

najlepsze horrory moim zdaniem oczywiście to narazie : Lśnienie , drabina jakubowa , darkness

ocenił(a) film na 10
roots23

The Descent? Nie widziałam jeszcze :] Tak samo Kyupa, Trop martwego zła, The Eye, Three Extremes, Doll Master, Versus, I spit on your grave, Ostatni dom na lweo, Blady strach, Spider Labyrinth.
Reszta oglądnięta :)

Do sergeant_m att_baker: No wiesz, w horrorze o to głównie chodzi, by był straszny co nie? ;) No to jak nie o to chodzi no to może zdradzisz nam wszystkim tą tajemnicę ;)

roots23

House of 1000 corpses i devils rejects, oby dwa roba zombiego. Czad max

ocenił(a) film na 10
byc

Wczoraj obejrzalem House of 1000 corpses - wypas ale 2 czesc lepsza (Bekarty diabla)

Roots23 - The Descent wlasnie chyba wszedl do kin w Polsce - ale nie na 100% bo ja nie przebywam obecnie w kraju - w UK juz na DVD jest;)

Aha no fajny horrorek to Dead man's shoes - Buty nieboszczyka ;))
Pozdro

ocenił(a) film na 10
roots23

ostatnio sciagnełem sobie wrong turn , venom , tamara , skeleton key... Pierwszy film spoczko, a reszta tez sie da ogladnac jak ktos lubi zabawy czarna magia... polecam

roots23

jak zauważyłem większośc ludzi podaje cały czas te same tytuły, i z gadzam się z kimś kto napisał, że większość z tych filmów to nawet nie są horrory, no bo ciężko znaleźć naprawde dobry horror, ja wypisałem część filmów nie które mnie straszyły tylko którę jakoś się oglądało, bo ciężko znaleźć coś co straszy ale starsze filmy które wypisałem są naprawde warte obejrzenia, chociaż oglądałem jak byłem młodszy to chyba jednak były naprawde straszne. A co do Blair With to piszesz, że oglądałaś obie częsci i to był chłam, zgadzam się, ale nam nie chodzi o tą wersję tylko o inny film Blair With PROJECT, taki robiony bardziej na dokumentalny, wygląda jakby w ogóle nie był filmem, tylko jakby to była kaseta na której nagrane zostały wydarzenia które wydarzyły si naprawde, mnie osobiście film przestraszył (wieczór, nikogo w domu, otwarte okno, ciemno za mną troche wolnej przestrzeni i film :))

roots23

a właśnie jak ktoś nie lubi owadów to polecam różne szczególnie starsze filmy o pszczołach i osach, widok człowieka który ma na sobie tysiąc os, które mu wchodza do uszu i gęby naprawde zawsze niezmiernie mnie radował :), słyszałem też o innych filmach typu że nietoperze zjadały ludzi, czy o nieco większych mrówkach, ajk ktoś zna tytuły byłbym bardzo wdzieczny :) ogólnie uważam że to jest świetny temat, więc duży plusik.

ocenił(a) film na 10
aronx

Dzięki za polecone mi filmy ;) Słyszałam o The Descent :)
A co do Venomu i Tamary-tego nie oglądałam, co to za filmy?
Heh, Aronx masz w sumie częściową rację ;)
Co do Blair... to ja oglądałam właśnie te wersje z kamerką, ale jak dla mnie to żadna rewelacja :///

Co do tego filmu o owadach, to był taki jeden: MUCHA się nazywa :) jest nadal;P :)

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
roots23

venom to film o grupie nastolatków uciekajacych przez bagna, ścigana przez człowieka, którego opętało 13 złych duchów, bezlitośnie czyhających na nowe ofiary. A o tamarze to sobie poczytaj w filmwebie :D

ocenił(a) film na 8
jaracz0

tak sobie czytam i widze ze dla kazdego horror oznacza coś innego :-) no i to jest normalne bo trudno żeby było inaczej. osobiście lubie ogladac horrory polecam "odkupienie" , blair witch project, wrong turn, "tożsamość" , "łowcy umysłów"-moze to bardziej thiller ale dobry hehehe, obie "piły", zejsćie...

ocenił(a) film na 7
timonekk

Z tych nie wymienionych tutaj godne uwagi Ukochana Laleczka z 1992 roku - może nie jest to film wybitny, ale dla fana Horroru myślę, że dobry; oraz Czas Śmierci - chociaż mnie osobiście średnio się podobał.

Trochę kiczu, ale spojrzenie na horror z rosyjskiej strony kina, o ile by Cię to zainteresowało - "Nocna Straż" - myślę, że ciekawe doświadczenie.

Większość dobrych filmów wymieniona już została wcześniej przez moich przedmówców, ale niestety także kiczów, takich jak np. Venom :-/

Tyle jak narazie.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
roots23

Dzięki Jaracz :) Fajnie się zapowiada, o ile uda mi się zdobyć ten film :/ :(
Do Timonekk: To prawda, każdy ma inny gust :) Odkupienia nie oglądałam, Blait oglądałam-szczerze nie przypadł mi do gustu, Wrong turn tak samo:/ Tożsamość obleci, Łowcy umysłów może być :] Piła-obleci w tłumie. A Zejścia nie oglądałam ;)

Dzięki za wypowiedź, pozdrawiam :)

roots23

Venom, Tamara - shity jakich mało, juz cabin fever wolałbym oglądnąć, a tu przypadek trafił, ze takie shity teraz robią

ocenił(a) film na 9
byc

Polecam Kidan, Yogen, Face, The Eye 1/2, Infekcja, Art of devil ostatnio oglądane. B. dobry jest Yogen, Art of devil. Gorąco polecam.

użytkownik usunięty
Szczepa

Napisałas oprócz gniotów a ludzi wypisują ci prawie same gnioty.
Jeśli chodiz o horrory to mogę ci kilka polecić:
A tale of two sister -psychologiczny horror z bardzo zaskakującą i powalającą fabułą ,reżyser po prostu toczy niesamowicie okrutną grę bo to co sie wydaje prawdziwe okazuje się nieprawdą i złudzeniem a to co się wydaje od początku dobre okazuje się złe...Niesamowity klimat!
Red Shoes-jeden z nowszych horrorów ..Bazuje raczej na typowych schematach dla azjatyckich horrorw jednakże film jest naprawde dobry.
Dead Fried-sądzę że może sie podobać lecz nie jest zbyt oryginalnym filmem lecz na samotne wieczory nadaje sie znakomicie:)
The Eye-wystraszyła mnie głownie tam muzyka:)(raczej na dobrym nagłośnieniu trzeba oglądać) lecz niektore momenty w tym filmie są naprawdę straszne.
Shutter-ogladałam go dosyć dawno i zdziwiło mnie to że bedzie on pokazywany w Polskich kinach..Nie rozni sie duzo od standardow azjatyckich horrorow tyle ze nie pochodzi ani z Japoni ani z Korei tylko z Tajlandi:) a to moze byc tylko większym smaczkiem :)fabuła jest ciekawa lecz polecam:)
Madhouse-jedyny horror nie azjatycki ktory mogę polecić.Choć nie sadze by raczej był jakimś przełomem w amerykańskim kinie.Bo amerykanie po prostu nei umieją kręcić horrorów.Na Masakrach Piłą Mechaniczna czy Laleczkach Chucky można sie tylko śmiać a to jest naprawde żałosne.
A te horrory ktore ci poleciłam są bardziej skupione na psychice bohaterów nie zawierają ani śmiesznych istot morderców w stylu laleczek czy zombie,ani żadnych przyrządów w stylu Piła mechaniczna czy panów ala Jason czy Kruger.hihi pozdrawiam

użytkownik usunięty

ano polece także jak poprzednicy Three i Three extremes :)

ocenił(a) film na 10
roots23

Niestety ale tego Venomu i Tamary nie oglądałam, więc wypowiedzieć się nie mogę. Warto się przekonać czy to żeczywiście shit czy nie ;)
The Eye będę w ten piątek oglądać ;)
A tale of two sisters-interesujący, oglądałam :)
Red shoes-slyszałam, że dobry :)
Dead friend-okaże się ;)
Na Shuttera poluję w kinie, ale Ci ktorzy układają repertuar nie umieją tego robić ://
Madhouse ciekawe :)
Heh, mi się osobiście Masakra piłą mechaniczną nie podobala :// A laleczkę ogladałam mając 12 lat :P czy coś w tym rodzaju :]
Nie mam nic do Jasona i Krugera :PP :)
Three i Three Extremes chyba warto objerzeć :)

Też pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
roots23

No to jak oglądniesz to napisz jak ci sie podobały:)
pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10

Heh, jak narazie nie oglądnę, bo nie mam dysku dobrego do ściągania filmów :( Dopiero za ok miesiąc lub dwa ://

ocenił(a) film na 10
roots23

Godzina tego wszystkiego czytania i widze że chyba wszystkie gł.Horrory zostały wymienione :P
PS: Uważaj na np:
Mortuary (Kostnica)
Skarb Mumii
Venom
Toolbox Murders
Boa vs. Python (może nie horror ale cos w rodzaju Thiller)
odradzam ogladania :D

ocenił(a) film na 10
Michaello

Ooo, dziękuję za radę ;) Ale zawsze warto wypróbować ;)

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
roots23

No ja niewiem czy warto ale jak chcesz ;)
Jeszcze odradziłbym Ci ogladać
Tower Of Blood i Vampires vs. Zombies.
Filmy robione przez jakiś smiesznych amatorów :

ocenił(a) film na 10
Michaello

No skoro tak nalegasz...;) Da się zrobić :)

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
roots23

Ja nienalegam :D
poprostu niechce Ci spiepszyć jakiegos filmowego wieczoru (lol2)
(papapa)

ocenił(a) film na 10
roots23

polecam Straszny Film 1, 2, 3 hihihiii
oczywiście to był żart :P

ocenił(a) film na 10
roots23

Dziękuję za troskę ;)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia Walentynek