Polecam tekst o filmie we wczorajszym Newsweeku. Autor pisze m.in. o tym, że Eastwood przeinaczył fakty z życia bohatera i go wybielił. Z autobiografii wynika bowiem, że z Chrisa był niezły psychol, który miał radochę z zabijania.
Autor cytuje też amerykańskich krytyków. Chris Hedges z New York Timesa pisze np. że gdyby Eastwood nie konfabulował i nie zrobił swego filmu na kolanach, byłby to obraz o wiele głębszy i bardziej interesujący. Przywala mocniej i porównuje Snajpera do hitlerowskiej propagandy: "Film gloryfikuje nasze najgorsze przywary: kult broni palnej, ślepe uwielbienie dla armii, wiarę w cywilizacyjną wyższosc Ameryki, groteskową obyczajowość macho, w której litość i współczucie stanowią oznaki słabości, niezachwianą wiarę, że Bóg jest z nami. Nie brakuje ćwierćinteligentów skrzywionych przez tę hierarchię wartości. Jednego z nich, George'a W. Busha, wybraliśmy na prezydenta. Pełno ich w wojsku i kościołach. Oglądają Fox Newsi naprawdę w to wierzą. Nie interesują się światem. Są dumni z włąsnej ignorancji i antyintelektualizmu".
Nie wiem czy ktoś już to pisał ale ten film miał być bo jakie filmy kręcą amerykanie, no właśnie celowe itp.
Wrecz przeciwnie, mam wrazenie ze Clint Eastwood pokazal nie film a bohatera ktory gloryfikowal armie, USA i bron palna. Natomiast ocene tego wszystkiego pozastawil widzowi. Wrecz genialnie zostala ukazana ostatnia scena i lekka ironia losu w niej zawarta.
Jak się czyta takie szambo jak Newsweeka to się piszę takie bzdury. Kyle był dobrym żołnierzem i uratował wielu kolegów a strzelał do muzułmańskiej dziczy! Wystarczy popatrzeć co ci barbarzyńcy robią z Europą przy przyzwoleniu takich samych idiotów jacy pracują w tej parchatej gazecie!
Mów o prawicowych ćwierćinteligentach, powołuj się na Newsweek. Co tu się, to ja nawet nie
Co racja to racja, ale na wojaka nadawał się idealnie, skoro walił do ludzi jak do kaczek, właściwy człowiek na właściwym miejscu. Z twoimi poglądami by raczej ojczyzny nie obronił. Tak skonstruowany jest świat i Clint o tym wie. Dlatego żołnierze od setek lat szlifowani są w odpowiedni sposób czego nie musisz wcale akceptować, że nie są aniołkami również. Dzięki ich służbie możesz w domowych pieleszach pisać na co masz ochotę. Właśnie po to ten film, żeby to docenić, bo oni płacą często wysoką cenę.
Po obejrzeniu filmu powiedziałbym ze opowiada o tym czym jest wojna i jak wpływa na cżłowieka...
"Estwood przeinaczył fakty z życia bohatera i go wybielił".
No popatrz jaki to częsty zabieg. Niektórzy to samo zarzucali "Idzie" i jej bohaterce tzw. Krwawe Wandzie.
Jak tylko przeczytałem tytuł twojego wpisu "Prezent dla prawicowych ćwierćinteligentów?", to od razu pomyślałem, że "gość musi czytać Newsweeka"... :) Parę słów dalej pada to słowo "Polecam tekst o filmie we wczorajszym Newsweeku"... :) Widać, że lewaki mają problem z ogarnianiem wielu rzeczy - jak choćby z ogarnięciem przekazu filmu. Film nie jest idealny, i bardziej w nim chodzi o to co wojna robi z człowiekiem niż to, że Amerykanie są zbawcami narodów... Zresztą sam Eastwood z tego co czytałem jest przeciwny takiej roli USA... Według mnie ten film jest dobry i nie zmieniam swojej oceny w stosunku do tej jaką wystawiłem tuż po seansie w kinie. Potem obejrzałem go jeszcze parę razy i ocena pozostaje taka sama.
Nie traktuj Newsweeka jako źródło informacji, albo jeszcze lepiej - nie czytaj Newsweeka w ogóle. To może Ci tylko zaszkodzić. Zapewniam :)
Jeśli ten film jest dla ćwierćinteligentów to twoja odpowiedź i twój tok jest przeznaczony dla ćwierć lewicowych ludzi.
""Film gloryfikuje nasze najgorsze przywary: kult broni palnej, ślepe uwielbienie dla armii, wiarę w cywilizacyjną wyższosc Ameryki, groteskową obyczajowość macho, w której litość i współczucie stanowią oznaki słabości, niezachwianą wiarę, że Bóg jest z nami." Największą bekę mam z tego hahahah, nie no litości. Amerykanie cenią sobie najbardziej - ojczyznę, religię i rodzinę i mają gdzieś takich jak ty. Cywilizacyjna wyższość? Może i nie, ale największe imperium na świecie już tak.
" Przywala mocniej i porównuje Snajpera do hitlerowskiej propagandy: "Film gloryfikuje nasze najgorsze przywary: kult broni palnej"
To jakiś down napisał. Hitler tak łatwo nas napadł, bo rząd II RP rozbroił obywateli w '32 roku. Reszty nie czytam, cały temat 1/10.
Nie jestem w 100% prawakiem (powiedzmy w 65%), może i bym się podpisał pod Twoimi słowami, gdyby nie fakt, że to Newsweek, a Newsweek to dla mnie równie wiarygodne źródło jak Wyborcza czy inny TVN. Tak więc, na razie wstrzymuję się z taka oceną Kyle'a.
no i dlatego powiem, że ;;niestety;; zginal tylko raz... kazdy kto jedzie ;;tam;; zabijac powinien wracac w drewnianej skrzynce.. Tam tez zyja matki dzieci ktore czekaja na swoich ojcow, mezow braci, z ta rozniaca tylko, ze oni walcza dla celow, bronia swoich terenow rodzin. wszyscy ktorzy tam jada robia to dla kasy... zabiles-gin! proste
za bycie czyms tak zalosnym jak ty powinna byc odsiadka. koles walczyl na bliskowschodnim zadupiu po to zeby twoje leniwe dupsko nie wylecialo w powietrze w imie allaha
belmont33 nie czytaj tandetnych szmatławców a nie będziesz mieć dylematów czy być jeszcze socjalistą czy już marksistą ,kate38 wsadź wtyczkę do gniazdka od grzałki i umieść we właściwym otworze własnego ciała, pomoże rozgrzać go, bo mózgu to ty dawno nie masz, być może nigdy go nie było a być może się dopiero rozwija a grzałka pomoże
wiem, wiem, już ze 100 osób napisało to wyżej, żałuję, już nigdy nie będę, ale żadnych reżimowych akurat nie było w kiosku...
O czym wy pierd....cie! Mój bliski wujek był strzelcem wyborowym (snajperem IIWŚ). Spędzałem z nim mnóstwo czasu, Był zaj...sty, choć nieprzewidywalny...., Ale o tym że był strzelcem wyborowym dowiedziałem się dopiero po jego śmierci. Co Wy możecie o tym wiedzieć? Nic! Nie piszcie o jakimś patosie i innych pierdołach, jeżeli tak naprawdę nigdy nie byliście po drugiej stronie "muszki"...
nie ma co mowic o cywilizacyjnej wyzszosci kiedy w gre wchodzi tylko jedna cywilizacja. nie ma czegos takiego jak cywilizacja islamu bo to sami barbarzyncy i prymitywy. tak samo jak jelopy ktorzy czytaja newsweeka
ale co on tam robil czyzby irakijczyk zakrozil zyciem jego zony ona zyla w calkowitym niewiedzeniu co tam sie dzieje prawdopodobnie chust tam noj facet walczy ale co robi i dlaczego to juz jej nie powiedzieli, dali flage na koniec